Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tasin

|
Wysłany: 23:41 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Metan ten tekst o różnicach między wolnorynkowcami a kontraktowcami chyba zapiszę sobie w pamiętniku!!! Jest extra!!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 23:31 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kotek napisał: | Witajcie wszyscy drobiaże jak sądzicie co bedzie w nowym tygodniu? |
w sobotę dzwoniły o kurczaka ubojnie , które w czwartek twierdziły ,że więcej jak 3,5 netto nie mogą dać
za kurczaka na ubój w poniedziałek i wtorek proponowały 3,7-3,8/rejon kaszubski , łodzkie/
Cyrusowa Wola-3,6 ale jak będzie kurczak ,to się dogadamy
w piatek o kurczaka dzwonił Karczew
jest więc szansa na utrzymanie się ceny na poziomie 3,5-3,8/trzeba pamiętać , że dla małych ubojni bez eksportu utrzymanie rentowności przy obecnych relacjach ceny żywca do ceny tuszki nie jest już łatwe , więc napewno będą próbowały ją obniżyć-przynajmniej swoim stałym dostawcom/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
kotek
|
Wysłany: 21:46 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witajcie wszyscy drobiaże jak sądzicie co bedzie w nowym tygodniu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 14:02 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | brojler kurzy to nerwowy gość. jestem tu od nie dawna i jeszcze nie wiem jak sie posługiwac na tym forum. pozdrawia i życze wszystkim wysokich cen żywca> | He,he. Nie jest tak źle Wystarczy , że będziesz pisał zrozumiale  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 13:33 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
brojler kurzy to nerwowy gość. jestem tu od nie dawna i jeszcze nie wiem jak sie posługiwac na tym forum. pozdrawia i życze wszystkim wysokich cen żywca> |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 10:30 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | Brojler kurzy napisał: | krulik napisał: | te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. | Do jasnej cholery może tak będziecie się wypowiadać cztelie i zrozumiale dla wszystkich? Co????????? Co ja mam z tej wypowiedzi wywnioskować ?????? | ma być CZYTELNIE |
jest to próba odpowiedzi Krulika na mój wcześniejszy komentarz
dla wyjaśnienia
dzięki za spersonifikowanie podanej ceny/i oby wszyscy tak robili/
Drosed sam z sobą umów nie podpisuje. uczestniczyć w tym musi hodowca , który podobno zawsze umie liczyć /nie tylko w swojej , ale iw kieszeni ubojni również /
szkoda , że ten skomplikowany proces myślowy daje HODOWCY kontraktowemu możliwość korzystania TYLKO z TRZECH ODCZUĆ
zadowolenia z HOBBY jakim jest hodowla kurczka/bo nie z kasy/
satysfakcji z zawartej umowy i branej ceny/wtedy , gdy wolnorynkowcy oddają po 2
niezadowolenia/czytaj zawiści/ gdy wolny rynek płaci więcej
chcesz mieć bogatszą psychikę , to nie podpisuj takich umów
stres związany z wolnym rynkiem wyzwala więcej odczuć , podnosi poziom hormonów , co przy takiej cenie jak teraz zwykle skutkuje większą skłonnością do śmiechu , a ten , jak wiemy chroni przed zawałem
życzę wszystkim , jak najwięcej okazji do takiej terapi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 00:31 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | krulik napisał: | te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. | Do jasnej cholery może tak będziecie się wypowiadać cztelie i zrozumiale dla wszystkich? Co????????? Co ja mam z tej wypowiedzi wywnioskować ?????? | ma być CZYTELNIE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 00:30 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. | Do jasnej cholery może tak będziecie się wypowiadać cztelie i zrozumiale dla wszystkich? Co????????? Co ja mam z tej wypowiedzi wywnioskować ?????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 23:12 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał 24
|
Wysłany: 18:09 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki Tadek za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 13:31 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Michał 24 napisał: | Dopiero cena na Kaszubach 3.8. Czy ktoś sie orietuje jak wyglonda sytłacja po weekendzie a dokłaniej czy jest coś więcej kurczaka.Bo sie obawiem, że cena spaść, co sądzicie?? | W przyszłym tyg. cena prawdopodobnie się utrzyma- brak kurczaka, ale około 15.03. zacznie się pokazywać go więcej, zobaczymy? Jeżeli cena dojdzie do 3.9- 4, Nie Czekaj bo wciągu następnych 2 dni zejdzie znowu na 3.5 albo niżej.
Pozdrawiam tadek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 09:39 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Michał 24 napisał: | Dopiero cena na Kaszubach 3.8. Czy ktoś sie orietuje jak wyglonda sytłacja po weekendzie a dokłaniej czy jest coś więcej kurczaka.Bo sie obawiem, że cena spaść, co sądzicie?? | Sytuacja [u]wyglonda [b]jak wyglonda Może być lepiej , ale może też być gorzej . Czyli może jeszcze wzrosnąć , ale może też i stanieć . Cena spaść , albo nie spaść . Być dużo , albo mało! Zarobić albo nie zarobić!
Michał! Słownik sobie kup!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 09:37 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | u nas na kujawach dzis płacą 3,50 oczywiscie wolny rynek. a kontraktacja np. droset 2,85 to dopiero złodziejstwo |
to nie złodziejstwo,tylko świadomy wybór partnera przez hodowcę/jeśli jeszcze ma możliwość wyboru/
więc niech ci którzy brali 2,5,gdy wolny rynek dostawał 2,0 ,nie płaczą ,że teraz mają tylko 2,85
sami wybrali taką umowę, w której cena jest na poziomie kosztów/-kilka groszy
ale ryzyko dokładki jest minimalne
niech rozpiera ich teraz radość , że takie ubojnie jak Drosed ,Cedrob ,Drobimex ,Sadrob itp.robią teraz dzięki nim potężną kasę
za tą kasę postawią sobie kurniki /albo przejmą te,które dzięki nim zbankrutują/
wtedy wielbiących ich hodowców będą mieli głęboko w .....
w najlepszym razie zaproponują im możliwość odchowu za 3 gr/kg
taka wizja NIE JEST NĘCĄCA ??!!??!!
to nie podpisujcie takich głupich umów!!!!!!!!!!!!!
/co niektórzy "szczęśliwcy" już to robią z dawnym Hamrolem/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 08:56 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | panowie a z kuj.pomorskiego znacie jakies ubojnie |
przecież ty jesteś z tego terenu , więc podaj ,które na Kujawch płacą 3,5
/Piecuch,Śmieszny, Szlendak,Siniarzewo ,a może jakieś inne ?/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 23:41 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
u nas na kujawach dzis płacą 3,50 oczywiscie wolny rynek. a kontraktacja np. droset 2,85 to dopiero złodziejstwo |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 23:19 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
panowie a z kuj.pomorskiego znacie jakies ubojnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał 24
|
Wysłany: 20:57 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Dopiero cena na Kaszubach 3.8. Czy ktoś sie orietuje jak wyglonda sytłacja po weekendzie a dokłaniej czy jest coś więcej kurczaka.Bo sie obawiem, że cena spaść, co sądzicie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 20:20 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
hodowca123 napisał: | a co sądzicie o paszy z HIMY? bo nie wyobrażam sobie płacić za pasze w provimi tyle i mieć jeszcze mokro na kurniku... wiem, że to przez małą ilość zboża na rynku ale dlaczego ja mam za to płacić ? hmm... nie wiem...myślę reklamować paszę ale lepszym rozwiązaniem jest napisanie pisma do provimi z podpisami wielu hodowców z nakazem obniżenia ceny paszy skoro pasza jest słabszej jakości.. lub zwrotu leczenia... Zaloże się, że coś byśmy na tym skorzystali gdybyśmy wszyscy podpisali się pod takim pismem... |
Chciałam tylko zwrócić uwagę, że jest założony osobny temat przez kogoś tam na temat pasz ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
joshep
|
Wysłany: 19:32 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
wtam wszystkich hodowców po dłuższej przerwie moze wie ktos jaka cena zywca w małopolsce bo za półtora tygodnia wchodze ze sprzedaza...tylko poważnie bez jaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca123
|
Wysłany: 15:07 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
a co sądzicie o paszy z HIMY? bo nie wyobrażam sobie płacić za pasze w provimi tyle i mieć jeszcze mokro na kurniku... wiem, że to przez małą ilość zboża na rynku ale dlaczego ja mam za to płacić ? hmm... nie wiem...myślę reklamować paszę ale lepszym rozwiązaniem jest napisanie pisma do provimi z podpisami wielu hodowców z nakazem obniżenia ceny paszy skoro pasza jest słabszej jakości.. lub zwrotu leczenia... Zaloże się, że coś byśmy na tym skorzystali gdybyśmy wszyscy podpisali się pod takim pismem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 13:16 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
hodowca123 napisał: | Tak z innej beczki... nie sądzicie, że pasze w provimi uległy pogorszeniu ? Ja nie poznaje tej paszy... normalnie na kurniku robi się tak jak za czasów dawnego Dobropaszu...:-/ | Kolego dokładnie u mnie to samo pasza podrożała ale spadła jakoś paszy robi się mokro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca123
|
Wysłany: 12:09 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Tak z innej beczki... nie sądzicie, że pasze w provimi uległy pogorszeniu ? Ja nie poznaje tej paszy... normalnie na kurniku robi się tak jak za czasów dawnego Dobropaszu...:-/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 09:48 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kurka wodna , co Ty się tak o tego Chlebowskiego martwisz - oddaj mu za 2,8 netto, to mu śrenia wyjdzie 3,20 i innym będzie mógł placić 3,50
Opolskie ZD 2,90 netto, pisklę 1,05 netto (i wiem, że mają pisklęta do zbycia jak się dla nich wstawi), pasza stała cena na cały rzut (z Contipaszu Grodków, ale mają problemy z jakością, bo chyba nakupowali taniej przerośniętej pszenicy)
kurka złotopiórka napisał: | wszyscy tu w lubuskim płacą 3 20 netto wymuszając 3 50 netto od chlebowskiego wydłuzacie płatnośc u niego , tuszek niesprzeda drożej niż inne ubojnie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca123
|
Wysłany: 08:52 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
W Małopolsce też cena się nie zmieniła i jest na takim samym poziomie jak tydzień czy dwa tygodnie temu... 3.60 - 3.65 netto
2R napisał: | Kurczaka brak sląsk 3,75 brutto informacja potwierdzona z mieszalni , telefony po całej Polsce. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 08:30 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kurczaka brak sląsk 3,75 brutto informacja potwierdzona z mieszalni , telefony po całej Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|