Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 02:52 Pią 5 Mar 2021


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 233, 234, 235 ... 2575, 2576, 2577  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 65

PostWysłany: 18:51 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez pracowników, bez kredytu, bez amortyzacji, bez pracy własnej, bez liczenia wielu drobnych kosztów które liczy się w każdej dzielności, z paroma kombinacjami, na super wyniku i przed podwyżkami pasz oraz na węglu nie na gazie, może się by i dało.Tylko fakturę za prąd sugeruje sprawdzic.Koszt liczony normalnie to 3.4netto.Po raz setny powtarzam, że chyba nie ma drugich takich głupców na ziemi poza hodowcami drobiu w Polsce, którzy prześcigają się w udowadnianiu wszem i wobec jak to oni potrafią zrobić to tanio. A najczesciej liczą to w sposób typu- a mam swoje zboże to nie wliczam, albo zostało 4t paszy z poprzedniego rzutu, poszło w tym, ale kto by to liczył itp itd.Ktoś z was zna koszt produkcji tony paszy, albo pisklaka albo koszty ubojni? Nie, bo nikt normalny nie biega z tym po forach, spotkaniach itd i nie opowiada o tym. A ci co niby tak tanio robią, to potem widać po fermach, błoto, pokrzywy po pas, to na drucie, to na kleju, tam owinięte silvertape , tam podstęplowane, ale ja zrobię za 3netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Meda



Dołączył: 24 Mar 2020
Posty: 81
Skąd: Wielkopolskie

PostWysłany: 18:42 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Goliathus napisał:
filuś napisał:
Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla.


Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka


A liczyłeś swoją pracę? Bo zazwyczaj się tego nie uwzględnia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tradytor



Dołączył: 17 Gru 2016
Posty: 255

PostWysłany: 18:10 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Goliathus napisał:
filuś napisał:
Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla.


Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka

2,9 Shocked ubojnie muszą Cię bardzo kochać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Demiurg



Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 1195
Skąd: Kraina Rozkoszy

PostWysłany: 16:59 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Goliathus napisał:
filuś napisał:
Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla.


Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka


Nie wiem jak u was jest dokładnie w tym momencie ale coś około 3.05-3,1 powinno być to minimalne 0 jak zrobi się wszędzie 100% Smile
Tak patrząc po swojej produkcji. Wzrost kosztów jest ogromny. Pasza nie jest jedynym dużym kosztem ! Tak było jeszcze 5 lata temu. Gdzie reszta byłą pomijalna przy dużej skali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Goliathus



Dołączył: 07 Sie 2018
Posty: 603

PostWysłany: 16:54 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

filuś napisał:
Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla.


Ja ostatnio liczyłem że koszt wyjścia na 0 to 2,9 netto a przecież pasze teraz mocno zdrozalaly także poniżej 3 to i tak chyba dokładka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3499
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 16:24 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś zadzwoniłem do restauracji i bez problemu został mi dostarczony kurczak pieczony z colą 0,5 l w gratisie .
Większość restauracji od jutra działa normalnie na wynos . A ubojnie zachęcają do wstawien a hodowcy mają to gdzieś 50 -70 gr podwyżki nikogo nie przekonały do większych wstawien bo to i tak poniżej kosztów hodowla.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Goliathus



Dołączył: 07 Sie 2018
Posty: 603

PostWysłany: 15:59 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
A czyj to post? Zakładam, że filuta Laughing Tak, tak, wszystko to spisek.A może to Cedrob abo Animex covida wypuścił żeby kurniki przejąć w PL ? Laughing
Przykro mi Goliathus, ale co byś nie napisał, nie sprzedasz teraz kurek tak dobrze jak w marcu.Choc i tak sprzedasz sporo drożej niż w kwietniu. Zawsze to mniejsza strata


Ktoś tam wstawił ten post ale pod innym tematem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3499
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 14:39 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A na ile procent a wiesz co się dzieje z kim Dzong unem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 65

PostWysłany: 14:37 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czyj to post? Zakładam, że filuta :lol: Tak, tak, wszystko to spisek.A może to Cedrob abo Animex covida wypuścił żeby kurniki przejąć w PL ? :lol:
Przykro mi Goliathus, ale co byś nie napisał, nie sprzedasz teraz kurek tak dobrze jak w marcu.Choc i tak sprzedasz sporo drożej niż w kwietniu. Zawsze to mniejsza strata
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Goliathus



Dołączył: 07 Sie 2018
Posty: 603

PostWysłany: 11:47 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

quote="adi83"]zakłady robią nas cały czas w konia magazyny mają puste cedrob i animex, kurczak schodzi na bieżąco żadnych zapasów niema. mają podpisane umowy długoterminowe a po za tym w niektórych krajach zaczyna brakować jedzenia o tym nikt głośno nie mówi animex kupuje kury z wolnego rynku po 1,50 zł i im sie opłaci sprzedać pierś po 5 zł i niech mi ktoś powie że zakłady dokładają a cedrob bije po 1 milin dziennie i towar schodzi na bieżąco. tylko to zwalanie na wirusa[/quote


Pozwoliłem sobie zacytować jestem tego samego zdania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3499
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 11:23 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym roku przycmil cię 1 i 3 maja piątek i niedziela
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 65

PostWysłany: 11:11 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Infa na ten temat są sprzeczne.W zależności od powiatowego. Bez ustalenia podstawy prawnej dyskusja w tym temacie jest bezcelowa, ja na przykład nie znam podstawy prawnej w tym temacie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki135



Dołączył: 28 Cze 2016
Posty: 57
Skąd: Kujawsko-pomorskie / Wielkopolskie

PostWysłany: 11:00 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale was de heus ukochał Rolling Eyes dobrze że już nie widzę tych ściemniaczy od dwóch lat.
A co do sprzedaży bezpośredniej to wg weterynarii powinieneś prowadzić rejestr kto i ile kupił z adresem zamieszkania. Takie info dostałem w powiatowym. Chodzi o to żeby wiedzieli jakby co gdzie poszły kury. Jeszcze jest pyt jak odnieś się do skarbówki..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Nowy2020



Dołączył: 01 Maj 2020
Posty: 36

PostWysłany: 10:47 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meda napisał:
Nowy2020 napisał:
Witam wszystkich , jestem nowy i mam pytanko czy dozwolona jest sprzedaż bezpośrednia kurczaków od hodowcy na terenie jego fermy ?

Wydaje mi się, że jest dozwolona, rozmawiałem na ten temat z Powiatowymi i ich interesuje żywiec transportowany do ubojni. Także sprzedaż na terenie fermy powinna być dozwolona, inna sytuacja tyczy się pewnie przemieszczania przez hodowcę.


ok dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Meda



Dołączył: 24 Mar 2020
Posty: 81
Skąd: Wielkopolskie

PostWysłany: 10:25 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowy2020 napisał:
Witam wszystkich , jestem nowy i mam pytanko czy dozwolona jest sprzedaż bezpośrednia kurczaków od hodowcy na terenie jego fermy ?

Wydaje mi się, że jest dozwolona, rozmawiałem na ten temat z Powiatowymi i ich interesuje żywiec transportowany do ubojni. Także sprzedaż na terenie fermy powinna być dozwolona, inna sytuacja tyczy się pewnie przemieszczania przez hodowcę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agroleń



Dołączył: 29 Lut 2020
Posty: 199

PostWysłany: 09:11 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tym samym, od dnia 14 kwietnia 2020 r. ceny MINROL stanowiące dotąd podstawę do ustalania ceny bazowej skupu żywca zostaną zastąpione ceną De Heus. Nowa stawka będzie ustalana z uwzględnieniem cen ministerialnych i rynkowych. Cena De Heus, obowiązująca w cyklach tygodniowych, będzie ustalana w każdy piątek i komunikowana w każdy poniedziałek otwierający cykl, poprzez jej opublikowanie na stronie De Heus, pod adresem:
https://www.deheus.pl/business- solutions/livestock-price . Zmianie podlega także wysokość wszystkich dodatków cenowych o charakterze indywidualnym, które zostaną tymczasowo obniżone o 50%. Korekta wartości dodatków cenowych ma charakter przejściowy, a ich pełna wartość zostanie przywrócona wraz ze stabilizacją sytuacji rynkowej.
Omawiane zmiany dotyczą bezwzględnie wszystkich hodowców objętych umowami kontraktacyjnymi i będą wprowadzone na mocy aneksów do umów, których podpisanie zaplanowano na okres od 6 do 13 kwietnia 2020 r. Jednocześnie informujemy, że brak akceptacji warunków aneksu jest równoznaczny z wypowiedzeniem umowy kontraktacji przez De Heus.
Koniec cytatu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agroleń



Dołączył: 29 Lut 2020
Posty: 199

PostWysłany: 09:05 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://youtu.be/El1x3Ykmw2k
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
egg2PL



Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 203
Skąd: pd-wsch PL

PostWysłany: 09:00 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/wegry-w-226-gospodarstwach-stwierdzono-ptasia-grype,184270.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
egg2PL



Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 203
Skąd: pd-wsch PL

PostWysłany: 08:59 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/krd-ig-proponujemy-program-doplat-do-prywatnego-przechowywania-miesa-drobiowego-wywiad,184445.html



https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ardanowski-polska-moze-zaspokoic-zapotrzebowanie-zea-na-mieso,184446.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nowy2020



Dołączył: 01 Maj 2020
Posty: 36

PostWysłany: 08:23 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich , jestem nowy i mam pytanko czy dozwolona jest sprzedaż bezpośrednia kurczaków od hodowcy na terenie jego fermy ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agrrik



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 163

PostWysłany: 00:24 Pią 1 Maj 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

filuś napisał:
Co wy macie z tą horeca większość restauracji w uni serwuje legalnie na wynos !!!!! . Reszta jak nie je w restauracji to je w domu święta jak się zbliżają to wtedy ostro wzrasta zapotrzebowanie na mięso dlaczego czy w święta tylko bary są otwarte ??? Wszystkie zamknięte a mięso każdy chce .


filuś skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3499
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 20:22 Czw 30 Kwi 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co wy macie z tą horeca większość restauracji w uni serwuje legalnie na wynos !!!!! . Reszta jak nie je w restauracji to je w domu święta jak się zbliżają to wtedy ostro wzrasta zapotrzebowanie na mięso dlaczego czy w święta tylko bary są otwarte ??? Wszystkie zamknięte a mięso każdy chce .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Meda



Dołączył: 24 Mar 2020
Posty: 81
Skąd: Wielkopolskie

PostWysłany: 20:05 Czw 30 Kwi 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj dostałem telefon od biura podróży z informacją, że nie polecę na czerwcowe wakacje. Mogę dostać w zamian bon na termin sierpień - wrzesień lub oczywiście zwrot kasy, więc HoReCa do sierpnia odpada a cena drobiu nie wzrośnie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Goliathus



Dołączył: 07 Sie 2018
Posty: 603

PostWysłany: 19:43 Czw 30 Kwi 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te mrożonki to samw Węgry tylko wciągną
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 65

PostWysłany: 19:17 Czw 30 Kwi 2020    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Filut, ja Cię proszę, KIPDiP podaje, że mamy zapasy na poziomie rocznego importu średniej wielkości kraju, a ty piszesz, że 3ubojnie coś przymrozily. Zlituj żesz się z pisaniem takich bajek.
Podobna sytuacja jest prawie na całym świecie. Kiedy oni to wyrzuca, gdzie i komu nie wiem, wiem tylko, bo to wiedza powszechna, że jest tego w ch
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 233, 234, 235 ... 2575, 2576, 2577  Następny
Strona 234 z 2577

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach