Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 05:25 Sob 11 Lip 2020


Wszystko o Siewnikach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stasiek-84



Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 110
Skąd: Warmia

PostWysłany: 12:28 Czw 8 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gigixbos sprawa jest dość prosta, porównaj tylko w jaki sposób dozowany jest materiał siewny i o ile poznaniakiem jeszcze w miarę dobrze da sie siać tradycyjne zboża to pogratuluje Ci jeśli ustawisz go na rzepak czy zboża wysiewane w małych ilościach. Oczywiście jeśli porównać go z pneumatem to wole poznaniaka, lecz jeśli przyrównać poznaniaka do aktualnie używanego pottingera to wole nową maszynę. ogólnie poznaniak sprawdza sie w małych gospodarstwach, w większych trzeba było powiększać skrzynie bo nie starczało na rundkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gigixbos



Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 17

PostWysłany: 11:13 Czw 8 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie tak sobie siedze i sie zastanawiam w czym tkwi tajemnica tej słynnej dokładności wysiewu amazonek, i dlaczego poznaniak nie wysieje tak dokładnie. O ile mi wiadomo to siewnik skałda sie z koła od którego moment obrotowy jest przenoszony na skrzynie przekładnową zębatą w starszych poznaniakach a łopatkowa w amazonkach i ze skrzyni na wałek wysiewający. W czym tkwi tajemnica. Tylko bez odpowiedzi w stylu "bo amazonki to super sprzety nie ma co porównywac"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gigixbos



Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 17

PostWysłany: 11:03 Czw 8 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio nabyłem raucha na oko zsa 750, pisze na oko bo brak nalepek, dałem 2,5 tysiaka. Tarcze ekran i dno z nierdzewki, jak nowe, otwieranie hydrauliczne na 1 siłowniku chyba od amazonki Smile sito, troche rdza żżera skrzynie i miejscami rame ale ogolnie w tej cenie to chyba spoko. Teraz rzecz której chyba nie trzeba mowić dla rozsądnych użytkowników używek. Zajrzyjcie do skrzyni przekładniowej. Mieszadło jest wyprowadzone bezpośrenio ze skrzyni i jest spora szansa że uszczelniacz poszedł sie jeb...ac. Dostają sie tam nawozy z wodą i inne syfy. U mnie zamiast oleju była gęsta brązowa breja. I druga sprawa dla tych co sie przymierzają do zakupu to zwróccie uwage na te przeguby które łaczą dzwignie otwierania z zasuwami. U mnie są przerdzewiałe a jeden to nawet spadł z kuli i nie ma szans ustawić żeby równo sypał. Może ktoś wie gdzie na podlasiu dostac te przeguby. Aha tarcze z tymi pólkolistymi łopatkami to bardzooooooooo stary model. U mnie już są wieksze tarcze i łopatki kanciaste profilowane. A co chodzi o tabele wysiewu to nie róbcie akcji tylko wejdzcie na strone kuhna i tam są.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ulan



Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 439
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 12:59 Sro 7 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jelsi ktos potrzebuje instrukcje lub katalog do POZNANIAKA lub siewnika [b]Amazone D7 specjal, D7 super „S” [b/], chętnie pomoge


Comp4ct@wp.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tomek331



Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 64

PostWysłany: 22:36 Pon 5 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Mateush"]Który sewnik byscie polecili Hassia du 100 czy du 300? Mam jeszcze pytanie do uzydkowników hassia du 300 3m ile razy kręcice korbka przy próbie na 1ha?[

co do hassi moim oczywiscie zdaniem to nieustepuja niczym amazone sam jestem posiadaczem du 300 i jestem ogromnie zadowolony z tego siewnika,model du100 a 300 za wiele sie nieruznia od siebiewydaje mi sie ze 100 jest nowsza wersja.a moze ktos z was zna stronke gdzie mozna kupic czesci do hasii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Psellos



Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 103
Skąd: Zachodniopomorskie

PostWysłany: 16:38 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie mam pytanie widzialem na polu taki zestaw siewnik horsch bodajze airseeder czy cos takiego dobre 9 metrow szer a za tym jeszcze przyczepka z nieduza beczka moze ze 2000 litrów biala na dwóch kolach dyszlem polaczona zsiewnikiem,co moze byc w tej beczce jakis plynny nawóz czy co?jak jak to jest aplikowane do gleby,wiem ze ten siewnik ma dwie skrzynie jedna na nawóz a druga na nasiona ale one sa na jednej ramie,i wtedy mechanizm podsiewu jest prosty a jak w wypadku jakkiegos plynnego nawozu.A moze to jakis pestycyd w niej jest?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ranczer



Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 2

PostWysłany: 16:16 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszukuję instrukcji obsługi oraz tabele wysiewu do siewnika pierwszy Poznaniak SZZ 2 50 S21lejków jest to poznaniak z początku lat 70-tych. PILNE. Bardzo proszę o pomoc. Confused Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Andrzej88



Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 17
Skąd: Lublin

PostWysłany: 21:21 Pią 25 Kwi 2008    Temat postu: Stegsted 2,5m Odpowiedz z cytatem

WITAM!!
Pilnie potrzebna mi tabela wysiewu do Siewnika Stegsted 2,5m!!
Czy ktoś z was ma???? Lub wie jak ustawic te wszystkie przekładnie bym mogł dobrze wysiac pszenicę/jęczmien/rzepak??
Pozdrawiam Wszystkich!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Andrzej88



Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 17
Skąd: Lublin

PostWysłany: 21:16 Pią 25 Kwi 2008    Temat postu: Stegsted 2,5m Odpowiedz z cytatem

WITAM!!
Pilnie potrzebna mi tabela wysiewu do Siewnika Stegsted 2,5m!!
Czy ktoś z was ma???? Lub wie jak ustawic te wszystkie przekładnie bym mogł dobrze wysiac pszenicę/jęczmien/rzepak??
Pozdrawiam Wszystkich!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mateush



Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 73

PostWysłany: 16:24 Czw 24 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Który sewnik byscie polecili Hassia du 100 czy du 300? Mam jeszcze pytanie do uzydkowników hassia du 300 3m ile razy kręcice korbka przy próbie na 1ha?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SLawe



Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 121

PostWysłany: 08:49 Wto 22 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SLawe napisał:
Jak ustawiacie siewnik Amazone D7 Specjal 3m do wysiweu owsa, po dokaniu próby krenconej 16,7 obrotu, prz ustawieniu wg tabeli wysiewu 57 wyszło mi 100 kg na ha. Chciałae wysiać ok 250 kg na ha i taki wysiew mam przy ustawieniu 95 czy to normalne. Czy wielkość wysiewu a zarezem ustawieni tak bardzo może zależeć od ziarna. Brat ma D7 2,5 m i po wykoaniu próby kręconej wyszło mu w miarę dobrze.
zasuwki przy aparacie wysiewającym powinny być podniesione na max jeżeli to nie pomoże to masz padnietą skrzynie bezstopniowa

Skrzynia jest OK, problrm był tylko przy wysiewie owsa, natomiast jęczmień i pszenica siałem zgodnie z tabelami i dobrze wysiewał, częśc już powschodziła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
romek31śl



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 168

PostWysłany: 20:24 Pon 21 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

newmodel napisał:
co myslicie o siewnikach z brodnicy?? zapowada sie calkiem niezle
http://www.technikarolnicza.pl/index.php?go=art013

mysle o zakupie, a moze doradzicie cos innego


A może wiesz też ceny tych siewników, mnie interesował by ten nadbudowany
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
newmodel



Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 5

PostWysłany: 18:47 Pon 21 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co myslicie o siewnikach z brodnicy?? zapowada sie calkiem niezle
http://www.technikarolnicza.pl/index.php?go=art013

mysle o zakupie, a moze doradzicie cos innego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jaro



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 306
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:13 Nie 20 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mogę powiedzieć o Demeter że bardzo fajnie mi się nim pracowało (hydrauliczne znaczniki i bronka bardzo ładnie zakrywająca ziarno),wschody ocenię za parę dni,ze ścieżek nie korzystałem-więc nie wiem Smile-wada jest taka że pojemność skrzyni nie jest rewelacyjna (ok 260-270 kg mieszanki a więc jakieś 320 żyta i ciut więcej pszenicy-ale tej i tak nie sieję),dosyć duży odstęp między rzędami-więc nic się nie zapychało
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Arturos21



Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 1

PostWysłany: 15:39 Nie 20 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam panowie mam pytnie co mozecie powiedzieć o sieniku z firmy sulky i kongskilde demeter classi 3000 który z tych siewników waszym zdaniem bedzie lepszy chodzi o siewniki zbożowe mechaniczne z a odpowiedz z góry dzieki pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
versus



Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 1

PostWysłany: 11:52 Pią 18 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Jestem tu nowy, nie wiem czy pisze w dobrym temacie.
Potrzebuje pilnie tabeli wysiewów do siewnika Famarol 4metry.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maciek1987



Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 259
Skąd: mazowieckie

PostWysłany: 12:14 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

potrzebuje instrukcje, tabele wysiewu do siewnika VEB A200.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 18:37 Czw 3 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SLawe napisał:
Jak ustawiacie siewnik Amazone D7 Specjal 3m do wysiweu owsa, po dokaniu próby krenconej 16,7 obrotu, prz ustawieniu wg tabeli wysiewu 57 wyszło mi 100 kg na ha. Chciałae wysiać ok 250 kg na ha i taki wysiew mam przy ustawieniu 95 czy to normalne. Czy wielkość wysiewu a zarezem ustawieni tak bardzo może zależeć od ziarna. Brat ma D7 2,5 m i po wykoaniu próby kręconej wyszło mu w miarę dobrze.
zasuwki przy aparacie wysiewającym powinny być podniesione na max jeżeli to nie pomoże to masz padnietą skrzynie bezstopniowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 15:00 Sro 2 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolego a czemu wysiewasz tak dużo!! Przy dobrym wysiewie i prawidłowym nawożeniu możesz wysiać 150 kg i plon nie będzie mniejszy. Za to po zbiorze ziarno będzie grubsze a co za r=tym idzie zawartość łuski mniejsza, nie wspomnę już ile towaru ci zostanie przy siewie. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SLawe



Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 121

PostWysłany: 09:22 Sro 2 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak ustawiacie siewnik Amazone D7 Specjal 3m do wysiweu owsa, po dokaniu próby krenconej 16,7 obrotu, prz ustawieniu wg tabeli wysiewu 57 wyszło mi 100 kg na ha. Chciałae wysiać ok 250 kg na ha i taki wysiew mam przy ustawieniu 95 czy to normalne. Czy wielkość wysiewu a zarezem ustawieni tak bardzo może zależeć od ziarna. Brat ma D7 2,5 m i po wykoaniu próby kręconej wyszło mu w miarę dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bax-b1



Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 33
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 21:28 Wto 1 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.allegro.pl/item327270649_agregat_uprawowo_siewny_rau_amazone_d8_szer_ro_2_5.html
co sądzicie o Tym agregacie czy taka brona zdaje egzamin słyszałem ze wachadłowa jest niezbyt dobra, planuje zakup brony wirowej, co to za typ brony i czy ona jest warta zachodu Smile pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Farmer Ors



Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 4

PostWysłany: 20:44 Wto 25 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chlopaki mam fendta 412 moc- 120-145 koni. jak myslicie poradzi sobie z 3 metrowym horschem Pronto dc? zastanawiam sie kupic, mam zamiar go przetestowac na polu przed zakupem. ma ktos z was ten siewnik? jakie zapotrzebowanie na moc jest do niego? horsch podaje ze 100 koni ale to po sciernisku do siewu bezposredniego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Ulan



Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 439
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 20:06 Wto 25 Mar 2008    Temat postu: Literatura POZNANIAK Odpowiedz z cytatem

jeśli ktoś chce ksiazke do Poznaniaka , mój mail : Comp4ct@wp.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 17:05 Pią 21 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie czy wymieniał ktoś olej w przekładni bezstopniowej w siewniku amazone i jaki zastosował
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 13:28 Nie 16 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rototiler robi pył i idzie bardzo ciężko szukaj cyklotilera 2,5m i sobie mf poradzi z takim
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 34, 35, 36  Następny
Strona 15 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach