Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 10:54 Pon 1 Mar 2021
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Żeldrob1
|
Wysłany: 06:49 Sob 2 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
bez głupiego pierdo...nia - proste wyliczeni , które robiłem już tutaj dziesiątki razy : koszt paszy na dzisiaj to średnio brutto od 1340 do 1400 czyli średnio 1370, spożyciem od 1,5 do nawet 1,7 zależy kto, co i jak - wiec średnio 1,6 czyli pasza na 1 kg przyrostu kosztuje około 2,20 . Pisklak ze szczepieniami brutto 1,45 - 1.55 czyli średnio 1,50. Zakładając wagę żywca 2,5 to koszt pisklaka do 1 kg żywca wynosi 60 groszy . Pasza + pisklak mamy 2,80 ! Prąd to jakieś 7-8 groszy do kg. Opał - nie wiem jak inni , ale ja ogrzewam do końca - mam obiekty na ekogroszek i na gaz - średnio do 1 kg muszę doliczyć od 15 do 20 groszy czyli mamy 3,05-3,10 !!! pasza + pisklak+prad+opał. Oczywiście mozna grzać budy tylko 2-3 tygodnie, mieć gnój na kurniku , a kury takie , że ubojnia jak je widzi to ręce zaciera bo może w pip odliczeń zrobić . Ale mozna jak ja ogrzewać do końca , mieć na kurniku sucho ,kurę białą nie "górnika" i dobrą konwersją paszy. Można zamiast propanem czy ekogroszkiem palić miałem ( taniej około 30% ) , gazem ziemnym jeżeli jest akurat w pobliżu rura i można zrobić przyłącze tylko ile kurników tak ma? Niewiele . Dalej koszty - siła najemna , która chce od sztuki łapania co najmniej już 20 groszy = do kg 8 groszy . Przygotowania obiektów - mycie , dezynfekcja mokra , sucha, gorąca chmura- ktoś robi sam to ma trochę taniej , jak robi to firma zewnętrzna ja u mnie to do kg muszę doliczyć 6 groszy - same środki i moja robocizna to 4 grosze . Mamy już 3,20-3,24. Wywalanie gnoju - nawet jak ktoś robi sam , maszyna to kuźwa mać do zbiornika nie nasika i w 15 minut tego nie zrobi wiec koszt paliwa i robocizny MUSI doliczyć bo to.......KOSZT!!! Ile ludziom na godzinę płacicie ? To chociaż tyle policzcie jak SAMI na ładowarce siedzicie , a przecież do wygaśnięcia z kątów i zamiatania jak nie ma się nikogo na stałe też trzeba komuś zapłacić. Jeden pracownik stały to koszt brutto minimum 5 tys. m-c . Niech obsłuży 3 kurniki to sobie wyliczcie ile z jego 2 miesięcznego wynagrodzenia trzeba do kilograma doliczyć. Dalej- słoma , którą niektórzy mają na wymianę, niektórzy płacą , inni robią sami - nie doliczam. Woda - niby niewiele , ale koszt jest . Ile to zależy czy wodociągi , czy własne ujecie - każdy musi sobie wyliczyć. Obsługa weterynaryjna- szczepienia , leki, witaminy - 5-6 groszy , a może być i 10 groszy do kilograma - zależy czy mamy dobrego pisklaka czy "dobrego" wg wylęgarni Zależy czy dobrze zaszczepimy , czy może "Izrael " się przypałęta i rzut idzie w pis/du. Zauważcie, że jeszcze nie napisałem o kosztach bankowych , kredytach, odsetkach ......nie kazdy ma , a ci którzy mają wiedzą ile do banku co miesiąc, kwartał płacą wiec niech sobie doliczą - wg mojej wiedzy budowniczy z milionowymi kredytami muszą doliczyć. nawet ponad 30 groszy do każdego kilograma . Dalej- koszty podatki, paliwo, świadectwa wywozowe, badania, ubezpieczenia , telefony.......... i jeszcze sporo innych drobiazgów , które byłyby na pełnej księgowości doliczone , ale na ryczałcie hodowcy tego nie liczą i udają , że nie ma. AMORTYZACJA!!!a.......... to słowo abstrakcja....WYNAGRODZENIE HODOWCY - to druga abstrakcja . Pytanie- jeżeli sa takie koszty to jak wszyscy prosperują? Ano nijak - ta branża to totalne kredytowanie - kazdy u każdego z tym , że to hodowca ma zawsze w du.p.e . Wolnorynkowiec trafi po 4 i rok zamknie na zero .No chyba, że koronawirus to wtedy ma pozamiatane. Na umowę ciągle w okolicach zera - GŁODOWEGO ZERA i często tylko kombinacje i oszustwo pozwalają kilka groszy zarobić. Wykazywanie większej upadkowości i sprzedaż drożej na wolnym. Gdyby dzisiaj kazali wszystkim się wyzerować to hodowców drobiu zostałoby może ze 20% , a reszta to BANKRUCI!!! Jak nie będzie ceny , wg dzisiejszych kosztów paszy + innych , 3,50-3,60 i to dla tych bez wielkich . bankowych zobowiązań będzie bardzo ciężko . A "bankowcy" ??? Ciągłe kredytowanie i kumulowanie strat w końcu się skończy , a wtedy niestety KOMORNIK!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 23:26 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Żeldrob1 napisał: | Demiurg napisał: | Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla. |
Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka |
Nie wiem jak u was jest dokładnie w tym momencie ale coś około 3.05-3,1 powinno być to minimalne 0 jak zrobi się wszędzie 100%
Tak patrząc po swojej produkcji. Wzrost kosztów jest ogromny. Pasza nie jest jedynym dużym kosztem ! Tak było jeszcze 5 lata temu. Gdzie reszta byłą pomijalna przy dużej skali. | Tego wyliczenia nie da się na spokojnie komentować !!! 3,05-3,10 to jest ZERO??? Sorry , ale Zero ekonomiczne, matematyczne to jesteś TY !!! Chłopie pasza, pisklak i opał to tylko część kosztów więc proszę nie kompromituj się bo czytają to forum wytw. pasz , wylęgarnie, ubojnie i cieszą się , że mogą w negocjacjach h z hodowcami podpierać sie takimi kretynizmami. Chociaż doskonale wiedzą, że jest inaczej , ale jak hodowca głb to trzeba z nim jechać. ~I tak to sie kręci!!! |
Tak się składa , że wytw. Pasz maja swoje fermy , fermy doświadczalne . I wiedzą doskonale co ile kosztuje.
Nie mniej doprawiają swoje kłamstwo i wtłaczają nieprawde przedstawicielom. I tak przyjeżdża przedstawiciel na ferme i chwali się jakie to wspaniałe wyniki sa na ich fermie i koszt 2,7 !!!i zaraz ten sam przedstawiciel patrzy z zazdrością na zysk hodowcy ale jednocześnie dochód przedstawiciela to jest to ile ugra ceny za pasze z hodowca i ile paszy sprzeda. Pokazac jak to jest pięknie hodować i podpowiadac ze można (czytaj trzeba) niezle klienta oskubać inaczej pendja podstawowa (2500) .
Na węglu panie medoxie wychodzi drożej. Węgiel podrożał 100procent do tego fatalny jeśli chodzi o miał. No i ten bufor ktory latem i wiosna niepotrzebny. Jak na razie gaz najtańszy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 22:22 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | Goliathus napisał: | medox napisał: | Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto |
Ale koszt liczony 3,4 netto na wyjście na 0 to by wychodziło że chodowca zarabia na jednym rzucie w roku bo w 2019r tylko raz powyżej 3,4 sprzedawałem |
To ja jestem ciekaw po co wy to jeszcze robicie |
Bo to branża hobbystyczna tak jak zbieranie motyli albo znaczków. Tu są sami hobbyści I mówi to osoba która w drobiarstwie siedzi kilkadziesiąt lat. Może nie konkretnie w mięsku, ale też epizody miałem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 22:11 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Żeldrob1 napisał: | Demiurg napisał: | Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla. |
Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka |
Nie wiem jak u was jest dokładnie w tym momencie ale coś około 3.05-3,1 powinno być to minimalne 0 jak zrobi się wszędzie 100%
Tak patrząc po swojej produkcji. Wzrost kosztów jest ogromny. Pasza nie jest jedynym dużym kosztem ! Tak było jeszcze 5 lata temu. Gdzie reszta byłą pomijalna przy dużej skali. | Tego wyliczenia nie da się na spokojnie komentować !!! 3,05-3,10 to jest ZERO??? Sorry , ale Zero ekonomiczne, matematyczne to jesteś TY !!! Chłopie pasza, pisklak i opał to tylko część kosztów więc proszę nie kompromituj się bo czytają to forum wytw. pasz , wylęgarnie, ubojnie i cieszą się , że mogą w negocjacjach h z hodowcami podpierać sie takimi kretynizmami. Chociaż doskonale wiedzą, że jest inaczej , ale jak hodowca głb to trzeba z nim jechać. ~I tak to sie kręci!!! |
Po 1) Nie wnikam w to jak Ty produkujesz i jaki masz wariant spłacania kredytu, jak masz wyższe koszty to jest twój problem, a nie mój. Jeżeli zakładają że masz mieć 10% zysku to niech sami produkują. I mogę się założyć że się nie odważą. Bo przy obłożeniu tego ryzykiem to 10% to jest mało. Ja ryzyka nie wkalkulowywałem.
Po 2) Nie ubliżaj jak komuś nie patrzysz w oczy, za klawiatury to każdy kozak.
Po 3) osoba co jedzie bez kredytów ma inne koszty niż osoba z kredytami. nikt nikomu nie kazał robić agresywnego wariantu rozbudowy w systemie 100-80-60-40-20-0 %. Jedni rozwijali się wolniej i są stabilniejsi. Ci co robili to agresywniej żeby nabić skalę muszą ryzyko prowadzenia wziąć na siebie, bo takie ryzyko na starcie powinni byli brać pod uwagę. A jak nie brali to są takimi samymi debilami jak Ci co brali kredyty w frankach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 22:04 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | medox napisał: | Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto |
Ale koszt liczony 3,4 netto na wyjście na 0 to by wychodziło że chodowca zarabia na jednym rzucie w roku bo w 2019r tylko raz powyżej 3,4 sprzedawałem |
Medziu oblicza sobie to chyba dla kredytu na całą inwestycje na samym początku spłacania
Ja przyjąłem już z wariantem z amortyzacją tak trochę na oko. Bo u każdego jest różna sytuacja biznesowo-finansowa.
Średnio to jest +/- +8% kosztów (realna inflacja) w tym roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Żeldrob1
|
Wysłany: 20:40 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 20:36 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | medox napisał: | Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto |
To ja jestem ciekaw po co wy to jeszcze robicie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 20:27 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 19:16 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Kumpel szuka dobrego lakiernika. 7 tysi netto płaci. Na umowę z pełnym zusem. Emerytura 5x taka jak potem z krusu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meda
|
Wysłany: 19:08 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
prąd w górę woda także a o paszy to już nie mówię a za te 3 złote to przyszłość w lesie na gałęzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 18:56 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Jebnijcieee się w łeb. Powiedz później dziecku i żonie ze chwaliłeś się na forum ze za 3 złote im przyszłość wystrugałeś. Psychiatra potrzebny Medox ma racje !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 18:53 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Festiwal na debila znów ogłoszony???? I tak wam powiedzą ze ma Pan za duże koszty i trzeba u Pana szukać Czy wy jesteście triollami ? Weź jeden z drugim idź do księgowej to ci powie gdzie masz koszty i dlaczego jesteś biedny.
Operator koparki zbiera dziś 7000-10000 a nam dają 3.0 na kontrakcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 18:51 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meda
|
Wysłany: 18:42 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
A liczyłeś swoją pracę? Bo zazwyczaj się tego nie uwzględnia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tradytor
|
Wysłany: 18:10 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
2,9 ubojnie muszą Cię bardzo kochać |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 16:59 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Tak patrząc po swojej produkcji. Wzrost kosztów jest ogromny. Pasza nie jest jedynym dużym kosztem ! Tak było jeszcze 5 lata temu. Gdzie reszta byłą pomijalna przy dużej skali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 16:54 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 16:24 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 15:59 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | A czyj to post? Zakładam, że filuta Tak, tak, wszystko to spisek.A może to Cedrob abo Animex covida wypuścił żeby kurniki przejąć w PL ?
Przykro mi Goliathus, ale co byś nie napisał, nie sprzedasz teraz kurek tak dobrze jak w marcu.Choc i tak sprzedasz sporo drożej niż w kwietniu. Zawsze to mniejsza strata |
Ktoś tam wstawił ten post ale pod innym tematem |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 14:39 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
A na ile procent a wiesz co się dzieje z kim Dzong unem |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 14:37 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
A czyj to post? Zakładam, że filuta :lol: Tak, tak, wszystko to spisek.A może to Cedrob abo Animex covida wypuścił żeby kurniki przejąć w PL ? :lol:
Przykro mi Goliathus, ale co byś nie napisał, nie sprzedasz teraz kurek tak dobrze jak w marcu.Choc i tak sprzedasz sporo drożej niż w kwietniu. Zawsze to mniejsza strata |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 11:47 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
quote="adi83"]zakłady robią nas cały czas w konia magazyny mają puste cedrob i animex, kurczak schodzi na bieżąco żadnych zapasów niema. mają podpisane umowy długoterminowe a po za tym w niektórych krajach zaczyna brakować jedzenia o tym nikt głośno nie mówi animex kupuje kury z wolnego rynku po 1,50 zł i im sie opłaci sprzedać pierś po 5 zł i niech mi ktoś powie że zakłady dokładają a cedrob bije po 1 milin dziennie i towar schodzi na bieżąco. tylko to zwalanie na wirusa[/quote
Pozwoliłem sobie zacytować jestem tego samego zdania |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 11:23 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
W tym roku przycmil cię 1 i 3 maja piątek i niedziela |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:11 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Infa na ten temat są sprzeczne.W zależności od powiatowego. Bez ustalenia podstawy prawnej dyskusja w tym temacie jest bezcelowa, ja na przykład nie znam podstawy prawnej w tym temacie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|