Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 11:30 Sob 20 Paź 2018


Agrolok
Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1828, 1829, 1830 ... 2097, 2098, 2099  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agrrik



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 93
Skąd: Pomorze

PostWysłany: 18:03 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kaszuby 3,5; jedyny Gosz próbował dziś 3,4 - z tego co wiem nikt mu nie sprzedał i dał 3,5 bez większego problemu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurczak mały



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 29
Skąd: Polska północna i centralna

PostWysłany: 17:20 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Barbara napisał:
bym dala powod do polemiki intelektualnej .


barbara z Tobą nie da sie prowadzić jak to nazwałaś "polemiki intelektualnej" - Bo znasz tylko dwa wyjścia : potrafisz albo 1. obrażac albo 2. sie obrazić. Merytorycznie to słabiutko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Barbara



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 347

PostWysłany: 17:07 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kod:
Wysłany: Pią Lut 15 14:46 GMT 2008    Temat postu:   
--------------------------------------------------------------------------------
 dzwonia ubojnie do mnie o kurczaka , takie co od roku nie dzwonily ,placa od 3.80 do 4.oo netto bo tak chca hodowcy , ja kur nie mam , ale ciagcie cene.


to dlatego nie podaje cen,bo kur narazie do sprzedazy nie mam ,latwo jest kogos oceniac nie czytajac wczesniejszych postow.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hybro3



Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 366
Skąd: Świętokrzyskie

PostWysłany: 15:01 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Baśka czemu Ty cen z rynku nie podajesz?Może Ty cen nie znasz albo cię one nie obchodza.Obstawiam,że Ty jestes pani Basia z branży.Pani Basia interesuje sie tylko czy ma pełen portfel niewolników bo za to jej płacą.Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Barbara



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 347

PostWysłany: 14:32 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

drugiego przyslowia juz nie zacytowalam , bo znowu kurczakowi malemu bym dala powod do polemiki intelektualnej i ciesze sie ze moj post dostarczyl ci tyle radosci .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Barbara



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 347

PostWysłany: 14:26 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurczk maly cas na twoje polemiki na tym forum sie skonczyl , dwa polskie przyslowia ty masz racje , a ja spokoj i wszyscy uczesnicy forum tez.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Viktoria



Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 51

PostWysłany: 13:32 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ROZEJM !!! wiosna idzie Surprised Surprised Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurczak mały



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 29
Skąd: Polska północna i centralna

PostWysłany: 11:39 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na myszy, polecam Pastę do zwalczania gryzoni, produkt Vigonez- nie tani lecz skuteczny środek. I tak wiadomo, że przy kurniku musi być kocia rodzina Smile . Z góry kolegów przepraszam za dłuższą wypowiedź ale skoro na forum ktoś pije w sposób nieładny do mnie to w tej samej formie odpowiem.
Basiu jak czytam to co piszesz, to myślę, że prozak, który Ci Hybro3 wcześniej proponował może okazać się za słabym środkiem. Zgadzam się z Tobą, że Kol w swoich ocenach na temat innych pisał prawdę – a szczególnie gdy pisał o Tobie. Jeżeli jest tak jak zauważył, że Twoje wypowiedzi odzwierciedlają tok Twojego myślenia – to współczuje wszystkim ludziom z Twojego otoczenia. Nazwałaś mnie kiedyś konfidentem, potem pisałaś że Medox „ma układ z kimś kto daje dokładne namiary kiedy ma wstawiać i czerpie z tego zyski”, teraz nazywasz mnie konfubulatorem. Ślepy by zauważył, że masz ciągotki do taniej sensacji. Może powinnaś pracować w IPN i tam szukać agentów i układów? Nie chciałbym Twojej rady w co inwestować, bo po tym, co tu wypisujesz widzę że nie masz najmniejszego pojęcia o gospodarowaniu i zarządzaniu kapitałem. Powołujesz się na analizy, a gdy Cię zapytać jakie – to nie potrafisz konkretnie odpowiedzieć. Dziwią Cię moje inne sprawy? – czy to zabronione, ze człowiek chce żyć z czegoś innego jak same kurniki? Sama spróbuj zająć się czymś innym niż tylko krytykowanie wszystkich na forum, którzy maja inne zdanie niż Ty - może wtedy przestaniesz (tu cytat) „skomleć” jaka to bieda. Twierdzisz, że na wykładach miałaś ELEMENTY psychologii..... musisz być geniuszem Laughing , skoro innym zajmuje to parę lat studiów i lata praktyki, żeby zostać psychologiem, a Ty na podstawie zasłyszanych ELEMENTÓW psychologii jesteś wstanie określić profil psychologiczny człowieka w oparciu o kilka postów. Z takim umysłem i zdolnościami marnujesz się na kurniku. A robiłaś psychoanalizę swojej osoby? Przeczytałaś wszystkie moje posty?!?!? – nie wiem czy się bać czy śmiać ale szanuje to. Teraz pewnie napiszesz coś jak do W11, że na moje posty nie odpowiadasz, to i dobrze ale gdybyś jednak chciała coś w przyszłości do mnie lub o mnie pisać, to proszę, żebyś robiła to (o ile potrafisz) na nieco wyższym poziomie niż ten co ostatnio prezentujesz – wtedy nasza dyskusja będzie ciekawsza. Jeśli czytanie moich postów sprawia Ci taką przyjemność to zapraszam na priv, tyle tylko, że jutro znowu wyjazd (wiesz Baśka jak jest...spotkania z agentami, szefami ubojni i rezydentami mafii...,wspólne urlopy i przekazywanie tajnych informacji z tego forum Wink ) i wrócę za parę dni, więc szybko nie odpowiem. Dziękuję za radość którą mi „dałaś” swoją wypowiedzią Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Daro6



