Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 14:04 Pią 15 Lis 2019


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 2155, 2156, 2157 ... 2217, 2218, 2219  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vitor1



Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 31

PostWysłany: 17:31 Wto 23 Sty 2007    Temat postu: koszt uboju Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś umie powiedzieć jakie rzeczywiście są koszta uboju kurczaka z uwzględnieniem wydajności poubojowej tuszki ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kokoszka



Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 92
Skąd: warm.-maz.

PostWysłany: 10:36 Wto 23 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kondratowicz 3.0 +vat,Zalewo ok.3.0 +vat.Zywca nie ma cena idzie w górę.Ostrożnie przy ustalaniu ceny,żebyście nie żałowali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
diablo



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 24

PostWysłany: 10:11 Wto 23 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prosze o padanie ceny blojlera w małopolsce> (Tylko konkretnie) Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
METAN



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 439

PostWysłany: 18:41 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Warmia, Małopolska tzn. konkretnie które ubojnie i jakie ceny, przy jakich terminach płatności
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kokoszka



Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 92
Skąd: warm.-maz.

PostWysłany: 18:24 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Warm.-maz.3.0 +vat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Barbara



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 347

PostWysłany: 15:04 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małopolska cena 3.10 - 3.20
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurka złotopiórka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 231
Skąd: z zamieścia

PostWysłany: 13:02 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam jaka cena w lubuskim ? brychcy kulus chleboski .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
METAN



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 439

PostWysłany: 12:41 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy w mazowieckim i łódzkim nie ma hodowców.podajcie informacje o cenach Piórkowskich,Godzianowa,Zawad,Bogusławskiego,Filipczaka,Siniarzewa i Szlendakowej,Piecucha,Uniszek,Ilczaka,Goszów,Kąkola,Zalewa,Górnego i Kondratowicz.Zywca brakuje,dziś w godz.9-12 oferowali ceny
Zawady-2.9-3.0
Zalewo-2.95-3.1
Bogusławski-3.0
Szlendak i Siniarzewo próbują kupić po 2,8 (tzn udają wybawców)
niskie ceny generują teraz duże ubojnie , więc może zmiejszyć kontraktację do nich.niedługo będa mieli swoje kurniki(za nasze pieniądze) i wypną się na nas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
2R



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 168
Skąd: POLSKA

PostWysłany: 11:51 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tuszka 4,30 do 4,70 netto brak zywca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksiaze



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 855

PostWysłany: 10:58 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
dfarmer napisał:
Z jednej strony to 100 % kontraktacji i wynikajace z niego same korzyści brzmi pięknie, jest jednak małe "ale". Ale kto nam zapewni, że nie staniemy się murzynami dla ubojni? Będą nam dyktować swoje warunki pod rygorem zerwania współłpracy. Będziemy zmuszeni sprzedawać im żywiiec i kupować pisklęta i pasze po cenach na które nie będziemy mieli żadnego wpływu. Rynek amerykański jest tego przykładem. Nie chciałbym być niewolnikiem w polskiej firmie odpowiedniku amerykańskiego Tysona czy Perdue. Amerykańskie korporacje- integratorzy osiągają od 20 do30% zysku od zainwestowanego kapitału podczas gdy hodowcy żyjąc na krawędzi ubóstwa muszą się zadowolić zyskiem zaledwie 1 do 3% . A wysokość zainwestowanego kapitału przez hodowców to ponad 50% potrzebnego w tym przemyśle.
Zarobek hodowcy na 1 sztuce od 10 llat nie zmienia się i wynosi 16 centów. Jest to wartość uśredniona z 10 lat, cykl tuczu trwa 6-10 tygodni. Dla znających angielski proszę przeczytać: http://www.aaminc.org/newsletter/v7i4/v7i4p4.htm

Popieram w całej rozciągłość, g.ó.w.n.o będzie z waszej kontraktacji bo wydymają was jak starą k.....Każdy patrzy na swój biznes i patrzy jak najwięcej zarobić i nikt nie będzie myślał jak poprawić los hodowcy tylko jak go wydymać i jak najwięcej zarobić.Nie gadajcie takich naiwnych bzdur


@medox ma racje...przeciez nie jeden jest na kontraktacji czy drosed czy inne zaklady i co nie mozecie wymusic wiekszej ceny niz 2,55?? przeciez to wy tutaj najbardziej palczecie a bedziecie plakac jeszcze glosniej... wspomnicie moje slowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
diablo



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 24

PostWysłany: 10:02 Pon 22 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JAKA CENA W MAŁOPOLSCE?? Prosze o konkerty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5292

PostWysłany: 15:31 Nie 21 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dfarmer napisał:
Z jednej strony to 100 % kontraktacji i wynikajace z niego same korzyści brzmi pięknie, jest jednak małe "ale". Ale kto nam zapewni, że nie staniemy się murzynami dla ubojni? Będą nam dyktować swoje warunki pod rygorem zerwania współłpracy. Będziemy zmuszeni sprzedawać im żywiiec i kupować pisklęta i pasze po cenach na które nie będziemy mieli żadnego wpływu. Rynek amerykański jest tego przykładem. Nie chciałbym być niewolnikiem w polskiej firmie odpowiedniku amerykańskiego Tysona czy Perdue. Amerykańskie korporacje- integratorzy osiągają od 20 do30% zysku od zainwestowanego kapitału podczas gdy hodowcy żyjąc na krawędzi ubóstwa muszą się zadowolić zyskiem zaledwie 1 do 3% . A wysokość zainwestowanego kapitału przez hodowców to ponad 50% potrzebnego w tym przemyśle.
Zarobek hodowcy na 1 sztuce od 10 llat nie zmienia się i wynosi 16 centów. Jest to wartość uśredniona z 10 lat, cykl tuczu trwa 6-10 tygodni. Dla znających angielski proszę przeczytać: http://www.aaminc.org/newsletter/v7i4/v7i4p4.htm

Popieram w całej rozciągłość, g.ó.w.n.o będzie z waszej kontraktacji bo wydymają was jak starą k.....Każdy patrzy na swój biznes i patrzy jak najwięcej zarobić i nikt nie będzie myślał jak poprawić los hodowcy tylko jak go wydymać i jak najwięcej zarobić.Nie gadajcie takich naiwnych bzdur
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 08:59 Nie 21 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kol napisał:
[.

Na pewno tak jest. My producenci się sami między sobą kąsamy jak psy i czego chcemy od ubojni. POZDRAWIAM WSZYSTKICH i tych małych i tych dużych.[/quote] Jest dokładnie tak jak napisałeś i dlatego , że nie potrafimy się skonsolidować , stworzyć naprawdę silnego związku są potrzebne rozwiązania systemowe . Zakazy i nakazy w formie pewnych ustaw - tylko to może spowodować , że zaczniemy w Polsce drób hodować z "głową" i zgodnie z zapotrezbowaniem . Po prostu Polak musi czuć bat nad sobą !!!
Jako ciekawostkę dodam , że rozmawiałem kiedyś z kolegą-hodowcą na temat wyników produkcyjnych . Spożycie paszy zawsze miał na wręcz niewiarygodnie niskim poziomie . Co się okazało? Facet pod koniec rzutu kupował 10-15 ton pszenicy . Oczywiście tej pszenicy nie doliczał , ale z ogromną satysfakcją oznajmiał jakie to ma świetne wyniki . Komu i czemu miało słuzyć to małe oszustwo?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 832
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 00:35 Nie 21 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MD napisał:
kol ,gratuluje ci, że potrafiłeś znaleźć uczciwą ubojnie.Z mojego doświadczenia wiem, że jak jesteś wolnorynkowcem i trzymasz się jednej ubojni ,ta prędzej czy później wyroluje cię jak tylko może.Ja też trzymałem się jednej,nie umawiałem się z żadną inną i CO po jakimś czasie dostawałem mniej niż inni, na wolnym rynku i to dużo mniej.Zapytasz dlaczego,ano dlatego, że ta ubojnia wiedziała, że jak towaru na rynku jest w miare dużo, to ja nie mam w ostatniej chwili komu oddać kury i będę musiał jej oddać towar na jej warunkach.Nikt nie odbierze od ciebie kury z dnia na dzień na warunkach jakie ty sobie wymyślisz,lub w cenie jaką ta INNA UBOJNIA PŁACI W TYM CZASIE INNYM PRODUCENTOM.Wolny rynek to jak wolna amerykanka ,każde chwyty dozwolone,szkoda tylko, że te mało eleganckie chwyty stosują tylko ubojnie.My producenci, widać to od zachodniej do wschodniej granicy, mamy w spodniach za małe JAJA, żeby się jakoś razem trzymać i walczyć o swoje.Wszystko to przykre i nie chce mi się więcej pisać na ten temat.Pozdrawiam wszystkich chodowców .

Na pewno tak jest. My producenci się sami między sobą kąsamy jak psy i czego chcemy od ubojni. Znajomy oddaje do tej samej ubojni, jednego dnia sprzedajemy i on mi mówi,że sprzedał 10 groszy drożej. Okazuje się, że to z jego strony blef. Dlaczego? Zawiść, zazdrość ( w poprzednim cyklu byłem lepszy ), może mam na jedną flaszkę więcej, a może w nocy mu żona nie dała. Uwierz mi MD to jest żałosne. W jaki sposób my hodowcy oddaleni setki kilometrów od siebie możemy się skonsolidować, jeżeli po sąsiedzku to się nie udaje. Będą nami pomiatać i nic nie zrobimy, bo jak ja padnę to kumpel po fachu będzie zacierał ręce. Nie chcę byćzłym prorokiem, ale będziemy w tym szambie do emerytury czy renty a potem, jeżeli nasze dzieci będą taki głupie jak my to też w nie wpadną. Chyba, że zdarzy się cud. Ja jestem w tym względzie pesymistą. Już się nawet nie chce pisać na ten temat. POZDRAWIAM WSZYSTKICH i tych małych i tych dużych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MD



Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 182
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 21:30 Sob 20 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kol ,gratuluje ci, że potrafiłeś znaleźć uczciwą ubojnie.Z mojego doświadczenia wiem, że jak jesteś wolnorynkowcem i trzymasz się jednej ubojni ,ta prędzej czy później wyroluje cię jak tylko może.Ja też trzymałem się jednej,nie umawiałem się z żadną inną i CO po jakimś czasie dostawałem mniej niż inni, na wolnym rynku i to dużo mniej.Zapytasz dlaczego,ano dlatego, że ta ubojnia wiedziała, że jak towaru na rynku jest w miare dużo, to ja nie mam w ostatniej chwili komu oddać kury i będę musiał jej oddać towar na jej warunkach.Nikt nie odbierze od ciebie kury z dnia na dzień na warunkach jakie ty sobie wymyślisz,lub w cenie jaką ta INNA UBOJNIA PŁACI W TYM CZASIE INNYM PRODUCENTOM.Wolny rynek to jak wolna amerykanka ,każde chwyty dozwolone,szkoda tylko, że te mało eleganckie chwyty stosują tylko ubojnie.My producenci, widać to od zachodniej do wschodniej granicy, mamy w spodniach za małe JAJA, żeby się jakoś razem trzymać i walczyć o swoje.Wszystko to przykre i nie chce mi się więcej pisać na ten temat.Pozdrawiam wszystkich chodowców .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 832
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 20:01 Sob 20 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żeldrob napisał:
Och jak miło poczytać , że są hodowcy , którzy zaczynają rozsądnie i z sensem mysleć!!! Od wielu już lat przedstawiam swoje zdanie na temat sposobów produkcji drobiarskiej , która powinna być w 100% planowana, a co ważne także w pewnym stopniu NAKAZOWA !!!! Kiedyś mnie opluwano , że nie rozumiem co to jest gospodarka wolnorynkowa , a ja tłumaczyłem , że wolny rynek to nie produkcja ponad wszelką normę i za wszelką cenę . Nigdzie na świecie w normalnej , dobrej gospodarce nie ma tzw. partyzantki . Wszystko jest zaplanowane od A do Z . Tymczasem polscy producenci zachłysnęli się wolnością gospodarczą i mamy to co mamy . Wolny rynek to produkcja taka jaką chcesz , kupno np. paszy i piskląt od kogo chcesz , ale to wszystko zgdonie z pewnymi zasadami . To wstawienia nie pod moje widzimisię , ale pod konkretnego odbiorcę w JEGO terminach i ilościach . Do tej całej syfiastej sytuacji wszyscy dokładamy cegiełkę: hodowca bo produkuje za wszelką ceną nawet dużo ponizej kosztów bo wszystko może kupić na termin niezależnie od sytuacji , wytwórnie pasz bo sprzedają paszę na terminy wiedząc , że hodowca po sprzedaży żywca nawet na koszt tej paszy nie zarobi i ubojnie , które mając za dużo żywca zgłoszonego do uboju są w bardzo komfortowej sytuacji ponieważ mając dużo ptaka zawsze udaje im się zbijać ceny . Wszyscy zarabiają za wyjątkiem hodowców!
Moim skromnym zdaniem to Min.Rol. powinno ustalić pewne ogóle zasady produkcji drobiarskiej . Jak rzecz podstawową i absolutnie wymaganą ścisłe umowy pomiędzy ubojniami i hodowcami . Każda ubojnia powinna określić swoje moce sprzedaży produktu po uboju i pod te moce podpisać umowy z hodowcami .Ubojnia określa terminy i ilości wstawień . To dokładnie tak jak robią duże zakłady . tylko nie zgadza się cena minimalna , która powinna być uśredniona i zawierać wszystkie dodatkowe koszty hodowcy łącznie z amortyzacją obieków i sprzetu . Mając umowę z ubojnią DOPIERO WTEDY MOŻEMY PODPISAĆ UMOWĘ Z ZAKŁADEM PASZOWYM!!!!!!!!!! Czyli nie masz możliwości sprzedania nie dostaniesz paszy . To samo dotyczy zakupu piskląt. Unikamy sytuacji kiedy produkujemy wbrew wszelkim zasadom ekonomii . Kolejna bardzo ważna sprawa to przestrzeganie zawartych umów . Rezcz dotyczy i ubojni , i hodowców . Kary , kary i jeszcze raz dotkliwe kary za łamanie postanowień umowy . To wszyatko wydaje się takie proste , ale faktycznie jest potrzebny silny związek , który doprowadzi do tego , że resort rolnictwa odpowiedzialny za produkcję mięsną w Polsce w końcu zacznie robić to co do niego należy i ustawowo w formie nakazowej weźmie to wszystko za mordę i poukłada . To jedyna droga do stabilizacji . Oj chciałbym w swojej karierze drobiarza jeszcze tej stabilizacji doświadczyć!

Zgadzam się z Tobą. Od ładnych iluś latek współpracuję z jedną prywatną ubojnią i nie narzekam. Dzwoni ktoś z innej ubojni o kurczaka i nawet płaci 10-15 gr więcej to ja odpowiadam, że mam swoją metę i nigdy się nie zawiodłem. Inni są dobrzy jak jest brak a jak jest dół to potrafią takim z doskoku urwać nawet 40 gr, więc ja wolę to co mam 365 dni w roku. Nie zdarzyło się dyskwalifikacji czy bym musiał przetrzymywać bo nie ma zbytu. Zaznaczam, że jestem tzw. wolnorynkowcem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurka złotopiórka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 231
Skąd: z zamieścia

PostWysłany: 16:46 Sob 20 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam prosze o podanie ceny w lubuskim na poniedziałek. pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dfarmer



Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 68

PostWysłany: 16:38 Sob 20 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz wybrać dostawcę paszy, jest bardzo wiele wytwórni pasz na rynku. Możesz negocjować cenę paszy tak jak i cenę za jaką kupujesz pisklęta iwybrać interesującą cię rasę. W przypadku integracji integratorzy jeżeli nie od razu to z czasem będą dążyć do pełnego uzależnienia hodowców i dyktowania im warunków współpracy. Będziesz musiał hodować na ich paszy dostarczone przez nich nienajlepszej jakości pisklęta. Zapytaj hodowców współpracujących z dużymi ubojniami jak często mają problemy z pisklętami. Prawie nigdy ubojnie nie uwzględniaja reklamacji. W umowach kontraktacyjnych z reguły jest prawie zerowa odpowiedzialność ubojni a większość paragrafów poświęcona jest temu w jakiej wysokości i za co karać kontraktujących. W jednej z ubojni hodowca odpowiada za transport żywca i wszystko co padnie w czasie transportu to jego strata dlatego to on a nie kierowca musi wiedzieć czy zakrywać samochód plandeką czy nie. Najrozsądniej według mnie byłoby utworzyć związki hodowców przy ubojniach i wspólnie bronić swoich nteresów ale chyba jeszcze do tego nie dorośliśmy. [/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 16:05 Sob 20 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jaki masz teraz wpływ na ceną żywca , pisklaka , paszy ???? Nie chcesz nie kupuj , nie sprzedawaj i tyle .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dfarmer



Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 68

PostWysłany: 15:30 Sob 20 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z jednej strony to 100 % kontraktacji i wynikajace z niego same korzyści brzmi pięknie, jest jednak małe "ale". Ale kto nam zapewni, że nie staniemy się murzynami dla ubojni? Będą nam dyktować swoje warunki pod rygorem zerwania współłpracy. Będziemy zmuszeni sprzedawać im żywiiec i kupować pisklęta i pasze po cenach na które nie będziemy mieli żadnego wpływu. Rynek amerykański jest tego przykładem. Nie chciałbym być niewolnikiem w polskiej firmie odpowiedniku amerykańskiego Tysona czy Perdue. Amerykańskie korporacje- integratorzy osiągają od 20 do30% zysku od zainwestowanego kapitału podczas gdy hodowcy żyjąc na krawędzi ubóstwa muszą się zadowolić zyskiem zaledwie 1 do 3% . A wysokość zainwestowanego kapitału przez hodowców to ponad 50% potrzebnego w tym przemyśle.
Zarobek hodowcy na 1 sztuce od 10 llat nie zmienia się i wynosi 16 centów. Jest to wartość uśredniona z 10 lat, cykl tuczu trwa 6-10 tygodni. Dla znających angielski proszę przeczytać: http://www.aaminc.org/newsletter/v7i4/v7i4p4.htm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 19:51 Pią 19 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MD napisał:
Wszystkie te wywody są całkiem dobre,ale może ktoś z was napisze jaka jest dzisiaj CENA BROJLERA !!!!!!!!!!!!!
Kaszuby 2,90-3,0 netto. Ptaka za dużo nie ma , a zejście ubitego dość dobre!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MD



Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 182
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 18:08 Pią 19 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystkie te wywody są całkiem dobre,ale może ktoś z was napisze jaka jest dzisiaj CENA BROJLERA !!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kokoszka



Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 92
Skąd: warm.-maz.

PostWysłany: 16:56 Pią 19 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wreszcie jakieś mądre wypowiedzi.W pełni popieram opinie Zeldroba,2R,Michała24,Yona i Ana.Może jest nas więcej podobnie myślących?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 16:08 Pią 19 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma opcji , że paszy sobie gdzieś tam uszczkną itd. Jest konkretna umowa z zakładem na odbiór jaj i to wszystko na temat . Mają sobie tyle jaj zakontraktować ile są w stanie odebrać . Jak nie odbiorą - kara wynikająca z zapisów w umowie . Nie będą w planie to nigdzie nie kupią paszy i nikt im nie ubije! Prezentujesz typowo polski , cwaniacki sposób myślenia! Hodowcy z dużych ubojni podpisują umowy na 2,50 , a później jak cena wolnego rynku jest znacznie wyższa kombinują jak mogą , żeby coś oddać na wolny rynek w wyższej cenie . Z reguły jest to NIBY zwiększona upadkowość!!! Jak wszystko będzie kontraktowane w 100% to nie będzie tzw. wolnego rynku . Widzę , że ciężko sobie uzmysłowić , że możemy być w swojej produkcji uzależnieni całkowicie od innych tzn. ubojni , wylęgarni i paszarni . Nie raz słyszałem jak ubojnia chciała ustawić hodowców , żeby się nie dublowali ze wstawieniami . I wiesz co usłysząłem? Cyt:"Ty mi nie będziesz k.u.r.w.a. mówić kiedy i ile mam wstawić! " . Dlatego musi być wprowadzony zamordyzm produkcyjny w sensie pewnych NAKAZÓW pod rygorem zakazu produkcji .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tasin



Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 217
Skąd: Gorzów Wlkp.

PostWysłany: 13:27 Pią 19 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeldrob, wszystko to bardzo mądre i w pełni się z Tobą zgadzam że takie działania być może ustabilizowały by rynek drobiu, ale...
Ja obracam się w środowisku hodowców, którzy produkują żywiec pod konkretną ubojnie- dużą ubojnie. Wszystko jest z góry ustalane. Wiem jaką cenę paszy będę miała przez cały rzut, jaka cena piskląt, ile zakład towaru może przyjąć i wogóle jest wszystko tak jak sobie to wyobrażasz. Z jednym wyjątkiem. Są tacy hodowcy w tym zakładzie ubojowym, którzy produkują nie tylko brojlera, ale też nioskę wylęgową. To są hodowcy którzy mają po 10- 20 kurników takich po 1000 m albo i większe. Jeśli np zakład nie odbierze im jaj wylęgowych, to oni te jaja nie sprzedają na konsumpcję, tylko oddają do innego zakładu wylęgowego (usługowo) i lęgną pisklęta. Te pisklęta wstawiają na jakiś obiekt sobie, bo zawsze im się trafi jakiś nie zasiedlony. A potem sprzedają żywca na wolny rynek. A paszy zawsze gdzieś uszczkną, to tu to tam, albo sami sobie zrobią, bo to żadna sztuka. Takich hodowców jest sporo i twierdzą oni w dodatku, że z tych kurników mają największy zysk.A więc mogą też sprzedać taniej. I teraz w takim przypadku cały misterny plan żeldroba pada na twarz. Bo ja znam kilku takich co tak robią a założe się, że w całej Polsce jest ich cała masa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 2155, 2156, 2157 ... 2217, 2218, 2219  Następny
Strona 2156 z 2219

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach