Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
medox
|
Wysłany: 18:51 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meda
|
Wysłany: 18:42 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla. |
Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka |
A liczyłeś swoją pracę? Bo zazwyczaj się tego nie uwzględnia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tradytor
|
Wysłany: 18:10 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Goliathus napisał: | filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla. |
Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka |
2,9 ubojnie muszą Cię bardzo kochać |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 16:59 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak u was jest dokładnie w tym momencie ale coś około 3.05-3,1 powinno być to minimalne 0 jak zrobi się wszędzie 100%
Tak patrząc po swojej produkcji. Wzrost kosztów jest ogromny. Pasza nie jest jedynym dużym kosztem ! Tak było jeszcze 5 lata temu. Gdzie reszta byłą pomijalna przy dużej skali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 16:54 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 16:24 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 15:59 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | A czyj to post? Zakładam, że filuta Tak, tak, wszystko to spisek.A może to Cedrob abo Animex covida wypuścił żeby kurniki przejąć w PL ?
Przykro mi Goliathus, ale co byś nie napisał, nie sprzedasz teraz kurek tak dobrze jak w marcu.Choc i tak sprzedasz sporo drożej niż w kwietniu. Zawsze to mniejsza strata |
Ktoś tam wstawił ten post ale pod innym tematem |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 14:39 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
A na ile procent a wiesz co się dzieje z kim Dzong unem |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 14:37 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
A czyj to post? Zakładam, że filuta :lol: Tak, tak, wszystko to spisek.A może to Cedrob abo Animex covida wypuścił żeby kurniki przejąć w PL ? :lol:
Przykro mi Goliathus, ale co byś nie napisał, nie sprzedasz teraz kurek tak dobrze jak w marcu.Choc i tak sprzedasz sporo drożej niż w kwietniu. Zawsze to mniejsza strata |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 11:47 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
quote="adi83"]zakłady robią nas cały czas w konia magazyny mają puste cedrob i animex, kurczak schodzi na bieżąco żadnych zapasów niema. mają podpisane umowy długoterminowe a po za tym w niektórych krajach zaczyna brakować jedzenia o tym nikt głośno nie mówi animex kupuje kury z wolnego rynku po 1,50 zł i im sie opłaci sprzedać pierś po 5 zł i niech mi ktoś powie że zakłady dokładają a cedrob bije po 1 milin dziennie i towar schodzi na bieżąco. tylko to zwalanie na wirusa[/quote
Pozwoliłem sobie zacytować jestem tego samego zdania |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 11:23 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
W tym roku przycmil cię 1 i 3 maja piątek i niedziela |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:11 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Infa na ten temat są sprzeczne.W zależności od powiatowego. Bez ustalenia podstawy prawnej dyskusja w tym temacie jest bezcelowa, ja na przykład nie znam podstawy prawnej w tym temacie |
|
Powrót do góry |
|
 |
luki135
Dołączył: 28 Cze 2016 Posty: 57 Skąd: Kujawsko-pomorskie / Wielkopolskie
|
Wysłany: 11:00 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Ale was de heus ukochał dobrze że już nie widzę tych ściemniaczy od dwóch lat.
A co do sprzedaży bezpośredniej to wg weterynarii powinieneś prowadzić rejestr kto i ile kupił z adresem zamieszkania. Takie info dostałem w powiatowym. Chodzi o to żeby wiedzieli jakby co gdzie poszły kury. Jeszcze jest pyt jak odnieś się do skarbówki.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nowy2020
|
Wysłany: 10:47 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Meda napisał: | Nowy2020 napisał: | Witam wszystkich , jestem nowy i mam pytanko czy dozwolona jest sprzedaż bezpośrednia kurczaków od hodowcy na terenie jego fermy ? |
Wydaje mi się, że jest dozwolona, rozmawiałem na ten temat z Powiatowymi i ich interesuje żywiec transportowany do ubojni. Także sprzedaż na terenie fermy powinna być dozwolona, inna sytuacja tyczy się pewnie przemieszczania przez hodowcę. |
ok dzięki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meda
|
Wysłany: 10:25 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Nowy2020 napisał: | Witam wszystkich , jestem nowy i mam pytanko czy dozwolona jest sprzedaż bezpośrednia kurczaków od hodowcy na terenie jego fermy ? |
Wydaje mi się, że jest dozwolona, rozmawiałem na ten temat z Powiatowymi i ich interesuje żywiec transportowany do ubojni. Także sprzedaż na terenie fermy powinna być dozwolona, inna sytuacja tyczy się pewnie przemieszczania przez hodowcę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 09:11 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Tym samym, od dnia 14 kwietnia 2020 r. ceny MINROL stanowiące dotąd podstawę do ustalania ceny bazowej skupu żywca zostaną zastąpione ceną De Heus. Nowa stawka będzie ustalana z uwzględnieniem cen ministerialnych i rynkowych. Cena De Heus, obowiązująca w cyklach tygodniowych, będzie ustalana w każdy piątek i komunikowana w każdy poniedziałek otwierający cykl, poprzez jej opublikowanie na stronie De Heus, pod adresem:
https://www.deheus.pl/business- solutions/livestock-price . Zmianie podlega także wysokość wszystkich dodatków cenowych o charakterze indywidualnym, które zostaną tymczasowo obniżone o 50%. Korekta wartości dodatków cenowych ma charakter przejściowy, a ich pełna wartość zostanie przywrócona wraz ze stabilizacją sytuacji rynkowej.
Omawiane zmiany dotyczą bezwzględnie wszystkich hodowców objętych umowami kontraktacyjnymi i będą wprowadzone na mocy aneksów do umów, których podpisanie zaplanowano na okres od 6 do 13 kwietnia 2020 r. Jednocześnie informujemy, że brak akceptacji warunków aneksu jest równoznaczny z wypowiedzeniem umowy kontraktacji przez De Heus.
Koniec cytatu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
|
Powrót do góry |
|
 |
egg2PL
|
|
Powrót do góry |
|
 |
egg2PL
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nowy2020
|
Wysłany: 08:23 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich , jestem nowy i mam pytanko czy dozwolona jest sprzedaż bezpośrednia kurczaków od hodowcy na terenie jego fermy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agrrik
|
Wysłany: 00:24 Pią 1 Maj 2020 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | Co wy macie z tą horeca większość restauracji w uni serwuje legalnie na wynos !!!!! . Reszta jak nie je w restauracji to je w domu święta jak się zbliżają to wtedy ostro wzrasta zapotrzebowanie na mięso dlaczego czy w święta tylko bary są otwarte ??? Wszystkie zamknięte a mięso każdy chce . |
filuś skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 20:22 Czw 30 Kwi 2020 Temat postu: |
|
|
Co wy macie z tą horeca większość restauracji w uni serwuje legalnie na wynos !!!!! . Reszta jak nie je w restauracji to je w domu święta jak się zbliżają to wtedy ostro wzrasta zapotrzebowanie na mięso dlaczego czy w święta tylko bary są otwarte ??? Wszystkie zamknięte a mięso każdy chce . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meda
|
Wysłany: 20:05 Czw 30 Kwi 2020 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj dostałem telefon od biura podróży z informacją, że nie polecę na czerwcowe wakacje. Mogę dostać w zamian bon na termin sierpień - wrzesień lub oczywiście zwrot kasy, więc HoReCa do sierpnia odpada a cena drobiu nie wzrośnie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 19:43 Czw 30 Kwi 2020 Temat postu: |
|
|
Te mrożonki to samw Węgry tylko wciągną |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 19:17 Czw 30 Kwi 2020 Temat postu: |
|
|
Filut, ja Cię proszę, KIPDiP podaje, że mamy zapasy na poziomie rocznego importu średniej wielkości kraju, a ty piszesz, że 3ubojnie coś przymrozily. Zlituj żesz się z pisaniem takich bajek.
Podobna sytuacja jest prawie na całym świecie. Kiedy oni to wyrzuca, gdzie i komu nie wiem, wiem tylko, bo to wiedza powszechna, że jest tego w ch |
|
Powrót do góry |
|
 |
|