Dołączył: 26 Mar 2007
Posty: 15

PostWysłany: 10:40 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ilczak na dziś 3,5 netto - tak podaje ubojnia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krulik



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 38
Skąd: kuj.pomorskie

PostWysłany: 10:27 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak mam do sprzedania 20tyś.
do mnie jeszcze zadna ubojnia nie dzwoniła. a wiesz cos jak płaca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
donciu



Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 110

PostWysłany: 10:01 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krulik napisał:
donciu a masz na sprzedanie?


Tak mam do sprzedania 20tyś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krulik



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 38
Skąd: kuj.pomorskie

PostWysłany: 09:46 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

donciu a masz na sprzedanie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
donciu



Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 110

PostWysłany: 08:32 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam hodowców.Bardzo proszę o podanie po ile płacą dzisiaj za brojlera na dolnym śląsku:Langner, Frankoski itp.Za odpowiedz z góry bardzo dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krulik



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 38
Skąd: kuj.pomorskie

PostWysłany: 00:09 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krulik napisał:
jaka cena w kuj-pom. na poniedziałek nie sprzedaje niżej jak 3.8 netto. ceny idą wgure. jak mówiłem wystarczy sie nie dać. pwiadomic wystarczy kolegów żeby krzyczeli nie mniej niż 3,8 i będzie ok. oni kupować muszą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krulik



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 38
Skąd: kuj.pomorskie

PostWysłany: 00:03 Pon 25 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaka cena w kuj-pom. na poniedziałek nie sprzedaje niżej jak 3.8 netto. ceny idą wgure. jak mówiłem wystarczy sie nie dać. pwiadomic wystarczy kolegów żeby krzyczeli nie mniej niż 3,8 i będzie ok. oni kupować muszą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jizin z bazin



Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 288
Skąd: Z bagien

PostWysłany: 22:23 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kol napisał:
Oczywiście Ci wierzę. Ja też kupiłem gdy poważnie się wystraszyłem a agregaty 10 letnie, dobrej firmy co przepracowały z 40 godzin to nie złom. Po prostu nie są automatyczne.


Szukając nowego agregatu ( brak polskich konstrukcji na rynku oferowane są tylko składaki) rozmawiałem ze "starym fachowcem" który pracował dla jednej z firm polskich montujących z silników i prądnic nowe "agregaty" .
Powiedział że żywotność techniczna ( niezawodnośc)agregatów to max 15 -20 lat póżniej wszystko moze zawieść ( mimo oczywiście wykonywanych w trybie wojskowym przegladów) , oczywiście mogą pracować niezawodnie 100 lat i dawać super stabilny prąd , ale granica bezpieczeństwa to max 20 lat dla konstrukcji z lat 70 -80 XX wieku . mówił że większość z nich będzie niezawodnie pracować i odpalać ale wystarczy drobny błąd obsługi czy niewykonanie czynnosci przegladowych i maszynka staje sie złomem, stare agregaty polskie czy "ruskie "to super sprzet ale trzeba o nie dbać i miec mechanika który wie wszystko o nich .
Sterowanie automatyczne do nowego agregatu to ok 2,5tyś do 6,0 tyś zł i działa super tak jak wasza plazma !!!

ale jeśli ktoś woi na sznurki.............
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jizin z bazin



Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 288
Skąd: Z bagien

PostWysłany: 22:06 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OJ zaśpiewać mozna nie jedną balladkę o braku prądu!!
Elektrony swobodne potrzebne są bardzo i przeważnie dowiadujemy się o tym w chwilach gdy ich z elektrowni braknie i nagle dostaniemy olsnienia że wszystko "chodzi" na elektrony.
Hodowcy z miasta co jeździli tramwajami myślą że jakoś sie sieć przełączy a ci co pamiętaja jak "ojce " opowiadali jak to po wojnie "elektryki prund zakładały" wiedza że może elektrona swobodnego braknąć!!!
...Znam producentów 50000szt. , 100000szt. ,......... gdzie nie ma kompletnie zabezpieczenia w prąd..
A ja sam pewnego razu ,...ok 10 lat temu(ten years ago) posiadajac agregat
8 kW, 20 kW i 50 kW wszystkie produkcji ( w kolejności) NRD/PRL, PRL(na korbę 2xS silnik) , ZSSR( z armii) doznałem wrażeń nastepujących: brak prądu ...... 17 minut nerwowego odpalania 20-stki.. odpaliła z akumulatorów,.. uf! ...burza trwa.... , minęło jakieś 3-4.. coś sie dzieje!!!!! cos śmierdzi!!!! paski od wentylatora!!!! ...(mówiłem zmienić bo naderwane!,... ale przecież agregat chodzi raz na ruski rok, po co zakładać nowe paski!!!? )
No dobra odpalać 50 -siątkę!!!! ..... a gdzie sa te wielkie akumulatory , czy ktoś je ładował w ostatnim miesiacu???? a może z ciagnika wziaść?!! jak z ciągnika , z ciągnika nie pasują!!! to z ciężarówki!!! O!!!!Ku..a!!Tomek dzis wziął ciężarówkę na 2 godziny i złapał gumę , stoi jakieś 15 km stąd...

i sprawę uratował 8kW odpalany z akumulatora samochodowego........
..... po trzech godzinach pracy zapchał się filtr paliwa i podczas dramatycznej próby zastapienia ...... włączyli prąd .....
Następny brak prądu nastapił za jakieś 6 miesięcy.

Brak prądu jest gorszy od braku gotówki!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 774
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 16:47 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy Pewnie,że muszą dostać amku w postaci Toxanu bo załatwiły by wszystkie kable. Raz wlazły mi w puszkę silnika, cacy gniazdeczko zrobiły a przy okazji kabelki poprzegryzały. Ścierwa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sifsoon



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 42
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 15:32 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brojler kurzy napisał:
Sifsoon napisał:
Brojler kurzy napisał:
kol napisał:

Siedzę i piszę sobie bo znów mi prąd szlag trafił z sieci i pilnuję generatora.
To trzeba sobie kupić ze sterowaniem ! Sam się włączy , sam wyłączy . Luksus panie , luksus Very Happy


i co? zaryzykujesz fermę bez opieki w ogóle, bez przynajmniej minimum troski?
ostatnio słyszałem, jeden założył w kurnikach kamery na podczerwień, bo się nie chciało chodzić i pilnować i co? fajnie było. do czasu. eska od alarmu zaszwankowała w niedzielę i poszło 1500 msztu bo kamery pokazywały czy kury są , a nie czy są żywe..... (wentylacja siadła).
A kto powiedizał , że bez dozoru? Shocked Po pierwsze to mieszkam "na miejscu" , po drugie to mam dwa systemy alarmowe , a po trzecie to nie drżę o to czy klamot zapali czy nie! Czy szczotki się zawieszą , czy nie! Czy w automacie 12/24 zaśniedzieją styki czy nie! Poprzedniej nocy przez kilka godzin nie było prądu . Nie musiałem pilnować czy agregat zapali czy nie . Nawet nie wiem kiedy "przyszedł" orąd i agregat się wyłączył . Gdyby było coś nie tak to jak napisałem wczesniej są jeszcze dwa systemy i mają bardzo głośne syreny . Może zamiast w te mercedesy czy jakieś inne leksusy trezba było za=inwestować w porządny agregat? Wiem , że to boli jak trezba wydać na takie urządzenie kilkadziesiąt tysięcy PLN , ale czyż nie warto? Oczywiście wszystko może się zepsuć , ale z takim podejściem to nawet nie ma co z domu wychodzić bo przecież na chodniku można sie przewrócić Laughing



tak tak ! automatyka rozleniwia.....- o to mi chodziło

a tak na marginesie czy dajecie jeść myszom w pomieszczeniu agregatu? - polecam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 774
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 14:49 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście Ci wierzę. Ja też kupiłem gdy poważnie się wystraszyłem a agregaty 10 letnie, dobrej firmy co przepracowały z 40 godzin to nie złom. Po prostu nie są automatyczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Radas



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 508

PostWysłany: 13:26 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kol napisał:
Wszystko prawda ale jeden jeździ wypasionym, nowym mercem a inny kilku letnim oplem. Ważne żeby bez stresu bezpieczne dojechać na miejsce. Mam zdublowane alarmy, 10 letnie agregaty Honda i mi wystarcza. Ja nie wyrzucę kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt potrzebny raz na 2 lata i to na 2-3 godziny. Nic mi się nie stanie jeżeli troszkę popilnuję i przy okazji browarka wypiję i w necie pobuszuję. Jakoś nie bardzo wierzę pełnej automatyce. To jest tylko sprzęt i nie zastąpi dozoru człowieka. A wygoda? No cóż.

Masz rację..... i masz szczęście że tylko tak rzadko nie miewasz prądu. Im bardziej się ktoś przestraszy sytuacji kiedy nawala sprzęt i widzi widmo strat tym łatwiej podejmuje decyzję. Ja przeliczyłem, że nowy agregat 100 KW kosztuje ok. 5% wartości żywca w wieku 40 dni jaki wtedy miałem. Jak stałem w nerwach nad dwoma starymi agregatami i nie miałem pojęcia jak ratować duszące sie ptak,i to decyzja zapadła natychmiast po włączeniu prądu.....wiedziałem, że drugi raz opatrzność nie da mi takiej szansy wyjścia z tragedii, którą tego feralnego dnia widziałem oczami wyobraźni.
Wole już o tym nie pisać bo mi ciarki przez grzbiet przebiegają.
Niech każdy oceni ryzyko awarii wg własnego uznania i potrzeb. Ja oceniłem tak i teraz zrobiłbym to samo bez zastanowienia. Za bardzo byłem posrany żeby ryzykować raz jeszcze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 774
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 12:37 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko prawda ale jeden jeździ wypasionym, nowym mercem a inny kilku letnim oplem. Ważne żeby bez stresu bezpieczne dojechać na miejsce. Mam zdublowane alarmy, 10 letnie agregaty Honda i mi wystarcza. Ja nie wyrzucę kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt potrzebny raz na 2 lata i to na 2-3 godziny. Nic mi się nie stanie jeżeli troszkę popilnuję i przy okazji browarka wypiję i w necie pobuszuję. Jakoś nie bardzo wierzę pełnej automatyce. To jest tylko sprzęt i nie zastąpi dozoru człowieka. A wygoda? No cóż.

Miłej niedzieli.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brojler kurzy



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 1043
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: 11:36 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurka złotopiórka napisał:
BROJLER KURZY napisz jaki masz ten agregat? chodzi mi o konkretne namiary gdzie kupiłes itp.
http://www.allegro.pl/item313436746_agregat_pradotworczy_nowe_agregaty_rozne_moce_.htmlFirma PRODI - ja mam 50KVA z silnikiem perkinsa Very Happy Radas!!! Moje motywy były dokładnie takie same!!! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurka złotopiórka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 257
Skąd: z zamieścia

PostWysłany: 11:18 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BROJLER KURZY napisz jaki masz ten agregat? chodzi mi o konkretne namiary gdzie kupiłes itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Radas



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 508

PostWysłany: 11:11 Nie 24 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki agregat w pełnym automacie to teraz już podstawa. Sam dopiero rok temu go kupiłem, ale najpierw o mało nie ugotowałem się z kurczakami kiedy stary agregat zawiódł. Trzeba zobaczyć to widmo bankructwa przed oczami i przeżyć to osobiście, żeby decyzje o takim agregacie podjąć w mgnieniu oka.
Kamery to też super rzecz, jeśli sie nie mieszka na fermie, a chce się mieć pełną kontrolę non-stop. Warunek oczywiście... stały dostęp do szybkiego internetu DSL na fermie. No i podstawa moim zdaniem, to program monitorujący parametry na kurniku, który również podłączamy do internetu i mamy wszystko jak na dłoni z każdego miejsca na świecie, gdzie tylko jest dostęp do internetu.
Mając to wszystko i tak większość dojdzie to tego wniosku co ja, że poza tym wszystkim pracownik musi być na fermie i robić to samo co ja z domu, tyle że szybciej. Bo co to za bycie w domu i odpoczynek kiedy i tak połowę czasu spędzam przed monitorem kontrolując, czy wszystko jest pod kontrolą....ale to juz mój wybór profesji jaką się zajmuję i tylko moje zmartwienie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1828, 1829, 1830 ... 2097, 2098, 2099  Następny
Strona 1829 z 2099

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach