Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
urwis75
|
Wysłany: 10:54 Czw 12 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
leszczaczek napisał: | JAKA CENA W WIELKOPOLSCE? |
2,90 |
|
Powrót do góry |
|
 |
leszczaczek

|
Wysłany: 20:55 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
JAKA CENA W WIELKOPOLSCE? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka543
|
Wysłany: 18:22 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: Cena brojlera |
|
|
Huśtawka cenowa dotyczy różnych okresów i powody też nie zawsze te same,bo w lecie wiemy że zawsze są dużo mniejsze wstawienia przede wszystkim z powodu temperatury,ponadto wszyscy odchowujący sezonowo kurki np.na wolny rynek mają zajęte kurniki od wiosny co najmniej do lipca,następnie dosyć dużo sprzedaje się brojlerków do chowu przydomowego np. u mnie jest to ok.20-25% z każdego wstawienia.Często w czasie upałów mamy gorsze przyrosty a więc wydłuża się tucz.Niektórzy rzeczywiście robią sobie urlop bo lipcowe lub sierpniowe rekordowe temperatury są zbyt dużym ryzykiem.Na pewno jest przez to mniej towaru.Ponadto transport/przewożenie/ i ewentualne przechowywanie mięsa w lecie jest też trudniejsze tak samo jak dowożenie żywych z Czech czy Słowacji. A w sierpniu "wyluzowują" się kurniki po odchowach kurek i jak mówi kolega Medox, wpycha się w każdą wolną przestrzeń brojlerki bo cena dobra itd.itp. następuje górka która trzyma się do grudnia. A jeśli jesienią dojdą lub dopłyną jakieś "pieskie" suszone mięska, lub nasze "giganty" chcą wynegocjować ceny kontraktacyjne z hodowcami to "wynegocjują".........bardzo niską,bo jest właśnie kilka miesięcy niska.......Więc oby do wiosny!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
pióro
|
Wysłany: 17:21 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
mafia przetwórcza dziła tylko sezonowo?na wakacje wszyscy wyjechali i nikt od nich nie pracował?albo po sylwestrze tydzień zrobili sobie urlopy? cały czas ktoś kręci ale od tego cena nie spada tylko ....nie wiem od czego.wszystko to jakaś paranoja, żeby nie można było mormalnie hodować,żyć i zarabiać na opłaty. non stop huśtawka albo w jedną albo w drugą stronę żadnej normalności. a na elblągu ceny są dożo niższe niż wy podajecie[w sklepie] |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka543
|
Wysłany: 14:54 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: Cena brojlera |
|
|
Cena całego kurczaka jednak spadła u nas /południe/ i wynosi 5.00 zł/kg a nawet poniżej /w dużych sieciach/, piersi ok. 11.50-12.00 zł/kg ,cena z wczorajszego dnia. W mniejszych sklepach tego tak nie widać bo pojedynczy odbiorca nie wynegocjuje ceny tak jak "rekiny" no i pośrednicy muszą coś zarobić.Myślę jednak że "diabeł tkwi " w przetwórstwie a nie w sprzedaży detalicznej i tam są niezgłębione tajemnice surowcowe.W Polsce przerabiamy od lat wszystkie wojskowe 25-letnie lub starsze zapasy wojskowe/amerykańskie i inne/,kupowało się masę z przemielonych kadłubów drobiowych do przetwórstwa a teraz szwedzkie suszone mięso/dla psów/. Dlatego nie powinniśmy siebie tak bardzo obwiniać bo rządzi drobiarstwem "mafia przetwórcza" a to są gigantyczne zakłady drobiarskie które się coraz bardziej uniezależniają od zwykłych producentów bo sami kupują lub budują fermy/do tego również sami produkują paszę i pisklęta/ a kontraktacja jest tylko uzupełnieniem.Takie jest moje zdanie i nie tylko moje. Jeżeli nadal będziemy się kłócić i każdy będzie działał w pojedynkę to rzeczywiście "wytniemy" się sami... |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 14:27 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Stachu 123 napisał: | Nieprawda, że wolnorynkowscy nie wstawiają. Ja jestem z terenu gdzie są sami wolnorynkowcy inie ma żadnych postojów.Bractwo jest uparte, nie wierzy że cena może bardziej spaść i wstawia na okrągło. |
I będą tak wstawiać dopóki nie wyczerpią tego co zarobili przez ostatnie trzy rzuty. Wszyscy zarobieni to jadą do oporu. Trza zwrócić przecież co się zarobiło  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sasza307
|
Wysłany: 13:50 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
pióro napisał: | cena kurczaka w sklepie jest niska i ludzie nie kupuja, jak byly ceny wysokie to zbyt był nornalny.to jest wysyp czy ludzie wogole nie mająpieniędzy? | kurczak w TESCO zielona góra 7 40 cwiartki 5 60 wątróbka 5 40 WSZYSCY ZARABIAJĄ OPÓCZ NAS, |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 12:45 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
pióro napisał: | cena kurczaka w sklepie jest niska i ludzie nie kupuja, jak byly ceny wysokie to zbyt był nornalny.to jest wysyp czy ludzie wogole nie mająpieniędzy? | Cena niska??? Auchan w Gdańsku ptak pakowany na tackach grubo ponad 8 PLN ! Ptak wychodzi z ubojni w cenie około 4,20 - 4,30 tak więc ile ma sklep? Wszystkie elementy mają ksomiczne ceny - uda i podudzia blisko 9 PLN , wątroba 7 , skrzydła ponad 7 . Przy cenie żywca ponizej 3 PLN to ma być tanio??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka543
|
Wysłany: 12:20 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: Cena brojlera |
|
|
A tak na poważnie. Podobno na spadek ceny wpłynął /dosłownie/ jakiś import z Brazylii no i nie bez znaczenia były i są nieznane ilości szwedzkiego suszonego mięsa ,bo pomimo afery nikt nie wie ile dokładnie zakładów przetwórczych zakupiło i jakie ilości bo to "wymknęło się" spod kontroli.Zastępowanie takim mięsem mogło również spowodować zmniejszenie popytu na drób a my poprzez przetrzymywanie kurczaka do np.3 kg zwiększyliśmy podaż o 20 %,no i oczywiście powiększenie wstawień po okresie upałów itp.itd. O tym już pisaliście na tym forum,Prawdą jest /co pisze Stachu/ że drobiarze wstawiają na potęgę/w moim sąsiedztwie są 2 miejscowości gdzie pod koniec X. wstawiono 13 pojedynczych kurników/Małopolska/. Ja robię przerwę na 2 kurnikach do m-ca I. 2010r ale potem co? Pozdrawiam kolegów "w niedoli". |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca broilerow
|
Wysłany: 12:16 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Stachu 123 napisał: | Nieprawda, że wolnorynkowscy nie wstawiają. Ja jestem z terenu gdzie są sami wolnorynkowcy inie ma żadnych postojów.Bractwo jest uparte, nie wierzy że cena może bardziej spaść i wstawia na okrągło. |
wstawiac...wstawiac..ile wlezie....do oporu...cena poleci ...i ze 30-40 % hodowcow wypadnie i wreszcie sie rynek ustabilizuje poki co cena jest jeszcze za wysoka..!!
BO NIKT JESZCZE NIE ZBANKRUTOWAL..!!!
TAK TRZYMAC!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka543
|
Wysłany: 11:45 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: Nowe forum |
|
|
[quote="medox"]mmx napisał:
Brawoooo Medox jesteś niewiarygodny.
Mam prośbę do innych uczestników forum podbudujcie chłopaka gromkim BRAWOO , przecierz widać ,że ma problemy emocjonalne i trza mu EGO podbudować wszyscy razem BRAWOOOOO MEDOX JESTEŚ SUPER.
Ależ dziękuje mmx, nie trzeba było :oops:
poza tym wiem ,że jestem super, nie jedna mi mowiła :lol:[/quote] Tak wyglądają "popisy intelektualne" naszych kolegów po fachu, chyba jednak takie "wysokie loty" to nie na tym forum,prawda? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stachu 123
|
Wysłany: 10:22 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Nieprawda, że wolnorynkowscy nie wstawiają. Ja jestem z terenu gdzie są sami wolnorynkowcy inie ma żadnych postojów.Bractwo jest uparte, nie wierzy że cena może bardziej spaść i wstawia na okrągło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 10:03 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
mmx napisał:
Brawoooo Medox jesteś niewiarygodny.
Mam prośbę do innych uczestników forum podbudujcie chłopaka gromkim BRAWOO , przecierz widać ,że ma problemy emocjonalne i trza mu EGO podbudować wszyscy razem BRAWOOOOO MEDOX JESTEŚ SUPER.
Ależ dziękuje mmx, nie trzeba było
A poza tym wiem ,że jestem super, nie jedna mi mowiła  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pióro
|
Wysłany: 07:52 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
cena kurczaka w sklepie jest niska i ludzie nie kupuja, jak byly ceny wysokie to zbyt był nornalny.to jest wysyp czy ludzie wogole nie mająpieniędzy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
MD
|
Wysłany: 07:44 Sro 11 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
2,9 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmx
|
Wysłany: 23:48 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | medox napisał: | kol kochany ,ani moja ani twoja wina o tym właśnie pisze!!
Kto z was wie jak otworzyć okno bez klamki? Tylko szybko bo zaraz mi zabiorą laptopa |
Nie otworzysz okna bez klamki i nie przebijesz głową muru. 30% drobiarzy musi zbankrutować i może wtedy...widzę, że to tylko kwestia czasu. |
UWAGA -drodzy koledzy MEDOX idzie po rekord 1183 posty-atakuje 1200 więc biedak musi coś pisać trudno ,że same głupoty ale sprubójcie sami tyle uskrobać a docenicie kolegę-drobiarza-rekordzistę. Brawoooo Medox jesteś niewiarygodny.
Mam prośbę do innych uczestników forum podbudujcie chłopaka gromkim BRAWOO , przecierz widać ,że ma problemy emocjonalne i trza mu EGO podbudować wszyscy razem BRAWOOOOO MEDOX JESTEŚ SUPER. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 22:38 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | kol kochany ,ani moja ani twoja wina o tym właśnie pisze!!
Kto z was wie jak otworzyć okno bez klamki? Tylko szybko bo zaraz mi zabiorą laptopa |
Nie otworzysz okna bez klamki i nie przebijesz głową muru. 30% drobiarzy musi zbankrutować i może wtedy...widzę, że to tylko kwestia czasu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łysy
|
Wysłany: 22:36 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Medox już Ci podpowiadam. Należy się rozpędzić i rozbić szybę z "byka". Wszystkim to nam wyjdzie na zdrowie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 22:15 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
kol kochany ,ani moja ani twoja wina o tym właśnie pisze!!
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 20:51 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Medox. Kpiny urządzasz, ubliżasz, wyzywasz,,,żenada. Czy ja rozpaczam lub płaczę? Podaję suche fakty a Ty post wyżej ubliżasz. Czuję się dotknięty Mądry jesteś a napisz po ile Ty sprzedajesz. Twoje posty to krzyk niemocy nad Twoim własnym losem. To brzmi jak skowyt szczeniaka, który nie ma co jeść. Nie wysilaj się.
Brojler kurzy tłumaczył o pewnych harmonogramach w wylęgarni, ubojni...Tak też od wielu lat robię. Zgodnie z harmonogramem mam odstawę lecz iluś tam gęsiarzy, indyczarzy czy kilku...pewnie nawet nastu brojlerzystów pobudowało nowe hale i wysypali na rynek nie do wchłonięcia nadwyżkę żywca. Moja wina ? Co? Na pole mam wypuścić to co wyprodukowałem? A może zamknąć budy i pod kościół żebrać? Pokaż jak to się robi i nie ubliżaj. Jedziemy na tym samym wózku a Ty się zachowujesz- bez urazy- jak cham, jak chłopek roztropek. A może właśnie taki jesteś i Twoją obroną z bezsilności jest atak na innych?
Chyba mimo szczerych chęci nie chce mi się już z Tobą rozmawiać.
A tak na marginesie to z ostatniej odstawy dołożyłem parę tysiączków przy cenie 2,8 lecz co to jest na przeciw wieczności  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ksiaze
|
Wysłany: 19:38 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
medox ma racje w dupe z taka kontraktacja gdzie cena nie jest traktowan z umowy!! przeciez jest was b duzo hodowcow zrobbcie cos zeby na kontraktacji was nie robiono w jajo to my wolnorynkowcy do was pojdziemy chetnie...jka to obserwuje to wolnorynkowcy teraz nie wstawiaja i sie smieja:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
sasza307
|
Wysłany: 19:35 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Kontraktacją 3.0 Po co ona jest?Żeby od chłopków roztropków odebrać co wyhodowali ? Wy tylko tyle chcecie i nic więcej, dlatego to tak wygląda jak wygląda.Osły.Nie chcecie ani pieniedzy ani szacunku, chcecie tylko zeby ktos odebral od was kury.Dlatego moga was rabac w du.p.e do konca swiata i jeden dzien dluzej | TY cepie niepasuje ci te 3 zł do oddaj za 2 80 ,a jak to ci sie niepodoba to niewstawiaj , nikt cię o to nieprosi i nie będzie z tego powodu płakał |
|
Powrót do góry |
|
 |
baca60
|
Wysłany: 18:58 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ja mam pytanie . czy na oddziale psychiatrycznym można mieć laptopa bo jaśnie pan medox chyba ma .... 2,90netto w małopolsce |
|
Powrót do góry |
|
 |
gawor333
|
Wysłany: 18:30 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Merytorycznie spróbuj Medox odpowiedzieć, a nie zawsze kpina i arogancja.
To niczemu ani nikomu nie służy, a jedynie każe myśleć jaki Ty naprawdę malutki i głupiutki jesteś. Słabizna!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 18:10 Wto 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Tak jest!Zalozmy sobie nowe forum.Od razu ze 20-30gr cena powinna z tego powodu wzrosnac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|