Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
medox
|
Wysłany: 08:39 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Z wspomnianego pisma - jako że dużo salomonelli wychodzi w eksporcie to-
" Na spotkaniu omówiono zaproponowane przez związki branżowe rozwiązania mające na celu poprawę sytuacji na rynku mięsa drobiowego oraz w gospodarstwach utrzymujących drób. Główną propozycją zgloszoną przez związki branżowe jest przeniesienie inicjatywy dotyczącej pobierania próbek tzw właścicielskich w ramach krajowych programów zwalczania Salomonella z podmiotów utrzymujących drób na niezależne osoby lub podmioty.
W związku z powyższym oraz realizując ustalenia z branżą drobiarską planowane jest wprowadzenie zmian do krajowych programów zwalczania niektórych serotypów Salomonella"
Noi tu przychodzi opis zmian, nie chce mi się go już przepisywać, bo pisaliśmy co w nim jest.
Ciekawe jakie to związki branżowe zgłosiły takie zmiany i z jaką branżą drobiarską to ustalano. Ktoś może wie?[/b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 07:46 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Zamiast budować jak poj.e.bani należało zadbać o własne interesy. Budowanie w nieskończoność. I po co? Żeby beneficjent 500+ miał tanie papu i kupował kilo wartościowego mięsa za 4zl w sklepie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
pisklaczek
|
Wysłany: 06:59 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Jakie ceny na dzisiaj? Podobno brak żywca na wolnym |
|
Powrót do góry |
|
 |
pisklaczek
|
Wysłany: 06:58 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
kaszubek napisał: | Pisklaczek
Myślę że sami się zniszczylismy !!!!
I nie ma co doszukiwać się teorii spiskowych. |
To ze mamy nadprodukcje to fakt, ale to ze import taniego miesa zalewa nas to tez fakt. Wystarczy przypomnieć sobie sytuacje jak na Ukrainie wykryto ptasią grypę, z mega góry żywca w ciągu jednego dnia zrobił się ogromny dół i cena wzrosła prawie o 1zł. To pokazuje jaka to jest skala. Ale jak dbamy sami i jak dba nasza władza tak mamy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 05:47 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Od Ekoplonu i innych rządać badań na Salmonellę w paszy. Wymazy z kontenerow i brudnych skrzynek z ubojni ktore wjeżdzają na fermy. Własne badanie piskląt pod kątem salci jeszcze na wyęgarni, nim wprowadzimy na hale. Jestesmy bardzo uzaleznieni od innych aby nie dostać "prezentu" za który tylko my zapłacimy. Jakieś inne pomysły? Pomijam uderzenie w niby NASZE związki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaszubek
|
Wysłany: 05:40 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Pisklaczek
Myślę że sami się zniszczylismy !!!!
I nie ma co doszukiwać się teorii spiskowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaszubek
|
Wysłany: 05:37 Pon 10 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Trochę się dziwię że ciągle narzekacie na import co po części jest racją ale głównym powodem notorycznie słabej ceny jest nasza nadprodukcja i jak może być dobrze jak jest czegoś za dużo !?
Jak się budowało bez opamiętania to teraz tak mamy ! Przyszła zaraza Covid i przyspieszyła coś co było i tak nieuniknione . Nie ma co się oszukiwać bo nadszedł czas bankructw szczególnie tych co mają duże obciążenia w bankach. Smutna prawda 😭 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pisklaczek
|
Wysłany: 22:09 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Jak mają prykas zniszczyć to zniszczą. Ma być tanio i już |
|
Powrót do góry |
|
 |
pisklaczek
|
Wysłany: 22:07 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Niech sprawdzą dokładnie co to za mięso z salmonellą. Niech przetrzepią dokładnie ubojnie lub hurtownie co to za mięso, czy było kupowane ukraińskie. Masakra co za bezprawie się robi |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 22:06 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
A syf i co ino do Polski filet po 5 zł a w polsce robia za nic żadnych kontroli co to Ukraina w uni czy co |
|
Powrót do góry |
|
 |
pisklaczek
|
Wysłany: 22:02 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/20208-kolejny-cios-dla-polskiego-drobiarstwa-problemy-na-granicy-ukrainskiej
Poczytaj osle gdzie te pisklęta gdzie te rekordy wstawien kto to bierze w Polsce sporadycznie stawiają kurniki a ubojnie gonią po hodowców zeby im obsady robili a hodowcy mówią dość |
Nie ma tragedii na granicy jak wjezdża mięso. Tym się nie zajmą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pisklaczek
|
Wysłany: 21:58 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Kuń napisał: | Z Salmonellą to prawda. Mam kilka pism, z rożnych miejsc w tej sprawie. Na razie to jeszcze rozmowy z naszymi niby związkami. Zalatwią nas w białych rękawiczkach. Wynik tylko z ZHW i tylko JEDEN- nie ma możliwości błędu. Jesli tak zwiazki dbają o nas, to nie ma sie czemu dziwić że nikt nie chce na nie płacić ani tam należec. Inicjatywa wyszla m.in. z kilku ubojni i pracownika Ekoplonu który nalezy do Izby. Jak to motywują?- że spada export ze wzgledu na wystepujacą salcie w polskim mięsie. Takich mamy ludzi w branży- oderwnych od rzeczywistosci ktorzy nie znając problemu, nie rozmawiąc z hodowcami, są decydentami i podcinaja gałąź na ktorej siedzą. Myślę że to przygotowanie miejsca dla Ukrainy. Szkoda ze juz zapomniano o bezpieczenstwie zywieniowym, szkoda ze Pan Ardanowski nas nienawidzi. Robi sie wszystko żeby w Polsce nie było polskich kurczaków. |
Przecież to jasne jak słońce. Salmonella wychodzi w polskim mięsie, ale czy to na pewno polskie mięso. Czy ktoś słyszał o salmonelli w ukraińskim mięsie, jeżeli takowe jest na rynku.bo ja nie widziałam jeszcze nigdzie żeby było napisane ze mięso jest inne niż polskie |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 21:44 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Padną ubojnie i całe drobiarstwa A spadający export to ładowanie syfu w polskie i europejskie przetwórstwo z krajów obcych . |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 20:48 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Przepisy z salmonella to katastrofa. Kto oprócz uniszek kupuje taki Żywiec z wilczym biletem? Złodziejstwo w majestacie prawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 20:40 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Do pełnego i Salomon nie naleje w przypadku dużej wilgotności powietrza . Dobrze dobrane dysze prawidłowe zarządzanie wentylacją dają efekty 27 stopni na hali przy obciążeniu 40 kg/m2 i 36 na dworze w cieniu. Pompy pracują max 50% czasu.
Ale ok. wystarczy mi wiadomości, Znam hodowców którzy w upał drzwi otwierają bo gorąco . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 20:26 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Z Salmonellą to prawda. Mam kilka pism, z rożnych miejsc w tej sprawie. Na razie to jeszcze rozmowy z naszymi niby związkami. Zalatwią nas w białych rękawiczkach. Wynik tylko z ZHW i tylko JEDEN- nie ma możliwości błędu. Jesli tak zwiazki dbają o nas, to nie ma sie czemu dziwić że nikt nie chce na nie płacić ani tam należec. Inicjatywa wyszla m.in. z kilku ubojni i pracownika Ekoplonu który nalezy do Izby. Jak to motywują?- że spada export ze wzgledu na wystepujacą salcie w polskim mięsie. Takich mamy ludzi w branży- oderwnych od rzeczywistosci ktorzy nie znając problemu, nie rozmawiąc z hodowcami, są decydentami i podcinaja gałąź na ktorej siedzą. Myślę że to przygotowanie miejsca dla Ukrainy. Szkoda ze juz zapomniano o bezpieczenstwie zywieniowym, szkoda ze Pan Ardanowski nas nienawidzi. Robi sie wszystko żeby w Polsce nie było polskich kurczaków. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PadCooling
|
Wysłany: 18:22 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
danuss napisał: | R2 napisał: | Zasada schładzania powietrza przy użyciu wody jest taka sama czyli ewaporacja taka sama termodynamika działająca przed wynalezieniem indeksów.
Ważne są szczegóły pracy systemów aby mówić o wyższości jednego nad drugim. Każdy źle zestrojony system będzie niewydajny.
Wazne jest ile wody należy zapewnić dla uzyskania efektu. |
Wyzszosc systemu pad cooling nad standardowym zraszaniem jest niezaprzeczalny. Wystarczy jeden dzień z wysoką temperaturą i wysoką wilgotnościa powietrza. Zraszanie musi stać. Pad cooling może chodzić bez problemu, bo przy odpowiedniej wentylacji i podciśnieniu nie generuje praktycznie żadnej wilgoci.
Natomiast standardowe zraszanie ma duży plus, bo można inhalowac kurczaki. Pad cooling nie ma takiej możliwości . |
Ja mam obie zalety ponieważ na 2 obiektach mam i to i to. Na początku było zraszanie teraz natomiast jest uzywane raz na pół roku aby właśnie zainhalowac |
|
Powrót do góry |
|
 |
danuss
|
Wysłany: 18:15 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
R2 napisał: | Zasada schładzania powietrza przy użyciu wody jest taka sama czyli ewaporacja taka sama termodynamika działająca przed wynalezieniem indeksów.
Ważne są szczegóły pracy systemów aby mówić o wyższości jednego nad drugim. Każdy źle zestrojony system będzie niewydajny.
Wyzszosc systemu pad cooling nad standardowym zraszaniem jest niezaprzeczalny. Wystarczy jeden dzień z wysoką temperaturą i wysoką wilgotnościa powietrza. Zraszanie musi stać. Pad cooling może chodzić bez problemu, bo przy odpowiedniej wentylacji i podciśnieniu nie generuje praktycznie żadnej wilgoci.
Natomiast standardowe zraszanie ma duży plus, bo można inhalowac kurczaki. Pad cooling nie ma takiej możliwości . |
|
Powrót do góry |
|
 |
PadCooling
|
Wysłany: 18:14 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Ewaporacja czyli parowanie, przeczytaj w Googlach o czynnikach wzmagajacych parowanie, obok temperatury jest wiatr czyli ruch powietrza względem cząsteczki wody. Przy zamglawianiu parowanie nie jest tak efektywne przez to pojawiają się straty wody nieidparowanej. Nie ma merytorycznego argumentu za wyższością zamglawiania nad Pad Coolingiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
danuss
|
Wysłany: 18:09 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
R2 napisał: | Ile wody zużywa się przy pad coolingu na godzinę ? |
Kurnik 2376 M2, 132 dl 18 szer
Długość pad coolingu około 22 m wzdłuż obu ścian bocznych.
Praca pomp na dobę około 6 h
Zrzut temp z 35 na zewnątrz do 27 wew ( więcej schładzać nie ma sensu przy dobrze dobranej wentylacji).
Przy powyższych warunkach zużycie wody wynosi w granicach 12 - 15 m3 (też byłem w szoku )
Wychodzi więc na godzinę koło 2 - 3 m3 |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 17:54 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Zasada schładzania powietrza przy użyciu wody jest taka sama czyli ewaporacja taka sama termodynamika działająca przed wynalezieniem indeksów.
|
Powrót do góry |
|
 |
PadCooling
|
Wysłany: 17:42 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Przepraszam za literówki, pisanie z telefonu to nie jest moja mocna strona |
|
Powrót do góry |
|
 |
PadCooling
|
Wysłany: 17:38 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Dziedzia to termodynamika... 5 w indeksie byla 😀 ale niestety już dawno nie mniej jednak założenia pamiętam. Założenie jest takie ze zużycie wody w chlodzeniu dwaporacyjnym to w 100% woda odparowana (zakładam szczelna instalacje).
Zużycie wody w zraszaniu juz tak nie wygląda cześć wody odparuje czesc spadnie na podłoże czesc w postaci mgly wyciagną wentylatory. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 17:29 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Mam tylko do odczytu i nie mogę skopiować. To pismo zastępcy głównego lek wet do lekarzy wojewódzkich z 14lipca. Może gdzieś znajdziecie w necie, albo poproście u siebie u powiatowego, zapewne już mają. Przez 2lata po stwierdzeniu wymazówki po myciu czy czysto.Czy tak jest ku.rwa w Brazylii, Tajlandii czy na Ukrainie???
Czyli pozytywny wynik to niemal śmierć finansowa. Niech mi ktoś wytlumaczy, jak salomonella na słomie może oznaczać salomonelle w mięsie?
Czy my produkujemy słomę w sterylnym laboratorium? Nie, bierzemy od chłopa lub jak ktoś ma swoją to swoją, ale ona nie pochodzi z laboratorium, tylko ze stodoły i może zostać zanieczyszczona przez kota, szczura obojętne, i np po posciólce można w to wleźść co da pozytywny wynik, a kury mogą być w 100% zdrowe. Można też zanieczyścić próbę w trakcie pobierania. Nie rozumiem jak badanie słomy może być rozstrzygające o salomonelii w mięsie. Przecież to co najwyżej może być podejrzenie wystąpienia salomonelli w mięsie. Mało tego, badanie słomy wykazuje wynik pozytywny, a badanie mięsa pokazuje wtedy niemal zawsze wynik czysty. Czyli salomonella w słomie nie oznacza salomonelli w mięsie!
To są przecież jakieś jaja |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 17:25 Nie 9 Sie 2020 Temat postu: |
|
|
Których Jakieś wyliiczenia można prosić .
Na razie to tylko akt wiary. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|