Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 07:58 Sro 3 Cze 2020


Wszystko o rozsiewaczach nawozowych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 20, 21, 22  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:13 Sob 4 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam.
jakiej pojemności są największe siewniki lejowe 1 tarczowe???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 11:30 Czw 2 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja swoje migiem naspawałem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 11:28 Czw 2 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja do swojego zau1501 dorobiłem łopatki za 140zł w bardzo dobrym zakładzie zajmujacym sie tylko ksasówka Smile i nikt nie szczai sie ze to jest dorabiane a nie oryginał za 1000zł Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 11:24 Czw 2 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeżeli z a1500 trafisz z nowymi lub w miare nowymi łapkami to bierz bo tyle to one w grene kosztują
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 16:56 Sro 1 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie czy warto kuować takie stare amazony za 1500zł po 500-700kg ładownosci i remontować? Czy ładnie to sieje? A nie wiecie czy z czymś takim poradziła by sobie c330 ? jak by np dołozyc bliżniaki i tura:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 16:28 Sro 1 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dwa otwory sa właśnie po to aby rozsiewacz siał rownomiernie na obie strony.U mnie obie dźwignie są skręcone razem także otwierają sie oba otwory jednakowo.i jest podziałka od 0-6. z tego co pamiętam to saletre sieje na 1,5 i wylatuje ok 200kg/ha Sól i superfosfat lub wieloskładnikowe na 2-2,5 ok 250 kg/ha a teraz siałem lubofos 600kg/ha to prawie na maxa. tylko ze sieje Deutzem a nie chodzi mi obrotomierz ,ale jest to troche szybciej niż na 4 c- 330.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 533
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 15:50 Sro 1 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do Erdem
Powiedz, dlaczego jeden otwór jest ustawion nie centralnie? Czyżby won więcej wysiewał na jeden bok? Pamiętasz może mniejwięcej najczęsciej na którym otworze siejesz np. saletre amonową i jaką wtedy przyjmujesz dawkę?
Jak ciągnikiem siejesz, na jakim biegu i jaka jest to prędkość robocza?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 15:18 Sro 1 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam N 020/1 z 2000r.
Niestety w instrukcji praktycznie nic nie pisze o regulacji dawki wysiewu. Musisz sam w praktyce sprawdzić ile i jakiego nawozu ci wylatuje i przy jakim ustawieniu.Oczywiście aby rozsiewacz równomiernie siał oba otwory musza byc otwarte jednakowo.Możesz oczywiście zamknąć jeden otwór i wtedy będziesz siał tylko na jedną strone.Możesz również przestawiać kąt łopatek.Ogólonie te rozsiewacze bardzo równomiernie rozrzucają nawóz na 6-14 m.nie to co(stare) lejki z Brzegu.Man opryskiwacz 12m i spokojnie nawóz sieje jeżdząc tymi samymi śladami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 533
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 10:24 Sro 1 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś z was użytkuje siewnik do nawozów zawieszany Jarmet lub podobny? W jaki sposób się tym siewnikiem nastawia dawke wysiewu i jakie jest stopniowanie dawki. Są w nim dwie dźwignie z zasuwami otwierającymi dwa otwory, jeden jest na środku a drugi trochę z boku. Czy podczas wysiewu powinny być dwa otwarte? W jaki sposób ocenić poprzez ustawienie jaka to będzie dawka wysiewu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mariuszi



Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 49

PostWysłany: 21:28 Czw 19 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć
Ja od 2 lat użytkuje mx500 z Agrometu Brzeg i jestem z niego bardzo zadowolony. Ustawienie dawki nawozu z tabeli jest odzwierciedleniem wysiewu na polu, dosiewa elegancko do brzegu pola, nie mam więc przy brzegu słabszych zbóż . Rdza wychodzi tylko na tych miejscach gdzie na koszu odczasłem farbę mechanicznie. Pożyczam go także znajomemu do siewu i także mówi, iż dawka ustawiona z tabeli się zgadza. Konstrukcja mogła by być troche zmieniona, tzn. niepotrzebnie zrobili dwa oddzielna kosze na nawóz, ale co tam za te pieniądze uważam, że to znakomita inwestycja. Przy zakupie troche interesowałem sie Rauchem, no ale cóż za MX500 z hydrauliką dałem 8000zł a Rauch 600l z mechanicznym otwieraniem kosztował 9200zł - no troche różnicy jest no i serwis ja do Brzegu mam 100km, więc jak mi się cos popsuje to wsiadam w auto i w tym samym dniu rozsiewacz mam naprawiony.

Jesli ktoś ma do sprzedania nadstawkę do MX500 zwiększającą pojemność niech sie odezwie: smmariuszi@poczta.fm

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 185
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 06:28 Wto 10 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

święte słowa.
Tylko że ja mam łapki stałe. Już kombinowaliśmy nad zmianą, ale te nowe mi nie wejdą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
łomżyniak



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 109
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 21:46 Pon 9 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obroty wałka nie powinny wychodzić poza ustawowe 540 na minutę, jeśli do takich właśnie przygotowana jest skrzynia - innych skrzyna rzeczywiście nie musi wytrzymać.

Z tego co piszesz, to nie stosujesz żadnych tabel wysiewu, a bez tego nie sposób precyzyjnie posiać. Do każdego nawozu trzeba indywidualnie ustawić łopatki - i nie ma innej opcji, każdy kto narzeka że to dużo pracy nie szanuje swoich pieniędzy. Zeby ustawić łopatki, musisz mieć tabele wysiewu - a to mają tylko nowe rozsiewacze. Jak nie masz tabeli, to zaczynają się eksperymenty z obrotami tarcz, odległością przejazdów i tym podobne. A to jest loteria...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 185
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 10:48 Nie 8 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Czars.

/edit - Nie Paź 8 11:57:17
Łomżyniak
gdy pisałem podziękowania dla czarsa, wszedł twój post, więc podziękowania i dla Ciebie.
Ok.
Pora rozwinąć mój tok myślenia. Mam starego jednokomorowego raucha (nie znam symbolu). Sieję na 15m (tak mam ścieżki) i na polu widać fale dunaju czyli nierównomierny siew. Skoro już mam kupić nowy, chcę kupić dobry. Na dzien dobry chcę siać na 30m (tzn jechać w każdą ścieżkę aby podwójnie kryć - równomierność poprawia się). Jak próbowałem to zrobić z moim to musiałem zwiększyć obroty wałka, guzik z tego i tak wyszło, a w głowie tylko jedno - przekładnia wytrzyma takie używanie czy nie).
Stąd się dopytuję. Wydać 15 i kląc lub nie czy wydać 20 i być zadowolony lub pluć sobie w mordę że można było taniej.

Jarek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
łomżyniak



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 109
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 10:47 Nie 8 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JarekSz
Jednokomrowy jest lepszy, bo nawóz wypływa z jednego zbiornika i jest równo dzielony na oba talerze i nie masz takiej sytuacji, że zabrakuje Ci nawozu na jeden talerz, bo:
a) siałeś od miedzy jedną stroną
b) na nierówności nawóz "przepłynął" w zbiorniku na jedną stronę
lub co gorsza
c) krzywo zawiesiłeś rozsiewacz na traktorze

W moim Rauchu łopatki są regulowane w dwóch płaszczyznach i to wystarcza - rzuca na 18 metrów i wcale nie pyli, nawet gdy sieję polskie nawozy, a używam w gospodarstwie Polifosek, Polidapu i soli potasowej oraz mocznika i saletry z Polic.

Mniejsze Rauchy do wysiewu granicznego są przestawiane na łopatkach, beznarzędziowo, przy użyciu specjalnego pręta 8 mm.

Też sieję gorczycę rozsiewaczem i rzeczywiście szkoda dzienieg na inny rodzaj wysiewu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 168
Skąd: Warmia

PostWysłany: 10:25 Nie 8 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@JarekSz
Producent nazywa to "skrzynką kalibracyjną", za pomocą której określasz jakość nawozu (wielkość granulek). Pomiar wykorzystywany jest do ustawienia rozsiewacza na odpowiednią dawke wysiewu w zależności od potrzeb nawożenia. W tabelach zawarte są dawki dla wszystkich powszechnie używanych nawozów sztucznych. Znając prędkość z jaką jedziesz podczas nawożenia odczytujesz ustawienie szczelin wlotowych na talerze i jazda.
Również wysiewamy nim poplony. W tamtym roku wysiew gorczycy założony 20kg/ha wyszło 21kg. W tym roku 30kg-33kg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
zonk



Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 103
Skąd: kujawsko-pomorskie

PostWysłany: 09:37 Nie 8 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam bogballe L2 plus 700l,jestem bardzo zadowolony, sprzęt swietnie chodzi, siałem na 21 m, bardzo dobrze wykonany, otwieranie hydrauliczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 185
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 07:56 Nie 8 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łomżyniak
dwukomorowy właśnie ze względu na wolnoobrotowe tarcze.
Jednokomorowy ma otwory wylotowe blisko siebie więc muszą być małe tarcze. Jeśli małe to żeby dalej wysiać trzeba było zwiększyć ich prędkość. Jeśli z kolei prędkość jest duża to spadający nawóz jest mocniej uderzany i pyli się.
Duże tarcze mają większe ramie wyrzutu (łopatki) więc nie potrzebują takich prędkości. A jakiej jakości są u nas nawozy -wiemy. Tak mi to ktos tłumaczył - i kupy się trzyma.
Natomiast nie jestem zatwardziały w opiniach - czemu jednokomorowy jest lepszy?
Zaproponowano mi z Raucha Axiala, tylko że do granicznego trzeba jakieś urządzenie (zapomniałem nazwy) za kolejne 3 kpln. W końcu wyjdzie na to że jak kumpel będę zamykał po prostu jedną stronę i tyle. Ma to też dużą zaletę - na wiosnę pierwsze nawożenie (jest jeszcze z reguły mokro) jedziesz w połowie odległości miedzy ścieżkami - nie robisz kolein w ścieżkach i potem opryskiwacz nie macha lancami jak wrona w locie.

Czars
napisz coś więcej o tym pudełku frakcyjnym.

Ogólnie chodzi mi o to, że będę siał poplony - facelii 10kg/ha. Siewnikiem szkoda diengów. A Bogballe jest tańszy o 5 kpln, pytanie tylko co z żywotnością.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 168
Skąd: Warmia

PostWysłany: 21:23 Sob 7 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@JarekSz
Jestem użytkownikiem Vicona Rota Flow 1700 (z nadstawkami) i jestem bardzo zadowolony. Prosty w obsłudze (posiada pudełko frakcyjne które wyznacza przedział granulatu nawozu na podstawie którego, znając normę wysiewu określasz ustawienia ). Bardzo dokładny i równomierny wysiew.

/edit - Autor postu podał link, ale jest za długi na to forum, poprostu nie obsługuje takich linków. Po link proszę się zgłaszać do autora. - MOD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
łomżyniak



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 109
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 18:44 Sob 7 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eeeeejjj, no ale po co dwukomorowy??? Ja rozumiem że dwutarczowy, ale po co dukomorowy - jednokomorowy jest lepszy...
wolnoobrotowe tarcze??? jestem skromnego zdania, że szybkoobrotpwe są lepsze - bardziej energicznie rozrzucają to, co na nie spadnie
wolnoobrotowe mieszadło - podzielam
zbiornik 1700 - nadstawki
wysiew graniczny nie przez talerze - najskuteczniejszy jest Rauch - przez zmianę kąta i długości łopatek. Sam mam i używam - bajecznie proste.

Jeżdżę po targach, Bogballe wydaje mi się natkane śrubami na przekładni, jakieś takie delikatne, nie na lata użytkowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 185
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 08:54 Sob 7 Paź 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koledzy
od jakiegoś czasu czytam to forum ale teraz mam zagwozdkę i proszę o opinie na temat rozsiewacza jaki potrzebuję kupić
kryteria
- dwukomorowy
-wolnoobrotowe tarcze
- wolnoobrotowe mieszadło
- zbiornik ok 1700kg
- wysiew krańcowy nie za pomocą wymiany tarczy

Dzięki Wam polskie już odpadają.
Co sadzicie o Bogballu L2 - jest tańszy od Raucha, Amazonki czy Kverdelanda(Zonk - kupiłeś?, jak się sprawuje, ile dałeś)
Co polecacie.

Pozdrawiam
Jarek

/edit - Sob Paź 7 9:55:33
zapomniałem dodać - ścieżki 15m czyli rozsiew na 30
Jarek

/edit - Sob Paź 7 11:13:07
Byk
czy ktoś ma z tym ładowaczem jakieś doświadczenia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek maszyny



Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 144
Skąd: Syców

PostWysłany: 16:13 Nie 24 Wrz 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam do sprowadzenia rozsiewcz Amazone ZAF 603 600l stan bdb cena 1800 zł z transportem. wiecej informacji podaje na gg 8722328
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 22:31 Sro 13 Wrz 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znam modela lejkiem siał na 14m łapki pozmieniał kąty i podawał na 4 wałek przez biegi w 60
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1589

PostWysłany: 20:58 Sro 13 Wrz 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

toć chyba widać później jak rośnie , tylko GAAAZZZZUUUU trzeba dać Laughing te ok. 540 obr na WOM musi być Exclamation chyba że coś fabryka majstrowała , mój z 1981r. . 400 kg saletry wchodzi spoko .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marmis



Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 5
Skąd: Gruczno

PostWysłany: 20:52 Sro 13 Wrz 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co 12m , marzenie. Obudz sie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1589

PostWysłany: 20:36 Sro 13 Wrz 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam sieje zwykłym lejkiem co 12 metrów i jest dobrze , dodam że to już naprawdę stary złom .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 20, 21, 22  Następny
Strona 15 z 22

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach