Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
8-obcy pasazer nostromo
|
Wysłany: 17:21 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
ale świń z zagranicy jest więcej inyk..p anime...ks dros..e cedr..o  |
|
Powrót do góry |
|
 |
8-obcy pasazer nostromo
|
Wysłany: 17:15 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
s69 napisał: | Problem w tym ze dla nas świnia to konkurencja jest. Więc po o będziemy się jednoczyć? Bez sensu. Jak drobiarze sami nie potrafią się skrzyknąć to jeszcze będą 300 tys hodowców świń zapraszać? Absurd.
W lubuskim poniżej średniej, jak zwykle. Mam maluchy wiec nie wiem. Ale o 3.8 trzeba zapomnieć na razie. | wszystkie świnie to nasze nie z diox  |
|
Powrót do góry |
|
 |
1 aga1
|
Wysłany: 15:59 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Resdrob na czwartek proponoje 3.7 |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 15:35 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Problem w tym ze dla nas świnia to konkurencja jest. Więc po o będziemy się jednoczyć? Bez sensu. Jak drobiarze sami nie potrafią się skrzyknąć to jeszcze będą 300 tys hodowców świń zapraszać? Absurd.
W lubuskim poniżej średniej, jak zwykle. Mam maluchy wiec nie wiem. Ale o 3.8 trzeba zapomnieć na razie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrek16
|
Wysłany: 14:27 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Ktoś wie jak płacą w Lubuskim? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ross1
|
Wysłany: 14:12 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
na jutro mam 3,7 próbowałem 3.8 ale jeszcze nie bardzo bo co niektórzy puszczają po3.6 licząc na dobre serce ubojni że kiedyś im to oddadżą co jest naprawdę śmieszne : |
|
Powrót do góry |
|
 |
jarki
|
Wysłany: 13:17 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
ryś napisał: | Szanowni drobiarze.
Dziś w Sygnałach Dnia program 1 polskiego radia, eurodeputowany Jarosłwa Kalinowski (PSL) wymienił branże dotknięte obecnym kryzysem: wieprzowina, mleko, buraki cukrowe i kilka innych, natomiast ani słowa o brojlerach. MY NIE ISTNIEJEMY
Obecnie gdy cenka brojlera skoczyła do około 4 zł, nikt nie myśli o przyszłości.
DROBIARZE I TRZODZIARZE ORGANIZUJMY SIĘ I ABYŚMY BYLI SILNIEJSI ŁĄCZMY SIĘ Z HODOWCAMI TRZODY |
popieram sam hoduję trzodę chlewną a problem dotyczy zwłaszcza tych działów rolnictwa ,
słowem jedziemy na tym samym wozie a raczej pod  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pióro
|
Wysłany: 13:09 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
jakie ubojnie proponują 3,8?mielewczyk,gosz 3,7 i że jutro tyle samo, kondratowicz i lechy 3,6 podobno slabe zejście mają , mielewczyk mowi że wy nie zarabiacie imy nie zarabiamy ,podobno robi 2 dniowe przerwy |
|
Powrót do góry |
|
 |
ryś
|
Wysłany: 12:58 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Szanowni drobiarze.
Dziś w Sygnałach Dnia program 1 polskiego radia, eurodeputowany Jarosłwa Kalinowski (PSL) wymienił branże dotknięte obecnym kryzysem: wieprzowina, mleko, buraki cukrowe i kilka innych, natomiast ani słowa o brojlerach. MY NIE ISTNIEJEMY
Obecnie gdy cenka brojlera skoczyła do około 4 zł, nikt nie myśli o przyszłości.
DROBIARZE I TRZODZIARZE ORGANIZUJMY SIĘ I ABYŚMY BYLI SILNIEJSI ŁĄCZMY SIĘ Z HODOWCAMI TRZODY |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 12:00 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Trzeba będzie zejść do podziemia. Jak reszta sektorów naszej gospodarki. Ciekawe czy o to chodzi "resortowi Finansów". |
|
Powrót do góry |
|
 |
Junior623
|
Wysłany: 10:57 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Artykuł z HotMoney
Odważna propozycja Ministerstwa Finansów.
Rolnicy prowadzący tzw. działy specjalne produkcji rolnej powinni płacić podatek
od rzeczywistego dochodu – twierdzi Ministerstwo Finansów. Jeśli propozycja przejdzie będziemy mieli
do czynienia z rewolucją w systemie
podatkowym – podaje PAP.
Działy specjalne produkcji rolnej to m.in. uprawa pieczarek, pasieki, chów i hodowla drobiu, hodowla dżdżownic czy uprawy w szklarniach i ogrzewanych tunelach foliowych. Do tej pory rolnicy prowadzący taką działalność
płacili podatek dochodowy na specjalnych zasadach.
Ale resort finansów
stwierdził, że rolnicy płacą podatek nieadekwatny do ich dochodów.
Wysokość dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej przy zastosowaniu norm szacunkowych nie wiąże się z rzeczywistym dochodem osiąganym z tej działalności, a w konsekwencji nie oddaje również rzeczywistych rozmiarów tej działalności – pisze MF.
Teraz podatek dochodowy działów specjalnych ma być ustalany na podstawie rzeczywistych dochodów
przy zastosowaniu ksiąg podatkowych. Ma być więc tak jak przy prowadzeniu działalności gospodarczej.
W rozliczeniu
za 2009 r. ponad 32 tys. podatników wykazało przychód z działów specjalnych produkcji rolnej. Ministerstwo Finansów już wcześniej proponowało zmiany, ale natrafiło na sprzeciw resortu rolnictwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lukasz111
|
Wysłany: 10:09 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
kurczak581 napisał: | dziś od rana dzwonią o kurczaka ,sami proponują 3,8zł |
potwierdzam |
|
Powrót do góry |
|
 |
dziunia
|
Wysłany: 10:07 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
4,00 netto będzie jutro |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak581
|
Wysłany: 09:26 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
dziś od rana dzwonią o kurczaka ,sami proponują 3,8zł |
|
Powrót do góry |
|
 |
pióro
|
Wysłany: 09:07 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
czy ktos sie oriętuje jaka cena ?stoi czy faktycznie jest brak kurczaka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Radas
|
Wysłany: 08:56 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
No fakt. Tego nie przewidziałem i nie znałem przepisów KRUS-u |
|
Powrót do góry |
|
 |
dziunia
|
Wysłany: 08:27 Wto 15 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Radas napisał: | Jola 1 dokładnie tego samego podatku to dotyczy i dopóki MF nie zmieni przepisów dopóty my możemy spać spokojnie i mogą nam poskakać. Jeżeli się wyrobią przed końcem listopada i opublikują zmiany, to wtedy będziesz mogła biadolić, że nie mogliście nic zablokować, bo składek nie płacimy i sami sobie jesteśmy winni. Na razie możesz przekraczać obrót powyżej 1,2 mln euro rocznie i nadal pozostajesz na ryczałcie (z podatkiem dochodowym), bo nikt Cię nie ma prawa zmusić do innej formy opodatkowania jeśli sama tego nie zechcesz.
A teraz z dzisiejszych danych:
Jeżeli składaliście w KRUS Decyzję z US PIT7 i naliczyliście sobie składkę ubezpieczenia zdrowotnego (miesięczny doch.x 9%), to po zmianie deklarowanej ilości wyprodukowanych kurczaków (tak jak u mnie - mniej niż planowałem w listopadzie.... i to sporo mniej ) , to i tak płacicie kwotę ubezpieczenia z pierwszej decyzji US. Nawet jeśli zaprzestanę produkcji w tym roku, to ponieważ zadeklarowałem jakąś określoną wielkość produkcji na 2011 rok w listopadzie 2010, to muszę płacić.... to jest dopiero idiotyzm. Ciekawe z czego miałbym to niby płacić skoro nie będę produkował i nie będę miał dochodu.
No ale może zaraz się sytuacja odwróci i wszyscy produkując na maxa będą zarabiać i zapłacą ten haracz z którego nie korzystają (przynajmniej ja )
Tego życzę wszystkim  |
Mogłeś pomyśleć wcześneiej i zadeklarować na 2011 ilość z 3 rzutów a nie z 6!
ewentualnie po przekroczeniu zadeklarowanego dochodu dostałbyś korektę z US, ale wolisz płaćić USMIECHNIJ SIĘ będziesz miał większy zwrot!!!! hihi |
|
Powrót do góry |
|
 |
starter
|
Wysłany: 23:02 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Jola1 napisał: | Uchwała NSA dotyczy czego innego , temat propozycji i pomysłów na podatek na działy specjalne zapraszam podany link na Informacja PZZHiPD do poczytania i przemyśleń.  |  |
|
Powrót do góry |
|
 |
2.70netto
|
Wysłany: 22:49 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
soory a pisklak :?: |
|
Powrót do góry |
|
 |
8-obcy pasazer nostromo
|
Wysłany: 22:31 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
2.70netto napisał: | od 3.5 do 3.6 ale zyski  | to już nie 2.5netto  |
|
Powrót do góry |
|
 |
2.70netto
|
Wysłany: 22:14 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
od 3.5 do 3.6 ale zyski :D |
|
Powrót do góry |
|
 |
8-obcy pasazer nostromo
|
Wysłany: 21:59 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Avilo napisał: | Radas, dlaczego zakładasz że Jola potrzebuje Twojego tłumaczenia jakie obecnie są zasady opodatkowania ? Naskoczyłeś na miska (przydałoby się przeprosić), i dalej się stroszysz. Ministerstwo ma już gotowy projekt dla tych zmian . Został on oprotestowany przez organizacje branżowe w 2009r. Po korzystnym dla nas wyroku NSA po prostu odkurzyli ten projekt. Co do uchwały, przekroczenie wspomnianego progu 1,2 mln. euro skutkuje utratą statusu rolnika ryczałtowego. | 1.2mln.euro to jest około 500tyś kur w roku cinka granica ale jak mają 15tyś to spoko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola1
|
Wysłany: 21:55 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
winszuję optymizmu , nie będę nikogo uświadamiać tym bardziej jak ma takie podejście .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Avilo
|
Wysłany: 21:54 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Radas, dlaczego zakładasz że Jola potrzebuje Twojego tłumaczenia jakie obecnie są zasady opodatkowania ? Naskoczyłeś na miska :) (przydałoby się przeprosić), i dalej się stroszysz. Ministerstwo ma już gotowy projekt dla tych zmian . Został on oprotestowany przez organizacje branżowe w 2009r. Po korzystnym dla nas wyroku NSA po prostu odkurzyli ten projekt. Co do uchwały, przekroczenie wspomnianego progu 1,2 mln. euro skutkuje utratą statusu rolnika ryczałtowego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Radas
|
Wysłany: 21:33 Pon 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Jola 1 dokładnie tego samego podatku to dotyczy i dopóki MF nie zmieni przepisów dopóty my możemy spać spokojnie i mogą nam poskakać. Jeżeli się wyrobią przed końcem listopada i opublikują zmiany, to wtedy będziesz mogła biadolić, że nie mogliście nic zablokować, bo składek nie płacimy i sami sobie jesteśmy winni. Na razie możesz przekraczać obrót powyżej 1,2 mln euro rocznie i nadal pozostajesz na ryczałcie (z podatkiem dochodowym), bo nikt Cię nie ma prawa zmusić do innej formy opodatkowania jeśli sama tego nie zechcesz.
A teraz z dzisiejszych danych:
Jeżeli składaliście w KRUS Decyzję z US PIT7 i naliczyliście sobie składkę ubezpieczenia zdrowotnego (miesięczny doch.x 9%), to po zmianie deklarowanej ilości wyprodukowanych kurczaków (tak jak u mnie - mniej niż planowałem w listopadzie.... i to sporo mniej ) , to i tak płacicie kwotę ubezpieczenia z pierwszej decyzji US. Nawet jeśli zaprzestanę produkcji w tym roku, to ponieważ zadeklarowałem jakąś określoną wielkość produkcji na 2011 rok w listopadzie 2010, to muszę płacić.... to jest dopiero idiotyzm. Ciekawe z czego miałbym to niby płacić skoro nie będę produkował i nie będę miał dochodu.
No ale może zaraz się sytuacja odwróci i wszyscy produkując na maxa będą zarabiać i zapłacą ten haracz z którego nie korzystają (przynajmniej ja )
Tego życzę wszystkim  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|