Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
żeldrob
|
Wysłany: 08:19 Pią 9 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | Ceny - Drób
kontraktacja 2,55-2,75
. | Czyżby hodowcy dalej sprzedawali w tych cenach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 01:26 Pią 9 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Ceny - Drób
09.02.2007
Nasz drób poszukiwany jest zarówno przez Czechów, Niemców jak i Anglików. Ale to co cieszy jednych, martwi drugich. Gdy zaczynają się poszukiwania i większe zakupy, rodzimi producenci mają problemy z zakupem odpowiedniej ilości towaru. Efekt jest taki, że brakuje niezależnie od wielkości ubojni, każda chciałaby dokupić surowiec na wolnym rynku.
Brakuje filetów, ćwiartek i lepszych gatunkowo mięs produkcyjnych. A wszystko z dnia na dzień drożeje, nawet najtańsze elementy czyli mięso odkostnione i korpusy. Firmy, które liczą na handel z Ukrainą, robią powoli zapasy.
Granica ma być otwarta, pytanie tylko kiedy? Korpusy, skórki i kupry już idą jak świeże bułeczki. Eksporterzy zapełniają chłodnie póki ceny są jeszcze do zaakceptowania.
1. Kurczaki
Ceny transakcyjne zł/kg
korpusy 0,60 – 0,80
kupry 1,30 – 1,30
mom 1,10 – 1,40
skórki 1,00 – 1,10
skrzydła 2,20 – 3,00
Coraz mniejsza podaż żywca drobiowego zmusiła zakłady do podniesienia cen skupu. Teraz drób jest droższy niż 2 tygodnie temu nawet o 20 groszy za kilogram.
2. Żywiec drobiowy
ceny skupu w zakładach zł/kg
kurczaki
kontraktacja 2,55-2,75
wolny rynek 3,10-3,45
indory 4,40-4,55
indyczki 4,10-4,20
(TVP redakcja rolna)
kurczak schodzi bez problemu choć hurtownie nażekają na cenę to jednak zamawiają , powoli oswoili sie z ceną ale nie robą wielkich zapasów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogut59

|
Wysłany: 22:42 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
zybin napisał: | Witam ponownie!
Jeszcze raz Proszę o informacje ile płacą na Dolnym śląsku.Ile płaci Langner.
Proszę o podawanie cen z innych regionów polski.
Za podane już ceny w innych regionach polski dziękuje. |
Dzisiaj "Langner", dla stałych dostawców żywca, płacił 3.10 netto. Pozostałe ubojnie "wolnorynkowe" z wielkopolski i lubuskiego też tyle płaciły "oficjalnie"!!
Dla hodowców partyzantów , mają cenę wyższą i są bardzo zainteresowani kupnem kurczaków z wolnego rynku...Dla "partyzantki "cena 3.50 netto!!!
Z tego co sie dowiedzałem , na dolnym śląsku sytuacja podobna.
Żywca brak........ |
|
Powrót do góry |
|
 |
zybin
|
Wysłany: 20:12 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witam ponownie!
Jeszcze raz Proszę o informacje ile płacą na Dolnym śląsku.Ile płaci Langner.
Proszę o podawanie cen z innych regionów polski.
Za podane już ceny w innych regionach polski dziękuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jaroslaw1
|
Wysłany: 19:43 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Nie mam kurczaka na naszym terenie (mazowieckie) sa przesuniecia w wstawieniach myśle że to jest przyczyna wzrostu cen na razie jest głód jajka wylegowego jest nadzieja że to jeszcze potrwa jakiś czas.
Kondratowicz 3.50 netto Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 18:28 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | kol napisał: | [
cofnąć się wstecz. | Uważaj na tyły  |
W Twoich postach też jest dużo realizmu a nie samo wymądrzanie się.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 17:40 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | [
cofnąć się wstecz. | Uważaj na tyły  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 16:01 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ciulacz napisał: | ok na prosbe"kol" warm-maz 3.3 netto i nie szukaja . jak masz na jutro( ale na jutro bo w poniedzialek to juz nie wiem) kurczaka daj namiar i ja kupie od ciebie po 3.3netto. pozdrawiam
ps ze stresem u mnie ok harmonogram tez mam juz na caly rok a cena "walnie" napewno tylko nie wiem kiedy oby nie w czasie jak bede zdawac -czyli za miesiac  |
Bez sciemy. Jutroto jest piątek a pojutrze to sobota i nie mów mi o poniedziałku, bo "duchem świętym nie jestem. Małe ubojnie nie czekają na poniedziaek i jeżeli są braki to biją i w niedzielę więc bez sensu jest mówić w czwartek o poniedziałku. Zresztą pogadaj z Medoxem, on się nie szczypie i od razu wyłoży Ci "kawę na ławę", nie straszę. Ten cały Medox to chyba jedyny trzeźwiąco myślący człowiek na tym forum. No sorry, jest jeszcze MD i jeszcze kilku innych, żeby wymienić ich nicki bym musiał cofnąć się wstecz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ciulacz
|
Wysłany: 15:12 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ooo suwalki to inna bajka . tam jeszcze kryzys cena 2.6 ( podstawowa plus dodatki jakies 10 groszy max) netto , piskle 1zl plus koszty dojazdu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonarad
|
Wysłany: 15:06 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ciułacz, a ile płacą Suwalskie ZD
Animex Dębica 2.75 netto, pisklę 0.90
ciulacz napisał: | ok na prosbe"kol" warm-maz 3.3 netto i nie szukaja . jak masz na jutro( ale na jutro bo w poniedzialek to juz nie wiem) kurczaka daj namiar i ja kupie od ciebie po 3.3netto. pozdrawiam
ps ze stresem u mnie ok harmonogram tez mam juz na caly rok a cena "walnie" napewno tylko nie wiem kiedy oby nie w czasie jak bede zdawac -czyli za miesiac  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ciulacz
|
Wysłany: 15:04 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ok na prosbe"kol" warm-maz 3.3 netto i nie szukaja . jak masz na jutro( ale na jutro bo w poniedzialek to juz nie wiem) kurczaka daj namiar i ja kupie od ciebie po 3.3netto. pozdrawiam
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 14:44 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | ciulacz napisał: | Walczcie lepiej w innych woj. bo w warm-maz cena 3.5 -3.6 netto i szukanie kurczaka. pozdrawiam. |
Dość podpuch. Walczcie, walczcie..... a zaraz walnie na 2,50. Olsztyn 3,3 netto i jest normalnie (oby tak dalej). Dokładnie jest tak. Zarobię to przebaluję a jak wdupię to płacz i zgrzytanie zębów. Ustal sobie "Ciułaczu" harmonogram, nie przesuwaj wstawień nie lej wody na forum, bo Cię czyta cała Polska i to pomaga. Jak zarobisz dużo to odłuż trochę na czarną godzinę i wtedy będziesz bez stresowcem. Ja tak robię i wszystko mam w d....Komornik nie puka do drzwi, bank nie woła, na wczasy zostaje, jest spokój w rodzinie, w produkcji. Na koncie też trochę jest. Pisałem. Chcieliście 4 netto i co? Walnęło na 2,8. Gość chciał 3,9, po 3,8 też nie chciał sprzedać i za 5 dni dostał 2,8, a dawali mu 3,7. Pomyślcie! To co jest to mi wystarczy a jeżeli mi będzie brak to zmienię zawód.
Pozdrówko! |
Nie dodałem, ze żywca jest w sam raz i nie szukają. Podaż się zrównała z popytem i nie piszcie bzdur,że są braki. Ja w każdym bądź razem w to nie wierzę, że szukają. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 14:39 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ciulacz napisał: | Walczcie lepiej w innych woj. bo w warm-maz cena 3.5 -3.6 netto i szukanie kurczaka. pozdrawiam. |
Dość podpuch. Walczcie, walczcie..... a zaraz walnie na 2,50. Olsztyn 3,3 netto i jest normalnie (oby tak dalej). Dokładnie jest tak. Zarobię to przebaluję a jak wdupię to płacz i zgrzytanie zębów. Ustal sobie "Ciułaczu" harmonogram, nie przesuwaj wstawień nie lej wody na forum, bo Cię czyta cała Polska i to pomaga. Jak zarobisz dużo to odłuż trochę na czarną godzinę i wtedy będziesz bez stresowcem. Ja tak robię i wszystko mam w d....Komornik nie puka do drzwi, bank nie woła, na wczasy zostaje, jest spokój w rodzinie, w produkcji. Na koncie też trochę jest. Pisałem. Chcieliście 4 netto i co? Walnęło na 2,8. Gość chciał 3,9, po 3,8 też nie chciał sprzedać i za 5 dni dostał 2,8, a dawali mu 3,7. Pomyślcie! To co jest to mi wystarczy a jeżeli mi będzie brak to zmienię zawód.
Pozdrówko! |
|
Powrót do góry |
|
 |
ciulacz
|
Wysłany: 13:17 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Walczcie lepiej w innych woj. bo w warm-maz cena 3.5 -3.6 netto i szukanie kurczaka. pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zybin
|
Wysłany: 12:59 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witam! Proszę o informacje ile płacą na Dnym śląsku.Czy to prawda
że Langner płaci 3,20 netto - czy więcej.Proszę o podanie cen w innych regionach.Za odpowiedzi zgóry dziękuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 17:27 Sro 7 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
Rzeczpospolita
2007-02-07
Najdrożej w Wielkopolsce
Hodowcy trzody nie zarobili na interwencyjnym skupie. Za kilogram żywca zakłady płaciły od 2,8 do 3 zł. Jedynie w Wielkopolsce cena wzrosła do 4 zł. Kłopoty mają rolnicy sprzedający po parę sztuk, gdyż zakłady wolą większe partie towaru. Tuczniki zdrożały średnio ok. 20 gr. na kilogramie i - jak podkreśla Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro w Łodzi - obecne ceny (3 - 3,1 zł) powinny się ustabilizować.
Drogi jest nadal drób, bo podaż jest mała. Na obniżki cen nie ma co liczyć również z powodu ptasiej grypy. Stabilny jest rynek wołowiny, która kierowana jest głównie na eksport.
Źródło: Rzeczpospolita |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 14:28 Sro 7 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Kaszuby- zdałem po 3.3 netto
następne stado przetrzymam do przyszłegp tyg.
cena napewno wzrośnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał 24
|
Wysłany: 13:29 Sro 7 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Na Kaszubach można dostać dzisiaj 3,30 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ciulacz
|
Wysłany: 11:47 Sro 7 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
warm -maz 3.4 -3.6 netto i szukanie kurczaka. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
MD
|
Wysłany: 09:57 Sro 7 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
A ja wam powiem tak,jakie umowy podpisujecie ,tak macie.Więcej głupców to więcej bankrutów i większa cena dla wolnorynkowców którzy mają więcej oleju w głowach i nie podpisują umów z góry dla siebie niekorzystnych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca123
|
Wysłany: 21:42 Wto 6 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Pożyjemy zobaczymy Pozdrawiam
ciulacz napisał: | do hodowca123. Zycze Ci abys "dokopal" dla cedrobu - ale marne szanse. jesli nie masz w umowie ceny gwarantowanej i sposobu ustalenia ceny sprzedazy dnia(czyli cena dnia zakladu) a zawarta jest Twoja podpisana deklaracja sprzedazy zywca w okreslonym terminie i ilosci to cedrob w imie prawa kupuje od Ciebie zywiec w cenie przez siebie ustalonej - nawet np 50 groszy za kilogram. sad nie uwzglednia w tym przypadku "Twojej krzywdy" tylko zawarta umowe(twoje negocjacje twoja decyzja i twoj wybor) - pisalem ze zaden hodowca nie analizuje prawnie podpisywanych umow a w wiekszosci jest to "rozboj w bialy dzien"i wyrok na hodowce. a czy Ci cos zostanie po ewentualnej przegranej??????? - hmmmm przeczytaj dokladnie jak umowa czyli strony ustalaja kare w przypadku niedostarczenia zakontraktowanego zywca - znam pare przypadkow takich kar i nigdy nie bylo to oplacalne natomiast czesto rujnujace.takze zycze powodzenia.
reklamacja pisklat to jedna sprawa - i mozesz wytoczyc im sprawe w sadzie a niedostarczenie zakontraktowanego zywca to inna druga sprawa i tu cedrob wytoczy sprawe Tobie( oby sie tak nie stalo). jedna sprawa z druga prawnie nie ma zwiazku-zmien prawnika bo chyba nienajlepiej Ci doradzil.
znajac cedrob "zaproszenie" do sadu dostaniesz za jakies dwa lata zatem szukaj chlopie dobrego prawnika. chyba ze cedrob w ostatnim czasie sie zmienil i jest przyjazny hodowcom - to moze Ci odpusci
ps. w tym opisanym przez Ciebie czasie jak cedrob placil 2.85 suwalki placily 2.5 i wszyscy hodowcy grzecznie "sprzedawali" do nich zywiec ponoszac jeszcze wieksze straty. czyli w sumie cedrob jeszcze nie taki zly  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bankrut01
|
Wysłany: 21:41 Wto 6 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Czy moglby mi ktos powiedziec jaka jest cena na dzis i jakie sa rokowania?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ciulacz
|
Wysłany: 21:13 Wto 6 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
do hodowca123. Zycze Ci abys "dokopal" dla cedrobu - ale marne szanse. jesli nie masz w umowie ceny gwarantowanej i sposobu ustalenia ceny sprzedazy dnia(czyli cena dnia zakladu) a zawarta jest Twoja podpisana deklaracja sprzedazy zywca w okreslonym terminie i ilosci to cedrob w imie prawa kupuje od Ciebie zywiec w cenie przez siebie ustalonej - nawet np 50 groszy za kilogram. sad nie uwzglednia w tym przypadku "Twojej krzywdy" tylko zawarta umowe(twoje negocjacje twoja decyzja i twoj wybor) - pisalem ze zaden hodowca nie analizuje prawnie podpisywanych umow a w wiekszosci jest to "rozboj w bialy dzien"i wyrok na hodowce. a czy Ci cos zostanie po ewentualnej przegranej??????? - hmmmm przeczytaj dokladnie jak umowa czyli strony ustalaja kare w przypadku niedostarczenia zakontraktowanego zywca - znam pare przypadkow takich kar i nigdy nie bylo to oplacalne natomiast czesto rujnujace.takze zycze powodzenia.
reklamacja pisklat to jedna sprawa - i mozesz wytoczyc im sprawe w sadzie a niedostarczenie zakontraktowanego zywca to inna druga sprawa i tu cedrob wytoczy sprawe Tobie( oby sie tak nie stalo). jedna sprawa z druga prawnie nie ma zwiazku-zmien prawnika bo chyba nienajlepiej Ci doradzil.
znajac cedrob "zaproszenie" do sadu dostaniesz za jakies dwa lata zatem szukaj chlopie dobrego prawnika. chyba ze cedrob w ostatnim czasie sie zmienil i jest przyjazny hodowcom - to moze Ci odpusci
ps. w tym opisanym przez Ciebie czasie jak cedrob placil 2.85 suwalki placily 2.5 i wszyscy hodowcy grzecznie "sprzedawali" do nich zywiec ponoszac jeszcze wieksze straty. czyli w sumie cedrob jeszcze nie taki zly  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bankrut01
|
Wysłany: 21:11 Wto 6 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Czy moglby mi ktos powiedziec jak wyglada cena na dzis i jakie sa rokowania |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca123
|
Wysłany: 18:39 Wto 6 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że nie znasz mojej umowy... W ciemno nie zerwałem z nimi współpracy... po wcześniejszych rozmowach z adwokatem dowiedziałem się, że zerwać umowę można każdą w przypadku dobrego uzasadnienia nie wywiązania się z umowy kontrahentów. A powiedz mi szczerze jak oni się wywiązują z umowy jak nas na każdym kroku kroją….co !! Wykorzystałem ten moment, że nie uwzględnili mi reklamacji na pisklęta…. Dodając aktualną sytuację i różnicę cen miałem podstawy ku temu, żeby nie oddawać kurczaków za grosze… Jak się pisemnie przedstawi argumenty świadczące o twojej słuszności i argumenty poparte dowodami to gwarantuję Ci, że nawet gdyby CEDROB skusił się na proces to wygrałbyś bez problemu. A zresztą…. Nawet gdy wytoczą mi proces i go przegram to z różnicy zysków i tak mi zostanie pewna ładna sumka Pozdrawiam i odwagi życzę…
ciulacz napisał: | Do hodowca123. nie znam Twojej umowy z cedrobem ale mysle ze przegralbys w sadzie z kretesem a jestem pewien ze cedrob Ci nie odpusci. znam wiele spraw jakie cedrob wygral i byly bardziej "oczywiste" niz ta. dlatego nie namwialbym do takiego postepowania innych hodowcow bo przegrana w takich przypadkach jest bardzo kosztowna i zawsze "malo oplacalna". lepszym rozwiazaniem-jakie polecam- jest czytanie umowy przed jej podpisaniem ,a standardowa umowa z Cedrobem to "rozboj w bialy dzien".pozdrawiam . zdrowego rozsadku zycze i powodzenia w sadzie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|