Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gall
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ciulacz
|
Wysłany: 15:43 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
warm-maz 3.1-3.2. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał 24
|
Wysłany: 13:42 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Na Kaszubach można dzisiaj dostać 3.20 |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 12:04 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Widzieliście relacje z protestów hodowców świń?Mówią to co od dawna mówią co po niektórzy z nas - cena świni to wynik polityki dużych zakładów znajdujących się w obcych rękach które odbierają każdą ilość i nie ma żadnej górki tylko płacą 2.80 za żywiec.Dotarli jacyś związkowcy do raportu wyników paru zakładów, które zarobily na czysto grube dziesatki milionów złotych a chłop liczy straty i nawet na paszę nie ma!! To samo k.u.r.w.a co u nas!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 11:44 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
witam lubuskie na dziś 2 90 3 00 netto . niema kokosów ale niema dokładki ,pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yon
|
Wysłany: 11:24 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Opolskie ZD 2.60 netto.
MD napisał: | Jak czują się ci, co teraz na kontraktacje oddają po 2,50zł. :?: |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MD
|
Wysłany: 10:05 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Jak czują się ci, co teraz na kontraktacje oddają po 2,50zł.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
MD
|
Wysłany: 10:01 Pon 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Małopolska 3.30zł.Na koniectygodnia na być coś więcej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 08:38 Nie 28 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
METAN napisał: |
zawsze słyszałem , że chodowcy drobiu to "extra klasa" wśród rolników
coś mi się nie zgadza ,bo widzę stado samolubów,nie umiejących kotaktować się ze sobą ,zapędzanych w "kozi róg " przez ubojnie i wytwórnie pasz | Do niczego nowego nie doszedłeś Odsyłam do lektury: posty hodowców drobiu na forum ppr  |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 22:16 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
taki szum wokół importera (ubojnia POLBROJ k/Kutna) zrobili sami chodowcy,bez pomocy agencji detektywistycznych, trzeba tylko chcieć i patrzeć na drogi(np.można się zdziwić widząc samochód z żywcem ale na holenderskiej rejestracji--o takich dziwnych ubojach można się też dowiedzieć od zaprzyjażnionego pracownika, o Brazyli tez )
a może pomogłyby w tym Związki Chodowców( samo jeżdżenie do PP Leppera i Wojciechowskiego nie pomoże)
budowy nowych kurników nie wstrzymamy ( zwłaszcza że stawiają je głównie ubojnie -Konspol , Cedrob i inne ),ale ograniczyć produkcje możemy sami ,zaś nie podpisując z nimi umów na cenę 2.4-2.6 zmiejszymy ich zyski , a więc ograniczymy środki na budowę , a przede wszystkim ograniczymy możliwość zaniżania ceny tuszki (co za tym idzie , obniżania ceny żywca na wolnym rynku)
zawsze słyszałem , że chodowcy drobiu to "extra klasa" wśród rolników
coś mi się nie zgadza ,bo widzę stado samolubów,nie umiejących kotaktować się ze sobą ,zapędzanych w "kozi róg " przez ubojnie i wytwórnie pasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 20:28 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Oczywiście że R2 mówi bardzo dobrze i popieram go w całej rozciągłości,po tych stratach i bieżącej sytuacji powinno być 4.0 przez rok żeby coś odrobić tylko problem jest taki że to nie realne.Jeśli cena wybije się na b.wysoki poziom to spowoduje to lawinowy import+potężne nakłady+zwiększona częstotliwość wstaawień+budowa nowych obiektów(bo przecież będą myśleć że zawsze już tak będzie)a konsekwencje tego wszyscy znamy.Więć cena powinna według mnie być 3.20-w porywach 3.50 nie wyższa.Wtedy może dłużej się utrzyma bo inaczej będzie 4.00 a potem 2.00.
Jescze raz podkreślam że wiem,że mamy za sobą 1.5roku tragicznej sytuacji i powinno być non stop minimum 3,50 do 4.00 ale obawiam się ,że to niemożliwe.
A i bardzo podoba mi się pomysł z namierzeniem takich importerów i telewizja i Tira na bok i mięso do badania jaki syf przywożą i firma do kontroli-papiry śwadectwa pozwolenia iip.O!!!!to by dało gnojom w d.u.p.e.5 razy by się zastanowili zanim by coś przywieżli!!Tylko tu też problem-kto to zrobi???
Ale sam pomysł jest rewelacyjnie dobry.Dużo szumu wkoło takich firm skutecznie by je zniechęciło.Zeby jakas,nie wiem sam, agencja detyktywistyczna albo co jakaś dobra była-składka po 500zł od każdego hodowcy i już.Za kasę by to zrobili ale nie znam takich ludzi niestety którzy by się tego podjęli.ALe składkę daje natychmiast jak ktoś znajdzie grupę ludzi którzy będą potrafili nakręcić szum wokół tematu |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoszka
|
Wysłany: 19:36 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
2R-mądre,bardzo mądre słowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 15:22 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
2R ma rację,Czechy i Słowacja , to nie studnia bez dna (zresztą za ten import płacili 3.0 netto , a nam w tym czasie dawali 2,7) na szczęście żywca naprawdę mało i ceny znów idą w górę .Jeśli MEDOX chce produkować po 3.0 to jego sprawa , tylko po co.Obecna podaż żywca i związany z tym wzrost ceny ,wskazują , że najlepszym instrumentem regulują cym byłoby ograniczenie wielkości wstawień(np. 4-5 zamiast 6 w roku) ,przy porozumieniu się chodowców , tak , aby w danym regionie nie było wstawień"wszyscy naraz"(i głupich umów kotraktacyjnych z ceną gwarantowaną 2.4) Brazylia będzie zawsze , ale może mniej(kotyngent do UE i cło 1300 EUR/t ) Poza tym , czy nie można zablokować importera ( kontrola Inspekcji Drogowej na trasie, wezwanie Pow.Lek.Wet. do ubojni ,telewizja , radio) .tak zrobiono z ubojnią POLBROJ w zeszłym roku.dziś wolą stać, niż bić kurczaki z Holandi .w przypadku Brazyli model "francuski",tzn.TIRa w poprzek i na bok ,a mięso do badania (napewno mączka i stymulatory wzrostu obecne) |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 14:11 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
cena 3,17-3,35 brutto oczywiście za kg żywca choć podobno gdzieniegdzie jeszcze 2,80 netto.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 14:03 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Swiadomosć mamy bardzo dużą, mamy świadomość wielką !!!
Swiadomi jesteśmy również że nikt nie spłaci za nas rat kredytów , odsetek od tych kredytów, nikt też nie sfinansuje zakupu drożejącej paszy , bieżących remontów i napraw i wakacji których każdy potrzebuje . Mamy swiadomość tego że nikt nam nie odda poniesionych strat w ubiegłym roku z powodu ptasiej grypy i złej koniunktury prawie przez cały rok i pieniędzy dołożonych do poszczególnych cykli produkcyjnych.
A gdzie była lub gdzie jest swiadomość całej reszty branzy która wszelkie koszty i opciążenia przenosi na hodowców .
Gdzie podziała się swiadomość ubojni i zakładów drobiarskich skupójących żywiec po 2,0 2,20 netto przy kosztach na poziomie 2,50?
Mamy również świadomość że pszenica kosztowała pół roku temu 350zł.(bardzo zle że kosztowała tak nisko) a teraz nie ma dobrej po 700zł.
Dlatego ja świadomie przyjmę cenę np 4,00 netto za kg bo mam świadomość że walono mnie w rogi przez ostatnie 1,5 roku , ja się nie przyzwyczaiłem do tej sytuacji.
Czy zapomnieliście o cenach 3,20-3,60-4,20 za żywiec? Pasze zdrożały już ok 200 -250zł na tonie!Jaki kapitał zainwestowaliście w swoje gospodarstwa a jaki macie z tego zwrot?
W czechach czy na słowacji też wiecznie nie będzie tanio a ile mogą sprowadzić ? Tylko tyle żeby zapchać rynek na kilka dni i zmusić nas do kapituacji tak jak to miało miejsce tydzień temu i teraz okazuje sie że znów nie ma żywca , niektórzy mysleli że cena tuszek znów spadnie do poziomu 3,50 no i się zawiedli.
Ostatnie ceny jakie słyszałem to 3.17-3,35 brutto (wolny rynek)
Pozdrwaiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 10:46 Sob 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Nie wiem tylko czy macie świadomość,że wasze "up" spowoduje że kurczaka przywiozą skąd się da i będzie wielkie "dup" , tak jak ostatnio z ceny 3.90 na 2.60 w ciągu 4 dni.Cena 3.50 za żywiec powoduje że natychmiast wejdzie kurczak z czech,także kto może niech sobie sprzeda bo ta cena potrwa 2-3dni a potem znowu import zrobi nadwyżkę towaru i sztucznie zjadą ubojnie i hurtownie z ceną o złotówkę w 3dni bo jak zwykle stwierdzą że "zero ruchu" nagle się zrobiło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 22:43 Pią 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Temat: Cena brojlera
diablo
Odpowiedzi: 1600
Wyświetleń: 155940
Forum: Drobiarstwo Wysłany: Sro Sty 24 18:50 GMT 2007 Temat: Cena brojlera
Jaka sytuacja w małopolsce?? Jaka cena blojlera?
diablo
Forum: Drobiarstwo Wysłany: Wto Sty 23 10:11 GMT 2007 Temat: Cena brojlera
Prosze o padanie ceny blojlera w małopolsce> (Tylko konkretnie)
diablo
Forum: Drobiarstwo Wysłany: Pon Sty 22 10:02 GMT 2007 Temat: Cena brojlera
JAKA CENA W MAŁOPOLSCE?? Prosze o konkerty.
diablo
Forum: Drobiarstwo Wysłany: Pon Maj 15 13:19 GMT 2006 Temat: Cena brojlera
Jaka cena blojlera w małopolsce ??
Temat: Daty wstawień drobiu.
Brawo wreszcie jakieś nowe pytanie!!!
Bez obrazy ale proszę przeczytaj jeszcze raz . Tam są słowa : chyba , duże .nie ma słowa wielkie . upp ja rozumie jako wzrost cen. Jesli będzie jak twierdzisz wielkie upp ja jestem za !! To jest tylko moje skromne zdanie i tylko tak prosze je traktować !! może ktos napisać że dostaje cene 2,60 netto i to też będzie prawda.
i coś wiecej od siebie a nie tylko "jaka cena w małopolsce?" sorry(przepraszam) ale to trochę mało. Pzdr. ( pozdrowienia) |
|
Powrót do góry |
|
 |
diablo
|
Wysłany: 20:33 Pią 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
O co ci chodz 2R z tym wielkim Upp ??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mobilo
|
Wysłany: 14:02 Pią 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
wczoraj kaszuby mi proponowaly 3,10 dzisiaj z wielkopolski dostalem propozycje 3,20 ciekawe co bedzie w przyszlym tygodniu................ |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 08:55 Pią 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Brazylia wciąż jest ale w takiej cenie? chyba że chcą przyzwyczaić klientów do wysokich cen!! na zachodzie drożeje wieprzowina z powodu braku żywca.
Czy ktoś wie co oznacza skrót rt? pod szyldem polskiej wieprzowiny wprowadzają brazylijski drób? do Ziobry z tym!!!
Mozliwy ekspo
Numer oferty: 38019
Towar: /Mięso/Drób/Kurczak / Filet z piersi
Kupno/Sprzedaż: Sprzedaż
Nazwa: MITMAR EXPORT - IMPORT SP. J.
Adres: 91-203 Łódź, Traktorowa 170
Telefon: (042) 710 50 20
Fax: (042) 655-90-13
Email: mitmar@mitmar.pl
Osoba do kantaktu: Daniel Morawiec
Dodatkowa osoba do kontaktu
Ilość: 15 ton(y)
Cena: 14500 PLN
Data wprowadzenia: 2007-01-25
Data ważności oferty: 2007-02-01
Warunki płatności: d/u
Incoterms:
Informacje dodatkowe: Brazylijski
rt polskiej wieprzowiny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
2R
|
Wysłany: 00:23 Pią 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Za chwile 3,50 będzie mało bo pasza szybuje w górę!! COS się chyba kroi na przyszły tydzień jakieś duże Upp:) a może już od jutra? |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 19:32 Czw 25 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
po południu Piórkowscy gotowi byli dać 3.2+VAT,na Kaszubach 3.3 netto.Ilczak 3.2 , Kolonia Zawada rano 3.0 ,ale nie mogli pozyskać w tej cenie wystarczającej ilości |
|
Powrót do góry |
|
 |
Avilo
|
Wysłany: 16:41 Czw 25 Sty 2007 Temat postu: ceny |
|
|
W Wielkopolsce 2,8 do 3,0 netto - trend wzrostowy, z hiobowych wieści to na Wegrzech przy granicy z Serbią wykryto i potwierdzono ptasią grypę w fermie gęsi :-(. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rot
|
Wysłany: 16:24 Czw 25 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ubojnia piorkowskich 3,00zl netto na dzisiaj...i szukaja ptakow |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 10:57 Czw 25 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
przewidywania nie są optymistyczne.jeśli nawet cena utrzyma się na poziomie 3.0zł to wzrost cen paszy nie pozwoli pokryć kosztów(już teraz soja na punktach osiąga cenę do 1100zł/t).przypomnij sobie sytuację sprzed 3 lat(pasza po 1250).wstawiam w tym samym czasie, ale tylko połowę obiektów.moje pisklaki wezmą pewnie "napaleńcy" podnieceni wzrostem ceny żywca,co oznacza ,że w marcu pewnie dołożę, ale tylko do połowy.sytuację może poprawić wejście na rynek dawnego Hamrolu,ale nie wiadomo , czy zdążą ruszyć w marcu(pod warunkim że podpiszemy z nimi umowy zawierające określenie ceny minimalnej na poziomie kosztów)
zresztą, każda umowa taki zapis powinna posiadać,inaczej oddać musimy,a ubojnia zapłaci ile chce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|