Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
falanus
|
Wysłany: 12:39 Pon 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Jakie przewidywania cenowe na drugą połowę marca? Interesują mnie Kaszuby.
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź |
|
Powrót do góry |
|
 |
antoniozoli
|
Wysłany: 11:15 Pon 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jaka jest cena na Kaszubach? jakie są rokowania na najbliższy tydzień?
z góry dziękuję za odpowiedż, pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Producent1
|
Wysłany: 10:23 Pon 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Zwracam się z apalem do wszystkich , którzy posiadają umowy z ANIMEXEM o nie podpisywanie warunków szczegółowych z ceną netto niższą niż 2,9 zł za kg zywca netto. Trzymajcie się pozdrowienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonarad
|
Wysłany: 23:44 Nie 18 Lut 2007 Temat postu: cena |
|
|
Animex Dębica 2.85+vat, pisklę 1zł, średnio pasza 965 zł/t w kredycie przez zakład z wytwórni Animex Pasze Zamość. Ile płaci Animex Suwałki ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 18:12 Nie 18 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
bankrut napisał: | Jakie są ceny w warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim i mazowieckim? Tanieje czy drożeje? Ja zacznę sprzedawać za tydzień. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam  |
tak jak pisałem wcześniej , na przyszły tydzień brak kurczaka
średnia cena z piątku to 3,5 netto , ubojnie próbowały zbić w dół do poziomu 3,3-3,4 zł /bo np. lubuskie płaci jeszcze mniej--ot choćby Langner 3,1 /
jak ktoś się twardo targował i potrafił się zmówić z innymi hodowcami ,którzy oddawali w tym samym czasie /często do tej samej ubojni / to udawało się wyciągnąć 3,65 +VAT
zatem pamiętajcie ,koledzy hodowcy ,że telefon służy nie tylko do dzwonienia po "panienki", ale np. do tego , by zadzwonić do najbliższego sąsiada , wspólnie z nim uzgodnić do kogo i po ile oddamy.
poza tym , nie przyzwyczajajmy się za bardzo do jednej ubojni , bo one to wykorzystują płacąc nam np.3,2 , a innym 3,4 bo kiedyś zapłaciły nam więcej
a nie zawsze tak było/ chyba , że naprawdę dały 2,4 , gdy innym płaciły 2,1/
wiem , że wielu tych telefonów nie wykona , żeby sąsiad nie wiedział , że sprzedali taniej niż mówią , a i wynik wagowy też nie jest tak dobry
tylko , czy dla takich płytkich ambicji warto tracić te 20 gr wynikających z wzajemnego dogadania się
pozostawiam do przemyślenia
sorki , ale zamiast tylko odpowiedzieć na pytanie , to rozgadałem się jak bym był na posiedzeniu np.Naczelnej Rady Drobiarstwa / z udziałem Prezesa i P.Wojciechowskiego /
osobiście nie należę do żadnego Związku , ale może już najwyższy czas żebyśmy wszyscy o tym pomyśleli /przy okazji zmieniając zarządy / |
|
Powrót do góry |
|
 |
bankrut
|
Wysłany: 13:58 Nie 18 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Jakie są ceny w warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim i mazowieckim? Tanieje czy drożeje? Ja zacznę sprzedawać za tydzień. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 07:49 Sob 17 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Yon napisał: | Żeldrob, akurat Drobimex to tak naprawdę Wisenhof - największa firma drobiarska w Niemczech (chyba 3 w Europie). W Polsce mają jeszcze zakład Bomadek, gdzie tłuką indyki.
| A co to ma za znaczenie? Każda firma zanim zacznie działać ustala swoją strukturę i strategię działania . Jestem jak najdalej od prorokowania co do przyszłości dużych ubojni w tym także Drobimexu , ale za długo żyję żeby i tego nie brać pod uwagę! Co do Drobimexu to dziala zapewne jako oddzielny zakład i jako taki , jak oczywiście zajdzie potrezba , może w każdej chwili wyprowadzić swoje aktywa . To co po nim pozostanie zabierze skarb państwa . Hodowcy nie dostaną NIC! Oczywiście to tylko dywagacje , ale tak jest na całym świecie . Kiedy komuś pali się grunt pod nogami i zasadne staje się "zwinięcie" firmy to się po prostu robi i tyle. Zawze na tym ktoś traci . Zgdnij kto traci w branży drobiarskiej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 00:54 Sob 17 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Znaczy pasza bezpośrednio z wytwórni ? Powiedz kurka jaka cena za gotówę ? Trochę mie się uzbierało to może zrezygnuje z kredytowania przez Opolskie ZD.
Langner 3,00-3,10 netto.
kurka złotopiórka napisał: | witam Lubuskie Brychcy Kulus Chlebowski płacą 3 10 netto. Płacą od 30 dni co niekturzy 90 dni. Troche długo,a za pasze żądają od nas gotówkia bo inaszej dowalają 50 zł do każdej tony. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 00:50 Sob 17 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Żeldrob, akurat Drobimex to tak naprawdę Wisenhof - największa firma drobiarska w Niemczech (chyba 3 w Europie). W Polsce mają jeszcze zakład Bomadek, gdzie tłuką indyki.
żeldrob napisał: | Tasin mam wyrok sądu z 2000roku nakazujący zakładowi ubojowemu Golpasz w Sławnie wypłatę około 70tys. złotych + odsetki . To rok 2000 , a dzisiaj mamy 2007! Zakład ubojowy zbankrutował , a WP Golpasz w Golubiu D. nie odpowiada za długi swojego zakładu ubojowego w Sławnie więc nie mam szansy na odzyskanie chociaż złotówki . Pomyśl , jakie Ty miałabyś szanse na odzyskanie swoich pieniędzy z Drobimexu gdyby padł? Nic nie wiesz o strukturze firmy , jej aktywach i pasywach więc nie pisz , że jest w 100% pewna . Na bankructwie firm zawsze ktoś traci bo tak ma być . W przypadku drobiarzy to oni są pierwszym ogniwem , które traci . Później być może wytwórnie pasz i inni . I nie ma znaczenia czy jest to duży moloch ubojowy czy maleńka ubojnia . Różnica jest tylko taka , że faktycznie ten mały zdecydowanie szybciej dostanie kopa z rynku niż duży . Jeżeli jednak dochodzi już do bankructwa małego czy duzego to i tak jesteśmy w kanale . Jedynymi plusami współpracy z dyżymi ubojniami są : stabilizacja produkcyjna i terminowość wypłat . I TO JEST WSZYSTKO! Chociaż na rynku jest wiele mniejszych zakładów ubojowych , które pod względem płatności biją na głowę Twój Drobimex , Drosed czy inne duże ubojnie . W umowach z nimi nie ma jednej rzeczy , którą Wy macie: cena minimalna . Czy jednak w skali roku wychodzicie lepiej? Wątpię!!! Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 17:21 Pią 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tasin mam wyrok sądu z 2000roku nakazujący zakładowi ubojowemu Golpasz w Sławnie wypłatę około 70tys. złotych + odsetki . To rok 2000 , a dzisiaj mamy 2007! Zakład ubojowy zbankrutował , a WP Golpasz w Golubiu D. nie odpowiada za długi swojego zakładu ubojowego w Sławnie więc nie mam szansy na odzyskanie chociaż złotówki . Pomyśl , jakie Ty miałabyś szanse na odzyskanie swoich pieniędzy z Drobimexu gdyby padł? Nic nie wiesz o strukturze firmy , jej aktywach i pasywach więc nie pisz , że jest w 100% pewna . Na bankructwie firm zawsze ktoś traci bo tak ma być . W przypadku drobiarzy to oni są pierwszym ogniwem , które traci . Później być może wytwórnie pasz i inni . I nie ma znaczenia czy jest to duży moloch ubojowy czy maleńka ubojnia . Różnica jest tylko taka , że faktycznie ten mały zdecydowanie szybciej dostanie kopa z rynku niż duży . Jeżeli jednak dochodzi już do bankructwa małego czy duzego to i tak jesteśmy w kanale . Jedynymi plusami współpracy z dyżymi ubojniami są : stabilizacja produkcyjna i terminowość wypłat . I TO JEST WSZYSTKO! Chociaż na rynku jest wiele mniejszych zakładów ubojowych , które pod względem płatności biją na głowę Twój Drobimex , Drosed czy inne duże ubojnie . W umowach z nimi nie ma jednej rzeczy , którą Wy macie: cena minimalna . Czy jednak w skali roku wychodzicie lepiej? Wątpię!!! Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 16:20 Pią 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
witam Lubuskie Brychcy Kulus Chlebowski płacą 3 10 netto. Płacą od 30 dni co niekturzy 90 dni. Troche długo,a za pasze żądają od nas gotówkia bo inaszej dowalają 50 zł do każdej tony. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 15:59 Pią 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | I jeszcze jedno: oddajemy ptaki na terminy bez żadnych zabezpieczeń!!! Dlaczego? Dlaczego paszarnie chcę od nas weksle , jakieś akty notarialne , klauzule natychmiastowej wykonalności , a my oddajemy w efekcie towar większej wartości niż pasza i nie mamy żadnych zabezpieczeń? Ile to już ubojni zbankrutowało i powiozło hodoców na grube tysiące? Ostatni przykład p.R.Pranczk Pomysk Wielki! Cwaniak poddał się dobrowolnej karze - śmieszny wyrok w zawiasach . I to wszystko ze sprawy karnej . Z cywilnych są wyroki , ale on już nic nie ma . Oddał , przepisał , sprzedał itd., a hodowcom wisi ponad milion! Nic mu nie można zrobić!!! Gdzie tu jest sprawiedliwość? |
Widzisz Brojler w końcu w czymś się z Tobą zgadzam!!!
Dlatego podpisałam kontrakt z dużym zakładem!!! Mam dwie sprawy w sądzie o moje ciężko zarobione pieniądze kiedy ptaki sprzedawałam na wolny rynek za niby to świeną cenę (było to wtedy ponad 3 złote). I co teraz z tego mam?? Włóczęgę po sądach. Współpracowałam z gościem 6 lat i zawsze był wypłacalny ,a potem co?? Alkohol i karty i ubojnia poszła sie p... I przysięgam nikt ale to absolutnie nikt mnie już nie przekona żebym sprzedawała na wolny rynek!Nawet za 4,50 zł!!!
Nie pracuje w Drobimexie gwoli ścisłości, jestem tylko hodowcą z nimi współpracującym. Informacje mam na bierząco przesyłane faxem. To przekazuję je wam, a WY się na mnie wściekacie nie wiem o co??Przecież to tylko suche fakty...
An i inni, zero to przenośnia... Bez komentarza.
Yon pasza w Drobimexie jest najtańsza w Polsce (podobno , bo tak twierdzi Drobimex). Ustalana jest na podstawie średnich cen z 10 dużych zakładów ubojowych w Polsce i od tej średniej odejmowane jest jeszcze 25 zł od tony netto.Jeśli jakaś wytwórnia chce sprzedawać przez pakiet, to musi się na to zgodzić. Czy tak jest?? Z moich obserwacji rynku i z tego co piszecie, wychodzi na to że tak. |
|
Powrót do góry |
|
 |
antoniozoli
|
Wysłany: 15:07 Pią 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jaka cena była dzisiaj na Kaszubach?
z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 07:52 Pią 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Dzień doberek jescze nie ma ósmej a ja już 2 telefony odbrałem.Oj może już czują Ukrainę i fakt że mało u nas a jak jescze tamci wezmą to :lol: 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 23:43 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
I jeszcze jedno: oddajemy ptaki na terminy bez żadnych zabezpieczeń!!! Dlaczego? Dlaczego paszarnie chcę od nas weksle , jakieś akty notarialne , klauzule natychmiastowej wykonalności , a my oddajemy w efekcie towar większej wartości niż pasza i nie mamy żadnych zabezpieczeń? Ile to już ubojni zbankrutowało i powiozło hodoców na grube tysiące? Ostatni przykład p.R.Pranczk Pomysk Wielki! Cwaniak poddał się dobrowolnej karze - śmieszny wyrok w zawiasach . I to wszystko ze sprawy karnej . Z cywilnych są wyroki , ale on już nic nie ma . Oddał , przepisał , sprzedał itd., a hodowcom wisi ponad milion! Nic mu nie można zrobić!!! Gdzie tu jest sprawiedliwość? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 23:37 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
2R napisał: | jeszcze jedno nagle ubojnie zaczęły sypać kasą którą przecież miały od hodowców na 0%w skali roku bez prowizji i pytania o kredyt, są w stanie płacić gotówką za żywiec i jechać 300 km po towar .. co siedzieje?.... | Brak żywca Ubojnie też mają kredyty tylko , że w przeciwieństwie do hodowców oni te kredyty i wszystko co jest związane z ich działalnością wrzucają w koszty!!! Mogą zrobić dzień , dwa góra trzy przerwy w ubojach , ale dalej muszą ubijać! Nawet po kosztach bo przecież kredycik trzeba spłacać . Stąd i znajduje się gotówka , którą często mają i wolą trzymać na kontach niż hodowcom płacić po np. 7 dniach . Chociaż ja uważam , że kupujesz ptaki płacisz od razu . Nie jakieś tam 30-40 dni bo to jest właśnie darmowy kredyt od frajera!!! Jak ja chcę paszę na termin to mam od razu wyższą cenę . Powinno więc być: jak ubojnia chce żywiec na termin to do ceny doliczamy np.20 groszy . A co!!! Nam nikt nie daruje to dlaczego my mamy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 23:32 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Jezu, ludzie!!! To był żart. Nie ma zera brutto czy netto . Zero to zero i " pamiętaj cholero, że się nie dzieli przez zero. Z kolei każda liczba mnożona przez zero daje zero. Wynika z tego Tasin, że godząc się na 2,60 czy 2,70 jesteś mnożona przez zero czyli..... (bez obrazy) . Pytanie zatem brzmi : po co się męczysz produkcją i to 6,5 raza do roku. Może lepiej daj sobie luz, będziesz więcej warta i zrobisz miejsce dla rozsądniejszych kolegów i lepszej ceny??? Jak widać - czysty zysk warty więcej niż zero brutto czy netto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 23:27 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jeszcze jedno nagle ubojnie zaczęły sypać kasą którą przecież miały od hodowców na 0%w skali roku bez prowizji i pytania o kredyt, są w stanie płacić gotówką za żywiec i jechać 300 km po towar .. co siedzieje?.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 23:22 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Był taki film niewolnica Isaura miał wielu zwolenników ............pewnie teraz podpisują umowy z zakładami na 2,70 netto!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 23:20 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tasin napisał: | (wszystkie koszty liczone brutto z podatkiem VAT) czyli granica opłacalności. | Chyba faktycznie jesteś z kontraktacji jakiegoś zakładu ubojowego bo aż mi się nie chce wierzyć , że hodowca nie potrafi liczyć WSZYSTKICH kosztów!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 23:17 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tasin napisał: | Wiesz co brojler kurzy?? Mam Cię gdzieś...
. | No pewnie! Chciałabyś Kiedy masz imieniny? Mam dla Ciebie prezent  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 23:15 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
zestawione z ceną żywca brutto ? czyli 2.60+vat ?
Tasin napisał: | Wiesz co brojler kurzy?? Mam Cię gdzieś... :lol:
An 0 brutto (wszystkie koszty liczone brutto z podatkiem VAT) czyli granica opłacalności. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 23:06 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tasin, dzięki za informacje. Ale, cholera, cały czas uważam, że pracujesz w dziale kontraktacji Drobimiexu, bo takie właśnie "obniżanie kosztów" słyszę cały czas w Opolskich ZD. Ale to broń Boże nic złego ..., że tam pracujesz.
Jeszcze jedno mnie zastanawia ? - skąd taka różnica cen paszy między Contipaszem i pakietem Drobimexu - w Opolskich ZD też pasza idzie przez zakład w kredycie (niby jest to też pakiet). Widać, że na paszy odbijają sobie niższą cenę pisklaka i wyższą żywca. Dlatego tak namawiam do podawania cen pisklaka i paszy bo sama cena żywca mi nic nie mówi.
An napisał: | Tasin, z czystej ciekawości pytam: co to jest "0 brutto" i czym różni się od " 0 netto"? Może jest też "0 tara"? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 22:46 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Wiesz co brojler kurzy?? Mam Cię gdzieś...
An 0 brutto (wszystkie koszty liczone brutto z podatkiem VAT) czyli granica opłacalności. |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 22:33 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tasin, z czystej ciekawości pytam: co to jest "0 brutto" i czym różni się od " 0 netto"? Może jest też "0 tara"? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|