Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
miko
|
Wysłany: 20:52 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
graża napisał: | Właśnie oddałam po 4,25 netto, podlaskie |
graża co z Tobą-- podajesz cenę z niedzieli ,a tu mamy środę .Dziś negocjowałam cenę 4.5 ale stanęło na 4.4 chyba dlatego,że mamy więcej takich hodowców jak Ty, którzy nie cenią swojej pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 20:49 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Wipasz ma zamiar coś zmienić w górę a inni? |
Nikt Normalny nie kupuje paszy z Wipaszu. - Odradzam to kolegom co chcą jeszcze parę lat w branży poprawczak. Oni budują wam konkurencję pod nosem a wy ich wspieracie. Jak was przekonać? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sebawet
|
Wysłany: 20:38 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: Koziegłowy |
|
|
A teraz coś na poprawienie humoru.
Koziegłowy na kontraktacji płacą 3,40. |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 19:30 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ross 309 a inni w dól to od kogo wtedy kupisz pasze. Czy ty napewno jestes z wielkop ze znasz tak sytuacje na czechach bo te ubojnie wspólpracujace z poludnia o czyms takim nie słyszaly a jest ich tu sporo. A moze ty wiesz co sie kroi, ze za zywiec cza bedzie jeszcze zapłacic drozej bo go coraz mniej,,ach te tuszki takie chudzziutkie " a tuszke czeba bedzie golic po tyle co jest dzis. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka
|
Wysłany: 18:03 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
[quote="marti-wlkp"] ross308 napisał: | graża napisał: | Właśnie oddałam po 4,25 netto, podlaskie |
Brawo, powiedz jeszcze do kogo, też jestem z tego rejonu.[/quo
Słyszałem że w czechach po 5,7 hurt i ponoć mały zastój się robi na koniec tygodnia więc zobaczymy co dalej, mogą go kupić i popsuć handel;
Co słychać o paszach? Wipasz ma zamiar coś zmienić w górę a inni? |
To źle słyszałeś. Ubojnie dzwonią, rezerwują kurczaka na koniec następnego tygodnia. Śląsk, Małopolska cena 4.30-4.40 netto, przez najbliższe 3 tygodnie duże braki kurczaka, co potwierdzają same ubojnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marti-wlkp
|
Wysłany: 17:36 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
[quote="ross308"] graża napisał: | Właśnie oddałam po 4,25 netto, podlaskie |
Brawo, powiedz jeszcze do kogo, też jestem z tego rejonu.[/quo
Słyszałem że w czechach po 5,7 hurt i ponoć mały zastój się robi na koniec tygodnia więc zobaczymy co dalej, mogą go kupić i popsuć handel;
Co słychać o paszach? Wipasz ma zamiar coś zmienić w górę a inni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 17:18 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
mówi sie o jakichsik podwyzkach w surowcu miesnym wie ktos cos na ten temat |
|
Powrót do góry |
|
 |
leon330
|
Wysłany: 17:13 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Moze ta sutuacja w konu nauczy ubojnistow ze to my hodowcy nakrecamy ten caly interes i ze trzeba nas godnie traktowac |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kikal
|
Wysłany: 16:42 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: Re: racja |
|
|
Janek R. napisał: | Chikara napisał: | Kikal napisał: | kurka napisał: | Zmień kalkulator !!! |
Jak mam swoje budynki tzn. nie postawione przez bank no to koszty sa mniejsze. To jest koszt orientacyjny. Każdy ma swój własny. Zależy od wytwórni pasz , wylęgarni, pracowników , rodzaju ogrzewania... . Jak wyjdzie FCR ok. 2.2( a takie też słyszałem od sąsiadów) to d...pa nawet przy 4.2 zł |
Pięknie Panowie i Panie .. tak to my Polski nie zbudujemy ...
Jeśli budynki dostałeś od Tatusia, lub jeśli już spłaciłeś kredyt, i są Twoje to znaczy że nic nie kosztowały i nie wliczasz ich do kosztu ??? !!! ???
a amortyzacja, a remonty, a podatki,
jeśli taksówkarz ma swój samochód to kasuje cię za benzynę ? czy 4-5 zł za kilometr ??? przecież jego auto spala 8litrów na 100 czyli 8x4,8 tj 39 zł za 100 km czyli 39gr za kilometr. Czy tyle płacisz w taksówce ??? !!! ??!
czy taksiarz dolicza amortyzację i naprawy auta, ubezpieczenie, ewentualne kredyty na auto, robocizne i itd ????????????????? a ryzyko ? wypadek? pożar ? złąmana noga i niemożność podjęcia pracy ? (u nas choroby, salmonella, agregat nie odpalił ... !! niska cena sprzedaży ... )
Ludzie doliczajcie koszt obiektów, wyposażenia, robocizny, ubezpieczeń, podatków, samochodów, telefonów do kosztów !!!!!!!!!!
kurnik i ziemia i wyposażenie wartość np: 1.000.000 to na jakieś 25 lat wychodzi 40.000 rocznie, to jest w zależności od ilości rzutów np.: podzielić na 5 rzutów daje 8.000 zł na rzut uproszczonej "amortyzacji"
a przecież wyposażenie hali się psuje i na pewno nie wytrzyma 25 lat tylko 10lat i to z remontami które kosztują, także to i tak za mało. Praca Wasza, ludzi (minimalnie 2.200 zł za miesiąc daje 4.400 zł na rzut dla pracownika), Twój samochód, telefon .. kolejne 5-6 tys zł. Razem każdy z NAs powinien doliczać minimum 13-14 tys zł do rzutu do kosztów. Jeśli wtedy coś Ci zostanie na plus to znaczy żę to jest Twoja robota - czyli Twój zysk.
To w DUŻYM UOGÓLNIENIU ale może czytelnie mam nadzieję... |
brawo, brawo, brawo |
Pisałem że wyszło kurczaki sprzedałem dawno teraz urlop, nie wiem jak jest na dziś jeżeli ktoś wstawia. Stąd te małe rozbieżności cenowe. Jeżeli komuś ciśnienie podniosłem to wybaczcie wpadke |
|
Powrót do góry |
|
 |
ross308
|
Wysłany: 15:59 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
graża napisał: | Właśnie oddałam po 4,25 netto, podlaskie |
Brawo, powiedz jeszcze do kogo, też jestem z tego rejonu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
teken
|
Wysłany: 13:36 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
W łodzkim duze ubojnie dzwonia i rozpytuja o kurczaka Popieram koszty liczcie rzeczywiste a nie pasza * pisklak* bo doprowadzi was to do ślepego zaułka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek R.
|
Wysłany: 11:42 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: racja |
|
|
Chikara napisał: | Kikal napisał: | kurka napisał: | Zmień kalkulator !!! |
Jak mam swoje budynki tzn. nie postawione przez bank no to koszty sa mniejsze. To jest koszt orientacyjny. Każdy ma swój własny. Zależy od wytwórni pasz , wylęgarni, pracowników , rodzaju ogrzewania... . Jak wyjdzie FCR ok. 2.2( a takie też słyszałem od sąsiadów) to d...pa nawet przy 4.2 zł |
Jeśli budynki dostałeś od Tatusia, lub jeśli już spłaciłeś kredyt, i są Twoje to znaczy że nic nie kosztowały i nie wliczasz ich do kosztu ??? !!! ???
jeśli taksówkarz ma swój samochód to kasuje cię za benzynę ? czy 4-5 zł za kilometr ??? przecież jego auto spala 8litrów na 100 czyli 8x4,8 tj 39 zł za 100 km czyli 39gr za kilometr. Czy tyle płacisz w taksówce ??? !!! ??!
czy taksiarz dolicza amortyzację i naprawy auta, ubezpieczenie, ewentualne kredyty na auto, robocizne i itd ????????????????? a ryzyko ? wypadek? pożar ? złąmana noga i niemożność podjęcia pracy ? (u nas choroby, salmonella, agregat nie odpalił ... !! niska cena sprzedaży ... )
Ludzie doliczajcie koszt obiektów, wyposażenia, robocizny, ubezpieczeń, podatków, samochodów, telefonów do kosztów !!!!!!!!!!
kurnik i ziemia i wyposażenie wartość np: 1.000.000 to na jakieś 25 lat wychodzi 40.000 rocznie, to jest w zależności od ilości rzutów np.: podzielić na 5 rzutów daje 8.000 zł na rzut uproszczonej "amortyzacji"
a przecież wyposażenie hali się psuje i na pewno nie wytrzyma 25 lat tylko 10lat i to z remontami które kosztują, także to i tak za mało. Praca Wasza, ludzi (minimalnie 2.200 zł za miesiąc daje 4.400 zł na rzut dla pracownika), Twój samochód, telefon .. kolejne 5-6 tys zł. Razem każdy z NAs powinien doliczać minimum 13-14 tys zł do rzutu do kosztów. Jeśli wtedy coś Ci zostanie na plus to znaczy żę to jest Twoja robota - czyli Twój zysk.
brawo, brawo, brawo |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chikara
|
Wysłany: 11:12 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Kikal napisał: | kurka napisał: | Zmień kalkulator !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
teken
|
Wysłany: 11:03 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jacus krążą ale z paszą do świń i krów ha ha a kurki dopiero są w inkubatorach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
JACUS
|
Wysłany: 11:00 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
paszowozy firmy trojga imion zaczynaja gesto krazyc[ostatnio to trudno bylo jakiekolwiek spotkac]. medox[niestety, jak zwykle] ma racje, niedlugo 2 z przodu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
graża
|
Wysłany: 10:11 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Właśnie oddałam po 4,25 netto, podlaskie |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 10:07 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jaka dziś cena w lubuskim i w wielkopolsce  |
|
Powrót do góry |
|
 |
teken
|
Wysłany: 09:10 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Koledzy zdaje się ze kura jest ale w inkubatorze .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
TOM-JOK
|
Wysłany: 09:08 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
CZY KTOŚ ORIENTUJE SIĘ ILE PŁACI FRANKOWSKI I BRYCHCY??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
koko.x
|
Wysłany: 08:09 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ile dzisiaj na południu?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenest
|
Wysłany: 07:50 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję tylko ,że ta dzisiejsza cena na stałe zagości u nas, żeby się nie skończyło jak zwykle .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ossa

|
Wysłany: 01:01 Sro 2 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
"01.03.2011 PPR
Rolnicy blokowali drogę krajową numer osiem w Polichnie koło Piotrkowa Trybunalskiego. Miał to być protest przeciwko niekorzystnym - ich zdaniem - cenom skupu żywca.
Od 11 uczestnicy blokady chodzili z transparentami po przejściu dla pieszych. Co kilkanaście minut jednak schodzili z drogi, aby umożliwić samochodom przejazd."
Pomoże, na bank, od jutra widzę 5 z przodu...a w trzodzie 6.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 22:23 Wto 1 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ale zawsze lubili puscic tuszke po 3,99 i mniej a tu taka promocja po 6 cos z nimi nie tak liczydła im chyba cos szwankuja. Zły moment wybieraja na promocje bo i tak zywca tym sposobem nie pozyskaja bo nimaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa za dwa dni znów wroca na swój tor. jak tak myslicie! . ale rzeczywistosc jest inna jak tylko usłysza ze gdzies ktos ma to by nawet w południe jechali |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 21:29 Wto 1 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
kurka napisał: | Stachu napisał: | ubojnie nie maja co bić dzwonią po kuraka nawet z odległych województw, mniejsze ubojnie ledwo jadą większe zakłady cedrob itp wprowadzają tanią tuszkę i to w dużych ilościach, przez ostatni tydz mega wydatki na ogrzewanie.
Pozdrawiam |
Ciekawe skąd wprowadzają? Jak wszędzie braki. |
Z kontraktacji.... żeby po raz kolejny udowodnić że na kontrakcie bezpieczniej i mieć jeleni którzy podpiszą na 3,65 a wiosną i latem zakłady będą golić tuszkę po 7,0 netto aż miło!!! Lepiej teraz puścić kilkaset ton po 6,0 dla schłodzenia rynku a później zrealizować zyski Przecież zakłady stać na strategię, nam szkoda parę złotych na składki w związkach na prawnika a oni mają budżet na menagerów i planistów. Myślą tam chłopaki nie???  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kikal
|
Wysłany: 20:59 Wto 1 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
kurka napisał: | Zmień kalkulator !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|