Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
METAN
|
Wysłany: 14:01 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
[quote="żeldrob"] METAN napisał: | Yon napisał: | /jak można teraz podpisywać umowy z ceną 2,85-przy tej cenie paszy i piskląt/ | Na to pytanie niech TASIN Ci odpowie! |
nie ważne KTO , tylko niech mnie i innym logicznie uzasadni DLACZEGO ?
bo ja nie rozumiem , dlaczego nabija kabzę takim zakładom jak Drosed/to w końcu 1,25 zł różnicy w cenie pozyskanego mięsa w stosunku do wolnego rynku/
czy nie rozumie , że oddając w tej cenie sam sobie psuje cenę wolnorynkową
a poza tym pomaga im w walce z konkurencją/czytaj WOLNYM RYNKIEM/ przez możliwość sprzedaży wyrobu gotowego w niższej cenie
tylko ograniczenie kotraktacji do takich zakładów/lub weryfikacja warunków zawartych w umowach/ może uchronić nas przed widmem tzw.INTEGRACJI na wzór zachodni , tzn hodowca sprowadzony do roli ciecia we własnych obiektach , odchowujący kurczęta dla ubojni za , powiedzmy 3gr/kg
/może ktoś pamięta takie propozycje rzucane w KONSPOLU - kilka lat temu,pod koniec dyrekcji P.Pawłowskiego /
jeżeli ktoś jest ciekawy jak mogłaby taka umowa wyglądać , niech poszuka umowy sprzed 4-5 lat zTomaszowskimi Zakł.Drobiarskimi /też Drosed/
nie była najlepsza ,ale zawierała wzór na GWARANTOWANĄ CENĘ MINIMALNĄ
w oparciu o cenę pasz DOBROPASZU i cenę piskląt z ich wylęgarni/ bez przymusu ich zakupu/
idzie lato ,okres raczej bezpieczny jeśli chodzi o cenę , spróbójcie zebrać grupę
o łącznej produkcji ok.0,5-1mln szt i zapytajcie ,co wolą : renegocjacje umów ,czy ich rozwiązanie
w razie czego macie możliwość podjęcia współpracy z dawnym Hamrolem/mam nadzieję , że też nie tylko na ich warunkach/
pamiętajmy , że SIŁA jest w JEDNOSCI |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 13:26 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Medox, co jest z Tobą? Jak tylko zdejmiesz ptaki, to zaczynasz "wróżyć". Wróć chłopie na ziemię. Pamiętasz, jak w styczniu twierdziłeś, że rozmawiałeś z zaprzyjaźnionymi wylęgarniami i uzyskałeś informację, że "wszyscy" wstawiają i w lutym cena będzie 1,80 zł. Teraz masz "przyjaciół" w hurcie. Chłopie, kiedy Ty hodujesz kurczaki, jak ciągle gdzieś przesiadujesz? Kurcząt o 100 % więcej w przyszłym tygodniu? Niby skąd? O ile dobrze liczę, to w tym czasie wchodzą do uboju wstawienia z ok. 25 stycznia. Z moich informacji wynika, że już wtedy zaznaczał się ewidentny brak piskląt w wielu naszych wylegarniach, tak ,że mimo chęci wielu hodowców musiało czekać z wstawieniami. Tak zresztą jest do teraz. Nie widzę zatem żadnego uzasadnienia dla twierdzenia o gwałtownym (100%) wzroście podaży żywca, ani teraz , ani w perspektywie najbliższych kilkunastu tygodni. Co do importu, to uważam , że to pobożne życzenia hurtowników. Pamiętajmy,że Polska jest obecnie na "cenzurowanym" w związku z wypowiedziami Putina i rosyjskich służb weterynaryjnych, w związku z czym liczę na wzmożone kontrole polskich służb, a tym samym wstrzymanie lub znaczne ograniczenie lewego importu. Co do Ukrainy, to pamiętajmy, że kraj ten przez najbliższe kilka lub kilkanaście lat nie będzie należał do wspólnego rynku, więc import z tego rynku będzie obłożony cłem. Należy też pamietać, że Ukraina to ogromny kraj i jeszcze wiele lat będzie pracował na osiągnięcie samowystarczalności w zaopatrzeniu w mięso. Medox, głowa do góry i zamiast do wylęgarni, rzeźni i hurtowni wybierz się do kręgielni,akwaparku czy na pole golfowe. Wypocznij i dopiero wtedy napisz ponownie. Pozdrowienia. [/code] |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 11:26 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
[quote="METAN"] Yon napisał: | /jak można teraz podpisywać umowy z ceną 2,85-przy tej cenie paszy i piskląt/ | Na to pytanie niech TASIN Ci odpowie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 10:47 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
[quote="Yon"]Metan, a jeszcze bogatszą psychikę się ma, mając kilka kurników na kontraktację i kilka na wolny rynek. Ja się trzymam tego schematu.
też tak robiłem/psychika nie tyle bogatsza , co spokojniejsza/
ale ten spokój i wyrównanie ceny był pozorny
ile razy musiałeś zacisnąć zęby i podpisać aneks obniżający cenę minimalną zapisaną w umowie kontraktacyjnej
ile razy/jeśli takiego aneksu nie było/ wyrównali ci cenę do dołu przez klasyfikację poubojową
dlatego teraz choduję kurczaka , bo chcę , a nie muszę/ z hobby wolę coś spokojniejszego np. wędkarstwo albo kolekcjonowanie znaczków/ gotów jestem podpisać i podpisuję umowy kontraktacyjne z partnerami , którzy
gwarantują mi cenę minimalną na poziomie kosztów/ustalana na każde wstawienie w oparciu o cenę paszy i piskląt/bez możliwości aneksowania
dają gwarancję odbioru w ustalonym terminie/pod rygorem kar umownych za każdy dzień opóżnienia/
ustalają cenę transakcyjną wg przyjętego wzoru na podstawie cen wolnorynkowych/ale nie mniej niż gwarantowana/
w końcu zeszłego roku nie było to łatwe/duża podaż żywca ,skłonność hodowców do podpisywania umów bez analizy warunków/
w tej chwili sytuacja się odwraca , chociaż podejście hodowców do umów jest w dalszym ćiągu bezkrytyczne/jak można teraz podpisywać umowy z ceną 2,85-przy tej cenie paszy i piskląt/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
chwiolas
|
Wysłany: 08:51 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie co do tej ukrainy.
Czy to ukraincy sobie te kurniki stawiają,czy może obcokrajowcy?
I co głównie będą produkować?Kurczaki,indyki,a może też gęsi?
Yon jeśli wiesz,podziel się tą informacją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 08:32 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Metan, a jeszcze bogatszą psychikę się ma, mając kilka kurników na kontraktację i kilka na wolny rynek. Ja się trzymam tego schematu.
Tasin napisał: | Metan ten tekst o różnicach między wolnorynkowcami a kontraktowcami chyba zapiszę sobie w pamiętniku!!! Jest extra!!! :lol: |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 08:12 Pon 5 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy to prawda ale hurtownie tajemniczo się się uśmiechają i twierdzą,że czekają na taki import ,że będzie kurczak po 2zł.
W tym tygodniu baardzo duże braki w żywcu ,więc nawet 4 z przodu może się zdarzyć.
Od poniedziałku sporo więcej kurczaka,podobno o 100% więcej niż w tym tygodniu który dziś się zaczął,ale może nie aż na tyle żeby zjechało do 2.50,chociaż kto wie.
Był ktoś z was na Ukrainie??Jak nie, to się przejedzcie,jak zobaczycie ilość budowanych ferm drobiu,po kilka, czasem kilkanaście obiektów w jednym miejscu to wam chyba szczęki spadną na buty!!!
Wszystkie dawne "popaństwowe" obiekty masowo przerabiają na trochę świniarnie ,bydło ale 80% to kurniki.Szok!!Warto odwiedzić sąsiadów naprawdę.Fajny kraj ogólnie.Niedługo pewnie zaleją nas kurczakiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 23:41 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Metan ten tekst o różnicach między wolnorynkowcami a kontraktowcami chyba zapiszę sobie w pamiętniku!!! Jest extra!!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 23:31 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kotek napisał: | Witajcie wszyscy drobiaże jak sądzicie co bedzie w nowym tygodniu? |
w sobotę dzwoniły o kurczaka ubojnie , które w czwartek twierdziły ,że więcej jak 3,5 netto nie mogą dać
za kurczaka na ubój w poniedziałek i wtorek proponowały 3,7-3,8/rejon kaszubski , łodzkie/
Cyrusowa Wola-3,6 ale jak będzie kurczak ,to się dogadamy
w piatek o kurczaka dzwonił Karczew
jest więc szansa na utrzymanie się ceny na poziomie 3,5-3,8/trzeba pamiętać , że dla małych ubojni bez eksportu utrzymanie rentowności przy obecnych relacjach ceny żywca do ceny tuszki nie jest już łatwe , więc napewno będą próbowały ją obniżyć-przynajmniej swoim stałym dostawcom/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
kotek
|
Wysłany: 21:46 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witajcie wszyscy drobiaże jak sądzicie co bedzie w nowym tygodniu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 14:02 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | brojler kurzy to nerwowy gość. jestem tu od nie dawna i jeszcze nie wiem jak sie posługiwac na tym forum. pozdrawia i życze wszystkim wysokich cen żywca> | He,he. Nie jest tak źle Wystarczy , że będziesz pisał zrozumiale  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 13:33 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
brojler kurzy to nerwowy gość. jestem tu od nie dawna i jeszcze nie wiem jak sie posługiwac na tym forum. pozdrawia i życze wszystkim wysokich cen żywca> |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 10:30 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | Brojler kurzy napisał: | krulik napisał: | te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. | Do jasnej cholery może tak będziecie się wypowiadać cztelie i zrozumiale dla wszystkich? Co????????? Co ja mam z tej wypowiedzi wywnioskować ?????? | ma być CZYTELNIE |
jest to próba odpowiedzi Krulika na mój wcześniejszy komentarz
dla wyjaśnienia
dzięki za spersonifikowanie podanej ceny/i oby wszyscy tak robili/
Drosed sam z sobą umów nie podpisuje. uczestniczyć w tym musi hodowca , który podobno zawsze umie liczyć /nie tylko w swojej , ale iw kieszeni ubojni również /
szkoda , że ten skomplikowany proces myślowy daje HODOWCY kontraktowemu możliwość korzystania TYLKO z TRZECH ODCZUĆ
zadowolenia z HOBBY jakim jest hodowla kurczka/bo nie z kasy/
satysfakcji z zawartej umowy i branej ceny/wtedy , gdy wolnorynkowcy oddają po 2
niezadowolenia/czytaj zawiści/ gdy wolny rynek płaci więcej
chcesz mieć bogatszą psychikę , to nie podpisuj takich umów
stres związany z wolnym rynkiem wyzwala więcej odczuć , podnosi poziom hormonów , co przy takiej cenie jak teraz zwykle skutkuje większą skłonnością do śmiechu , a ten , jak wiemy chroni przed zawałem
życzę wszystkim , jak najwięcej okazji do takiej terapi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 00:31 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | krulik napisał: | te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. | Do jasnej cholery może tak będziecie się wypowiadać cztelie i zrozumiale dla wszystkich? Co????????? Co ja mam z tej wypowiedzi wywnioskować ?????? | ma być CZYTELNIE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 00:30 Nie 4 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. | Do jasnej cholery może tak będziecie się wypowiadać cztelie i zrozumiale dla wszystkich? Co????????? Co ja mam z tej wypowiedzi wywnioskować ?????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 23:12 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
te 3.50 to siniarzewo. a wracając do drosetu to niewiem kidy płacił 2.50 jak na wolnym było 2 zł. to po pierwsze a po drugie to jesli droset yracił to tylko 0.50gr. a teraz ile zyska jak na wolnym jest min.3,50. a umowy podpisuje na 2.85. a teraz sobie policz ile zarobisz przy tej cenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał 24
|
Wysłany: 18:09 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki Tadek za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 13:31 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Michał 24 napisał: | Dopiero cena na Kaszubach 3.8. Czy ktoś sie orietuje jak wyglonda sytłacja po weekendzie a dokłaniej czy jest coś więcej kurczaka.Bo sie obawiem, że cena spaść, co sądzicie?? | W przyszłym tyg. cena prawdopodobnie się utrzyma- brak kurczaka, ale około 15.03. zacznie się pokazywać go więcej, zobaczymy? Jeżeli cena dojdzie do 3.9- 4, Nie Czekaj bo wciągu następnych 2 dni zejdzie znowu na 3.5 albo niżej.
Pozdrawiam tadek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 09:39 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Michał 24 napisał: | Dopiero cena na Kaszubach 3.8. Czy ktoś sie orietuje jak wyglonda sytłacja po weekendzie a dokłaniej czy jest coś więcej kurczaka.Bo sie obawiem, że cena spaść, co sądzicie?? | Sytuacja [u]wyglonda [b]jak wyglonda Może być lepiej , ale może też być gorzej . Czyli może jeszcze wzrosnąć , ale może też i stanieć . Cena spaść , albo nie spaść . Być dużo , albo mało! Zarobić albo nie zarobić!
Michał! Słownik sobie kup!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 09:37 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | u nas na kujawach dzis płacą 3,50 oczywiscie wolny rynek. a kontraktacja np. droset 2,85 to dopiero złodziejstwo |
to nie złodziejstwo,tylko świadomy wybór partnera przez hodowcę/jeśli jeszcze ma możliwość wyboru/
więc niech ci którzy brali 2,5,gdy wolny rynek dostawał 2,0 ,nie płaczą ,że teraz mają tylko 2,85
sami wybrali taką umowę, w której cena jest na poziomie kosztów/-kilka groszy
ale ryzyko dokładki jest minimalne
niech rozpiera ich teraz radość , że takie ubojnie jak Drosed ,Cedrob ,Drobimex ,Sadrob itp.robią teraz dzięki nim potężną kasę
za tą kasę postawią sobie kurniki /albo przejmą te,które dzięki nim zbankrutują/
wtedy wielbiących ich hodowców będą mieli głęboko w .....
w najlepszym razie zaproponują im możliwość odchowu za 3 gr/kg
taka wizja NIE JEST NĘCĄCA ??!!??!!
to nie podpisujcie takich głupich umów!!!!!!!!!!!!!
/co niektórzy "szczęśliwcy" już to robią z dawnym Hamrolem/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 08:56 Sob 3 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | panowie a z kuj.pomorskiego znacie jakies ubojnie |
przecież ty jesteś z tego terenu , więc podaj ,które na Kujawch płacą 3,5
/Piecuch,Śmieszny, Szlendak,Siniarzewo ,a może jakieś inne ?/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 23:41 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
u nas na kujawach dzis płacą 3,50 oczywiscie wolny rynek. a kontraktacja np. droset 2,85 to dopiero złodziejstwo |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 23:19 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
panowie a z kuj.pomorskiego znacie jakies ubojnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał 24
|
Wysłany: 20:57 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Dopiero cena na Kaszubach 3.8. Czy ktoś sie orietuje jak wyglonda sytłacja po weekendzie a dokłaniej czy jest coś więcej kurczaka.Bo sie obawiem, że cena spaść, co sądzicie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 20:20 Pią 2 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
hodowca123 napisał: | a co sądzicie o paszy z HIMY? bo nie wyobrażam sobie płacić za pasze w provimi tyle i mieć jeszcze mokro na kurniku... wiem, że to przez małą ilość zboża na rynku ale dlaczego ja mam za to płacić ? hmm... nie wiem...myślę reklamować paszę ale lepszym rozwiązaniem jest napisanie pisma do provimi z podpisami wielu hodowców z nakazem obniżenia ceny paszy skoro pasza jest słabszej jakości.. lub zwrotu leczenia... Zaloże się, że coś byśmy na tym skorzystali gdybyśmy wszyscy podpisali się pod takim pismem... |
Chciałam tylko zwrócić uwagę, że jest założony osobny temat przez kogoś tam na temat pasz ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|