Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Technik rolnik

|
Wysłany: 18:51 Pon 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
W programie "Ekstensywne użytki zielone", wymagana jest mała obsada bydła na hektar. Co jesli mam duze stado i wychodzi mi obsada 3 DJP na hektar gruntów własnych ale użytkuje jeszce laki sasiadow ale niestety nie pobieram za nie doplat i nie mam podpisanych z nimi umow? Jest jakas szansa na otrzymanie tej pomocy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
avest
|
Wysłany: 06:54 Pią 2 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Dopłaty ekologiczne do 2500 zł/ha!!!
Proponujemy Państwu doradztwo unijne w zakresie dopłat ekologicznych. Kwota, którą można otrzymać sięga do 2500 zł/ha.
Dodatkowo w naszej ofercie:
- wykonywanie planów rolnośrodowiskowych dla gruntów rolnych na okres 5 lat
- pomoc przy wypełnianiu wniosków
- pomiar gruntu metodą GPS
- wybór odpowiednich sadzonek dla danego terenu po korzystnej cenie (sady owocowe)
Dariusz Grenda tel. 506-057-759, biuro@avest.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
mariusz_farm
|
Wysłany: 18:12 Czw 16 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
kur-rk napisał: | plan nawozowy dotyczy wyłącznie pakietu rolnictwo zrównoważone. Musi, co rocznie, to zrobić doradca rolnośrodowiskowy. |
Proszę o pomoc
Jaki wpływ będzie miało rozporządzenie (dot stref erozyjnych) na programy rolnośrodowiskowe
- czy płatnośc za pakiet ochrona gleb i wód nie będzie w takich przypadkach zawieszona ?
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20090400327&type=2&name=D20090327.pdf |
|
Powrót do góry |
|
 |
kur-rk

|
Wysłany: 07:26 Czw 16 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
plan nawozowy dotyczy wyłącznie pakietu rolnictwo zrównoważone. Musi, co rocznie, to zrobić doradca rolnośrodowiskowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wladislaw

|
Wysłany: 18:12 Sro 15 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Mam takie pytanie. W dopłatach rolnośrodowiskowych które rozpocząłem w 2008 roku zgodnie z rozporządzeniem trzeba co roku robić plan nawożenia dla gospodarstwa. Czy taki plan musi zrobić doradca czy można go zrobić samemu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 12:50 Czw 26 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Witam, otoz mam pierwszy raz RŚ i w dniu dzisiejszym wplynely mi pieniazki bardzo sie ciesze ze przynajmniej ze mna sie rozliczyli w czasie... pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
eWielkopolanin
|
Wysłany: 11:52 Czw 26 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
A orientujecie się jaka jest stawka do rolnictwa zrównoważonego? Do tej pory było 360 zł/ha ale kilka dni temu byłem na szkoleniu z Prow i mówili, że 450zł. I teraz nic nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
skoczek
|
Wysłany: 10:40 Sro 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Niestety nie mozna miec tych dwóch programów,a krowy i tak mam ,wiec dopłate bede miał tak jakby gratis. Mam duzo obornika,więc próchnicy mi nie brakuje,zresztą gorczyce tez siałem bez dopłat. A np po ziemniakach lub kukurydzy przeciez ona nie urosnie, i pieniądze wyrzucone w błoto. W warunkach suszy zboza jare nie mają plonu,nie wspomne juz o przedłuzającej sie wiosnie.Teraz tez zmniejszyli stawke z ha.W naszym rejonie coraz wiecej ludzi rezygnuje z tego programu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 09:51 Sro 25 Lut 2009 Temat postu: Do Skoczek |
|
|
Przecież możesz miec rolnośrodowiskowe i chodowac krowy !
Chyba, że detocja którą otrzymujesz z rś jest niezbyt wysoka.
Ja przystąpiłem do nowego PROW w zeszłym roku i jest to znaczna
dotacja dla mnie. A siejąc poplony np. gorczyce nie zapominaj, że wprowadzasz też biomasę do ziemi. Wszystkiego są plusy i minusy.
Policz sobie koszty jakie poniesiesz wchodząc w krowy od początku i
okres jaki minie i koszty jakie poniesiesz zanim zaczną przynosic dochód, jeżeli
zaczna! Jest to każdego indywidualna decyzja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
skoczek
|
Wysłany: 09:42 Sro 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
A czy uwazacie ze wogóle warto wchodzic wte programy rolnosrodowiskowe? Ja prawdopodobnie oddam kase,bo chce z nich zrezygnowac , gdyz wejde w krowy. Uwazam ze to sie lepiej opłaci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 22:23 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Re: Do rybka 2485 |
|
|
rafal251074 napisał: | Twoje 80 to połowa mojego. A jak chcesz wiedziec to wiekszosc inwestuje w rozwój. A planując też wliczam dopłaty! Tak jak przy zwrocie vat-u wiem, że równo 2 miesiące Urząd Skarbowy zawsze wypłaci, i równo 2 miesiące trzyma się terminu. To wiem jak już planowac!
Pewnie dostałeś gospodarkę po tatusiu?
A prowokowac nie muszę. Interesuje mnie jak jest u innych w różnych regionach kraju! |
szkoda slow.... w innych regionach jest jak i u ciebie... nie tylko ciebie w hu... robia....
pozdrawiam.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 22:05 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Do rybka 2485 |
|
|
Twoje 80 to połowa mojego. A jak chcesz wiedziec to wiekszosc inwestuje w rozwój. A planując też wliczam dopłaty! Tak jak przy zwrocie vat-u wiem, że równo 2 miesiące Urząd Skarbowy zawsze wypłaci, i równo 2 miesiące trzyma się terminu. To wiem jak już planowac!
Pewnie dostałeś gospodarkę po tatusiu?
A prowokowac nie muszę. Interesuje mnie jak jest u innych w różnych regionach kraju! |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 21:34 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
rafal251074 napisał: | Mój sąsiad po 14 dniach roboczych dzisiaj dostał dopłaty. Ja jestem troszkę większym rolnikiem i mimo decyzji RŚ, obszarowych i onw nie otrzymałem do dzisiaj żadnej kasy na konto? Czy system nie powinień traktowac wszystkich równo?
Tylko dlatego, że nie jestem małym rolnikiem, mam dostac później?
Gdzie tu spraiwedliwośc?
I co wierzysz w 28 lutego, że dotrzymają dalej?
Bo ja kredytu napewno nie wezmę! Od 8 lat nie brałem, i nie wezmę!
Gdyby chodziło o 5 tyś. to bym sobie głowy nie zawracał.
Ale dużo zainwestowałem w zeszłym roku, i liczyłem przy planach, że terminów dotrzymają. A tu ani jak planowac!
Ty jak chcesz to czekaj, i kłaniaj się panom z ARIMR!
Bo bez nacisku na ARIMR, bez jedności rolników, zawsze tak będzie.
Widac, że jeszcze chodzisz do szkoły!
Pozdrawiam! |
nastepny prowokator... koles studiuje a nie chodze do szkoly.... to jest roznica.... a ja kredyt mam i go splacam sam heh a pieniazki zainwestuje w cos albo odnowie sobie gospodarstwo bo na nawozy i paliwo mi starcza z gospodarki... ja w zeszlym roku zainwestowalem ponad 80tys zl w swoja gospodarke i nie licze ani nie klaniam panom z agencji .... a jak nie bierzesz kredytow to czemu ci pieniedzy nie starcza?? inwestujesz?? jakbym slyszal kolesia od siebie z wioski ktory ha ma w hu... caly sprzet krowki do tego i caly czas mu brakuje... i ponoc tez kredytow nie bierze.... ale szczerze mowiac to mnie gucio obchodzi kto jak zyje i jak mu sie powodzi a nie lubie osob ktore przez intenet robia sie bogami i nie wiadomo kim... masz problem to stan twarza w twarz i mi powiedz cos oczerniajacego... dla mnie to dziecinne i malostkowe... mam nadzieje ze ci Kasa przyjdzie do konca lutego i skonczysz tylko narzekac.... pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 21:18 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
To gratuluje ! Przynajmniej ktoś zrobił to co powina większośc rolników
którym nie dotrzymali terminów! Pozdrawiam ! Mi pozostaje czekac do 28 lutego, i zobaczymy czy wypłaca?
Jedyne co słyszę od pracowników BP to :"
spokojnie Agencja przeleje pieniążki 28 lutego na konta. Z tego co wiem pieniadze już częciowo wplynely na konta a wiem od rolników ktorzy odwiedzają nasze BP i przy okazji nas informują"
A te dane o 42% wypłaconej sumy są z samej góry ARIMR.
Więc jak tu wierzyc w ich zapewnienia?
Albo usłyszysz (wypowiedz pracownika BP):
"a myśli Pan ze ja mam cos "madrego " do powiedzania beneficjentom jak dzwonia i sie pytaja kiedy beda mieli pieniazki na koncie?
tez mam informacje ze do konca lutego pieniażki maja byc na koncie i koniec... ale jak wczesniej napisalam mam informacje ze pieniadze sa przelewane, a czy wszystkie przelewy zostana wykonane pewnie tak bedzie centrala pracowala na dwie zmiany wiec im sie uda:)"
W 3 dni nadrobią te 58%? Bo ja nie wierzę?
Ale gratuluje decyzji, przejrzę Kodeks Postępowania Administracyjnego.
Prawo nie może działac w jedną stronę?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 21:07 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Odszkodowanie wynika z KPA, nie była to wielka kwota ale zrobiłem to dla zasady. Jak rolnik się spóźni to naliczają odsetki to i oni nie mogą być bezkarni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 20:46 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Hej Szopen72 |
|
|
Ja też mam spore dopłaty, bo jakby chodziło o jakieś 20 tyś. to nawet bym nie zatankował. I mimo wszystkich decyzji kasy u mnie nie widac. To jesteś chyba pierwszym który dostał odsetki z rś, nie słyszalem jeszcze o taki przypadku. Zobaczymy czy do 28 lutego wypłacą. Z tego co wiem odsetek nie płacą, a można dochodzic tylko odszkodowania na drodze cywilnej?
Jak było u Ciebie? Z którego dnia miałeś rś decyzję i kiedy dostałeś kasę, z nowego prow?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 20:40 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ja mam spore dopłaty, dostaję oprócz UPO i JPO także ONW i RS na całe gospodarstwo z trzech działań.
Zwykle dostawałem dopłaty JPO, UPO i ONW w marcu lub kwietniu a RS w marcu, mimo że termin jest do końca lutego. W ubiegłym roku zażądałem odsetek za nieterminową wypłatę RS i dostałem je. W tym roku obszarowe łącznie z ONW dostałem w grudniu (2008) a RS na początku lutego |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 19:52 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
A w sprawie odwołania twojego będą zwlekac, aż minie ustawowy termin przedawnienia. A ty czekaj !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 19:49 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Mój sąsiad po 14 dniach roboczych dzisiaj dostał dopłaty. Ja jestem troszkę większym rolnikiem i mimo decyzji RŚ, obszarowych i onw nie otrzymałem do dzisiaj żadnej kasy na konto? Czy system nie powinień traktowac wszystkich równo?
Tylko dlatego, że nie jestem małym rolnikiem, mam dostac później?
Gdzie tu spraiwedliwośc?
I co wierzysz w 28 lutego, że dotrzymają dalej?
Bo ja kredytu napewno nie wezmę! Od 8 lat nie brałem, i nie wezmę!
Gdyby chodziło o 5 tyś. to bym sobie głowy nie zawracał.
Ale dużo zainwestowałem w zeszłym roku, i liczyłem przy planach, że terminów dotrzymają. A tu ani jak planowac!
Ty jak chcesz to czekaj, i kłaniaj się panom z ARIMR!
Bo bez nacisku na ARIMR, bez jedności rolników, zawsze tak będzie.
Widac, że jeszcze chodzisz do szkoły!
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 19:37 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
ja dzwonilem tak dla wiadomosci czy cos wiadomo w mojej sprawie o odwolaniu z ubieglego roku a przy okazji zapytalem sie o obszarowki i RŚie hehe.... a nie wziales pod uwage np ze wyplacaja malym gospodarstwom a pozniej biora sie za wieksze??
np u mnie na roku z ok 60 mlodych rolnikow wiekszych gospodarstw niedostali jeszcze decyzji na obszarowki a RS juz maja od grudnia tak jak ja, natomiast ci mniejsi rolnicy juz nawet swoje pieniazki zainwestowali bo dostali je w grudniu i styczniu... jak dla mnie pozostaje tylko czekac .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 18:44 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
A te 42% procent wypłaconej sumy z programów rolnosrodowiskowych do 20 lutego 2009, to informacja z Warszawy z ARIMR.
Małe moje obliczenia statystyczne:
Procentowo wydane decyzje do grudnia 2009: 64,44 %
Procentowo wypłacona suma na 20 lutego 2009: 42,01% - 75,6mln
Całkowita suma do wypłaty: około 180mln zł
Średnia krajowa na gospodarstwo do wypłaty: 8369,06 zł
Liczba dni roboczych na wypłaty gdyby wypłacali po 5mln na dzień (ostatnie 3 tygodnie): 35,99 dni roboczych
Liczba przybliżonych zrealizowanych wypłat do 20 lutego 2009: 9032,9
Tygodniowo: 3011 dziennie: 602,2
Pozostało decyzji z grudnia do wypłacenia (na 13855 wystawionych do 31 grudnia 2008): 4822,01
A wszystkicj jest 21,5 tyś.
Więc o dotrzymaniu terminu chyba nie ma mowy????????????????????  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 18:14 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Do rybka2485 |
|
|
Widzę, że ty też jesteś niecierpliwy rolnik skoro po Centralach dzwonisz!
Mimo podali w Centrali, że na temat wypłat rolnośrodowiskowych nie posiadają żadnych informacji + gołych przepisów.
Podejrzewam, że dla odczepnego Ci tak powiedzieli.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 18:08 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Re: Do Skoczek |
|
|
rafal251074 napisał: | Czy masz kontynuację programu czy jesteś z nowego PROW? |
czym sie tak martwisz?? jestes jakis pewnie mlody rolnik i jeszcze nie nauczyles sie cierpliwosci hehe.... nie jeden czeka na kase a to na kredyt a to na nawoz ale i tak tego nie przyspieszysz... mi dzis w centrali powiedzieli ze zdarza z wyplatami... wiec nie wiem jak to bedzie pozostaje nam zekac a nie panike siac na forum hehe... przynajmniej temat podtrzymujesz na czesto ogladanym hehe pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 16:58 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Do Skoczek |
|
|
Czy masz kontynuację programu czy jesteś z nowego PROW? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal251074

|
Wysłany: 16:12 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: Do 20 lutego tylko 42% sumy !!! Kpina |
|
|
Z nowego PROW z programów rolnośrodowiskowych (21,5 tyś rolników)dowiedziałem się, że wypłacili tylko około 42% sumy przewidzianej do 20 lutego. Więc o dotrzymaniu terminu przez ARIMR nie ma szans. Pozostały im tylko 3 dni na wypłaty i po terminie. Wygląda na to, że do końca lutego otrzyma tylko połowa rolników, i jak im wierzyc?
Czy ktoś kto wstąpił do programu w zeszłym roku otrzymał już kasę i kiedy otrzymał decyzję? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|