Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 19:52 Pon 19 Sie 2019


wszystko o oborach dla bydła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 11:06 Nie 21 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Używał ktos do wyrównywania betonu takiej listwy wibracyjnej, jak to sie spisuje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 10:50 Nie 21 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jednym slowem nieda sie oszczędniej zrobić posadzki niz robie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1702
Skąd: Mazury

PostWysłany: 14:38 Sob 20 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mówię o posadzce - oczywiście pod tym ma być izolacja i słabszy beton. Mimo wszytko polecam posadzkę lać z "gruchy" a nie 100l betoniarki - co się potem przełoży na jej bezawaryjne używanie. I zbrojenie polecam zrobić samemu z drutu żebrowanego fi 6. Dużo wyższa wytrzymałość niż gotowych siatek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 14:34 Sob 20 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mówisz 10cm B25 z taka siatka zbrojeniową wystarczy? A co z izolacją czy jesli do betonu dodam (wode szklana czy cos takiego) to zastapi to folie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1702
Skąd: Mazury

PostWysłany: 12:05 Sob 20 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

10 cm i to zbrojonego to solidna podstawa żeby Ci się nie rozsypała posadzka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marian892



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 295
Skąd: DZIKI ZACHÓD

PostWysłany: 09:13 Sob 20 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawiele nie oszczędzisz. Co najwyżej na ziemie daj gruz nz gruz 5-7 cm betony B15 folia i 15 cm B25 Pamiętaj że po tym będzie jeździł ciągnik i ładowacz teżczasem zawadzi o beton. Poza tym obornik mocno oddziaływuje na beton
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 08:55 Sob 20 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie mam pytanie jaka musi byc grubość posadzki w oborze na głębokiej ściółce ja zawsze dawałem 10cm B20 folie i 10cm b25 ale coś mi sie to drogo widzi można to troche odchudzic?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
MarcinC-360



Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 1619
Skąd: Woj. Świętokrzyskie

PostWysłany: 21:12 Czw 25 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można też kupić arkusze plexy trapezowej. Ja mam z tego właśnie świetliki od południowej strony w dachu domu-trzeba bylo jakoś "rozjaśnić" pokoje bo dach sporo jest wysuniety-tak się pociągnęło "inżynierom" w latach 70tych Laughing

Ogólnie nie polecam, szybko robią się mleczne,sami wiecie plexa to plexa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1587
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 21:02 Czw 25 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Ja mam jeden dach(8/18m.)przykryty płytami falistymi przezroczystymi(żywica z włóknem szklanym),oraz przy mieszkaniu(przy wejściu) taki mały daszek (ok.5m*) nie zbrojony z jakiejś pleksy falistej.To jak było gradobicie klęskowe to w zbrojonym zrobiło jedną dziurę,a w tym koło mieszkania pięć.Ja to robiłem jeszcze w latach 80,to kupowałem w sklepie z materiałami budowlanymi.Takie płyty widziałem np. w Castoramie,Nomi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Modzel1121



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 19
Skąd: Podlaskie ;D

PostWysłany: 22:23 Wto 23 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gringo
Niewiem gdzie to można kupić ale to jest świetne!!!
Niedawno byłem u takiego Rolnika. Sprzedawał mi belarkę w jego garażu było tak jasno jak bym był w domu w którym są wszędzie okna. Ten garaż a raczej stodoła był taki duzy że stał w nim Kombajn New H, bizon , zetor bużo zborza, JD, agregaty2, 30-stka a na dachu były TYLKO 2 czy 4 ŚWIETLIKI to się bardziej opłóaca kupic niż jakieś okna czy światło ;D
Wink
Polecam świetliki!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen WP Kontakt
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 956
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 20:09 Wto 23 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Mam te szczypce .....

Ja zakładałem je i starym krowom, sa kłopoty jak dobrze nie unieruchomisz jej łba. Początek rogu posmaruj olejem a potem we dwóch palcami "doturlacie" do nasady roga.
Jak doturlacie to dobrze powyżej jest owinąc np.plastrem by się nie chciały zsuwać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gringo



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 50

PostWysłany: 23:23 Nie 21 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2 dni temu pękły mi 2 krokwie nad obora i teraz zastanawiam sie nad remontem a raczej nad modernizacja obory. Budynek został wybudowany na początku lat 70-tych, okna w budynku sa dość małe i jest dość ciemno wewnątrz wiec zastanawiam sie nad jakimiś swietlikami na dachu, słyszałem ze sa jakies plastikowe przeźroczyste "pofałdowane" jak trapezówka płyty które montuje sie miedzy blache i to rozjasnia budynek, czy miał ktoś do czynienia z czymś takim i gdzie cos takiego mozna kupic??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 11:16 Nie 21 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam te szczypce ale pomimo one sie za słabo rozkładają a jak juz gumke zżuce z nich na ró to jest problem ją przeturlać po rogu bo on jest chropowaty od tarcia po jakichś betonach. Chciałem wieksze te gumki kupić ale w grene niemaja. Te gómki to sa tak do rocznych zwierzaków
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
markopolo1987



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 6

PostWysłany: 21:19 Pią 19 Lut 2010    Temat postu: KOMPLEKSOWE WYPOSARZENIE OBÓR I CHLEWNI Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich zainteresowanych
Mam dla państwa wspaniałą konkurencyjną oferte potrzebujesz;
Arrow Zgarniacza obornika
Arrow dojarki bezprzewodowej
Arrow wentylacji kominowej
Arrow wygrodzeń dla bydła
Arrow paszociągu
Arrow karmików
Arrow klatek porodowych
Arrow i wiele innych rzeczy dzwoń 500-11-60-40 Producent od 10lat na rynku przygotowujemy również wszystkie dokumenty pod banki i unie europejską
500-11-60-40 marco-polo Poniatowo
[/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 956
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 21:50 Czw 18 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do założenia tych gumek musisz mieś specjalne szczypce, możesz to spróbować szczypcami do pierścieni wewnętrznych seegera.
Masz rację, że one wyglądają na za małe, oringi natomiast są za kruche i Ci pękną.
Z zakładaniem gumek to jest tak, że jak nie zauważysz że się jakaś zsunęła będziesz miał "diabełki" z jednym rogiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 09:22 Czw 18 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłem gumki na rogi i powiem wam szczeże że prubowałem założyć kilka krowie którą mam na uwięzi i jest problem ta gumka jest według mnie zamała nieumiem jej nasynąć do nasady rogu, idzie dostać większe rozmiary tych gumek? Zastanawiałem sie już czy zwykły oring by sie niesprawdził
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pawlo5525



Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 9
Skąd: Szczuczyn

PostWysłany: 14:45 Sro 27 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ja w tym roku bede budowal obore i zastanawiam sie czym ja pokryc czy blacha a moze eurofala prosze o opinie uzytkownikow eurofali plusy i minusy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 956
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 21:25 Wto 26 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
M niemoge sobie poradzić z hierarchią w stadzie

Nietety to natura tak je stworzyła, że ktoś musi rządzić. Jednym sposobem na zaś to wypalanie rogów już u cielą. Drugi, bardziej drastyczny to niestety usuwanie sztuk agresywnych.
Możesz spróbować wyciąć rogi i dorosłym krowom, troczę pomoże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tees



Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 18

PostWysłany: 15:59 Sro 13 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Mam pytanie do osób utrzymujacych krowy mamki w oboze wolnostanowiskowej, niemoge sobie poradzić z hierarchią w stadzie krowy błodą sie wyganiaja od koryta jest na to jakis sposób? Dodam że mam kojec na byki i tam niemam problemu żeby jakies byki wyganiały sie od koryta ale krowy to masakra.


Witam!
Mysle,ze znam sposob;dekoryzacja wiesz co to takiego?usuwanie rogow krowom i usuwanie zawiazek rogow cieletom.napisz na priv,to napisze Ci jak to zrobic samemu,badz podpowiem kto moze Ci pomoc.Po dekoryzacji krowy sa duzo spokojniejsze.pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 19:19 Wto 5 Sty 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie do osób utrzymujacych krowy mamki w oboze wolnostanowiskowej, niemoge sobie poradzić z hierarchią w stadzie krowy błodą sie wyganiaja od koryta jest na to jakis sposób? Dodam że mam kojec na byki i tam niemam problemu żeby jakies byki wyganiały sie od koryta ale krowy to masakra.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 16:10 Wto 29 Gru 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaro8038 napisał:
Ciężko zawyrokować bo z reguły przelicza się na metry sześcienne, więc warto by znać jeszcze grubość. Nie spotkałem się jeszcze ze sprzedażą drzewa na metry bieżące ?


