Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
medox
Dołączył: 28 Mar 2006 Posty: 50
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mmx
Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 128 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 10:04 Pon 20 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Człowieku z kąd ty te ceny bieżesz. Połowa użytkowników tego forum to PARANOICY jak macie propagować cenowe brednie to ja się wypisuję , żeby takie forum miało sens to trzeba udzielać żetelnych informacji a nie wywoływać zamieszanie.
Pozdrawiam normalnych ludzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmx
Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 128 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 09:55 Pon 20 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
w małopolsce 3,7 -3,75 netto Imex, Eko-Drób, Brado 2 i bez entuzjazmu co do kupna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak2000
Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3
|
Wysłany: 15:08 Nie 19 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
gorączki ustąpiły
słyszałem że po niedzieli małe braki kurczaka |
|
Powrót do góry |
|
 |
addam
Dołączył: 24 Mar 2007 Posty: 61 Skąd: Kaszuby/Kujawy
|
Wysłany: 14:08 Nie 19 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
kurczak2000 napisał: | Witam Wszystkich.
Ktoś sie orientuje jaka jest cena na kaszubach? |
3,80 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak2000
Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3
|
Wysłany: 11:17 Nie 19 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Witam Wszystkich.
Ktoś sie orientuje jaka jest cena na kaszubach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sarius
Dołączył: 31 Gru 2008 Posty: 346
|
Wysłany: 17:16 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
świetokrzyskie nawet 4,0 z gotówka |
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2
Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 11
|
Wysłany: 14:19 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
a jaka cena w wlkp/dolnoslaskie? w netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chicken Exam
Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 75
|
Wysłany: 14:05 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Świętokrzyskie 4,00brutto płacą bez problemu. Kurczaka nie ma za dużo, a po niedzieli podobno jeszcze mniej. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
buba76
Dołączył: 14 Lut 2009 Posty: 67 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 10:56 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
MAŁOPOLSKA 3.95-4.05 BRITTO
NA KURNIKACH LEKKA PRZYDUCHA ,PEWNE BRAKI NA PRZYSZŁY TYDZIEŃ |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
Dołączył: 29 Paź 2006 Posty: 840 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 09:53 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Nowe Miasto Lub.-3,7 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
Dołączył: 29 Paź 2006 Posty: 840 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 09:23 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Kondratowicz 3,5 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
szeryf5
Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 28 Skąd: mazury
|
Wysłany: 07:31 Pią 17 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
czy ktoś wie jak dziś cena na Mazurach i Kaszubach ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 297 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 21:50 Czw 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Łysy napisał: | Rzeczywiście opłaty są pobierane i prace nad tymi funduszami były prowadzone od dawna. Moim zdaniem jest to dobry pomysł tylko czy wykonanie będzie prawidłowe. Obciążenie taką kwotą jest z pewnością do przełknięcia pod warunkiem, że środki z funduszu będą efektywnie pracowały tzn. przyczynią się do wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego i jego przetworów co będzie działało na naszą korzyść i oczywiście na korzyść ubojni i przetwórni. Problem jest w tym że tylko my za to płacimy a podmioty skupowe zaledwie mają te opłaty naliczać i pobierać, co wiąże się z pewnymi dodatkowymi kosztami ale są one oczywiście niewspółmierne do naszych.
I na koniec małe podsumowanie aktów prawnych które weszły bądź niedługo wejdą i mocno ograniczają naszą działalność:
1. salmonella
2. fundusze promocji
3. podatek dochodowy
4. zmiany w kierunku pozwoleń zintegrowanych nawet dla małych ferm.
Obawiam się że ktoś dobrał nam się do d..y Może to tylko przypadek że wszystko zwaliło się w jednym terminie ale w każdym razie obecna ekipa może mieć wielkie zasługi w likwidacji polskiego drobiarstwa. |
Witam
Należy jeszcze dodać że w przyszłym roku wchodzi dużo gorsza ustawa niż salmonella, ustaw. o zwalczaniu coli i jeszcze parę innych rzeczy.
Drodzy koledzy to naprawdę koniec bo tego nie da się odkręcić.
Jest jeszcze nikły % szansy, ale o tym w najbliższych dniach Napisze Prezes Związku, Działający za Własne ciężko wypracowane pieniądze -wstyd i hańba drodzy Hodowcy że nie można przekazać choć 100zł od kurnika na działania dla Pana Andrzeja Danielaka.
Pozdr.-tadeusz goryszewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
to_i_ovo
Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 76 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18:27 Czw 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Od 2010r. zaczną obowiązywać nowe wymagania, dobrostanu. Postaram się wrzucić link do przepisów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łysy
Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 158 Skąd: Gmina Ostróda
|
Wysłany: 18:09 Czw 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście opłaty są pobierane i prace nad tymi funduszami były prowadzone od dawna. Moim zdaniem jest to dobry pomysł tylko czy wykonanie będzie prawidłowe. Obciążenie taką kwotą jest z pewnością do przełknięcia pod warunkiem, że środki z funduszu będą efektywnie pracowały tzn. przyczynią się do wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego i jego przetworów co będzie działało na naszą korzyść i oczywiście na korzyść ubojni i przetwórni. Problem jest w tym że tylko my za to płacimy a podmioty skupowe zaledwie mają te opłaty naliczać i pobierać, co wiąże się z pewnymi dodatkowymi kosztami ale są one oczywiście niewspółmierne do naszych.
I na koniec małe podsumowanie aktów prawnych które weszły bądź niedługo wejdą i mocno ograniczają naszą działalność:
1. salmonella
2. fundusze promocji
3. podatek dochodowy
4. zmiany w kierunku pozwoleń zintegrowanych nawet dla małych ferm.
Obawiam się że ktoś dobrał nam się do d..y Może to tylko przypadek że wszystko zwaliło się w jednym terminie ale w każdym razie obecna ekipa może mieć wielkie zasługi w likwidacji polskiego drobiarstwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
to_i_ovo
Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 76 Skąd: Dolnośląskie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 297 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 21:57 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
gucio22 napisał: | Witam wszystkich hodowców drobiu.Nawiazujac do tematu salmonelli.Panowie i Panie przestańmy się zajmować sprawami nieistotnymi dla Nas.Prezes hodowców Andrzej Danielak chce zaskarżyć ustawę do Trybunału. Musimy mu pomuc finansowo--proponuje,ile kto może a możemy dużo.Na ministra Sawickiego liczyć nie możemy,nieudolność jego jest przerażająca,za wszelką cene chce się utrzymać na stołku. Nr.konta 552030004511100000351710 Dolnośląskie Zrzeszenie Hodowców i Producentów Drobiu Wrocław.Pozdrawiam hodowca z małopolski. |
Witam
Rano jedziemy do W-wy. Jeżeli ktoś z Pomorza Zechciałby opłacić składkę wskażemy nr.konta. Informacja pod nr. 502 210 201
Pozdr.-tadeusz |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca broilerow
Dołączył: 18 Kwi 2005 Posty: 49
|
Wysłany: 21:27 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
paktofonikas napisał: | Troche obok tematu ceny. Ciagnienie program swietlny do konca rzutu czy pod koniec swiatlo 24h/dobe? Jak w Rossie a jak w Cobbie? |
ja tydz przed koncem daje swiatlo 24h/na dobe....glownie dlatego aby byly bardziej ospale i zmeczone w czasie lapanki ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
gucio22
Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1 Skąd: malopolska
|
Wysłany: 19:30 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich hodowców drobiu.Nawiazujac do tematu salmonelli.Panowie i Panie przestańmy się zajmować sprawami nieistotnymi dla Nas.Prezes hodowców Andrzej Danielak chce zaskarżyć ustawę do Trybunału. Musimy mu pomuc finansowo--proponuje,ile kto może a możemy dużo.Na ministra Sawickiego liczyć nie możemy,nieudolność jego jest przerażająca,za wszelką cene chce się utrzymać na stołku. Nr.konta 552030004511100000351710 Dolnośląskie Zrzeszenie Hodowców i Producentów Drobiu Wrocław.Pozdrawiam hodowca z małopolski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paktofonikas
Dołączył: 15 Kwi 2007 Posty: 444
|
Wysłany: 18:48 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Troche obok tematu ceny. Ciagnienie program swietlny do konca rzutu czy pod koniec swiatlo 24h/dobe? Jak w Rossie a jak w Cobbie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szeryf5
Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 28 Skąd: mazury
|
Wysłany: 16:31 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
3,80netto na mazurach |
|
Powrót do góry |
|
 |
janek777
Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 21
|
Wysłany: 14:51 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Moze jakis szczególy, ktos zna ceny na mazurach |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
Dołączył: 28 Mar 2006 Posty: 50
|
Wysłany: 11:44 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Jaki z tego wniosek????Taki jak medox zawsze mówi - nie zwiększać w bezsensowny sposób ilości towaru na rynku budując nowe budy ,tylko utrzymywać niedobór bp tylko i wyłącznie niedobór powoduje ,że jest cena.Nic z tego ,że będziesz miał 4 budy zamiast dwóch skoro na tych 4 nic nie zarobisz a być może nawet dołożysz.Skończył się problem z jajkiem , zobaczycie ile towaru się pokaże na jesieni i jakie będą ceny.Proponuje , jak do tej pory zwiększaliście obsady bo ceny wysokie to na jesień zmniejszyć ,żeby nie dopuścić do znacznego spadku ceny.Wiecie,że jak zawsze we wrześniu cena walnie to potem jest problem żeby ją podnieść.
Zmodernizować obiekty ,żeby osiągać lepsze wyniki,kupić np jakąś nieruchomość-lokalik czy mieszkanko na wynajem a nie sadzić nową budę |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łysy
Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 158 Skąd: Gmina Ostróda
|
Wysłany: 09:50 Sro 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Słuszne jak najbardziej ale niestety nierealne. My możemy ustalać a raczej podbijać cenę w sytuacji braku towaru i dobrego zejścia, ale w odwrotnej sytuacji to zawsze ubojnie będą górą i będą zbijać cenę ile tylko się da i na jak długo się da. Chyba że na kontraktacji ale jej zasady są powszechnie znane. Jak dużo towaru to cena na poziomie rynku a jak mało to o wiele niżej A jak hodowcy biorą się za ubojnie i mają własną to na dłuższą metę taki interes z reguły pada z kretesem, bo zamiast postawić zdecydowanie na handel to ci zajmują się skupem a zwłaszcza od siebie i starają się więcej zarobić na żywcu zamiast rekompensować sobie cenę żywca w dochodzie ze sprzedaży mięsa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|