Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 13:01 Pią 26 Lut 2021
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 20:12 Nie 25 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
cena jest 3 20 netto . |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 19:55 Nie 25 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
To może Ty nam powiedz, skoro sprzedajesz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
albin
|
Wysłany: 17:45 Nie 25 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
witam !! dzisiaj sprzedaje jaka cena jest w wielkopolskie i lubuskie?botam oddaje! |
|
Powrót do góry |
|
 |
MD
|
Wysłany: 14:43 Nie 25 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Stachu napisał: | Witam ile placicie za pisklaka??
Mozę ktos sie orientuje jaka cena jaj wylegowych Pilnie
pozdrawiam |
Ja ostatnio kupowałem po1,08 ale wiem że teraz trzeba dać 1,10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stachu
|
Wysłany: 19:42 Sob 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witam ile placicie za pisklaka??
Mozę ktos sie orientuje jaka cena jaj wylegowych Pilnie
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 10:40 Sob 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tadek napisał: | Tadek napisał: | 2R napisał: | Tadek napisał: | 2R napisał: | Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
Jeżdzimy prywatnie. |
Płacicie jakieś skadki? |
Tak płacimy, żeby Mieli Nas za co dobić
Przepraszam to był żart, chciałem zobaczyć co ciekawego i wesołego jeszcze Napiszesz. KRD zrzesza importerów, wielkie zakłady ubojowe np......,oraz część Ich Zaplecza i napewno nie Zamieżają Nam pomagać, a wręcz odwrotnie, konflikt interesów.
Jeżdzimy na zebrania KRAJOWEGO ZWIĄZKU PRODUCENTÓW I HODOWCÓW
DROBIU(KZPiHD), Któremu przewodniczy p.Andrzej Danielak |
Jżdzimy za własne pieniądze, opłacamy składki |
ale oczym rozmawiacie/poza oczywiście niskimi wpływami ze składek ,wysokimi cenami paszy i piskląt , et cetera/
jakie decyzje podejmujecie i jak są one przekazywane innym hodowcom /nawet tym niezrzeszonym , by ich zachęcić do współpracy/
czy do Związku wpływają dane ,np z KRD o wielkości ubojów ,wylęgów itp
które pozwolą dokonać analizy tego co się dzieje na rynku drobiarskim
czy na podstawie takich danych analizowana była obecna sytuacja /dobra wbrew przewidywaniom MEDOXA / jej przyczyny , a wnioski przekazane szerszemu gronu hodowców
nieważne jak będzie się nazywać organizacja , ważne żeby była skuteczna w działaniu i zrzeszała szeroką rzeszę hodowców |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 01:43 Sob 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tadek napisał: | 2R napisał: | Tadek napisał: | 2R napisał: | Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
Jeżdzimy prywatnie. |
Przepraszam to był żart, chciałem zobaczyć co ciekawego i wesołego jeszcze Napiszesz. KRD zrzesza importerów, wielkie zakłady ubojowe np......,oraz część Ich Zaplecza i napewno nie Zamieżają Nam pomagać, a wręcz odwrotnie, konflikt interesów.
Jżdzimy za własne pieniądze, opłacamy składki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 01:30 Sob 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | Tadek napisał: | 2R napisał: | Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
Jeżdzimy prywatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 13:06 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
An napisał: | 2R, czy nie uważasz, że to właśnie świadoma i przemyślana przerwa wielu jak się okazuje " HODOWCÓW" jak ich w podtekście obraźliwie nazywasz, spowodowała gwałtowną zwyżkę ceny w początkach stycznia i utrzymywanie tej tendencji do dzisiaj. Gdyby nie oni, to sprawdziłyby się prognozy Medoxa-Wernyhory i mądrzyłbyś sie teraz przy 1,80 zł klnąc na wszystkich , że nic nie robią. Boże, czy ta grupa społeczna ( albo chociaż znaczna jej część) kiedykolwiek zmądrzeje? Nie od dzisiaj twierdzę, że głónym naszym problemem jest nadprodukcja wynikająca z bezmyślnych i niekontrolowanych wstawień. Tak 2R, dziękuj Bogu , że są jeszcze na rynku hodowcy mądrzejszy od Ciebie, bo odium ich mądrości spływa dzisiaj nie do ich a do Twojego portfela. Zamiast ganić, tez zrób sobie krótszą lub dłuższą przerwę i oddaj w ten sposób dług, który zaciągnąłeś u " HODOWCOW", a przynajmniej , jeżeli Cię na to nie stać, na najbliższej mszy daj w ich intencji na tacę. | Co Ty wypisujesz? Ten hodowca , który ma roczny grafik , podpisane umowy z wylęgarnią , paszarnią i ubojnią / pomimo braku ceny minimalnej / jest teraz w jakimś sensie zadłuzony u hodowców , którzy porobili sobie przerwy powodując mniejszą podaż żywca? 2R ma rację , że umowy na ceny nie gwarantujące nawet zwrotu kosztów produkcji rozwalają cały rynek . Plus oczywiście cała rzesza patyzantów , skoczków i import ponad wszelkie logiczne i racjonalne wytłumaczenia. To jest właśnie ta zawiść , że ja mam dzisiaj po 3,50 , a inni nie! Chora branża . |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 12:11 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tadek napisał: | 2R napisał: | Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
Jeżdzimy prywatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 12:07 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
An napisał: | 2R, czy nie uważasz, że to właśnie świadoma i przemyślana przerwa wielu jak się okazuje " HODOWCÓW" jak ich w podtekście obraźliwie nazywasz, spowodowała gwałtowną zwyżkę ceny w początkach stycznia i utrzymywanie tej tendencji do dzisiaj. Gdyby nie oni, to sprawdziłyby się prognozy Medoxa-Wernyhory i mądrzyłbyś sie teraz przy 1,80 zł klnąc na wszystkich , że nic nie robią. Boże, czy ta grupa społeczna ( albo chociaż znaczna jej część) kiedykolwiek zmądrzeje? Nie od dzisiaj twierdzę, że głónym naszym problemem jest nadprodukcja wynikająca z bezmyślnych i niekontrolowanych wstawień. Tak 2R, dziękuj Bogu , że są jeszcze na rynku hodowcy mądrzejszy od Ciebie, bo odium ich mądrości spływa dzisiaj nie do ich a do Twojego portfela. Zamiast ganić, tez zrób sobie krótszą lub dłuższą przerwę i oddaj w ten sposób dług, który zaciągnąłeś u " HODOWCOW", a przynajmniej , jeżeli Cię na to nie stać, na najbliższej mszy daj w ich intencji na tacę. |
Oczywiście że mniejsza ilość wstawień w grudniu i styczniu spowodowała dzisiejszą sytuację na rynku żywca drobiowego czyli równowagę popytu i podaży przy dosć wysokoich cenach żywca na wolnym rynku.
Akurat przypadek o ktorym pisze to ferma z 10 kurnikami która w wyniku "swiadomej i przemyslanej "produkcji bez gwarancji zbytu żywca przyczyniła się do nadprodukcji pędzona chciwością i wpadła w zadłuzenie które spowodowało utratę płynności finansowej i przerwę w produkcji .
Teraz gdy pojawio się swiatełko w tunelu i cena z 3 z przodu oczywiscie wracaja do gry próbójąc nawet podbijac cene piskląt aby zacząc produkcję.
A gdzie byli w grudniu i styczniu? To nie przemyślana decyzja spowodowała u wielu zaprzestanie produkcji tylko strach przed kolejną dokładką !!
Wielu producentów kieruje się nie znajomością rynku lecz postępuje chaotycznie i koniunkturalnie powodując huśtanie rynkiem , wiem że tego nie da się uniknąć.
Proszę nie zaglądać do mojego portfela bo jesli sie napełnia to dzięki MOJEJ pracy wysiłkowi i podejmowanemu RYZYKU a nie dzieki czyjejś bezczynności , ja produkuje juz od wielu lat czy to sie opłaca czy nie ,robiac dłuższe lub krótsze przerwy zgodnie z cyklem rynku(oczywiscie nie zawsze da sie przewidzieć) i nie chce zarabiać jednym rzutem na cały rok.
Nie sądzę również aby ci hodowcy przestali produkować w trosce o moje dochody i samopoczucie. Ja wstawiałem i w grudniu i w styczniu robiąc większe przerwy i wstawiam dalej , nie odmówilem żadnej wylęgarni na dwa dni przed wstawieniem " bo się nie opłaca" nie zostawiłem nikogo na lodzie z pisklakami ,nie ja przyczyniłem się do wcześniejszego wybijania stad rodzicielskich i sprzedaży jaj za granicę i dzisiejszych problemów z kupnem pisklaka.
An przykro mi że nie masz teraz żywca do sprzedaży.
Nie czuję sie niczyim dłużnikiem ( no może banku ale odsetki spłacam ) w mieszalni na bieżąco.
Na mszę również nie dam bo jestem ateistą.
Mogę się jedynie wymieniać informacjami na tym forum.
Dziwne że ta cudowna mądrość o ktorej piszesz nie podpowiedziała kiedy wstawiać?
Jeszcze jedno , gwałtowną zwyzkę cen spowodował również wyczerpanie sie importu a nie tylko brak żywca .
Dlaczego Zakłady Drobiarskie (należące np do KRD) nie zachęcały hodowców do wstawień podnosząc ceny kontraktacyjne? Zmuszali nadal do umów na 2,40 wiedząc już w zeszłym roku że podwyżka cen pasz jest nieunikniona, i wielu podejmowało świadomie i w sposób przemyslany decyzję o wstawieniach za cenę 2,40!!!! a teraz chca renegocjować umowy.
Zywca jest mało ruch słaby tuszki 4,95-5,35 |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 10:54 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R, czy nie uważasz, że to właśnie świadoma i przemyślana przerwa wielu jak się okazuje " HODOWCÓW" jak ich w podtekście obraźliwie nazywasz, spowodowała gwałtowną zwyżkę ceny w początkach stycznia i utrzymywanie tej tendencji do dzisiaj. Gdyby nie oni, to sprawdziłyby się prognozy Medoxa-Wernyhory i mądrzyłbyś sie teraz przy 1,80 zł klnąc na wszystkich , że nic nie robią. Boże, czy ta grupa społeczna ( albo chociaż znaczna jej część) kiedykolwiek zmądrzeje? Nie od dzisiaj twierdzę, że głónym naszym problemem jest nadprodukcja wynikająca z bezmyślnych i niekontrolowanych wstawień. Tak 2R, dziękuj Bogu , że są jeszcze na rynku hodowcy mądrzejszy od Ciebie, bo odium ich mądrości spływa dzisiaj nie do ich a do Twojego portfela. Zamiast ganić, tez zrób sobie krótszą lub dłuższą przerwę i oddaj w ten sposób dług, który zaciągnąłeś u " HODOWCOW", a przynajmniej , jeżeli Cię na to nie stać, na najbliższej mszy daj w ich intencji na tacę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 10:06 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
Jeżdzimy prywatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 09:57 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
Jeżdzimy prywatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
antoniozoli
|
Wysłany: 09:52 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
dzisiaj zacząłem sprzeadwać. cena 3,5, ale jest realna szansa, że po niedzieli będzie wyższa bo nie ma kurczaka.
dwie ubojnie już dzwoniły i chciały się ustawić na przyszły tydzień.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 09:39 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Jeździcie prywatnie czy jako przedstawiciele związku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 09:37 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | quote medox To prawda Tasin,dzwonią pytając o przyszły tydzień,od wtorku każdy chce i to bardzo chce.Dużo rzeczy do tej pory udawało mi się przewidziec,ale poddałem się nic juz nie rozumiem
niestety nikt z nas nie jest w stanie przewidziec cen na dwa miesiace z prostego powodu ,nie wiemy nic o swoich wzajemnych planach, drobiarstwo jest w Polsce mniej przewidywalne niż snieżyce lub churagany lub ciaża u k....,
ponieważ nikt nic nie wie i nikt nic nie liczy! Tzn. oprócz KRD która podaje dane o wstawieniach i produkcji i innych i mówi że....." ziemia jest płaska i osadzona na słoniach które stoja na olbrzymim żułwiu !!.i Ale czy ktos z forumowiczów był kiedyś na zebraniu KRD??? Jesteśmy jak wierzby nad strugą....jak jest woda to rosna jak sucho to wegetuja nikt się nie angażuje.
Dziś dowiedziałem sie o ""HODOWCACH" którzy stali pół roku i którzy poszukuja piskląt za wszeką cenę.......ilu jest takich w skali kraju? 15-25-30 produkcji żywca ?? jesli nie będzie związków silnych,i z nikim nie bedziemy gadac oprócz komornika !! NIE MA ZWIĄZKÓW , NIE MA LOBBY , NIE MA ROZMÓW Z RZADEM (czyli wpływu na sytuację -obraza na Rosję), NIE MA EFEKTÓW!!! ale chyba wszystko zostanie tak jak jest wojna wszystkich z wszyskimi? | Na KRD z Kaszub jeżdzi dwóch hodowców, jestem jednym z nich, jeżeli Masz tylko ochotę Możesz jeżdzić z nami. Zapraszam |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 08:11 Pią 23 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jaca
Gość
Ostrzeżeń: 0/5
Wysłany: Śro 14:28, 21 Lut 2007 Temat postu: cena kurczaka
--------------------------------------------------------------------------------
cena kurczaka 3,50 netto zainteresowanie jest bardzo duże od jutra ubojnie nie mają co bić oby tak dalej no i żeby cena się podniosła.kaszuby
Cytat z innego forum |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 23:18 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
quote medox To prawda Tasin,dzwonią pytając o przyszły tydzień,od wtorku każdy chce i to bardzo chce.Dużo rzeczy do tej pory udawało mi się przewidziec,ale poddałem się nic juz nie rozumiem
niestety nikt z nas nie jest w stanie przewidziec cen na dwa miesiace z prostego powodu ,nie wiemy nic o swoich wzajemnych planach, drobiarstwo jest w Polsce mniej przewidywalne niż snieżyce lub churagany lub ciaża u k....,
ponieważ nikt nic nie wie i nikt nic nie liczy! Tzn. oprócz KRD która podaje dane o wstawieniach i produkcji i innych i mówi że....." ziemia jest płaska i osadzona na słoniach które stoja na olbrzymim żułwiu !!.i Ale czy ktos z forumowiczów był kiedyś na zebraniu KRD??? Jesteśmy jak wierzby nad strugą....jak jest woda to rosna jak sucho to wegetuja nikt się nie angażuje.
Dziś dowiedziałem sie o ""HODOWCACH" którzy stali pół roku i którzy poszukuja piskląt za wszeką cenę.......ilu jest takich w skali kraju? 15-25-30 produkcji żywca ?? jesli nie będzie związków silnych,i z nikim nie bedziemy gadac oprócz komornika !! NIE MA ZWIĄZKÓW , NIE MA LOBBY , NIE MA ROZMÓW Z RZADEM (czyli wpływu na sytuację -obraza na Rosję), NIE MA EFEKTÓW!!! ale chyba wszystko zostanie tak jak jest wojna wszystkich z wszyskimi? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 21:50 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | To prawda Tasin,dzwonią pytając o przyszły tydzień,od wtorku każdy chce i to bardzo chce.Dużo rzeczy do tej pory udawało mi się przewidziec,ale poddałem się nic juz nie rozumiem |
Drogi Medoxie, rynek żywca drobiowego a w szczególności brojlera kurzego jest ABSOLUTNIE NIEPRZEWIDYWALNY - niestety  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 21:47 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
An napisał: | Tasin, czyżbyś się "obraziła" na Drobimex, że za mało płacą? |
Nie, po prostu muszę wiedzieć co się dzieje gdzie indziej też. Mi tam z Drobimexem na razie dobrze. Ale przewiduję, że kiedy ja za 3 tygodnie będę oddawać to cena w Drobimexie będzie na poziomie około 3 zł. To takie moje przemyślenia związane z cotygodniową podwyżką ceny żywca o 5 groszy. I w sumie nie zazdroszczę tym, którzy nie wiedzą jaka będzie cena na wolnym rynku za 3 tygodnie. Ale życzę oczywiście wszystkim jak najlepiej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 21:14 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tasin, czyżbyś się "obraziła" na Drobimex, że za mało płacą? |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 18:28 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
To prawda Tasin,dzwonią pytając o przyszły tydzień,od wtorku każdy chce i to bardzo chce.Dużo rzeczy do tej pory udawało mi się przewidziec,ale poddałem się nic juz nie rozumiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 16:30 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
W trakcie wtorkowego dzwonienia do ubojni w lubuskim i wielkopolsce, również otrzymałam pytania czy nie mam brojlera na przyszły tydzień. Kto może niech przytrzyna w przyszłym tygodniu na 100% będzie podwyżka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mw
|
Wysłany: 14:56 Czw 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
3,6 to cena maxymalna . Uniszki ? nie płacą 3,75 komu tak dali? |
|
Powrót do góry |