Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jaro8038
|
Wysłany: 14:30 Pon 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Wszystko będziesz mógł robić. Polska to wolny kraj ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
patban92
|
Wysłany: 10:26 Pią 11 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
mam takie pytanko.... jestem kierowca miedzynarodowym ale ojciec chce mi przepisac gospodarstwo bardzo chetnie je wezme ale jezdzic tez chce i w razie przepisania bede mogł nadal pracowac w tym zawodzie?? i o dotacje dla młodego rolnika tez bede sie mógł starac ????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
marian892
|
Wysłany: 21:36 Pią 24 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Koledzy mam pytanie czy prowadzenie gospodarstwa i oplacanie skladek KRUS wplywa na dlugosc urlopu wypoczynkowego jak jest sie na etacie w ZUS ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
vao
|
Wysłany: 17:33 Sro 23 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Jak przepisy polskie się ustosunkowują w tej kwestii? Czy faktycznie jest to tak dobrze rozwinięte, że można sobie dorabiać?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaro8038
|
Wysłany: 14:47 Pon 27 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Jeśli pod pojęciem "młodego rolnika" rozumuje Pani premię dla Młodego Rolnika, to oczywiście nie spełnia Pani warunków, jeśli chodzi o pozostałe dotacje, czyli modernizacja gospodarstw lub kredyt tzw nMR, nIP możecie się Państwo ubiegać. Ograniczeniem jest tutaj wielkość gospodarstwa 5 ha ale przy mądrym podejściu do tematu jest to do przeskoczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwka555
|
Wysłany: 14:04 Pon 27 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
sylwka555 napisał: | kissmy... napisał: | bycie ubezpieczonym w ZUS nie koliduje z posiadaniem gospodarstwa rolnego oraz czerpaniem wszystkich z tym związanym dobrodziejstw | Oj chyba koliduje my to znaczy ja i mąż pracujemy zawodowo i płacimy ZUS i niestety nie możemy starać się np. o młodego rolnika
chociaż mamy 5 hektarów ziemi i 5 koni. A tak by się chciało wybudować stajnię dla koników. |
To może mi pan/ pani podpowie bardzo proszę bo już na różnych forach pisałam i nikt konkretnie nic nie podpowiada bardzo proszę.Cztery lata z rządu mi już przepada jakaś pomoc z UE |
|
Powrót do góry |
|
 |
kissmy...
|
Wysłany: 20:29 Pią 24 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
rodzaj ubezpieczenia społecznego dla tego tego działania nie ma żadnego znaczenia, istotne jest spełnienie pozostałych warunków i podjęcie zobowiązań m.in. do 3 letniego ubezpieczenia w KRUS |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwka555
|
Wysłany: 13:17 Pią 24 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
kissmy... napisał: | bycie ubezpieczonym w ZUS nie koliduje z posiadaniem gospodarstwa rolnego oraz czerpaniem wszystkich z tym związanym dobrodziejstw | Oj chyba koliduje my to znaczy ja i mąż pracujemy zawodowo i płacimy ZUS i niestety nie możemy starać się np. o młodego rolnika
chociaż mamy 5 hektarów ziemi i 5 koni. A tak by się chciało wybudować stajnię dla koników. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mick017
|
Wysłany: 18:29 Czw 26 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
chodzi o to ze od wrzesnia tamtego roku place krus no ale niestety nie dogadalem sie i niedlugo jade do pracy za granice i pewnie bede mial placony zus tylko nie wiem czy najpierw musze isc do krusu i powiedziec ze nie chce juz placic krusu czy cos takiego |
|
Powrót do góry |
|
 |
adamj24
|
Wysłany: 07:41 Czw 26 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Bardzo prosto, po pierwsze wystarczy zatrudnić się na etacie i automatycznie płacisz ZUS, po drugie otwierasz działalność gospodarczą i też możesz wybrać ZUS. Pytanie jest po co chcesz płacić ZUS, Ja bym chętnie się z niego wypisał ale niestety nie mogę.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mick017
|
Wysłany: 09:41 Sro 25 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
witam powie mi ktos jak przejsc z krusu na zus? |
|
Powrót do góry |
|
 |
megan28
|
Wysłany: 21:13 Sro 3 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Z tego, co wyczytałam na forum,rozumiem ,że będąc właścicielem gospodarstwa przekazanego na rentę strukturalną,nie mogę podjąć żadnej pracy. Proszę o dokładne opisanie takiej sytuacji. Czy pewne jest te 5 lat czekania?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
stworny
|
Wysłany: 20:15 Czw 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Doradca_1 napisał: | gregoff:
Sprawa ma się inaczej trochę jeśli przy okazji złożyłeś wniosek na Młodego Rolnika. |
Dlaczego?
Wziąłem młodego rolnika w 2005, a jesienią chciałbym iść na etat, w umowie o dofinansowanie nie znalazłem żadnych przeszkód.
Rozumiem, że mogą mnie podejżewać o prowadzenie gospodarstwa na papierze, ale jeśli spełnie wszystkie wymogi to chyba ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Doradca_1
|
Wysłany: 13:59 Wto 9 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
gregoff:
Oczywiście, że możesz zacząć normalną pracę i być na ZUS-ie. Zobowiązanie masz tylko do prowadzenia gospodarstwa przez 5 lat. Ale nie ma mowy o byciu na Krusie non stop. Można prowadzić gospodarstwo / być właścicielem/ i pracować gdzieś na etacie. Sprawa ma się inaczej trochę jeśli przy okazji złożyłeś wniosek na Młodego Rolnika. Ale jeśli nie to leć do roboty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
manio
|
Wysłany: 21:08 Pią 5 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
gregoff napisał: | A ja mam takie pytanko.
Moi rodzice przekazali mi gospdoarstwo rolne trzy lata temu. Dzięki temu moja matka otrzymuje teraz rente strukturalną. Ja natomiast muszę przez pięć lat trzymać to gospodarstwo i nie zmieniać jego powierzchni (na mniejszą).
Do dzisiaj zlikwidowałem praktycznie całą produkcję (miałem krowy mleczne) i zostało mi tylko trochę bydła. Za dwa lata mam zamiar już całkowicie zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa.
Ale nie o tym chciałem rozmawiać. Chodzi o ty czy mogę podjąć normalną pracę i nie będą się czepiać renty strukturalnej mojej matki (czy nie będzie to podstawa do jej cofnięcia) i czy muszę automatycznie przejść na ZUS czy może jest od tego jakiś wyjątek? |
Zgodnie z umową musisz prowadzić działalność rolną. Ale po trzech latach możesz rozpocząć działalność poza rolniczą i pozostać w KRUS. Jeślizaś chcesz pracować gdzieś na etacie to przez pięć lat nie możesz, po tym czasie owszem ale będziesz musiał przejść na ZUS ponieważ ZUS ma Pierwszeństwo przed KRUS. To tak w uproszczeniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mariusz_farm
|
Wysłany: 07:28 Czw 11 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
gregoff napisał: | A ja mam takie pytanko.
Moi rodzice przekazali mi gospdoarstwo rolne trzy lata temu. Dzięki temu moja matka otrzymuje teraz rente strukturalną. Ja natomiast muszę przez pięć lat trzymać to gospodarstwo i nie zmieniać jego powierzchni (na mniejszą).
Do dzisiaj zlikwidowałem praktycznie całą produkcję (miałem krowy mleczne) i zostało mi tylko trochę bydła. Za dwa lata mam zamiar już całkowicie zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa.
Ale nie o tym chciałem rozmawiać. Chodzi o ty czy mogę podjąć normalną pracę i nie będą się czepiać renty strukturalnej mojej matki (czy nie będzie to podstawa do jej cofnięcia) i czy muszę automatycznie przejść na ZUS czy może jest od tego jakiś wyjątek? | Działki które były przekazane za rente strukturalną mają pojawiać się we wniosku o dopłaty i mają być utrzymywane w dobrej kulturze rolnej -więcej Armir nie powinno interesować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gregoff
|
Wysłany: 12:15 Sro 10 Wrz 2008 Temat postu: Re: renta mamy |
|
|
Kaśka napisał: | Gregoff, najlepiej spójrz w umowę, którą podpisałeś i którą podpisała Twoja mama. Z tego co sie orientuję powinienieś prowadzić gospodarstwo przez pięć lat od momentu wypłaty renty. Natomiast o wszelkie szczegóły najlepiej pytać w ARiMR - prawo zmienia sie jak w kalejdoskopie i co nowy minister to nowe pomysły. Niestety. Pozdrawiam |
Tak. Trzeba przez pięć lat. Pytanie jest czy jak znajdę pracę to automatycznie zostaje uznany za kogoś kto nie prowadzi takiego gospodarstwa? Przecież ziemi się nie pozbyłem...
Rozumiem, że jeśli jednak bym mógł podjąć pracę to automatycznie po jej podjęciu czy podpisaniu umowy muszę się zgłosić do KRUS aby wstrzymali mi płacenie składek i pracodawca musi zacząć opłacać ZUS czy może są od tego jakieś wyjątki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaśka
|
Wysłany: 11:10 Sro 10 Wrz 2008 Temat postu: renta mamy |
|
|
Gregoff, najlepiej spójrz w umowę, którą podpisałeś i którą podpisała Twoja mama. Z tego co sie orientuję powinienieś prowadzić gospodarstwo przez pięć lat od momentu wypłaty renty. Natomiast o wszelkie szczegóły najlepiej pytać w ARiMR - prawo zmienia sie jak w kalejdoskopie i co nowy minister to nowe pomysły. Niestety. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
gregoff
|
Wysłany: 10:46 Sro 10 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
A ja mam takie pytanko.
Ale nie o tym chciałem rozmawiać. Chodzi o ty czy mogę podjąć normalną pracę i nie będą się czepiać renty strukturalnej mojej matki (czy nie będzie to podstawa do jej cofnięcia) i czy muszę automatycznie przejść na ZUS czy może jest od tego jakiś wyjątek? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kissmy...
|
Wysłany: 22:00 Nie 30 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
hubertus21 napisał: |
czyli rozumiem że posiadanie gospodarstwa rolnego przeze mnie nie będzie przeszkodą dla mojego przyszłego pracodawcy jeżeli ten będzie mnie chciał zatrudnić??? |
taka interpretacja mojej wypowiedzi jest już niestety nadinterpretacją
posiadanie gospodarstwa rolnego nie jest przeszkodą do podlegania ubezpieczeniu społecznemu w ramach ZUS, natomiast dla pracodawcy może to być istotna przeszkoda (lecz nie ze względu na samo ubezpieczenie ale na zaangażowanie pracownika w produkcję rolniczą) mimo wysokich kwalifikacji pracownika |
|
Powrót do góry |
|
 |
hubertus21
|
Wysłany: 19:37 Nie 30 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
kissmy... napisał: | bycie ubezpieczonym w ZUS nie koliduje z posiadaniem gospodarstwa rolnego oraz czerpaniem wszystkich z tym związanym dobrodziejstw |
czyli rozumiem że posiadanie gospodarstwa rolnego przeze mnie nie będzie przeszkodą dla mojego przyszłego pracodawcy jeżeli ten będzie mnie chciał zatrudnić??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kissmy...
|
Wysłany: 18:41 Nie 30 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
bycie ubezpieczonym w ZUS nie koliduje z posiadaniem gospodarstwa rolnego oraz czerpaniem wszystkich z tym związanym dobrodziejstw |
|
Powrót do góry |
|
 |
hubertus21
|
Wysłany: 17:20 Nie 30 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Posiadam gospodarstwo rolne kilkuhektarowe ale nie jestem ubezpieczony w KRUS czy mogę podjądź legalną pracę byc ubezpieczonym w ZUS i jednocześnie posiadać gospodarstwo?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
manio
|
Wysłany: 17:57 Wto 11 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
janusz102 napisał: | Ja płacę tylko ZUS i korzystałem z SPO. Nikt nie robił mi z tego powodu żadnych trudności, ale ja z wykształcenia jestem technikiem rolnictwa i gdybym nie miał tego wykształcenia to SPO podobno bym nie dostał. |
Ja tez płacę ZUS i korzystałem i korzystam z SPO chociaż nie mam wykształcenia rolniczego tylko wyższe ekonomiczne. Z tego co wyczytałem i wiem wykształcenie rolnicze jest wymagane przy programie Młody Rolnik, do innych programów SPO wystarcza (przynajmniej w moim przypadku) 3 letni staż pracy w gospodarstwie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
janusz102
|
Wysłany: 07:25 Wto 11 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ja płacę tylko ZUS i korzystałem z SPO. Nikt nie robił mi z tego powodu żadnych trudności, ale ja z wykształcenia jestem technikiem rolnictwa i gdybym nie miał tego wykształcenia to SPO podobno bym nie dostał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|