Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
filuś
|
Wysłany: 09:04 Wto 29 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Zacofancu teraz czasuwki gasza światło |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 08:28 Wto 29 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Zgadza się. Dlatego ja np nigdzie nie jadę, bo zawsze kończyło się to olaniem tematu przy pierwszej zwyżce cenowej, wiec ja mam dość . Wiele razy próbowałem, zawsze z tym samym skutkiem. Temu każdy takich osłów zawsze wydyma i nic tego nie zmieni. Niech se zakazują rytualnego, robią salomonellę na minus 2zł do kg, wprowadzają coraz większe kontyngenty bezcłowe z całego świata itp, itd.
Poza tym Słowacja rozważa stan wyjątkowy w związku z rozszerzającymi się zakażeniami.
Oraz poza tym - uroczyście otwieram zapowiadany przeze mnie 3 miesiące temu giga wysyp. Już 3zł. A dopiero było 3.3. Za jakieś dwa tygodnie będzie 2.50 maks bo teraz kur jest tylko 20% więcej, a za 2 tygodnie będzie 50% więcej. Tak więc UCIEKAĆ RATUJ SIĘ KTO MOŻE OCALIĆ RESZTKI KAPITAŁU OSTATNI ZGASI ŚWIATŁO |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowcaKP
|
Wysłany: 22:06 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Teraz wiele zależy od nas. Obyśmy zdali ten egzamin. Inaczej to już będzie równia pochyła. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowcaKP
|
Wysłany: 21:58 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Z tego 2 wnioski:
1) ile można byłoby zrobić, gdyby hodowcy chcieli się zrzeszać, angażować, płacić niewielkie składki ;
ale przede wszystkim:
2) w środę nadejdzie moment prawdy: a) czy hodowcy chociaż raz poświęcą trochę czasu (niewielki ułamek tego, który wielu z nich przeznacza na biadolenie i szukanie winnych gdzie indziej); b) czy te wielogodzinne przemowy na komisjach znajdą potwierdzenie ; c) czy politycy muszą się z nami liczyć, czy tez mogą dowolnie, bez konsekwencji, osiągać swoje cele naszym kosztem |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowcaKP
|
Wysłany: 21:45 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Zobaczcie ile zrobiły organizacje drobiarskie żeby przeciwdziałać szkodliwej nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt. Wysyłają pisma (wspólne) i petycje, praktycznie wszystkie uczestniczą w szeregu spotkań, w tym : Komisja Ustawodawcza : https://www.senat.gov.pl/prace/komisje-senackie/posiedzenia,184,1,komisja-ustawodawcza.html ,
Komisja Rolnictwa https://www.senat.gov.pl/prace/komisje-senackie/posiedzenia,193,1,komisja-rolnictwa-i-rozwoju-wsi.html
Spotkanie z Prezydentem RP: https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/art,1954,konsultacje-ws--nowelizacji-ustawy-o-ochronie-zwierzat.html
Jak komuś nie chce się oglądać całości retransmisji, to niech chociaż zobaczy przemówienia tutaj: http://hodowcydrobiu.pl/
I tam są organizacje oparte na społecznej pracy garstki hodowców - inni nie chcą się angażować/płacić nawet niewielkich składek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
daniel 7791
|
Wysłany: 17:14 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Jakich branża ma ludzi taka będzie.
Kto nie jedzie powinien kogoś wysłać, a tak naprawdę z tego co rozmawiam to 20-30% kurników stoi, więc jechać nie marudzić!!!!
Wytłumaczeni są tylko Ci co sprzedają .... połowicznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
polikarp89
|
Wysłany: 14:52 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | Uważam że jechać na strajk to obowiązek każdego rolnika jest także trzeba tam być i nie można tego olewać więc wsiadajcie w te swoje X6 i inne Q5 i jedźta walczyć o swoje bo zaraz na lisingi już nie będzie kasy |
Patrząc na moim sąsiadów hodowców i ich argumenty : nie pojadę bo za daleko, niech jadą wielkie fermy ja mam tylko 10000, ja się nie liczę, jestem na kontrakcie - jakoś wyląduję, zimą najwyżej stanę w sezonie pójdzie odchówka jak co rok i jakoś to będzie. Nie mówiąc już o argumencie wiekowym, że facet po 40 twierdzi że jakoś do emerytury dociągnie, niech jadą młodzi którzy dostali kurniki na kredyt od rodziców na wiano
Tylko nieliczni pojadą a z takim podejściem nasza branża nie ma przyszłości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 14:49 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Tv oglądacie??? Już się zaczyna miejscami brak miejsc w szpitalach !
Myślę że maks 3tygodnie i lockdown
POZA TYM - zaczął się dziś (co do dnia) przewidywany przeze mnie 3miesiace temu wysyp.
Pozostawało dziś towaru wszystkim, bo jeden się wpycha przed drugiego próbując sprzedać nadmiar.Cena w dół. A będzie tylko gorzej, bo kur przez prawie miesiąc GIGA OCEAN.
Uciekać , ocalić resztki kapitału !! Ostatni zgasi swiatło |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 14:16 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Uważam że jechać na strajk to obowiązek każdego rolnika jest także trzeba tam być i nie można tego olewać więc wsiadajcie w te swoje X6 i inne Q5 i jedźta walczyć o swoje bo zaraz na lisingi już nie będzie kasy |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 13:41 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Pisklaka już po 80 gr w ofercie największych wylegarni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 13:19 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Opolskie to zupełnie inny świat. Tam hodowcy nigdy na strajki nie jeździli. Oni sa ponad problemami branży )) zamknięci w swoim opolskim światku. Wyłaczając kilka osób jak np. Pan Wocka ale to człowiek światły i myślący perspektywicznie. W większości na opolskie nie ma co liczyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 13:11 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Medox jest na uropie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 13:07 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Na dzien dzisiejszy z wielkiej wylegarni Modern Hatch jedzie nas na strajk... 29 osob!
Wyobrazacie to sobie ? mowimy o wylegarni ktora juz legnie ponad 100mln pisklat rocznie i ma sporo odbiorcow..
Tych 29 osob to nie jest 29 hodowcow... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 13:06 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Tesciu napisał: | Drogi kolego a dlaczego kierujesz swoje slowa do wszystkich zebranych tutaj osob? Ja pisałem o swojej obecnosci spod skrzydla Modern Hatch.
Jest małe zainteresowanie strajkiem co jest bardzo przykre |
No chyba potrafisz zrozumieć że skoro jedziesz, to Ciebie sie nie czepiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 13:03 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Sprawdźcie sobie pierwszy wpis na tym forum w 2006 roku. Wtedy byly ceny takie, jakie mamy dzisiaj. Tylko 14 lat temu, ile placiliscie za pasze, prąd, piskleta i pracownikom? Nie potraficie zrozumieć ze powoli ale systematycznie niszczy sie drobiarstwo? Tylko teraz robia to z wielkim impetem- Salmonella, Halal, brak jakichkolwiek dofinansowań do działów specjalnych (nawet fotowoltaiki), mączki, import a w 2021 zakaz GMO. Jeśli się nie zrzeszymy i nie przeciwstawimy to w ciągu 4 lat drobiarstwa w Polsce nie bedzie. I to nie że zamkna nas jak futerka, my sie sami pozamykamy z bankructw spowodowanych Salmonellą a reszta z braku opłacalności. |
|
Powrót do góry |
|
 |
j p
|
Wysłany: 13:02 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Zapytaj Medoxa czy jedzie, bo ja pytałem i cisza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 12:58 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Drogi kolego a dlaczego kierujesz swoje slowa do wszystkich zebranych tutaj osob? Ja pisałem o swojej obecnosci spod skrzydla Modern Hatch.
Jest małe zainteresowanie strajkiem co jest bardzo przykre |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 12:50 Pon 28 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
poludnie juz 3- 3,10
Dalej sie zastanawiacie czy jechac do Warszawy?- "Przeciez w tym dniu mam ROZDAWANIE kur!!!" Macie wszystko pod nos, autobusy jadą a wy jeszcze wymyslacie wymowki by nie jechac?? Mam nadzieje ze wylegarnie daja wam najgorszy materialał a ubojnie zapamietają tych ktorzy mają gdzieś przyszlosc całej branży. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewa_dorota
|
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
|
Powrót do góry |
|
 |
LOBO
|
Wysłany: 18:32 Nie 27 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
LOBO napisał: | j p napisał: | Weż Medox mądralo zamiast pisać te farmazony organizuj transport na Warszawe lub choć w osobówke zabierz 4 osoby i tam wykrzycz to co piszesz na forum, któraś telewizja zauważy takiego krasomówcę. | I nie przyznawaj że jesteś Medox bo w p.i.e.r.d.o.l masz murowane od tych którym obrzydzasz życie | Przepraszam to żart jedziemy tam walczyć o przetrwanie naszej branży i naszego długoletniego dorobku ale przyzna niekiedy ci ubliżałem bo denerwuje mnie to że wszystko widzisz w czarnych barwach |
|
Powrót do góry |
|
 |
LOBO
|
Wysłany: 18:18 Nie 27 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
j p napisał: | Weż Medox mądralo zamiast pisać te farmazony organizuj transport na Warszawe lub choć w osobówke zabierz 4 osoby i tam wykrzycz to co piszesz na forum, któraś telewizja zauważy takiego krasomówcę. | I nie przyznawaj że jesteś Medox bo w p.i.e.r.d.o.l masz murowane od tych którym obrzydzasz życie |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 15:30 Nie 27 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Locdowm u nie będzie a jak będzie to znów kurczak po 5 zł będzie. Uboj rytualny wróci i to przeciek prosto z waRszawki .kierowcy w marcu i kwietniu baly się jeździć z mięsem na zachód teraz się śmieją z tym i by chciały blokady bo stawki by wzrosły i z kabiny by nie musiały wychodzić osle jedz na jaki zjazd lgbt |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 13:56 Nie 27 Wrz 2020 Temat postu: |
|
|
Podsumowując:
1. Powtórny lockdown prawdopodobny na 90%
2. Zakaz rytualnego za jakieś 2miesiace
3. Kontrakty na soję ostro w górę, pasza w górę
Gdybym miał 20 hal to miałbym pełnego pampersa, a raczej bym siadał już na wiadro |
|
Powrót do góry |
|
 |
mały1
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|