Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
medox
|
Wysłany: 16:33 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Pandemia przyspiesza, ale najgorsze jeszcze przed nami. Chińscy eksperci medyczni przewidują, że druga fala zachorowań na COVID-19 na świecie osiągnie swój szczyt w grudniu br. oraz w styczniu roku 2021.
PYTAM , GDZIE FORUMOWE CWANIACZKI??? Styczeń pół bidy, bo żywca mało, ale co cwaniaczki najmądrzejsze ze wszystkich zrobią z taką górą żywca w grudniu, w momencie , KIEDY ZOSTAŁY WYPOWIEDZIANE WSZYSTKIE UMOWY NA CENĘ ??????He???? Czy nadal głupio się uśmiechacie , czy nie miałem kur.wa racji jak apelowałem- zmniejszcie obsady bo się ugotujecie w grudniu z towarem bo nikt drugi raz nie dołoży do tego, nawet nie ma tego gdzie mrozić, wypowiedzą umowy, rozluzujcie to bo będzie armagedon w grudniu. Smialiscie się. Teraz pozostaje wam kopac doły. Zacznijcie już dziś.
[/b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 14:21 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Dokładnie, stąd mówię, że na styczeń kur nie będzie w ogóle, wszystko poodmawiane. W pewnym momencie cena skoczy i wszyscy jak jeden mąż zamówią naraz pisklaka
A powiedzta robaczki, jak tam Cargill, zrobił już to samo co Deheus i wszystkie ubojnie, czyli wypowiedział umowę w zakresie ceny?
Po raz 10 przestrzegam - rozważcie utylizację 30% obsady minimum, MINIMUM, począwszy od wsadów na kurnik od dziś przez 3tygodnie, jeśli tego nie zrobicie, tyle samo zakopiecie w grudniu w dole tylko 4kilowych. Jest totalny armagedon w ilości żywca na grudzień połączony ze szczytem pandemii na świecie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meda
|
Wysłany: 13:45 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
hybro3 napisał: | Witam.
Mówił mi człowiek z branży ale całkowicie nie związany z wylęgami, że hodowcy zaczęli masowo odmawiać zasiedleń. Bez dwóch zdań pracują na nowy wysyp bo oczywiście znowu wstawią w tym samym czasie. Tak zawsze było tak jest i tak zostanie. |
potwierdzam, a zapewne wstawią gdy cena będzie wyższa i zrobią kolejny dołek |
|
Powrót do góry |
|
 |
hybro3
|
Wysłany: 12:59 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Witam.
Mówił mi człowiek z branży ale całkowicie nie związany z wylęgami, że hodowcy zaczęli masowo odmawiać zasiedleń. Bez dwóch zdań pracują na nowy wysyp bo oczywiście znowu wstawią w tym samym czasie. Tak zawsze było tak jest i tak zostanie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 11:53 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
-70% |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewa_dorota
|
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 07:58 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Do gów.nianej ceny na umowach zawsze był argument- ale są bezpieczne, w razie W zabiorą , zapłacą itd. Teraz widać jakie to bezpieczne. Wszyscy powołują się na siłę wyższą ( a taką właśnie jest pandemia) i wypowiadają umowy. Teraz niech hodowcy powołają się na to samo w wylęgarni, paszarni, ubojni i niech wszystko wybuchnie i będzie spokój.
Poza tym - nie ma już gdzie kłaść ludzi w szpitalach. Za maks 1.5 miesiąca nie 30%, tylko połowa ptaków w wadze 4kg pójdzie do dołu, nie odbierze tego nikt , tym bardziej, że tylko patrzeć jak będą wybuchały duże zakłady jeden za drugim z powodu zakażeń pracowników.
Tak więc - UCIEKAĆ !!!! A kto ma kury w aparatach przegrał życie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 05:38 Pon 19 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Nie każdy sobie pozwala na wstawienia według harmonogramu jak np robię od XX lat.
Zawsze byłem zdania i ciągle to podtrzymuje ze jedynym ratunkiem dla naszego drobiu to umowy.
Aktualnie fakt przyznaje to WIELKIE Gówno bo są aneksy i umowy nic nie znaczą.
Jednak ufam swojej teorii że możemy zauważyć to na północy Polski która jest cała zakontraktowana.
Czy tam się ktos dusi z kurczakiem? Przynajmniej ja nie słyszałem od paru lat o takich sytuacjach nawet w okresie upalnego lata.
Proste.. Na przestrzeni paru lat powstał harmonogram wstawień i sprzedaży i hodowcy nie nachodzą na siebie tak skrajnie z sprzedaza jak u nas na południu Polski!
U nas to jest dramat! Mnie szlak trafia jak słyszę ze ten lub tamten przesunął Wstawienie albo opóźnił sprzedaz i Ubojnia twierdzi że zostało mu tylko parę zestawów i trzeba wysprzątać hale więc przesuną mnie o zaledwie 12h. Tak jest u nas stale
Co to jest 12h? Jasne ze nic.. Tylko że na końcu tego łańcucha ktoś będzie sprzedawał 2 dni później albo prędzej.
Umowa, cena to zawsze będzie temat skrajnie irytujący bo jeden ma koszta xxx a drugi xxx. Wszystko zależy od XX czynnikow więc kto i na ile podpisał to już jego sprawa a Ubojnia powinna się wywiązać |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 22:29 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Teściu, ja nie patrzę regionalnie, tylko globalnie w skali kraju, bo tylko to ma znaczenie. Poza tym , na logikę- pierwsze trzy tygodnie sierpnia to wysyp, jego powtórzenie to teraz- pierwsze trzy tygodnie pazdziernika, listopad zaś to powtórzenie ilości żywca z wrzesnia, a tam , jak wszyscy pamiętamy, było mało żywca, sam powinieneś wiedzieć bo we wrześniu sprzedawałeś i były tam ceny 3.40 miejscami 3.50 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Hodowca 1234
|
Wysłany: 19:53 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Budujcie dalej załatwiacie już papiery ?????!!!!!!
2 mało 3 mało 10 sobie postawie a co tam
Utopicie sie teraz we własnym gównie
Ale tak to jest jak sie najeść nie możecie to sie teraz udławicie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 19:47 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Ubojnia DUlowa to Pan Kozyra Zobacz kolego kto pierwszy i kto ostatni spuszcza i podnosi ceny na moich kurczakach i bedziesz wszystko wiedzial co mysla o nim hodowcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 19:45 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Listopad jest zaj.. w kurczaka przynajmniej do 20 a Ty mowisz ze bedzie mniej? prawda jest taka Medox ze teraz jeszcze trwa ""spokojny" odbior a wlasnie na listopad zapowiadaja gore i dol.
Pociesze Cie ale w ten dol sie wpie... w calym okresie i to bite trzy tygodnie !
Juz w czwartek niektore samochody mialem przestawione bo lista jest pelna i przeciez skoro jedzie do mnie 7 zestawow to moge sobie pozwolic by jeden urwac bo tam Kowalski musi wysprzatac.
w samym listopadzie mam przesuniet 2 duze hal liczac w samych wyrzuconych zestawach bo nie bedzie miejsca na hakach a Ty mowisz o mniejszej liczbie drobiu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 19:37 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Nic nie będzie , bo skąd, teraz z unii przesunęli, bo też by nie było, i tak się okaże, że wyjdzie po 5tys zł jak podzielą kwotę na ilość wniosków |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 13:21 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
hybro3 napisał: | Witam.
Waszmościowie!!! Pora wycofać z produkcji 40% ferm. Hodowcom wypłacać corocznie odszkodowanie za rezygnacją z produkcji i po sprawie. Ci co zostaną będą mieli zapewnione godne 3,68 netto. Pozdrawiam. |
Na odwrót panie. Wypłacane bedzie za hodowle w trudnym okresie. Także , to też na Plus w koszta wliczamy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 13:05 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Cwaniaki, które myślały, że mają umowę i są bezpieczni, nie odpisali mi CO PODOSTAWALI OSTATNIO. CZY MIAŁEM RACJĘ, ZE UMOWY ZOSTANĄ WYPOWIEDZIANE? JAK TAM INFO Z DEHEUSA? JAK INFA OD INNYCH? JAK SAMOPOCZUCIE, ŻE ZOSTANĄ SAMI ZE SWOIMI KURAMI W SZCZYCIE PANDEMII PRZYPADAJACYM W GRUDNIU CO ZBIEGA SIE Z GIGA WYSYPEM ŻYWCA ?
Nikt juz nie dołoży im do tego biznesu, nikt nie bedzie juź niczego mroził . To co za dużo pójdzie do dołu. Reszta w cenie rynkowej 1.2-1.5 netto za kg.
Sto razy przestrzegałem, nie róbcie takiej góry żywca na pazdziernik, kolejne 100razy pisałem - uważajcie bo góra żywca z października powtórzy się w grudniu, bo to te same kurniki, będzie jeszcze powiększona o indyczarzy. Ostrzegałem -uważajcie bo umowy będą wypowiedziane. Nikt nie słuchał, cwaniakowali, gdzie teraz są? Niestety, niedługo będzie słychać tylko ich jęki, gdyby posłuchali tego co mówię, zaoszczędziliby setki tysięcy złotych, a tak tylko trupy kur i głębokie doły w lesie i płacz rozpaczy |
|
Powrót do góry |
|
 |
hybro3
|
Wysłany: 12:43 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Witam.
Waszmościowie!!! Pora wycofać z produkcji 40% ferm. Hodowcom wypłacać corocznie odszkodowanie za rezygnacją z produkcji i po sprawie. Ci co zostaną będą mieli zapewnione godne 3,68 netto. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kurex
|
Wysłany: 11:44 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: ? |
|
|
Witam. Bardzo proszę o opinie na temat ubojni Koko z Dulowej i jeśli ktoś posiada jakieś informacje na temat kontraktacja z firmą Ekoplon. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:12 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Nikt nie mówił że będzie, pisałem że w listopadzie jest 35% mniej żywca niż w pazdzierniku (są miejsca , że jest 40% mniej ) i o ile na początku mówiłem, ze cena musi być wyższa w listopadzie niż w październiku, to po tym, jak rozpoczęła się druga fala pandemii zweryfikowałem, że to, że będzie dużo mniej żywca, nie musi oznaczać wzrostu ceny , zależeć to będzie od ilości ograniczeń w eksporcie. ALE listopada jeszcze nie ma, więc zobaczymy. Pamiętaj też, że styczeń to powtórzenie ilości żywca z listopada , a skoro w listopadzie jest już o tyle mniej, to w styczniu ubojnie staną z braku żywca.Hodowcy zawsze robią odwrotnie niż powinni, temu większość ląduje na górach żywca typu październik/grudzień i traci, a mniejszość ta cwańsza wchodzi w braki żywca i zarabia.No ale cóż, to w sumie jak w życiu |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysonzi1
|
Wysłany: 10:03 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
W listopadzie też niby dużo mniej ( ja mam) i co z tego jak ceny i tak nie będzie. Ale mędrcem na forum być to takie proste. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:59 Nie 18 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
No niech się wietrzą, to właśnie geniusz hodowców- w jednym miejscu góra nie do ubicia jak na grudzień i święta, a w drugim miejscu zero żywca , jak w styczniu, bo jak się wystraszyli to wszyscy naraz w jednym miejscu |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysonzi1
|
Wysłany: 21:37 Sob 17 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Budy niech się wietrzą i czekają na lepsze czasy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 20:55 Sob 17 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Wszystko naraz to poznie j będzie już tylko lepiej hodowcy sprzedaje ostatnie i myja i zamykają kto tylko może |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysonzi1
|
Wysłany: 20:41 Sob 17 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Do tego brexit. Choć myślę że dogadają się. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 20:18 Sob 17 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Reasumując, z rzeczy nieuniknionych za 1.5-2 miesiący mamy:
-szczyt pandemii na całym świecie i wszystko zamkniete
- wypowiedziane umowy przez ubojnie i paszarnie związane z ubojniami i minrole i tym podobne, tak w zakresie ceny jak ilości z uwagi na syt nadzwyczajną
-brak możliwości mrożenia z przyczyn głównie finansowych ale i już braku miejsca w mroźniach
- kilka dużych ubojni zamkniętych z powodu zakażenia załogi
- mega górę żywca z nakładów których nie dało się już odmówić
- drożejącą paszę
O ryzyku ptasiej grypy nie wspominam, bo tu pewności wystąpienia nie ma.
Moja prognoza to cena 1.20netto za kilogram a 30% przerośniętych ptaków do piachu |
|
Powrót do góry |
|
 |
|