Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:48 Wto 19 Lis 2019


Zakładanie dojarki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Mleczarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1548
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 19:01 Sob 22 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Według instrukcji dopuszczalna długość to 40m.Dwu-konwiowa H-305 http://i54.tinypic.com/1z2oms2.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 573
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 18:27 Sob 22 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wie ktoś może jaka może być maksymalna długość rurociągu w dojarce konwiowej aby poradził sobie agregat?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
solek01



Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 214

PostWysłany: 18:44 Sro 10 Wrz 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktos mi powie ile mozne kosztowac cale wyposarzenie hali udojowej uzywane z okolo 3-5 dojkow(czy jak wy to nazywacie) ze schladzalnikiem, powiedzmy 10 letnie, jakis bardziej znanych firm, nie pytajcie sie o szczegoly tylko jakies mniej wiecej przedzial cenowy. Pytam gdyz pracuje w na wyspach i mam konakt z farmerami, ktorzy czesto zrezygnowali z produkcji mleka a nie maja co z tym wszystkim zrobic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rysiek B.



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Mława

PostWysłany: 22:16 Czw 20 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gufer napisał:
Rysiek B. jak z kroniki policyjnej Wink a okazuje się bardzo miły człowiek

pozdrowionka Very Happy
W kronice policyjnej widniałoby raczej Ryszard B. ale to ciekawe spostrzeżenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gufer



Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 33
Skąd: wielkoposka

PostWysłany: 21:13 Czw 20 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rysiek B. jak z kroniki policyjnej Wink a okazuje się bardzo miły człowiek

pozdrowionka Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bodzio55



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 504
Skąd: Sochaczew

PostWysłany: 17:02 Czw 20 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A nam jest miło że tak miło nam dziękujesz Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rysiek B.



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Mława

PostWysłany: 16:45 Sro 19 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pragnę podziękować gufrowi i Bodziowi55 za porady na forum.Dzisiaj dojarkę podłączyłem wg Waszych porad i działa bez zarzutu.Dziękuję i pozdrawiam.Rysiek B.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gufer



Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 33
Skąd: wielkoposka

PostWysłany: 21:50 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uwarzaj przy podłączaniu odwrotne obroty mogą uszkodzić szczotki w pompie prużniowej Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bodzio55



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 504
Skąd: Sochaczew

PostWysłany: 18:33 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na obudowie masz strzałkę która pokazuje kierunek obrotów . Uruchom sprężarkę i dotknij sztywną słomą lub cienkim patyczkiem do wentylatora silnika (z tyłu silnika przez otwór w osłonie ) , kierunek ugięcia słomy pokaże ci rzeczywisty kierunek obrotów . Nie sugeruj się przełącznikiem , jest źle podłączony . Jeśli są złe obroty , zamień dwa dowolne przewody fazowe (najlepiej przy silniku) i sprawdź ponownie . Nie wiem jaki masz typ przełącznika lewo/prawo , ale jest źle podłączony i nie spełnia swojej funkcji . Oryginalny załącznik ma dwa przyciski załącz/wyłącz i wbudowany termiczny wyłącznik przeciążeniowy .
Powodzenia przy uruchamianiu !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rysiek B.



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Mława

PostWysłany: 18:06 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pragnę jeszcze podziękować gufrowi za zainteresowanie moim problemem,ale jak napisałem w ostatnim poście problem jest złożony,a może coś na to poradzisz.Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Rysiek B.



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Mława

PostWysłany: 17:59 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gufer napisał:
Rysiek B. napisał:
Mam problem,otóż do tej używałem dojarkę konwiową prod.czeskiej,jednak z braku do niej części zmuszony byłem kupić dojarkę bańkową AGROMET ARCHIMEDES ALFA LAVAL używaną.Po zdemontowaniu czeskiej mam zamiar podłączyć tę zakupioną pod istniejącą instalację rurową.Mam pytanie do czego jest rura zbrojona gumowa znajdująca się na wylocie pokrywy zbiornika próżniowego( z boku zbiornika) i do czego to podłączyć? Proszę o szybką poradę gdyż jutro podłączam dojarkę.
Rure połącz z przewodami rozprowadzającymi podciśnienie po bobrze .
Tak ale w tej rurze o której mowa jest wydmuch powietrza natomiast zasysanie jest w rurze wylotu z tłumika i wtym jest cały dylemat.Wiem o tym gdyż podłączałem pod napięcie trójfazowe i taki był efekt.Mam włącznik który na przestawieniu od pozycji 0(zero) w prawo obraca wirnik silnika w jedną stronę,a po przestawieniu w lewo w drugą stronę.W obu przypadkach efekt był identyczny:wydmuch z rury przy pokrywie zbiornika próżniowego,a zasysanie w rurze tłumika wylotu.Co jest grane, nie mam pojęcia?Poradżcie coś szanowni rolnicy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gufer



Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 33
Skąd: wielkoposka

PostWysłany: 14:37 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sory za literówke oczywiście chodziło o obore Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gufer



Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 33
Skąd: wielkoposka

PostWysłany: 14:30 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rysiek B. napisał:
Mam problem,otóż do tej używałem dojarkę konwiową prod.czeskiej,jednak z braku do niej części zmuszony byłem kupić dojarkę bańkową AGROMET ARCHIMEDES ALFA LAVAL używaną.Po zdemontowaniu czeskiej mam zamiar podłączyć tę zakupioną pod istniejącą instalację rurową.Mam pytanie do czego jest rura zbrojona gumowa znajdująca się na wylocie pokrywy zbiornika próżniowego( z boku zbiornika) i do czego to podłączyć? Proszę o szybką poradę gdyż jutro podłączam dojarkę.
Rure połącz z przewodami rozprowadzającymi podciśnienie po bobrze .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rysiek B.



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Mława

PostWysłany: 13:25 Wto 18 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam problem,otóż do tej używałem dojarkę konwiową prod.czeskiej,jednak z braku do niej części zmuszony byłem kupić dojarkę bańkową AGROMET ARCHIMEDES ALFA LAVAL używaną.Po zdemontowaniu czeskiej mam zamiar podłączyć tę zakupioną pod istniejącą instalację rurową.Mam pytanie do czego jest rura zbrojona gumowa znajdująca się na wylocie pokrywy zbiornika próżniowego( z boku zbiornika) i do czego to podłączyć? Proszę o szybką poradę gdyż jutro podłączam dojarkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Fojtek



Dołączył: 18 Cze 2007
Posty: 55
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 15:02 Nie 9 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zobacz:
http://www.draminski.pl/products/cattle
Ilość mleka powinna być zawsze taka sama, powinien byś znaczek. Pamiętaj, że są to wartości przybliżone, na początku zanim zdobędziesz doświadczenie, warto kontrolować pewnymi /często drogimi/ płynami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gutekaa



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 30
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: 21:45 Sob 8 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko że ja nie mam instrukcj!Ile mleka trzeba wlać do miarki,im mniej mleka tym wyższy odczyt????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fojtek



Dołączył: 18 Cze 2007
Posty: 55
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 21:38 Sob 8 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zakładanie dojarki przewodowej najlepiej powierzyć osobie doświadczonej. Ważne są zasady, o których można napisać sporą broszurę. Trzeba mieć również właściwe narzędzia i części, bez których nie da się tego zrobić. Warto aby ktoś kompetentny potwierdził które elementy dojarki są jeszcze dobre, a wszystkie elementy gumowe powinno się wymienić.
Co do "Dramińskiego", to "raczej" się sprawdza. Trzeba dokładnie przeczytać instrukcję i do niej się stosować. Należy pamiętać, że przewodność mleka dla różnych krów jest inna, stan zapalny będzie też występował dla różnych "elektrycznych" wartości. Po pomiarze krowy urządzonko powinno się przynajmniej przepłukać, zanim zmierzymy następną.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gutekaa



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 30
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: 11:08 Sro 5 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdza się w pracy detektor do wykrywania mastitis DRAMIŃSKI?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gutekaa



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 30
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: 11:13 Pon 3 Wrz 2007    Temat postu: Zakładanie dojarki Odpowiedz z cytatem

Witam,chciałam się dowiedzieć czy ma ktoś doświadczenie w zakładaniu dojarki przewodowej?Mam na oku Polanesa z 99r przewodowego do tej pory leciałam na zwykłej starej Alfa Laval bezprz. tylko nie wiem jakie są jej wady i zalety.Czy można ją założyć nie będąc monterem,na co zwracać uwage itp.Bardzo prosze o jakiekolwiek info.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Mleczarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach