Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
medox
|
Wysłany: 18:31 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
No właśnie.Ta wzmianka tym się różni od tego co ja piszę,że jest z datą dzisiejszą ,czyli po fakcie ,a ja mówiłem to początkiem grudnia.Poza tym piszą dokładnie kropka w kropkę to samo
Niewielu ma dar...........  |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 17:56 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
17 lutego 2011
Sytuacja na rynku - drób
Niskie ceny zbytu przy coraz wyższych kosztach zniechęciło wielu drobiarzy. Lepiej przeczekać z pustymi kurnikami niż ciągle dokładać – mówią hodowcy. A mniejsze wstawienia w styczniu to główny powód obecnych kłopotów z zakupem żywca.
Żywca szukają nie tylko niewielkie ubojnie z wolnego rynku, ale i firmy, które zabezpieczały się umowami kontraktacyjnymi. Jedni i drudzy kuszą cenami.
BROJLERY
ceny skupu zł/kg
umowy kontraktacyjne 3,35-3,60
wolny rynek 3,60-3,70
źródło: ZD
I na tym prawdopodobnie nie koniec. Choć zakłady mają coraz mniejsze pole do popisu, jeśli ceny tuszek nie wzrosną do 6 zł, bardzo trudno będzie nam utrzymać wysokie stawki skupu - tłumaczą przetwórcy.
Ale hodowcom też daleko do euforii, bo do opłacalnych cen za żywiec jeszcze daleka droga. Ich zdaniem dopiero 4 zł za kilogram, gwarantuje zwrot kosztów produkcji.
Agrobiznes TVP, 17 lutego 2011
Tylko produkcja na 50-75% pozwoli utrzymać opłacalność, rynek nie wchłonie dużej ilośc i tuszki po 6,50 -7,00 netto w hurcie. Każda chwilowa nadprodukcja zbije cenę .Czyli trzymać tak jak teraz luźniej wolniej spokojniej a z zyskiem. Z zyskiem czyli żywiec min. 4 netto.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Savik!
|
Wysłany: 17:01 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Savik! napisał: | medox napisał: | Drogi brojlerze , parę dni po Sylwestrze była 1/3 wstawień grudniowych stąd rośnie cena.Powiedziałbym kiedy zacznie spadać ,ale nikt nie lubi jak mówię więc nie powiem Mówiłem znowu opóżnić ,nie wkładać wszyscy w grudniu.Było posłuchać byście golili po 4zł.Pamiętajcie tylko Medox Global Investment Chicken Group powie wam kiedy zarobić  |
No cóż ja, aż wstyd się przyznać opóźniłem nieco, chyba za twą sugestą i...... miałem sylwestra i święta w końcu wolne...... |
I jak na tym wyszedłeś?(oczywiście poza tym ,że Święta i sylwestra balowałeś ) |
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie
|
Wysłany: 15:52 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Coś w tym jest, że w.pasz jak będą mieć mnóstwo drobiu to wykończą nas cenami pasz i tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 15:40 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Savik! napisał: | medox napisał: | Drogi brojlerze , parę dni po Sylwestrze była 1/3 wstawień grudniowych stąd rośnie cena.Powiedziałbym kiedy zacznie spadać ,ale nikt nie lubi jak mówię więc nie powiem :roll: Mówiłem znowu opóżnić ,nie wkładać wszyscy w grudniu.Było posłuchać byście golili po 4zł.Pamiętajcie tylko Medox Global Investment Chicken Group powie wam kiedy zarobić :lol: |
No cóż ja, aż wstyd się przyznać opóźniłem nieco, chyba za twą sugestą i...... miałem sylwestra i święta w końcu wolne...... |
I jak na tym wyszedłeś?(oczywiście poza tym ,że Święta i sylwestra balowałeś :lol: ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
teken
|
Wysłany: 14:00 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
poniedziałek pokaże magiczne 4 zł |
|
Powrót do góry |
|
 |
buba76
|
Wysłany: 12:10 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Panowie woełać 4 min. ,bo cedrob zaczyna szukac kury,pewnie puste mrozni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nowy32
|
Wysłany: 11:59 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Witam kurnikarze ,jestescie niby elita Polskiego rolnictwa .,ja jako producent zboz mowie wam nie kupujcie pasz od tych co malo im z pasz kabzy to jeszcze kurniki na milion szt buduja i ziemie na zboza ,to wpertoli nas wszystkich te koncerny paszowo zbozowo miesne i h wie co jeszcze .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Savik!
|
Wysłany: 11:58 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Drogi brojlerze , parę dni po Sylwestrze była 1/3 wstawień grudniowych stąd rośnie cena.Powiedziałbym kiedy zacznie spadać ,ale nikt nie lubi jak mówię więc nie powiem Mówiłem znowu opóżnić ,nie wkładać wszyscy w grudniu.Było posłuchać byście golili po 4zł.Pamiętajcie tylko Medox Global Investment Chicken Group powie wam kiedy zarobić  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dawid100
|
Wysłany: 11:51 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Medox skąd ty masz takie wiadomości i pewność naszych wstawień . Ja wiem jedno większe firm wylęgowe mają dobry kontakt z większymi ubojniami a przez to dużo mogą przewidzieć a więc z której braży jestes?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
teken
|
Wysłany: 11:40 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Medox dla twojej wiadomosci to wcale nie była 1/3 wstawien ,wstawienia ida na ful z malymi wyjatkami ,a cena sie robi wcale nie z braku towaru ,popyt sie zwiekszył i pare innych rzeczy o których nie bede cie zanudzał co miałes nadzieje że bedziemy po 3 zl golic przez cały czas.Toś sie pomylił  |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:13 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Drogi brojlerze , parę dni po Sylwestrze była 1/3 wstawień grudniowych stąd rośnie cena.Powiedziałbym kiedy zacznie spadać ,ale nikt nie lubi jak mówię więc nie powiem Mówiłem znowu opóżnić ,nie wkładać wszyscy w grudniu.Było posłuchać byście golili po 4zł.Pamiętajcie tylko Medox Global Investment Chicken Group powie wam kiedy zarobić  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agrrik
|
Wysłany: 10:23 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: Re: cena |
|
|
mal napisał: | nie tylko WIPASZ!!! ma swoje kurniki a Piast!! a Tasomix!! |
Piast i Tasomix to mały pikuś i raczej nie stawiają na hodowlę. Wipasz, Cedrob to realne zagrożenie. Powtórzę: każda tona paszy z ich wytwórni to kolejna cegiełka do kolejnej nowej fermy! A jak już budują co minimum na 1 mln sztuk. |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 10:20 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Dobre firmy z branży jak Provimi, DeHeus, Cargill czy Cehave nie mają w polsc setek kurników (może poza małymi stadami eksperymentalnymi) więc jest od kogo kupić tylko trzeba się postarać. Ja się obawiam, że hodowcy nie zareagują i jednak 10 PLN na tonie taniej w Wipaszu wystarczy żeby ich omamić a potem zniszczyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
teken
|
Wysłany: 10:14 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
NO TO PIERWSZY RAZ OD 5 MIESIECY KOSZTY POKRYTE  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dziunia
|
Wysłany: 10:09 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
A mówiłam! wszyscy szukają kurczaka w Kielcach dziś pierwsze 4,00 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
puzon brojlerowski
|
Wysłany: 10:05 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Dziś 3,80 netto bez problemu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maksio

|
Wysłany: 08:56 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Jaka cena w świętokrzyskim? Bo chyba ruch się zaczął z tego co widzę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
koko.x
|
Wysłany: 07:58 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
dzięki takim wytwórniom nasz koniec jest bliższy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 07:56 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Dzis 6 tygodni maja kury wstawione 7 stycznia.A ja mówiłem -nie wkładać przed Świętami i zaraz po.Po świętach nie po Nowym Roku.Mówiłem opóznić - jak ktoś posłuchał goli po 3,80 dziś.A jakby bardziej opóznił może ogoli jeszcze drożej.NIKT NIE ZREZYGNOWAŁ DOTYCHCZAS Z CYKLU 20sierpień ,20 pazdziernik,20grudzień i najbliższy 20 luty.Wtedy zawsze jest w hu..kury |
Paradny jesteś he,he,he .
Cykle cyklami , ale kto mógł przewidzieć niemieckie dioksyny i zalew Polski mięsem wszelkiej maści? Ceny pasz na poziomie 1500PLN - takiego poziomu też nikt ie przewidywał i nie pisz mi tylko , że tak bo dzisiaj rolnicy - zbozowcy sami przyznaja , że tak wysokie ceny zbóż to też dla nich ogromne zaskoczenie . Produkujemy bardzo duąo ,ale też i duzo eksportujemy . Gwarantuję , że gdyby nie "import" od naszych przyjaciół z Niemiec to nawet te statki , które niby też z UE przywiozły nam drób , nie spowodowałyby takiej nadwyżki drobiu . Bardzy cyklicznie / co około 2 tygdonie / ktoś wypuszczał na rynek potężne ilości towaru skutecznie blikują cene . Kto? Domyślcie sie . Mam nadzieje , że to już się skończyło . Zauważ , że nasze ubojnie do dzisiaj potrafią mieć pauzę 1 lub nawet 2 dniu w tygodniu bo brak żywca . Niestety to absolutnie nie ma przełożenia na cenę . I jeżeli będziemy mieli drób w dużej ilości przywieziony w ramach wolnego handlu w UE to nasza produkcja może wynosić nie 1500tys. ton , ale 500tys. ton rocznie i okaze się , że to też jest za dużo .
Cena 3,8- i jak to piszesz "golenie" to nawet nie zwrot kosztów produkcji . To naturalna podwyżka spowodowana faktem , że "import" się kończy i duzym brakuje.
Jeszcze nie tak dawno slyszalem , że rynek nie wchlonie wyżej ceny co przy letnich cenach żywca na poziomie 4-4,20 świadczy tylk o alternatywnie taniego miesa . Jak dla mnie najwiekszymi sku---nami sa hurtownie ,ktorym sie wydaje , ze drobiowe "eldorado" będzie trwać wiecznie i nie poziom zysku 5 % , ale 40% powinni mieć . Kupujac przy tym na termin i to wymuszany w bezczelny sposob . Zawsze uzasadniając długimi terminami w handlu i ZAWSZE MÓWIĄC DO UBOJNI - WYDŁUŻCIE TERMINY HODOWCOM - 60-70 DNI
Reasumujac - kazdy uwazny obserwator rynku w gospodarce planowanej i systematycznej jest w stanie się odnaleźć , ale w Polsce niec nie jest systematyczne i poukładane więc mamy takie anomalie . A w zasadzie to mamy rownież dzieki rządowi ,dzieki takim Sawickim i PLocke i innym , ktorzy maja polksiego rolnika w d.upie , a zalezy im na zdaniu komisarza UE.
Silny zwiazek to jedyna gwarancja zeby zapobiec takim sytuacjom , które aktualnie sie dzieja w naszej branzy . Zresztą całe rolnictwo to radosna propaganda sukcesu Rzadu i bieda producentow mięsa .
Milego Dnia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mal
|
Wysłany: 07:39 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: cena |
|
|
nie tylko WIPASZ!!! ma swoje kurniki a Piast!! a Tasomix!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
leszczaczek

|
Wysłany: 01:46 Pią 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Filusiowi mina zrzedla a medoź czuje sie znów jak kiedyś na "wyżynach " ze swoim a nie mówiłem |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 22:35 Czw 17 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Dzis 6 tygodni maja kury wstawione 7 stycznia.A ja mówiłem -nie wkładać przed Świętami i zaraz po.Po świętach nie po Nowym Roku.Mówiłem opóznić - jak ktoś posłuchał goli po 3,80 dziś.A jakby bardziej opóznił może ogoli jeszcze drożej.NIKT NIE ZREZYGNOWAŁ DOTYCHCZAS Z CYKLU 20sierpień ,20 pazdziernik,20grudzień i najbliższy 20 luty.Wtedy zawsze jest w hu..kury |
|
Powrót do góry |
|
 |
Savik!
|
Wysłany: 22:26 Czw 17 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Savik! napisał: | filuś napisał: | gdzie medox i ta masa wstawien na swieta i zaraz po. przeciez te kury dzis wychodza i taka dobra cene maja to jaka bedzie za tydzien dwa czy trrzy wytłumacz to łopatologicznie  |
Ogólnie żywca nie mają duże zakłady, ale płacić nie wyrywne. Przyszły tydzień moim zdaniem ciekawy będzie..... |
aż sam się zacytuję. Animex bije to co ma - nawet grill, bo coś trzeba robić. a 3,7 do animexu z wolnego rynku to śmiech na sali, bo na kontrakcie płącą 3,5 (powoli cena umowna się dźwiga) |
|
Powrót do góry |
|
 |
merc
|
Wysłany: 22:13 Czw 17 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Dołaczam sie do bojkotu wipaszu , nigdy od nich nie kupie paszy |
|
Powrót do góry |