byłem u producenta takich wiązarów ma u siebie wiate na jeden spad 12 metrów między słupami i powiedział mi ze koszt takiego wiązara to 50zł za metr, biore rysunek od producenta i daje go kolesiow co bedzie mi rysował obore. Ostatnio dałem wolną ręke projektantowi to narysował wi wiązar dwa razy cięźszy od mojego ktorego robiłem wcześniej a chcialem przedłużyć szope. Dalem mu stary rysunek i poprawił to, koszt każdego kilograma stali jest okropny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
dobry



Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 12
Skąd: warszawa

PostWysłany: 13:21 Wto 29 Gru 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuje obejzeć daje wiele do myślenia.
www.rolniczatelewizja.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jaro8038



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 881

PostWysłany: 10:35 Wto 29 Gru 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciężko zawyrokować bo z reguły przelicza się na metry sześcienne, więc warto by znać jeszcze grubość. Nie spotkałem się jeszcze ze sprzedażą drzewa na metry bieżące ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2008
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 19:37 Pon 28 Gru 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie 50zł za metr wiązara drewnianego o rozpietosci 11m na jedną strone to duzo czy mało?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
JoHny_D



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 17

PostWysłany: 14:05 Wto 17 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłem oglądać oborę i wrażenie całkiem pozytywne aczkolwiek osobiście zmieniłbym kilka rzeczy.
A więc tak jak pisałem obora ma 18x30m, dach dwuspadowy ok 20 stopni rozciągnięty od krótszych ścian. Środkiem obory przebiega stół paszowy tak że dzieli budynek na dwie części. Po każdej stronie 3 rzędy legowisk - jeden przy ścianie i dwa na środku zwrócone łbami do siebie. Ściany 18 m do połowy wymurowane resztę zasłaniają kurtyny - osobiście właśnie to bym zmienił i dał kurtyny do samej ziemi. Podłoga wykonana w całości z ruszt - co ciekawe gospodarz mówił, że ma oborę 3 rok i jak dotąd żadna sztuka nie wypadła mu przez problemy z racicami, wręcz przeciwnie, od kiedy krowy chodzą po rusztach nie trzeba dokonywać korekcji racic bo same wystarczająco zdzierają o krawędzie szczelin. Na szczycie dachu oczywiście świetlik kalenicowy z regulowanymi otworami wywiewnymi. Dach pokryty płyta warstwową (blacha - pianka - blacha) i to drugi element który bym zmienił na eurofalę - koszt takiej płyty to ok 60 zł / m2 , eurofala to ok 25 zł/m2 a moim zdaniem potrzeba ocieplania dachu nie zachodzi przy pełnej obsadzie. Wszystkie kanały znajdujące się pod rusztami wystarczają na przechowywanie gnojowicy przez pół roku - głębokość ok 2,5m. Gnojowica w kanałach jest każdego dnia mieszana (kanały wychodzą na zewnątrz i są przykryte rusztami, tam umieszczone jest mieszadło co powoduje że cały smrodek pozostaje na zewnątrz i nie czuć go w oborze (teoretycznie 97% zapachu), mieszadło włącza się samoczynnie ok godziny 1 w nocy na 15 minut). Kanały są ze sobą połączone tak że mają wspólny obieg.
Hala udojowa to produkt Westfalii autotandem 2x3. Ładnie to wszystko chodzi ale gospodarz teraz żałuje że nie wziął 2x4. Koszt wyposażenia hali to 130 tys zł. Cała obora (łącznie z halą) kosztowała dwa lata temu 700 tys zł co w przeliczeniu na 72 miejsca daje relatywnie niski koszt na jedną sztukę. Tak niski koszt zapewnia nietypowa konstrukcja obory gdyż potrzeba tylko 3 wiązary (szerokie na 30 metrów), każdy podparty 4ma słupami (chyba 150 lub 200) - pierwszy słup znajduje się pomiędzy środkowym rzędem legowisk, drugi przy korytarzu paszowym dwa pozostałe tak samo na drugiej części.

Masz jakiś namiar na producenta konstrukcji drewnianych?
Trudno powiedzieć na temat kosztów obory o której piszesz bo to zależy w dużej mierze od rodzaju wyposażenia. Np moja znajoma też teraz budowała oborę na 280 szt w której koszt samych robotów to 1,6 mln Smile Smile
Musze jej coś wiecej podpytać nt konstrukcji i rozwiązań z obornikiem bo w sumie do tej pory mówiła mi tylko o robotach Smile Jak się dowiem to napiszę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 3 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach