Witamy, aby siďż˝ zarejstrowaďż˝ lub zalogowaďż˝,
skorzystaj z opcji dost�pnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:29 Pon 28 Maj 2018


Agregaty uprawowe i podorywkowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 52, 53, 54  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stef275



Dołączył: 06 Lip 2007
Posty: 256

PostWysłany: 17:56 Sob 20 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iwan napisał:
janusz102 napisał:
Ten z przednim wa?em jest lepszy, lepiej rozbija bry?y


Tylko wa? z przodu to dodatkowe obci??enie dla ci?gnika i mam w?tpliwo?ci czy c-360 sobie poradzi, tzn poci?gn?? pewnie poci?gnie ale agregatem biernym wypada?oby jecha? te ~8-10km/h

PS @janusz102 ja chc? za?o?y? tylko wa?y podwójne na ty? i poda?em stronk? w po?cie ni?ej ?eby?cie mi doradzili który (ja sk?aniam si? ku temu na czerwonej ramie bo jak pisa?em mam troch? pofalowane pola).

Ja mam takie jak te niebieskie (bomet produkuje identyczne tylko zielone)
i na nierówno?ciach jest ok. Nie wiem jak inne ale te maj? bezstopniow?
regulacj? si?y docisku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 16:07 Sob 20 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chochilk23 u mnie randap i orka i to wszystko jak dla mnie najskutecznieszy sposób.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Iwan



Dołączył: 13 Wrz 2006
Posty: 47
Skąd: Ma?opolska

PostWysłany: 08:32 Sob 20 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

janusz102 napisał:
Ten z przednim wa?em jest lepszy, lepiej rozbija bry?y


Tylko wa? z przodu to dodatkowe obci??enie dla ci?gnika i mam w?tpliwo?ci czy c-360 sobie poradzi, tzn poci?gn?? pewnie poci?gnie ale agregatem biernym wypada?oby jecha? te ~8-10km/h

PS @janusz102 ja chc? za?o?y? tylko wa?y podwójne na ty? i poda?em stronk? w po?cie ni?ej ?eby?cie mi doradzili który (ja sk?aniam si? ku temu na czerwonej ramie bo jak pisa?em mam troch? pofalowane pola).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 21:44 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
jesli chodzi o ten jak to nazwa?e? "siewnik perzu" to przez to ?e talerzówka tnie ko?enie perzu i tak jakby je rozsadza. prosty sposób na to !!randap!! nas ciernisko i mozesz smiga? talerzówk?.


Gdyby to by?o takie proste, fakt poci?ty na 10 cm perz b?dzie rozrasta? sie du? oszybciej jak np. przeorany ale te? b?dzie si? rozrasta?, wiec odwrotu od roudupa nie ma ale oprysk nie zawsze jest skuteczny i zostaj? jakies drobne siewki, kultywator ma tylko 5 ?ap i odcina od spodu korzenie do tego tylko kilka tale?y i wa? strunowy ugniata, my?le ze taka uprawa b?dzie bardziej skuteczna na perz ni? nawet orka, bo ja nie pytam jaka maszyna wyt?pi perz, tylko jaka maszyna najskuteczniej spowolni porót perzu ( a powraca zawsze pr?dzej czy pu?niej - wstarczy mijak po oprysku lub za wcze?nie lub zbyt pó?no wykonana orka)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janusz102



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 266
Skąd: ?ódzkie

PostWysłany: 20:48 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten z przednim wa?em jest lepszy, lepiej rozbija bry?y
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwan



Dołączył: 13 Wrz 2006
Posty: 47
Skąd: Ma?opolska

PostWysłany: 20:46 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: wa?y strunowe podwójne do kultywatora 2,4m Odpowiedz z cytatem

Chcia?bym zasi?gn?? opinii ludzi u?ytkuj?cych taki kultywator jak ten na tym zdj?ciu z wa?ami strunowymi podwójnymi, szeroko?? kultywatora mierzona po ramie ~2,4m

Na tej stronie s? dwa rodzaje wa?ów - ja wola?bym ten czerwony z racji tego ?e jest dzielony na trzy cz??ci, a par? pól mam troch? pofalowanych (ziemie ci??kie kl. III i co? IV). Obecnie ci?gam C-360 taki kultywator jak ten na agrofoto ale zamiast wa?ów mam brony, ale one nie radz? sobie z rozbijaniem bry? skutkiem czego musz? jeszcze pó?niej extra bronowa? - dlatego w?a?nie chcia?bym za?o?y? wa?y strunowe. Dodam ?e obecnie traktor radzi sobie dobrze w polu.

Czy ten wa? na czerwonej ramie to dobry wybór? (jest ci??szy ni? tamte i st?d moje obawy). Ma kto? taki zestawik, a je?li tak to jak sobie z nim radzi poczciwa 60-si?tka? Za wszelkie rady b?d? bardzo wdzi?czny, pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 19:09 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli chodzi o ten jak to nazwa?e? "siewnik perzu" to przez to ?e talerzówka tnie ko?enie perzu i tak jakby je rozsadza. prosty sposób na to !!randap!! nas ciernisko i mozesz smiga? talerzówk?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 12:32 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile w tym prawdy ?e talerzówka to siewnik perzu, a kultywator ?cierniskowy to lekarstwo na perz? Która maszyna lepiej sprawdzi si? na lekkich ziemiach 5 - 6 kl?
Agregatem ?cierniskowym mo?na robi? po rozrzuconym oborniku po ?ciernisku nie b?dzie si? zapycha??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
waldac



Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 55

PostWysłany: 20:30 Czw 18 Paź 2007    Temat postu: agregat talerzowy Odpowiedz z cytatem

witam
interesuj? mnie opinia o agregatach talerzowych, czy kto? co? takiego u?ytkuj?,
zamierzam co? takiego sobie sprawi?
pozdrawiam
waldac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yenon10



Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 306

PostWysłany: 19:20 Nie 14 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaki agregat siewny do zetora 8111
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 22:30 Sob 6 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem w poznaniaku aparaty s? nierównomiernie porozmieszczane, ale oboj?tnie ile jest "kuleczek" w ?rodku to i tak przy wi?kszych pr?dko?ciach "turlaj?" si? na ?rodek Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 07:14 Sro 3 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Poznaniaku to my?l? ?e to jest skutkiem g?upiego rozmieszczenia aparatów wysiewaj?cych, na ?rodku nie ma ich w ogóle.

Przy tym poplonowym to chyba jedynym lekarstwem b?dzie zrobienie przegród, dopasowa? kawa?ki blachy i przynitowa?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 20:19 Wto 2 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo?e na wskutek drga? od pod?o?a nasiona si? przemieszczaj?. U mnie w "poznaniaku" przy wi?kszych pr?dko?ciach (10-12 km/h) drobnonasienne zsuwaj? si? na ?rodek siewnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dó?

PostWysłany: 18:44 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
U mnie dwa obok nap?du robi? sie puste
Przechyla?em gruber na t? strone gdzie mi spiepsza ziarno ale to nic niepomog?o Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dó?

PostWysłany: 18:43 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie dwa obok nap?du robi? sie puste
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
hans



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 886
Skąd: poznan

PostWysłany: 11:48 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedn? strone?? Objade dwa razy do oko?a pole i dwa pierwsze aparaty wysiewaj?ce niemaj? nasion. Czy to mo?e by? jaka? wada fabryczna czy mam ?le ustawiony gruber??


haaaaa myslalem ze tylko moj tak robi Laughing Laughing Laughing
dwa skrajne aparaty naprzeciw napedu- nie wiem co jest przyczyna.......
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 11:47 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedn? strone?? Objade dwa razy do oko?a pole i dwa pierwsze aparaty wysiewaj?ce niemaj? nasion. Czy to mo?e by? jaka? wada fabryczna czy mam ?le ustawiony gruber??
Na zdrowy rozum to siewnik musi by? chyba pochy?o zamocowany w stosunku do ziemi, sprubój na p?askim terenie ustawi? gruber tylko nie na ?apach a na wale ( mo?e pod?o?y? jakie? klocki ) bo jednak gruber opiera si? na wale, a nie na ?apach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 11:47 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedn? strone?? Objade dwa razy do oko?a pole i dwa pierwsze aparaty wysiewaj?ce niemaj? nasion. Czy to mo?e by? jaka? wada fabryczna czy mam ?le ustawiony gruber??
Na zdrowy rozum to siewnik musi by? chyba pochy?o zamocowany w stosunku do ziemi, sprubój na p?askim terenie ustawi? gruber tylko nie na ?apach a na wale ( mo?e pod?o?y? jakie? klocki ) bo jednak gruber opiera si? na wale, a nie na ?apach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 11:37 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy proxima 6441 ( mo?e 7441), lub ursus 4514 da rade z uprawowosiewnym 2,5 m?> Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dó?

PostWysłany: 11:23 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedn? strone?? Objade dwa razy do oko?a pole i dwa pierwsze aparaty wysiewaj?ce niemaj? nasion. Czy to mo?e by? jaka? wada fabryczna czy mam ?le ustawiony gruber??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 376
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:43 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy siewniku wyposa?onym w zgrzeb?o posiewne nie zostaj? ?lady po kolach ci?gnika, poza tym bronowa? nie trzeba.
agregatem z siewnikiem zamoków od razu nie posiejesz. niestety mamy sporo tego i kultywatorem dzie? czy dwa dni wcze?niej si? zrobi, troch? obeschnie i posieje sie elegancko.
poza tym nawet jak i ju? u?ywa? agregat+ siewnik ze zgrzeb?em to nawroty i tak wypada?oby pó?niej pobronowa?, bo przy siewie ziemia by?a bardziej mokra i mocno ubi?o gleb?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 20:40 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak si? robi osobno to ma?e koleiny zostaj? za siewnikiem po ci?gniku, po uprawowosiewnym pole jest jak stu? no i nie kurzy si? tk przy pracy.
Mam starego poznaniaka 2,5 czy warto kupic 2,5 m uprawowow siewny? jakiej mocy i masy ci?gnik do 2,5m? Nigdy nie przygl?da?em si? jak taki zestaw pracuje, czy za ka?dym nawrotem trzeba wydzwigac siewnik nad agregat?
2,4 t udzwigu podnosnik wystarczy do sprawnej pracy np w farmtracu, lub standard 3,2 t w belarusie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dominujacy rolnik



Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 348

PostWysłany: 19:39 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale tym ?e robimy to oddzielnie to sobie koszty robimy no i pamietajmy ?e ugniatamy znow wiecej.
Moim zdaniem nie ma wp?ywu na plonowanie bo je?eli uprawimy agregatem mokr? ziemie to i tak z tego za duzo nie bedzie a jak sie sieje w suchom to nie ma wp?ywu czy tak czy inaczej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 18:25 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ma jaki? wp?yw na plonowanie to trudno oceni?, ale z pewno?ci? ma olbrzymi wp?yw na utrat? wilgoci gdy zast?pisz jednym przejazdem kilka przejazdów.
Ja na wiosn? siej? odzielnie, bo boj? si? by gdzie? nie ugrz???, mimo ?e mam gleby lekkie to zawsze znajdzie si? jaki? grz?ski placyk, a wtedy to dodatkowe przeschni?cie gleby b?dzie i zalet?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 376
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 18:25 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

my?l?, ?e lepiej robi? osobno te dwa zabiegi. lepiej jak po agregacie pole troch? obeschnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 27 z 54

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach