Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
2R
|
Wysłany: 15:26 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Uwaga informacja nie jest sprawdzona ale podobno ceny drgnęły nawet o 0,15zł Okolice Tomaszowa Maz. i Kielc.
Czy ktoś potwierdzi? |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 15:23 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
To już było, w grupie p.Staroszczyka zajmowała się tym p.Zygmunt. Trudziła się,sprawdzała terminy u hodowców,sporządzała grafiki wstawień,ubojów itd. Efekt- grupa już nie istnieje, bo hodowcy produkcję "planują" indywidualnie i nikt im nie będzie....
Lamentują za to wspólnie, a winy szukają u innych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goky
|
Wysłany: 15:13 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Medox- Twój głos, jak głos na pustyni, rozchodzi się bez echa. Nawoływania nic nie dadzą. Moim skromnym zdaniem powinny powstać regionalne biura informacyjne dotyczące wielkości wstawień. Dzwonisz do takiego biura i sprawdzasz, czy na dany dzień, który sobie upatrzyłeś jako początek wstawu jest 10 czy może 50 obsad i korygujesz zgłaszając jednocześnie swój termin.Warunek-każdy namawia sąsiada, aby wcześniej sprawdzał i również zgłaszał wstawienie.Każdy wówczas, nawet półnormalny hodowca nie obsadzi kurnika widząc, że wstawia "na górce".
Jest to do zrobienia. Pomyślmy o tym. Co o tym sądzicie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 14:14 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Wiecie dlaczego piszę tak często o tym samym.Bo 90% hodowców jak widać po sytuacji z ostatnich paru lat to niereformowalne barany idące na własne życzenie pod nóż.I nic ,ale to kompletnie nic nie jest ich w stanie niczego nauczyć.I mnie osobiście krew nagła zalewa ,że przez kretynów nie można normalnie produkować i normalnie żyć.Może to upust dla mojego w.k.u.r.w i.e.n i a a może naiwna wiara że może ktoś gdzieś kiedyś zastanowi się nad swoją głupotą.
Jak do tej pory moje prognozy miały b.wysoką sprawdzalność.
Tak więc k.u.r..w.a dalej z uporem będę głosił swoje przesłanie:
1.Nie buduj bez opamiętania bo ktoś to musi zjeść.
2.Nie celuj z uporem debila w weekendy i święta bo p.i.e.r.d.o.l.i.sz cały rynek i ani ty ani nikt inny nie zarobi |
Słuchaj kolego. Nie wysilaj się bo to nic nie daje. Szkoda Twojego zdrowia. Każdy musi się nauczyć na własnych błędach. Ja tego świątecznego miodu już się najadłem i święta omijam wielkim kołem.
Olsztyn 2,9 netto
Jaka cena pasz?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 10:04 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Wiecie dlaczego piszę tak często o tym samym.Bo 90% hodowców jak widać po sytuacji z ostatnich paru lat to niereformowalne barany idące na własne życzenie pod nóż.I nic ,ale to kompletnie nic nie jest ich w stanie niczego nauczyć.I mnie osobiście krew nagła zalewa ,że przez kretynów nie można normalnie produkować i normalnie żyć.Może to upust dla mojego w.k.u.r.w i.e.n i a a może naiwna wiara że może ktoś gdzieś kiedyś zastanowi się nad swoją głupotą.
Jak do tej pory moje prognozy miały b.wysoką sprawdzalność.
Tak więc k.u.r..w.a dalej z uporem będę głosił swoje przesłanie:
1.Nie buduj bez opamiętania bo ktoś to musi zjeść.
2.Nie celuj z uporem debila w weekendy i święta bo p.i.e.r.d.o.l.i.sz cały rynek i ani ty ani nikt inny nie zarobi |
|
Powrót do góry |
|
 |
K6
|
Wysłany: 09:54 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
LUBUSKIE 30-310 NETTO. |
|
Powrót do góry |
|
 |
general
|
Wysłany: 08:30 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Okolice Prochowic 3,10-3,20 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
eska
|
Wysłany: 08:08 Pią 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
malopolska3.0-3.10 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 21:22 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Q.rwa
po raz pierwszy nie wytrzymałem
przeczytałem parę maili z cenami
najpierw dostałem szczękościsku , potem popękały mi zajady od śmiechu/ nerwowego / , który w końcu doprowadził mnie do WC
ale teraz jestem nie tylko lżejszy , jestem także szczęśliwy , bo już nie mam iiiiiiii
następnych
NIE WSTAWIAM
pozdrawiam
tych , którzy mają powód do śmiechu z tych samych powodów
dla pozostałych kondolencje i wyrazy współczucia/przyszedł czas kontemplacji/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 20:57 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | No nie wiem, raczej nie bo podobno mają duże zapasy , grzybów oczywiście, gdzieś w lesie. |
trochę , w kartonach- solone lub mrożone ,a najwięcej świeżych , jeszcze rosnących/do wagi 3,2/ na specjalnych plantacjach zwanych QRNIK /oczywiście na koszt plantatorów/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 20:43 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
No nie wiem, raczej nie bo podobno mają duże zapasy , grzybów oczywiście, gdzieś w lesie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paktofonikas
|
Wysłany: 20:36 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Witamy. O to dobre wiesci;) Czyli od jutra cena w gore tak? |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 20:34 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Wieczór dobry ...... wróciłem już z lasu .... przegnałem grzybiarzy... jest ok  |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 20:14 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | medox napisał: | Wystarczy nie walić naraz na Boże Narodzenie,Wielkanoc i długi weekend majowy.O imieninach Krysi nigdy nie pisałem. |
Mam Cię dość. Już nie chce mi się nawet Ciebie czytać.
Ty widzisz tylko święta i długie weekendy. Też mam dwie "budy" i mam się dobrze, i nie celuję, produkuję wg. całorocznego harmonogramu. Swoją gadką obrażasz cały światek hodowców.
Mimo wszystko pozdrawiam. |
ale dobrze by było , gdyby taki harmonogram uwzględniał oprócz terminów wstawień również korektę wielkości wstawień nie tylko latem lecz także w okresach spadku popytu/ in"minus" oczywiście/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
paktofonikas
|
Wysłany: 20:00 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Tu sie zgadzam. Na swieta ludiz ezazwyczaj kupuja jakas szyneczke czy poledwiczke. Przynajmniej tak juest u wiekszosci mojej rodziny i znajomych. Ale Medox przesadza z tym ze w kazdym poscie sie powtarza i zapowada armageddon nawet nie wiedzac co to tak naprawde znaczy.To juz jest zalozne. Powiedzial co wiedzial i finioto. Proponowalbym w tym temacie pisac konkretne ceny w konkretnych ubojniach bo to nie jest forum wizjonerskie. Pozdrawiam i zycze dobrych przyrostow przy malym zuzyciu;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 19:53 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
paktofonikas napisał: | Takich teorii to nawet jez po szyszkach nie dalby rady wymyslic. Dajcie sobie na luz. Kurczak tanieje bo grzyby sa w lesie. No niezle. Sledze ten temat juz od jkiegos czasu i widze Medox non stop pisze to samo. To juz jest dosc denerwujace bo wchodzac na forum i sprawdzajac nowe posty ZAWSZE przeczytac ze na BN bedzie katastrofa bo wszyscy wstawiaja. Medox daj sobie na luz. To ich problem a nie Twoj. Po 1 to wolny kraj i kazdy moze wstawaic kiedy chce. A po 2 -bez urazy- ale Twoje apokaliptyczne wizje raczej nie sklonia nokogo do rezygnacji ze wstawienia ktorego koniec przypanie w okolicach swiat.Pozdrawiam |
jak napisałeś , każdy wstawia kiedy chce , niekoniecznie kierując się wizjami MEDOXA
lecz myślę , że należy poddać analizie przynajmniej ostatnie dwa lata , a w moim przypadku wychodzi , że trzeba mu przyznać rację co do cen na BN , chociaż co do przyczyn niebardzo bym się zgadzał
w BN na stołach króluje mięso czerwone , stąd spadek popytu na drób i bardziej odczuwalna obecność importu , a my wstawiamy po równo/a nawet więcej bo chłodno/ zgodnie z harmonogramem i nie korygujemy wielkości wstawień do przewidywanego spadku popytu , stąd nadwyżka żywca / a niekoniecznie z celowania z wyjściem na BN
ja z tej analizy wyciągnąłem wniosek i ograniczyłem wielkość wstawień , a wychodzące na BN odmówiłem
wizje MEDOXA i wypowiedzi jego adwersarzy tak zdominowały forum , że mam wrażenie iż nikt nie zauważa najważniejszej przyczny , która mnie skłoniła do decyzji o zmniejszeniu wstawień
jest to WZROST CEN PASZY do poziomu , który w relacji do cen żywca już ograniczył opłacalność , a dla zdających teraz sprowadził ją do"0" a nawet poniżej
wizja MEDOXA /nawet skorygowana o 1zl w górę co odpowiada zeszłorocznej cenie 1,8/ jest wystarczająco katastroficzna , a niestety NIE NIEMOŻLIWA , jak to pokazał zeszły rok , że powinna nas wszystkich skłonić do przemyślenia wielkości i zasadności wstawień , zwłaszcza , że długoletni hodowcy powinni jeszcze pamiętać analogiczną sytuację sprzed paru lat gdy cena paszy przekroczyła 1200zl/t
dlatego sugeruję , by bez zbędnych emocji, przy kawce -drinku i koniecznie kalkulatorze przeanalizować wszystkie "za i przeciw" , samemu bądż z kolegami i z pełną odpowiedzialnością podjąć decyzję , aby potem nie winić za dokladkę MEDOXA-bo jego kasandryczne wizje się urealnią
innych hodowców- bo wstawili w tym samym terminie
przecież podobno"nauka nie idzie w las" a "najwięcej można się nauczyć na własnych błędach" ale uczyć się trzeba s z y b k o , bo"czas to pieniądz" |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoszka
|
Wysłany: 19:38 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Paktofonikas ty widzę z tych co to Pany bo dwie budy mają i sądzą ,że wystarczy je mieć i już będzie dobrze.Biada Ci oj biada drogi przyjacielu.... |
Medox!!!Zaraz,zaraz tu nic nie napisałeś co będzie z kurczakiem na Święta.A fe nieładnie.Nie rób nam tego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoszka
|
Wysłany: 19:35 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Do Medoxa.Idą Święta.Co sądzisz o cenie kurczaka na BN.? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoszka
|
Wysłany: 19:31 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Medox!Mam do Ciebie pytanie.A co myślisz Świętach Bożego Narodzenia?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoszka
|
Wysłany: 19:29 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Wystarczy nie walić naraz na Boże Narodzenie,Wielkanoc i długi weekend majowy.O imieninach Krysi nigdy nie pisałem. |
No a co powiesz o Świętach??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 18:22 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Wystarczy nie walić naraz na Boże Narodzenie,Wielkanoc i długi weekend majowy.O imieninach Krysi nigdy nie pisałem. |
Mam Cię dość. Już nie chce mi się nawet Ciebie czytać.
Ty widzisz tylko święta i długie weekendy. Też mam dwie "budy" i mam się dobrze, i nie celuję, produkuję wg. całorocznego harmonogramu. Swoją gadką obrażasz cały światek hodowców.
Mimo wszystko pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gigant
|
Wysłany: 18:13 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Medox jesteś żałosny z tym swoim armagedonem, a z tym cytowaniem siebie to już naprawdę przesadziłeś. Tak jak wcześniej ktoś już wspomniał, cały rok piszesz o tym jaka to (słowo zostało usunięte) na święta B.N. i Wielkanocne..... może i będzie, taki okres, ale po cholerę w kółko to tym bębnić, zmień w końcu sobie taśmę, lub załóż oddziely temat "Proroctwa i przepowiednie Medoxa" a na tym pisz jakie są ceny, bo przez parę ostatnich dni nie chce mi się tu zagląć i czytać jakie to Ty masz wizje.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paktofonikas
|
Wysłany: 17:35 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Mylisz sie bo wcale tak nie sadze. Zeby cos miec to trzeba walczyc o swoje. Wiesz co Ci powiem? Martw sie o siebie a nie bawisz sie w proroka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 17:15 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Paktofonikas ty widzę z tych co to Pany bo dwie budy mają i sądzą ,że wystarczy je mieć i już będzie dobrze.Biada Ci oj biada drogi przyjacielu.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 17:11 Czw 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Wystarczy nie walić naraz na Boże Narodzenie,Wielkanoc i długi weekend majowy.O imieninach Krysi nigdy nie pisałem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|