Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 14:13 Nie 17 Sty 2021


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 132, 133, 134 ... 2536, 2537, 2538  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 6795

PostWysłany: 09:19 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak jest napisane w owym piśmie - propozycja zmian wyszła od związków branżowych i została uzgodniona z branżą drobiarską, więc....cóż filut, w stare unii nie ma, a u nas będzie, bo z pisma wynika, że sami drobiarze tego chcą....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3449
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 09:00 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaraz wpuszczany jest syf z czym nie mogą serwować poradzić a szukają u chłopa będą protesty i masow pozwy bo w starej uni tak nawet nie ma
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 2530

PostWysłany: 08:49 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niezależne osoby i podmioty ???? od kogo kur..a niezależne a te teraz są zależne ??? gorzej niż niewolnictwo za niewolnika trzeba było zapłacić.
Jakiś ledwo przeszkolony figurant przyjedzie pobrać próby i dowód w sprawie zawiezie do laboratorium ????? Nawet w sprawach o zabójstwo mozna się odwołać a ty niezawodna nieomylność ??? to zwykłe skurwysyństwo!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 6795

PostWysłany: 08:39 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z wspomnianego pisma - jako że dużo salomonelli wychodzi w eksporcie to-
" Na spotkaniu omówiono zaproponowane przez związki branżowe rozwiązania mające na celu poprawę sytuacji na rynku mięsa drobiowego oraz w gospodarstwach utrzymujących drób. Główną propozycją zgloszoną przez związki branżowe jest przeniesienie inicjatywy dotyczącej pobierania próbek tzw właścicielskich w ramach krajowych programów zwalczania Salomonella z podmiotów utrzymujących drób na niezależne osoby lub podmioty.
W związku z powyższym oraz realizując ustalenia z branżą drobiarską planowane jest wprowadzenie zmian do krajowych programów zwalczania niektórych serotypów Salomonella"

Noi tu przychodzi opis zmian, nie chce mi się go już przepisywać, bo pisaliśmy co w nim jest.
Ciekawe jakie to związki branżowe zgłosiły takie zmiany i z jaką branżą drobiarską to ustalano. Ktoś może wie?[/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 6795

PostWysłany: 07:46 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamiast budować jak poj.e.bani należało zadbać o własne interesy. Budowanie w nieskończoność. I po co? Żeby beneficjent 500+ miał tanie papu i kupował kilo wartościowego mięsa za 4zl w sklepie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pisklaczek



Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 200
Skąd: CENTRALNA PL

PostWysłany: 06:59 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakie ceny na dzisiaj? Podobno brak żywca na wolnym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pisklaczek



Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 200
Skąd: CENTRALNA PL

PostWysłany: 06:58 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kaszubek napisał:
Pisklaczek
Myślę że sami się zniszczylismy !!!!
I nie ma co doszukiwać się teorii spiskowych.

To ze mamy nadprodukcje to fakt, ale to ze import taniego miesa zalewa nas to tez fakt. Wystarczy przypomnieć sobie sytuacje jak na Ukrainie wykryto ptasią grypę, z mega góry żywca w ciągu jednego dnia zrobił się ogromny dół i cena wzrosła prawie o 1zł. To pokazuje jaka to jest skala. Ale jak dbamy sami i jak dba nasza władza tak mamy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 410
Skąd: `Środek

PostWysłany: 05:47 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od Ekoplonu i innych rządać badań na Salmonellę w paszy. Wymazy z kontenerow i brudnych skrzynek z ubojni ktore wjeżdzają na fermy. Własne badanie piskląt pod kątem salci jeszcze na wyęgarni, nim wprowadzimy na hale. Jestesmy bardzo uzaleznieni od innych aby nie dostać "prezentu" za który tylko my zapłacimy. Jakieś inne pomysły? Pomijam uderzenie w niby NASZE związki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaszubek



Dołączył: 09 Sie 2011
Posty: 1127

PostWysłany: 05:40 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisklaczek
Myślę że sami się zniszczylismy !!!!
I nie ma co doszukiwać się teorii spiskowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaszubek



Dołączył: 09 Sie 2011
Posty: 1127

PostWysłany: 05:37 Pon 10 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę się dziwię że ciągle narzekacie na import co po części jest racją ale głównym powodem notorycznie słabej ceny jest nasza nadprodukcja i jak może być dobrze jak jest czegoś za dużo !?
Jak się budowało bez opamiętania to teraz tak mamy ! Przyszła zaraza Covid i przyspieszyła coś co było i tak nieuniknione . Nie ma co się oszukiwać bo nadszedł czas bankructw szczególnie tych co mają duże obciążenia w bankach. Smutna prawda 😭
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pisklaczek



Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 200
Skąd: CENTRALNA PL

PostWysłany: 22:09 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mają prykas zniszczyć to zniszczą. Ma być tanio i już
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pisklaczek



Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 200
Skąd: CENTRALNA PL

PostWysłany: 22:07 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech sprawdzą dokładnie co to za mięso z salmonellą. Niech przetrzepią dokładnie ubojnie lub hurtownie co to za mięso, czy było kupowane ukraińskie. Masakra co za bezprawie się robi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3449
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 22:06 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A syf i co ino do Polski filet po 5 zł a w polsce robia za nic żadnych kontroli co to Ukraina w uni czy co
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pisklaczek



Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 200
Skąd: CENTRALNA PL

PostWysłany: 22:02 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

filuś napisał:
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/20208-kolejny-cios-dla-polskiego-drobiarstwa-problemy-na-granicy-ukrainskiej
Poczytaj osle gdzie te pisklęta gdzie te rekordy wstawien kto to bierze w Polsce sporadycznie stawiają kurniki a ubojnie gonią po hodowców zeby im obsady robili a hodowcy mówią dość

Nie ma tragedii na granicy jak wjezdża mięso. Tym się nie zajmą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pisklaczek



Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 200
Skąd: CENTRALNA PL

PostWysłany: 21:58 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kuń napisał:
Z Salmonellą to prawda. Mam kilka pism, z rożnych miejsc w tej sprawie. Na razie to jeszcze rozmowy z naszymi niby związkami. Zalatwią nas w białych rękawiczkach. Wynik tylko z ZHW i tylko JEDEN- nie ma możliwości błędu. Jesli tak zwiazki dbają o nas, to nie ma sie czemu dziwić że nikt nie chce na nie płacić ani tam należec. Inicjatywa wyszla m.in. z kilku ubojni i pracownika Ekoplonu który nalezy do Izby. Jak to motywują?- że spada export ze wzgledu na wystepujacą salcie w polskim mięsie. Takich mamy ludzi w branży- oderwnych od rzeczywistosci ktorzy nie znając problemu, nie rozmawiąc z hodowcami, są decydentami i podcinaja gałąź na ktorej siedzą. Myślę że to przygotowanie miejsca dla Ukrainy. Szkoda ze juz zapomniano o bezpieczenstwie zywieniowym, szkoda ze Pan Ardanowski nas nienawidzi. Robi sie wszystko żeby w Polsce nie było polskich kurczaków.

Przecież to jasne jak słońce. Salmonella wychodzi w polskim mięsie, ale czy to na pewno polskie mięso. Czy ktoś słyszał o salmonelli w ukraińskim mięsie, jeżeli takowe jest na rynku.bo ja nie widziałam jeszcze nigdzie żeby było napisane ze mięso jest inne niż polskie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3449
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 21:44 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Padną ubojnie i całe drobiarstwa A spadający export to ładowanie syfu w polskie i europejskie przetwórstwo z krajów obcych .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 2530

PostWysłany: 20:48 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepisy z salmonella to katastrofa. Kto oprócz uniszek kupuje taki Żywiec z wilczym biletem? Złodziejstwo w majestacie prawa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 2530

PostWysłany: 20:40 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do pełnego i Salomon nie naleje w przypadku dużej wilgotności powietrza . Dobrze dobrane dysze prawidłowe zarządzanie wentylacją dają efekty 27 stopni na hali przy obciążeniu 40 kg/m2 i 36 na dworze w cieniu. Pompy pracują max 50% czasu.
Ale ok. wystarczy mi wiadomości, Znam hodowców którzy w upał drzwi otwierają bo gorąco .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 410
Skąd: `Środek

PostWysłany: 20:26 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z Salmonellą to prawda. Mam kilka pism, z rożnych miejsc w tej sprawie. Na razie to jeszcze rozmowy z naszymi niby związkami. Zalatwią nas w białych rękawiczkach. Wynik tylko z ZHW i tylko JEDEN- nie ma możliwości błędu. Jesli tak zwiazki dbają o nas, to nie ma sie czemu dziwić że nikt nie chce na nie płacić ani tam należec. Inicjatywa wyszla m.in. z kilku ubojni i pracownika Ekoplonu który nalezy do Izby. Jak to motywują?- że spada export ze wzgledu na wystepujacą salcie w polskim mięsie. Takich mamy ludzi w branży- oderwnych od rzeczywistosci ktorzy nie znając problemu, nie rozmawiąc z hodowcami, są decydentami i podcinaja gałąź na ktorej siedzą. Myślę że to przygotowanie miejsca dla Ukrainy. Szkoda ze juz zapomniano o bezpieczenstwie zywieniowym, szkoda ze Pan Ardanowski nas nienawidzi. Robi sie wszystko żeby w Polsce nie było polskich kurczaków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PadCooling



Dołączył: 26 Cze 2019
Posty: 30

PostWysłany: 18:22 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

danuss napisał:
R2 napisał:
Zasada schładzania powietrza przy użyciu wody jest taka sama czyli ewaporacja taka sama termodynamika działająca przed wynalezieniem indeksów.
Ważne są szczegóły pracy systemów aby mówić o wyższości jednego nad drugim. Każdy źle zestrojony system będzie niewydajny.
Wazne jest ile wody należy zapewnić dla uzyskania efektu.


Wyzszosc systemu pad cooling nad standardowym zraszaniem jest niezaprzeczalny. Wystarczy jeden dzień z wysoką temperaturą i wysoką wilgotnościa powietrza. Zraszanie musi stać. Pad cooling może chodzić bez problemu, bo przy odpowiedniej wentylacji i podciśnieniu nie generuje praktycznie żadnej wilgoci.
Natomiast standardowe zraszanie ma duży plus, bo można inhalowac kurczaki. Pad cooling nie ma takiej możliwości .


Ja mam obie zalety ponieważ na 2 obiektach mam i to i to. Na początku było zraszanie teraz natomiast jest uzywane raz na pół roku aby właśnie zainhalowac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
danuss



Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 100
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 18:15 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

R2 napisał:
Zasada schładzania powietrza przy użyciu wody jest taka sama czyli ewaporacja taka sama termodynamika działająca przed wynalezieniem indeksów.
Ważne są szczegóły pracy systemów aby mówić o wyższości jednego nad drugim. Każdy źle zestrojony system będzie niewydajny.
Wazne jest ile wody należy zapewnić dla uzyskania efektu.


Wyzszosc systemu pad cooling nad standardowym zraszaniem jest niezaprzeczalny. Wystarczy jeden dzień z wysoką temperaturą i wysoką wilgotnościa powietrza. Zraszanie musi stać. Pad cooling może chodzić bez problemu, bo przy odpowiedniej wentylacji i podciśnieniu nie generuje praktycznie żadnej wilgoci.
Natomiast standardowe zraszanie ma duży plus, bo można inhalowac kurczaki. Pad cooling nie ma takiej możliwości .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PadCooling



Dołączył: 26 Cze 2019
Posty: 30

PostWysłany: 18:14 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewaporacja czyli parowanie, przeczytaj w Googlach o czynnikach wzmagajacych parowanie, obok temperatury jest wiatr czyli ruch powietrza względem cząsteczki wody. Przy zamglawianiu parowanie nie jest tak efektywne przez to pojawiają się straty wody nieidparowanej. Nie ma merytorycznego argumentu za wyższością zamglawiania nad Pad Coolingiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
danuss



Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 100
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 18:09 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

R2 napisał:
Ile wody zużywa się przy pad coolingu na godzinę ?


Kurnik 2376 M2, 132 dl 18 szer
Długość pad coolingu około 22 m wzdłuż obu ścian bocznych.
Praca pomp na dobę około 6 h
Zrzut temp z 35 na zewnątrz do 27 wew ( więcej schładzać nie ma sensu przy dobrze dobranej wentylacji).
Przy powyższych warunkach zużycie wody wynosi w granicach 12 - 15 m3 (też byłem w szoku Smile )
Wychodzi więc na godzinę koło 2 - 3 m3
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 2530

PostWysłany: 17:54 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zasada schładzania powietrza przy użyciu wody jest taka sama czyli ewaporacja taka sama termodynamika działająca przed wynalezieniem indeksów.
Ważne są szczegóły pracy systemów aby mówić o wyższości jednego nad drugim. Każdy źle zestrojony system będzie niewydajny.
Wazne jest ile wody należy zapewnić dla uzyskania efektu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PadCooling



Dołączył: 26 Cze 2019
Posty: 30

PostWysłany: 17:42 Nie 9 Sie 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za literówki, pisanie z telefonu to nie jest moja mocna strona
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 132, 133, 134 ... 2536, 2537, 2538  Następny
Strona 133 z 2538

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach