Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sahara

|
Wysłany: 15:11 Nie 11 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Wczoraj w TESCO widziałem kurczaki na tackach - CEDROB -6,69, DROBIMEX- 6,69 a ,, Wyrób własny TESCO" (????) 5,49 zł.
Czy ktoś mi wytłumaczy,gdzie Tesco produkuje kurczaki?
Jak się czują hodowcy DROBIMEX-u,gdy widzą taką cenę swojego kurczaka
w sklepie?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 10:31 Nie 11 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | Witam Wszystkich na forum.
Zrobiłem sobie małą przerwę ......ha,ha,ha ...ale nie w produkcji .... i za całe 1450 zł ( noclegi + wyżywienie) spędziłem fajne ferie na sniegu... słowackim i w tym wspaniałym kraju gdzie piwo w knajpie (normalnej) kosztuje 2,50 zł a slivovica leje sie strumieniami na zboczach wielkiej fatry (lub małej , lub niskich tatr, lub tatr wysokich) obsługa jest z sosialismu ale można kucharzowi w morde dać ..i może odda jak jest większy.
I zobaczyłem na tej Słowacji zjawiska następujace : filet brazylijski w supermarkecie hypernova mrozony pakowany po 2kg z oryginalnym oznaczeniem że jest z brazylii i z zawartoscia 1,2-1,6 %soli w cenie 300 ksk. czyli 18 zł za kg (mrożonego z solą ),
normalny filet mrożony( słovacki lub polski) kosztuje ok. 200 ksk. czyli ok. 24 zł.
Jest też drób z francji (mrożony 1,2 kg tuszka) i węgier ( gęś, kaczka)
I widziałem ok 200 km od granicy polskie samochody z żywcem pędzące do słowackiej ubojni !!!!
Czyli o co chodzi? ... w całej UE sprzedaje się drób z brazylii tylko wszystko zależy od nadzoru weterynaryjnego!!! robią wielkie wały na granicach a nadzór w danym kraju milczy ... dlaczego u nas w marketach nie ma oryginalnie zapakowanych w brazylijskie opakowania tylko"swieży" na stołach lodowych?
U nas dopuszcza się sprzedaż drobiu z pojemnika, u innych jest wszystko na tackach lub mrożone !!!
W ten to (zobroniony przepisami UE ) sposób wprowadza sie klienta w błąd a hodowcę w długi!!
I aby takie sytuacje nagłaśniać potrzebny jest związek .
Bardzo bogaty związek jest w stanie kontrolować napływ drobiu z brazylii do UE lub nawet kupić sobie częsć ładunku celem udowodnienia nieprawidłowości .
Bardzo mnie cieszy że przypomnieliśmy sobie o cenach z okolic 4 zł za kg żywca a byo tylu sceptyków .....
Tuszka 5,4 5,6 netto. Pzdr. |
Miło powitać
Kaszuby 3.8 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 08:31 Nie 11 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witam Wszystkich na forum.
Zrobiłem sobie małą przerwę ......ha,ha,ha ...ale nie w produkcji .... i za całe 1450 zł ( noclegi + wyżywienie) spędziłem fajne ferie na sniegu... słowackim i w tym wspaniałym kraju gdzie piwo w knajpie (normalnej) kosztuje 2,50 zł a slivovica leje sie strumieniami na zboczach wielkiej fatry (lub małej , lub niskich tatr, lub tatr wysokich) obsługa jest z sosialismu ale można kucharzowi w morde dać ..i może odda jak jest większy.
I zobaczyłem na tej Słowacji zjawiska następujace : filet brazylijski w supermarkecie hypernova mrozony pakowany po 2kg z oryginalnym oznaczeniem że jest z brazylii i z zawartoscia 1,2-1,6 %soli w cenie 300 ksk. czyli 18 zł za kg (mrożonego z solą ),
normalny filet mrożony( słovacki lub polski) kosztuje ok. 200 ksk. czyli ok. 24 zł.
Jest też drób z francji (mrożony 1,2 kg tuszka) i węgier ( gęś, kaczka)
I widziałem ok 200 km od granicy polskie samochody z żywcem pędzące do słowackiej ubojni !!!!
Czyli o co chodzi? ... w całej UE sprzedaje się drób z brazylii tylko wszystko zależy od nadzoru weterynaryjnego!!! robią wielkie wały na granicach a nadzór w danym kraju milczy ... dlaczego u nas w marketach nie ma oryginalnie zapakowanych w brazylijskie opakowania tylko"swieży" na stołach lodowych?
U nas dopuszcza się sprzedaż drobiu z pojemnika, u innych jest wszystko na tackach lub mrożone !!!
W ten to (zobroniony przepisami UE ) sposób wprowadza sie klienta w błąd a hodowcę w długi!!
I aby takie sytuacje nagłaśniać potrzebny jest związek .
Bardzo bogaty związek jest w stanie kontrolować napływ drobiu z brazylii do UE lub nawet kupić sobie częsć ładunku celem udowodnienia nieprawidłowości .
Bardzo mnie cieszy że przypomnieliśmy sobie o cenach z okolic 4 zł za kg żywca a byo tylu sceptyków .....
Tuszka 5,4 5,6 netto. Pzdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 22:38 Sob 10 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
witam Agri-Max poco te podniecenia zapomnieliście co przychodzi po dobrej cenie kanał . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agri_Max
|
Wysłany: 21:26 Sob 10 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krystyna napisał: | Witam!Jaka cena brojlera jest obecnie w Malopolsce?Pozdrawiam! |
Ile sobie zazyczysz , tyle zaplaca ... Ehh ...Co za czasy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krystyna
|
Wysłany: 20:03 Sob 10 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witam!Jaka cena brojlera jest obecnie w Malopolsce?Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
aneczka
|
Wysłany: 23:01 Pią 9 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Podobno coś się ruszyło w Polskim Związku Hodowców, i mają nareszcie swoją stronę internetową www.drobiarstwo.org Oby tak dalej, czekamy na efekty....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 20:02 Pią 9 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
farmer napisał: | Witam .. Jaka cena żywca na Kaszubach ..... Pozdrawiam |
Kaszuby 3.8-3.9netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogut59

|
Wysłany: 17:38 Pią 9 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Wielkopolska i lubuskie - wolny rynek ,max 3.40 netto . W tym tygodniu ubojnie w tym rejonie miały do 2 dni postoju , bo nie chciały więcej płacić ,
nie podniosą ceny w najbliższych dniach , a wręcz przeciwnie , chcą wymusić na hodowcach cenę poniżej 3.30 netto  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogut59

|
Wysłany: 17:12 Pią 9 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Tu piszemy o cenach brojlera kurzego , a nie o cenach innych zwierzaków
Pozdrowienia dla nowego Moda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
vjano
|
|
Powrót do góry |
|
 |
farmer
|
Wysłany: 12:37 Pią 9 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witam .. Jaka cena żywca na Kaszubach ..... Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 09:40 Pią 9 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
An napisał: | medox napisał: | Takie rzeczy o których pisze metan powinno się naglaśniać.Szukać takich towarów,badać je.Słyszeliście jak producenci miodu poradzili sobie z importem jakiegoś syfu nie wiadomo skąd?Dali do badania wprost ze sklepu czy hurtowni i efekt tego badania był taki ,że zakazano natychmiast sprzedaży i wycofano to co już znalazło się w obrocie.A wcześniej jak toczyli batalię,że importuje się syf niezdatny do jedzenia nikt ich nie słuchał |
No i wracamy do tematu: czy potrzebny jest silny związek branżowy? Odpowiedź, mimo ,że oczywista, nie może dotrzeć do wiekszości z nas od wielu, wielu lat. Cóż, szara normalka.
Mam nadzieję,że za parę lat nie będziemy śpiewali parafrazując Osiecką :.."i tylko drobiu, drobiu żal.." |
zgadzam się z tobą , ale może by tak "politykę" zostawić na weekend
TERAZ proszę o konkretne informacje o CENACH
Zalewo-3,9
Siniarzewo - max.3,6
Zawady-3,8 z możliwością w górę
Piórkowscy-3,8 na wolny rynek
Godzianów -3,7-3,9
Piecuch- po uważaniu/swojemu hodowcy potrafił "dać" 3,2/
Filipczak- 3,7 ale zaczyna wymiękać
UWAGA na Nowe Miasto Lubawskie/dawny Urban/--jakieś zmiany właścicielskie
są to informacje z wczoraj godz,14. |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 18:03 Czw 8 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Takie rzeczy o których pisze metan powinno się naglaśniać.Szukać takich towarów,badać je.Słyszeliście jak producenci miodu poradzili sobie z importem jakiegoś syfu nie wiadomo skąd?Dali do badania wprost ze sklepu czy hurtowni i efekt tego badania był taki ,że zakazano natychmiast sprzedaży i wycofano to co już znalazło się w obrocie.A wcześniej jak toczyli batalię,że importuje się syf niezdatny do jedzenia nikt ich nie słuchał |
No i wracamy do tematu: czy potrzebny jest silny związek branżowy? Odpowiedź, mimo ,że oczywista, nie może dotrzeć do wiekszości z nas od wielu, wielu lat. Cóż, szara normalka.
Mam nadzieję,że za parę lat nie będziemy śpiewali parafrazując Osiecką :.."i tylko drobiu, drobiu żal.." |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 13:13 Czw 8 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiórka napisał: | witam poważnie szykuje się nam import kurczaka z holandi |
pewnie ten "wyprodukowany" na statkach w Rotterdamie , bo z ich rodzimej produkcji jest droższy od naszego |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 09:53 Czw 8 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
witam poważnie szykuje się nam import kurczaka z holandi |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:51 Czw 8 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Takie rzeczy o których pisze metan powinno się naglaśniać.Szukać takich towarów,badać je.Słyszeliście jak producenci miodu poradzili sobie z importem jakiegoś syfu nie wiadomo skąd?Dali do badania wprost ze sklepu czy hurtowni i efekt tego badania był taki ,że zakazano natychmiast sprzedaży i wycofano to co już znalazło się w obrocie.A wcześniej jak toczyli batalię,że importuje się syf niezdatny do jedzenia nikt ich nie słuchał |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoszka
|
Wysłany: 08:04 Czw 8 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Uważam podobnie jak Metan,że nadprodukcja jest wymysłem (czyim?myślę,że głównie ubojni) na użytek hodowców.Czy my mamy problem z odbiorem żywca?(no,może kilka razy na przestrzeni ostatnich 12-14 lat).Nasz główny problem to cena,jaką nam płacą.Im niższa cena dla nas tym więcej ubojnie biją i zauważcie SPRZEDAJĄ.W czasie ptasiej grypy miały największe uboje.My dokładaliśmy,oni jak zwykle zarabiali.
Jeszcze słów kilka do Metana:mam nadzieję,że pisząc o minimalnych cenach gwarantowanych miałeś na mysli ceny OPŁACALE dla hodowcy.A tak w ogole to piszesz mądrze,rzeczowo i ...dowcipnie.
Pozdrowienia . |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 22:09 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
An - proszę , przelicz dokładnie ofertę na brazylię , którą podałem/ wzięta z Netbrokers/ oferta była autentyczna , możliwość realizacji w ciągu trzech dni,załadunek w Rotterdamie
uważaj , bo po przeliczeniu włosy nie tylko stają dęba , ale mogą wypaść
nasuwa się pytanie: KTO DO TEGO DOPŁACA I PO CO
ile takich tirów mogą załadować i wysłać do Polski
opakowania po tym "towarku" zaobserwowano w kilku większych ubojniach /z przetwórstwem i bez/
każdy przejazd takiego ładunku powinien być odnotowany przez służby graniczne w tym weterynaryjne z powiadomieniem Powiatowego Lek.Wet.w miejscu docelowym ładunku/niestety, brak reakcji z ich strony/
teraz wożą wieprzowinę taką , że bez maski nie podchodż , ale w kiełbasce nie poczujesz
trzy lata temu taki towar można było kupić w niektórych hurtowniach Diecezji Krakowskiej po1zl/kg + 10gr na Kościół/oczywiście w nocy i bez rachunku/ ilość dowolna po uprzednim zamówieniu/a miała być pomoc dla Kazachstanu/
organizacjom charytatywnym też są potrzebne pieniądze / na tacę/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 19:24 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kaszuby propon. 3.8netto
Jutro może wzrosnąć.
Wyrażne braki żywca.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 15:55 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Z tego co mi wiadomo, to wspomniany Hudson Foods przetrzymuje w chłodniach Dalmoru kurczaka z przeznaczeniem na kraje WNP ( Rosja, Kazachstan, Mołdawia). Towar oficjalnie podlega odprawie celnej i każdorazowy załadunek na TIR-a powinien podlegać odprawie celnej i ma chyba 48 godzin na opuszczenie naszego kraju przez określone przejście graniczne. Czasami TIR-y się psują . Nie mam wiedzy, czy można nabyć (i od kogo) legalnie mrożony drób np. z Brazylii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 15:41 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
To dlaczego przed świętami hurtownicy jezdzili do portu i kupowali np mrożonego fileta za grosze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 14:56 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Metan, firmy o których mówisz (w tym Caritas) to jakiej wielkości partie ściągają? Czy może wyspecjalizowały się w rozprowadzaniu "reeksportu"? Ściągnięcie towaru bezpośredno z Brazylii czy Tajlandii wiąże się z ogromnym kapitałem ( statek 10000ton w cenie 1 $ za kg to wydatek 10 milionów dolców. Znasz takie firmy? Poza tym potrzebne są chłodnie do składowania, TIR-y chłodnie do dystrybucji , sieć hurtowa, detal ( stałe umowy) itd. Nie wydaje mi się to możliwe. W grę może wchodzić jedynie drobny zakup w Rotterdamie, czy gdzieś tam. Ten nam rynku nie kładzie. Myślę, że to jednak nadprodukcja krajowa. Zauważ, że wystarczy jedno zachwianie popytu i natychmiast zaczyna się gwałtowny spadek cen, mimo iż po paru dniach kurczak schodzi z obiektów w terminie. Dopiero ewidentny brak ( nie- równowaga) powoduje zmianę trendu. Po prostu, nasz rynek jest bardzo płytki i nie ma żadnego bufora w postaci mrożonego mięsa, które się nie sprzedaje. Nam z kolei trudno "zaplanować" wszystkie wahnięcia popytu. Latem sprzedaje się wszystko i jeszcze więcej , bo popyt jest tak duży, że podaż (łącznie z garażami) nie nadąża. Charakterystyczne jest, że kilkunastodniowe załamanie pogody od razu powoduje spadek ceny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 14:19 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
w dalszym ciągu twierdzę , że nadprodukcja jest wymysłem ubojni jako sposób na sterowanie ceną/ taka była góra drobiu przed Świętami , a na Nowy Rok puste chłodnie/
jeśli jest,to jak wytłumaczyć dobrą cenę w okresie letnim ,kiedy wszyscy wstawiają ile się da , nawet do stodół/co powinno równoważyć wzrost popytu/
An - ostatnie 10 lat to nie tylko dwukrotny wzrost produkcji drobiu , ale również proporcjonalny wzrost spożycia mięsa drobiowego w Polsce
firmy ściągające brazylię /10200PLN/20ton fileta w soli/ znam , ich mająteczek-daj Boże każdemu , że nie wspomnę o Caritasie i im podobnych fundacjach
Medox-- też wolę sprzedać mniej ale drożej , dlatego ograniczyłem wielkość wstawień i mimo wzrostu cen nie mam zamiaru tego zmieniać ,niestety znajdą się pewnie "mądrale" , którzy tą lukę zechcą wypełnić przez działania odwrotne |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 12:31 Sro 7 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, zjadło mi trochę tekstu. Ma być: ..Twój wrodzony pesymizm nie znajdzie potwierdzenia. O jakim imporcie hurtowników i handlarzy Ty mówisz... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|