Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 13:45 Sob 26 Wrz 2020


Budowa kurnika
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hodowca1



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 48

PostWysłany: 18:26 Pią 9 Kwi 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ogrzewanie - nagrzewnice wodne leo agro - mam juz na 2 kurnikach ten system i sprawdził się w zimę (a nie była lekka), dlatego został bym przy tym systemie
6-8 sztuk wystarczy (na obiekcie 1500m2 mam 6 szt i jest dobrze) do tego piec na węgiel 130 kW.

inwestycja 1.300.000 zł brutto - w tym ok. 280.000 wyposażenie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Stachu



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: Polska

PostWysłany: 18:57 Czw 8 Kwi 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawym rozwiązaniem są hale łukowe ocieplisz je pianką politurynową, tylko taka hala musiała by mięć ściany z 1.5m tak by zawiesić grzejniki, bo w naszym klimacie to trzeba nagrzać mury i posadze, nagrzewnice tak nie nagrzeją ścian i podłogi, taka moja sugestia. NIe wiem czym chcesz ogrzewać bo na indykach się nieznam, ja jestem za niskimi obiektami, mam jeden co ma do podsufitki 3.5m a drugi stary tradycyjny wysokość z ok 2.1 i w tym niższym zawsze jest mniej upadków w lato. tylko ciągnikiem tam nie mogę wjechać.
Dużo jest możliwości tylko kwestia ile chcesz zainwestować.
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hodowca1



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 48

PostWysłany: 16:33 Czw 8 Kwi 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, panowie planuję budowę kurnika. ok. 1600m2
Może jakieś sugestie porady.

Sciany suporex 24cm + stropian 12cm
dach dlacha + 20 cm wełny + płyta zmywalna od środka
kratownice - prosty sufit
2,7m wysokości - czy wystarczy na indyczkę - brojlera
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gutek1176



Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 25
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 18:41 Sro 17 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też podpinam się do tematu dachu,planuję wymianę w najbliższym czasie, za każdą podpowiedz,namiar z góry dziękuję
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
mikolaj2009



Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 31

PostWysłany: 15:44 Pon 15 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Nie jestem znawcą budowy kurnika ale swego czasu w Szwecji izolowałem kurniki które miały ściany z pustaków lub z profili metalowych na nich zwykła blacha a na suficie łukową blachę trapezową wyglądał dach tak http://agropian.pl/foto.html#1 izolacją było 10 cm piany PUR na ścianach i na dachu. szwed chwalił się tym, ze często mówiąc potocznie nie wymienia powietrza w kurniku przez co go nie schładza i mniej chodzą nagrzewnice, ma zamontowane "mieszacze powietrza" a poprzez sporą powierzchnię m3 ma co wymieniać, do zalet też zaliczał niski koszt budowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swinki3



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 7
Skąd: Warmia - Mazury

PostWysłany: 22:04 Nie 14 Lut 2010    Temat postu: Re: Budowa kurnika Odpowiedz z cytatem

Mazurek napisał:
Witam!
Wybudowałem halę łukową o pow. 1500 m2, /18*84/, na brojlery i jestem bardzo zadowolony. Izolacja z piany poliuretanowej o grubości 8-10 cm, z wentylatorami w ścianie szczytowej, sprawdza się znakomicie. Ogrzewam słomą na baloty. Wink Wink


Witam Mazurek

Czy mozesz podać cos wiecej o kosztach budowy takiej hali bądz namiary na jakaś firme zajmująca sie taka budowa bardzo mi to by pomogło

dzieki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Stachu



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: Polska

PostWysłany: 16:34 Nie 14 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mazurek a jak z ogrzewaniem na słome, instalacja jakaś specjalistyczna? czy piec rozpala się od gazu a potem ładuje się balot, czy wystarczy tylko płomień i się pali w piecu? wiem, że to jest pytanie na które nie ma jednoznaczej odpowiedzi tak jak ze spalaniem paliwa w aucie, ale ile potrzebujesz balotów na dome przy temp ok -10stopni C?


Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mazurek



Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 19
Skąd: Mazury

PostWysłany: 10:52 Nie 14 Lut 2010    Temat postu: Budowa kurnika Odpowiedz z cytatem

Witam!
Wybudowałem halę łukową o pow. 1500 m2, /18*84/, na brojlery i jestem bardzo zadowolony. Izolacja z piany poliuretanowej o grubości 8-10 cm, z wentylatorami w ścianie szczytowej, sprawdza się znakomicie. Ogrzewam słomą na baloty. :wink: :wink:
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
Stachu



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: Polska

PostWysłany: 21:28 Pią 12 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

swinki3 ja też szukałem info o takich obiektach ale w internecie nic nieznalazłem z łukowych to jedynie hale sportowe i ujeżdżalnie dla koni widziałem, sam jestem ciekaw czy taki obiekt byłby lepszy do tradycyjnego.
Cieawe jak wygląda sprawa skraplania się pary w takim budynku oraz jak z jego prznikalnością ciepła, niby te pianki i inne cuda fajne, ale czy to potrzyma min te 20lat? bo koszty nowej budy są ogromne, i kolejna kwestia czy ogrzewanie wodne robić czy nagrzewnice? koszt C.O. jest ogromny rury pomy piec itp gazowniki fajne ale jak małe pisklaki to ścian i podłogi się niedogrzeje w zime, to samo z wyborem sytemu wentylacji obecnie mam boczne wentylatoy a z drugiej strony okienka no i wentylacje tunelową, a taniej było by z kominami dachowymi wentyalory Fancom niby bardzo oszczędny model mają od tamtego roku niskie zuzycie prądu.
Kwestia wysokości budynku też ważna na jednym budynku bardzo niskim w lecie mam lepszą temp niż na drugim co ma 3.5m do podsufitki. teraz bym zbudował cos do 2.8max ciągnik z turem się zmieści, a konstrukcja stalowa chyba wygrywa z drewnem bo ceny podobne a
Sorry ale trochę mnie poniosłoSmile

Pozdrawiam Hodowców
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swinki3



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 7
Skąd: Warmia - Mazury

PostWysłany: 18:46 Pią 12 Lut 2010    Temat postu: Re: dach Odpowiedz z cytatem

za pomniałem o powierzchni interesuje mnie tak 1600 m2
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
swinki3



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 7
Skąd: Warmia - Mazury

PostWysłany: 18:45 Pią 12 Lut 2010    Temat postu: Re: dach Odpowiedz z cytatem

Witam
Dzis widziałem kurnik na indora w kształcie tunelu czy ktos moze wie ile kosztuje wybudowanie takiego indycznika albo moze ma ktoś jakies informacje, ja szukam w internecie ale nie mogę nic znaleźć, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hodowca broilerow



Dołączył: 18 Kwi 2005
Posty: 215

PostWysłany: 12:06 Wto 2 Lut 2010    Temat postu: dach Odpowiedz z cytatem

moze ma ktos projekt konstrukcji dachowej o rozpietosci 18 m bez slupow...moze ktos z was wykonywal taki dach..z powierzonego materialu...albo jakas niedroga firma ktora moglaby wykonac taki dach...z goru dziekuje...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
DHD



Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 8

PostWysłany: 18:20 Nie 31 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="dadito"]Witam tak jak w temacie interesuje mnie jaki jest przybliżony koszt postawienia obiektu 1000 m hali , bez wyposażenia po prostu sam budynek. Tylko prosiłbym o konkretne odpowiedzi , bez komentarzy że niby duże koszty , mała opłacalność itd. Może ktoś ma jakiś plan takiego budynku itd.
Z góry dziękuje.[/quot

Obiekt 1400m wyniesie Cię 500-600 000 pln brutto (bez wyposażenia), oczywiście metodą gospodarczą: sam załatwiasz beton,stal,pustaki,styropian,piach, dach, murarza, spawacza, przyłącze wody i energii, pozwolenia. Koszt jest dla budynku bez słupów wewnątrz hali, na reglu stalowym 220 pocienianym i z dachem styropianowym 15 cm. Znam takich co są w stanie wybudować o 100 000 mniej, ale jakość wykonania też jest mniejsza, we własnym zakresie wyrabiany beton z betoniarek, materiały bez faktur - jeżeli nie musisz tego rozliczyć w banku lub agencjii, podbitka na dach zamiast warstwówki. Koszt zależy od terenu na jakim stawiasz, jeżeli jest to wcześniejsze pole uprawne to w niektórych przypadkach za najprostszy podsyp i dojazdy (z kamienia polnego zwożonego we własnym zakresie, z okolicznych wiosek) można wybulić kilkanascie tysięcy( głównie to koszt paliwa), nie mówiąc już o wylewce czy wysypce tłuczniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Łysy



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 164
Skąd: Gmina Ostróda

PostWysłany: 18:48 Pią 29 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za 340 tys. to można kurnik pobudować Very Happy Sam niedawno remontowałem dach tzn. wzmocnienie krokwi, ruszt z łat, docieplenie wełną 15cm, folia zbrojona od dołu. Na dachu o powierzchni 1050 m2 koszt zamknął się na 100 tys. zł ale oczywiście zakres robót u Ciebie będzie daleko szerszy. Technologia płyt warstwowych z pewnością jest droższa od tradycyjnej ale to trzeba obliczać w oparciu o daną konstrukcję dachu. Na ocieplenie nadaje się dobrze pianka poli. ale to także spory koszt. Z drugiej strony 14 m bez słupów to raczej dosyć nowy obiekt więc dziwne że dach nie trzyma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kamyk



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 103
Skąd: śląskie

PostWysłany: 18:57 Czw 28 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam do wymiany dach na kurniku 14/93m .Stary jest za słaby . Demontarz troche mnie otrząsa ,ale jak mus to mus . Mam na tą chwilę jedną ofertę na zrobienie takiego dachu w technologi płyt warstwowych z montażem ok 340tyś sporo... Dach ma być bez słupów podporowych bazując na ścianach zamkniętych wieńcem . Może jest ktoś kto realizował podobną inwestycje , to proszę o podpowiedź .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
romek31śl



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 168

PostWysłany: 00:07 Pon 4 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lukasz111 napisał:
Stachu napisał:
Witam,
Mieliście może do czynienia z firmą K3 Agro z Grudziądza firma stawia kurniki z płyt warstwowych ponoć tanio można wybudować kurnik z płyt z pianką poliuetranową.


Ja mam gdzieś wstępna wycenę kurnika.Chyba z początku roku.Nie wiem czy to jest aż tak tanio,ale jak chcesz to mogę ci przesłać co mi nakreślili.


Łukasz 111 napisz coś o wyliczeniach tej firmy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lukasz111



Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 230

PostWysłany: 23:51 Sro 2 Gru 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stachu napisał:
Witam,
Mieliście może do czynienia z firmą K3 Agro z Grudziądza firma stawia kurniki z płyt warstwowych ponoć tanio można wybudować kurnik z płyt z pianką poliuetranową.


Ja mam gdzieś wstępna wycenę kurnika.Chyba z początku roku.Nie wiem czy to jest aż tak tanio,ale jak chcesz to mogę ci przesłać co mi nakreślili.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam12035



Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 64
Skąd: pomorze

PostWysłany: 21:41 Sro 2 Gru 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam , kupię paszociąg nowy lub używany ale musi być w dobrym stanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Stachu



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: Polska

PostWysłany: 16:29 Pon 23 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Mieliście może do czynienia z firmą K3 Agro z Grudziądza firma stawia kurniki z płyt warstwowych ponoć tanio można wybudować kurnik z płyt z pianką poliuetranową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brojler kurzy



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 1036
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: 15:53 Nie 15 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może kosztować 600tys. , ale też i 1 mln. Chcesz wiedzieć ile kosztuje , ale nie piszesz z czego ma być zrobiony , jaka konstrukcja , jaki dach itd.itd .
Chcesz konkretynych danych to proponuję udać się do jakiegoś fachmana żeby zrobił kosztorys .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dadito



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 8

PostWysłany: 11:23 Nie 15 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam tak jak w temacie interesuje mnie jaki jest przybliżony koszt postawienia obiektu 1000 m hali , bez wyposażenia po prostu sam budynek. Tylko prosiłbym o konkretne odpowiedzi , bez komentarzy że niby duże koszty , mała opłacalność itd. Może ktoś ma jakiś plan takiego budynku itd.
Z góry dziękuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
drobiofan



Dołączył: 12 Sie 2009
Posty: 14
Skąd: Warmia

PostWysłany: 09:56 Wto 27 Paź 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i jednak warto było tutaj zadać pytanie. dostałem kilka prywatnych wiadomości. Dzięki wielkie. Poczytam, popatrze i się odezwe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
drobiofan



Dołączył: 12 Sie 2009
Posty: 14
Skąd: Warmia

PostWysłany: 09:14 Wto 20 Paź 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaro wyluzuj. Czy ja Ci mówie, co masz pisać a czego nie? Mam ochote pytać to pytam, nie?

Łatwiej napisać na forum ze mnie to interesuje niż dzwonić w 100 miejsc. Przecież czyta to więcej firm a nie tylko oni. Jak się nikt nie odezwie to sam zaczne dzwonic i tyle.

Czyli jeszcze raz - chce odnowić kurnik, 2 tys m2, w zasadzie zostają fundamenty a tak wszystko od nowa. Są chętni?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jaro8038



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 864

PostWysłany: 08:06 Wto 20 Paź 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zamiast się głupio pytać na forum, po prostu zadzwoń do nich. Podali jak widać do siebie pełne namiary.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
drobiofan



Dołączył: 12 Sie 2009
Posty: 14
Skąd: Warmia

PostWysłany: 14:05 Pon 19 Paź 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, a macie jakieś ograniczenia terytorialne? W warmińsko-mazurskim działacie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
Strona 10 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach