Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
METAN
|
Wysłany: 16:01 Sro 5 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | 501 napisał: | Dlaczego się godzicie na spadek cen? Ubojnia sopie pierdnie że cena w dół a wy łykacie ten fałszywy smród.Cenę ustala sprzedający.To on zna koszty produkcji.To jest chore.Tym bardziej że cena na półkach sklepowych stoi w miejscu.Ktoś tu kogoś jawnie okrada.Proste jak drut.  | No dobra nie oddam za 3,30 więc co mam zrobić bo ubojnia na 1000% nie przyjedzie! Nie ma jakiegoś totalnego braku żebyśmy mogli nie wiadomo jak naciaskać ubojnie . To nie ten okres! Produkując zgodnie z planem mogę ptaki przetrzymać 4,5,6,7,8 dni , ale to już max! Jak w tym czasie nic w cenia żywca się nie zmienia to nie mam wyjścia i muszę sprzedać tak jak płacą . Pomimo , że to ja w zasadzie powinienem dyktować cenę . Ile już o tym napukałem się w klawiaturę Umowa na ścisłą ceną , uzależnioną od kosztów produkcji w danym okresie / czyt. pasza / temat załatwia totalnie , ale i my i nasza gospodarka musimy do tego dorosnąć! |
ja również , tylko nie wiem jak przekonać "kontraktowiczów" , że umowy w których ubojnia zobowiązuje się odebrać kurczaka w cenie ustalonej przez siebie są nic nie warte , że należy je zerwać ze skutkiem natychmiastowym jeśli tylko proponowana cena będzie poniżej kosztów produkcji
nie będą mieli co bić , to dopiero zrozumieją ile trzeba zapłacić , bo przestój też kosztuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 15:35 Sro 5 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
dzisiejsze ceny netto:
Zalewo. Ilczak, Uniszki- 3,5
Nowe Miasto, Konspol- 3,45
Górny- rano3,35 ostatecznie 3,5 do potwierdzenia jutro
jak zadzwonicie sami usłyszycie zapewne ceny o 5-10 gr niższe
Piórkowscy 3,35 na umowę , podobnie Kolonia Zawada
Godzianów 3,4-3,5
zainteresowanie kurczakiem większe , proponuję , aby wolnorynkowcy przy propozycji cenowej poniżej 3,5 odkładali słuchawkę
dziś niektórzy hodowcy proponawali cenę 3,6 , więc mam nadzieję , że wzrośnie/ dwaj wynegocjowali 3,55 - ale nie zostałem upoważniony do podania nazwy ubojni , poza tym , że jedna to łódzkie; druga mazowieckie/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 08:18 Sro 5 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
501 napisał: | Dlaczego się godzicie na spadek cen? Ubojnia sopie pierdnie że cena w dół a wy łykacie ten fałszywy smród.Cenę ustala sprzedający.To on zna koszty produkcji.To jest chore.Tym bardziej że cena na półkach sklepowych stoi w miejscu.Ktoś tu kogoś jawnie okrada.Proste jak drut.  | No dobra nie oddam za 3,30 więc co mam zrobić bo ubojnia na 1000% nie przyjedzie! Nie ma jakiegoś totalnego braku żebyśmy mogli nie wiadomo jak naciaskać ubojnie . To nie ten okres! Produkując zgodnie z planem mogę ptaki przetrzymać 4,5,6,7,8 dni , ale to już max! Jak w tym czasie nic w cenia żywca się nie zmienia to nie mam wyjścia i muszę sprzedać tak jak płacą . Pomimo , że to ja w zasadzie powinienem dyktować cenę . Ile już o tym napukałem się w klawiaturę Umowa na ścisłą ceną , uzależnioną od kosztów produkcji w danym okresie / czyt. pasza / temat załatwia totalnie , ale i my i nasza gospodarka musimy do tego dorosnąć! |
|
Powrót do góry |
|
 |
501
|
Wysłany: 07:00 Sro 5 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Dlaczego się godzicie na spadek cen? Ubojnia sopie pierdnie że cena w dół a wy łykacie ten fałszywy smród.Cenę ustala sprzedający.To on zna koszty produkcji.To jest chore.Tym bardziej że cena na półkach sklepowych stoi w miejscu.Ktoś tu kogoś jawnie okrada.Proste jak drut.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 06:58 Sro 5 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
witam w lubuskim nadwyżki żywca niema cena 3 40 netto ale niewiadomo co dalej |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufus
|
Wysłany: 21:06 Wto 4 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
An napisał: | Zgadzam się z Tobą Senior. Ubojnie widocznie próbują rozgrywać cenę hodowcami. Z tego co wiem, to na pewno pp. Gosz, Bastian i Fularczyk płacili dziś 3,30 zł. Konkol miał przerwę z powodu braku prądu, ale w poniedziałek po południu płacił już 3,30 a jeszcze rano 3,40 zł.
Rufus, podaj nazwę ubojni która daje 3,40 zł. Powołamy się na to w w/w ubojniach w czasie negocjacji cenowych. Nie róbmy sobie sami schodów. pozdrowienia. |
nazwy nie zdradzę chociaż bym chciał(powody łatwo sobie wyobrazić - ubojnie też wchodzą na te strony).Ale myślę że jeśłi powiem o genezie tej ceny to się nie obrażą: brakuje troszkę mimo wszystko kurczaka(albo zabraknie na przyszły tydzień -dokładnie się nie dowiesz) te 10 gr wyżej jak sobie policzysz cenę transportu ze strony ubojni to im sie opłaca kupić kurę w okolicy.Zwyczajnie ,pomimo że żyją ze soba w zgodzie (ubojowcy) -jak się da to towar sobie wyrywają z rąk z zastrzeżeniem ,że biznes pozostaje do wiadomości osób zainteresowanych.Moim zdaniem nie ma (w naszych okolicach) kury brazylijskiej a ubojnia jak stoi( w sensie nie pracuje) też kosztuje to oznacza że nawet jeśłi istotnie sprzedali trochę mniej to ubiją żeby innaubojnia nie miała co bić .Zwyczajnie kożystam z sytuacji .Proponuję negocjować - zresztą ktoś taki postulat podnosił .
Po nazwach ubojni wnioskuję że mamy kurniki blisko siebie - jeśli to jest jakaś odpowiedz na Twoje pytanie An.Pozdrawia rufus  |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 17:32 Wto 4 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z Tobą Senior. Ubojnie widocznie próbują rozgrywać cenę hodowcami. Z tego co wiem, to na pewno pp. Gosz, Bastian i Fularczyk płacili dziś 3,30 zł. Konkol miał przerwę z powodu braku prądu, ale w poniedziałek po południu płacił już 3,30 a jeszcze rano 3,40 zł.
Rufus, podaj nazwę ubojni która daje 3,40 zł. Powołamy się na to w w/w ubojniach w czasie negocjacji cenowych. Nie róbmy sobie sami schodów. pozdrowienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
senior
|
Wysłany: 17:06 Wto 4 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
rufus napisał: | An napisał: | Kaszuby 3,30 netto. Potwierdzam przesunięcia wstawień o ok. 7 dni. |
zdaje jutro 3,4 netto  |
Zastanawia mnie to, dlaczego nie chcecie podawać nazw ubojni? Przecież to może jedynie nam pomóc. Więc proszę Cię kolego o napisanie nazwy ubojni, która tyle Ci płaci. Z góry dziękuje i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufus
|
Wysłany: 14:57 Wto 4 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
An napisał: | Kaszuby 3,30 netto. Potwierdzam przesunięcia wstawień o ok. 7 dni. |
zdaje jutro 3,4 netto  |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 12:16 Wto 4 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Kaszuby 3,30 netto. Potwierdzam przesunięcia wstawień o ok. 7 dni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
LESŁAW
|
Wysłany: 20:06 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Witam. Koledzy i kolezanki znacie ceny u Kondratowicza, Piecucha, Drosed Torun i Sadrob Plock. Za wszystkie informacje dziekuje. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
W11
|
Wysłany: 17:01 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Dziś kupowałem pieczywo tak jak zawsze i co? No i to że angielkę i chleb kupiłem po 30 gr. drożej. A wy dalej biadolicie i czekacie na cuda ! Trzeba trochę dać z siebie. Ja sprzedaję po 3,60 netto . I mam taką radę niech każdy zada sobie pytanie po co pracuje ? Bo jeżeli potrafisz coś wyprodukować to powinieneś też potrafić to sprzedać. A jeżeli lubicie dawać to dawajcie biedniejszym od siebie. A co do rejonu zdawania brojlera to sprzedaję praktycznie w całym kraju . |
|
Powrót do góry |
|
 |
senior
|
Wysłany: 15:48 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Skąd masz te informacje? Ponoć niektóre ubojnie wręcz szukają żywca? Nie powinno byc zatem tendencji spadkowej.[/quote]
Szukać szukają, ale zarazem obniżają... To jest ich stary numer, jak nie ma żywca to zaczynają obniżać i jeszcze wmawiają, że maja co bić i zawsze ktoś się znajdzie kto się wystraszy i zacznie zdawać. Więc myślę, że na koniec tygodnia cena podejdzie do góry i obym sie nie mylił. A informacje te mam od pani Fularczyk która już dzisiaj wraz z panem Goszem próbuje płacić 3,3, z kolei pan Konkol rano płacił jeszcze 3,4 ale to już sie pewnie zmieniło.. A jeśli chodzi o wstawienia to ja również mam przesunięcie wstawienia o tydzień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
general
|
Wysłany: 15:41 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Kedzierki,Frankowski-3,4 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
501
|
Wysłany: 15:30 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Nie puszczajcie tak łatwo.świnia drożeje.Kurczaki też pójdą do góry.Poczekajcie trochę.P.S Też mam przesunięcie wstawienia o tydzień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ray
|
Wysłany: 14:40 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Tez slyszalem ze koniec tygodnia i nastepny to poszukiwanie zywca. Moze wola teraz probowac zbic, zeby bilans pozniej jak trzeba bedzie podniesc sie zgadzal. Dzis ubieram po 3,4. |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 13:40 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
senior napisał: | Kaszuby dzisiaj 3,4 a jutro prawdopodobnie już 3,3  |
Skąd masz te informacje? Ponoć niektóre ubojnie wręcz szukają żywca? Nie powinno byc zatem tendencji spadkowej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
senior
|
Wysłany: 13:21 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Kaszuby dzisiaj 3,4 a jutro prawdopodobnie już 3,3  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ksiaze
|
Wysłany: 09:47 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
501 napisał: | Muszą się wszyscy otrząsnąć po wakacjach.Kilka dni i powinno być normalnie.Ale raczej cena na ten tydzień zwyszkująca. |
nie wiem czy przeciagac ten rzut czy tez uciekac z nimi juz...mam czas bo przesuniety wstaw brak pisklat tez macie przesuniecia od terminow zaplanowanych wczesniej?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
501
|
Wysłany: 09:37 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Muszą się wszyscy otrząsnąć po wakacjach.Kilka dni i powinno być normalnie.Ale raczej cena na ten tydzień zwyszkująca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ksiaze
|
Wysłany: 07:51 Pon 3 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
jaka cena jakie prognozy na ten tydzien?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 18:31 Nie 2 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
witam jaka cena w lubuskim p.chlebowski i kulus na poniedziałek. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 13:21 Nie 2 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
jak narazie ceny na poziomie 3,4 netto z pytaniem o kurczaka na przyszły tydzień |
|
Powrót do góry |
|
 |
senior
|
Wysłany: 11:15 Nie 2 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Orientuje się ktoś może jaka cena kształtuje się na poniedziałek na kaszubach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
W11
|
Wysłany: 13:06 Sob 1 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Wszyscy drodzy spowinnowaceni w branży !!!Od pewnego czasu obserwuję tę stronę i nasuwa mi się taki wniosek , żeby zobaczyć ścianę płaczu w Jerozolimie to wcale nie trzeba wyjeżdzać z kraju , bo wystarczy przeczytać wasze modły na stronie . Modlić potrafi się każdy , ale żeby zadziałać to już robi się problem , z drugiej strony się nie dziwię bo mało hodowców ma predyspozycje do zażądzania (t.....).Pierwsza sprawa to taka , że ten portal jest dostępny dla wszystkich i hodowców i ubojni i są pisane różne bzdury , którymi załatwiają własny interes !!! .Wystarczy rozejrzeć się do okoła żeby zobaczyć , że nie brkuje dobrze prosperujących ubojni , które eksportują towar z kraju .Czy im się opłaca podnosić ceny żywca ? Po to tylko , żeby zarobił hodowca ? Nonsens !!! . Lepiej wymyślać historyjki , że jakiś import , jakieś filety , jakieś kurczaki,udka.Jeżeli w tym momencie można mówić o imporcie to można mówić o śladowych ilościach , które nie wpływają na global i są to tylko preteksty powiązane z tematem zastępczym . A przecież w tej chwili , gdzie nie spojrzycie to jakieś kataklizmy powodują , że to u nas zrobiło się zagłąbie drobiowe , tylko trzeba umieć zawalczyć o swoje !!! Wyobrażcie sobie ,że nie przygotowaliście fermy do wstawienia i w ten stary brud wstawiliście kurczaki i daliście jeść jak wam się przypomniało , chyba nie trudno domyślić się efektów za 6-ć tygodni .Dlatego w haosie , który mamy na rynku dobrze zarabiają jednostki . Moje zdanie jest takie , że jeżeli my hodowcy nie będziemy dążyć do powstania prężnych grup regionalnych we współpracy z ubojniami z wolnego rynku to on ma taką przyszłość jak do tej pory .Na razie jesteśmy c..... m... i pozyskiem taniego surowca .A przecież można lepiej żyć i mniej się stresować bo życie nie polega tylko na pracy i stresie są przyjemniejsze rzeczy .
Trzeba tylko chcieć , bo jak potrafisz marzyć to też potrafisz to mieć !!!
W przeciwnym razie pozastaje nam strona płaczu i śmiechu . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|