Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 00:53 Nie 22 Wrz 2019


Urządzenia GPS
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 674
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 17:46 Sro 15 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no nie koniecznie sam kozystałem dzieki firmie od której kupuje nawozy normalnie nie przyjezdzaja sami niz na 500 ha jak sie nie myle
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 13:55 Sro 15 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może i masz racje tylko ty masz pewnie blisko do takiej firmy a jak by przyjechali do mnie to pewnie sam dojazd byłby dwa razy droższy niż pomiar Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 674
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 11:44 Sro 15 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no chyba ze usługowo choc nie widze sensu poniewaz płacisz firmie ok 10 zł za 1ha masz pole wymiezone i zrobiona mape nanawozenia
a miezysz tylko raz a mape zasobnosci gleby wypada robic co 3 lata wiec przy nastepnej okazi placisz tylko za mame glebowa ok 6 zł za 1ha
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 10:23 Sro 15 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno mi coś powiedzieć. Napewno bardzo konkurencyjną ale w tym roku jeśli będe mierzył usługowo to tylko znajomym żebym nabrał wprawy
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 23:39 Wto 14 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaką przewidujesz stawkę Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 22:33 Wto 14 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Własnych 25h ale mam kilka osób które są zainteresowane pomiarem więc może odzyskam już w tym roku trochę kosztów.
Dotej pory mierzyłem kraczką lecz spodziewam się kontroli, jak by było coś nie tak to mogę stracić więcej od wartości tego GPS-u Exclamation Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 674
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 18:23 Wto 14 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ile masz hektarów???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 14:45 Wto 14 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za informacje. Właśnie go sobie zamówiłem zobacze jak w praktyce będzie się sprawował Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 21:43 Pon 13 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak masz wyświetloną przebytą drogę, współrzedne i takie tam inne. Możesz zakładać WayPointy i potem sobie pomierzyć łącząc je po ściągnięciu do kompa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 20:42 Pon 13 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w trakcie mierzenia np. długości wyświetla aktualnie przebytą droge na bierząco Question Question Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 12:22 Pon 13 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten numer Ci nie wyjdzie aby zmierzyć powierzchnię musisz iść po obwidzie albo mierzysz długość a potem szerokość jaką musisz przebyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 19:44 Nie 12 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie do użytkowników Garmin GPS60.
Właśnie zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu i mam pytanie:
czy za pomocą tego uządzenia możliwe jest określanie wielkości działki w taki sposób że mam np. wyznaczyć powierzchnie 2ha - pole jest prostokątne
ja mierzę najpierw dlugość pola a później idę w poprzek i chcę wiedzieć jaka jest aktualnie powierzchnia.
Istnieje taka możliwość czy trzeba mierzyć całą działke po obwodzie i jak będzie za mało lub za dużo to pomiar muszę wykonać jeszcze raz Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: 18:05 Nie 12 Lut 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ma ktoś może Program Mierniczy stworzyła go taka firma z poznania Agro Mapa oni sprzedają go z palmtopem do mierzenia pół można też do nawigacji wgrać mapy. Interesuje mnie czy ten program Mierniczy jest równie dobry iak oprogramowanie w innych urządzeniach do mirzenia pół
Powrót do góry
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 674
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 19:13 Sro 18 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak robilem to przez firme osadkowski a oni wynejalei firme agromapa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 14:15 Sro 18 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A próbki gleby też biorą i analizują za tą kasę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 674
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 11:09 Sro 18 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja zamawiam firme za ok 11zł za 1ha robia pomiar pola i mapę glebową
i odrazu dostarczaja plan nawozenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: 11:06 Sro 18 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magellan Gold - pomiar, dane do kompa i zmiana upraw np w drugim roku. A po wprowadzeniu centroid (matematyczne współrzędne geograficzne z cyfrowej mamy) i mozesz zlokalizować działkę lub punkt w środku lasu,pola itd. Ale to też na innych sprzętach jest mozliwe.Możesz też wprowadzić współrzędne jakieś działki na mazurach na której umówiłeś się ze znajomymi i dotrzesz bezbłędnie na miejsce. A po dokupieniu jakiegoś programiku z auto-mapą można bez problemu podróżować po np nieznanym mieście (ale do tego polcałbym raczej odbiorniki z dużym wyswietlaczem inawigacja głosową).
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: 19:24 Wto 17 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie dlatego szukam takiego który przyda sie jeszcze do czegoś więcej nizpomiar pola.
Powrót do góry
agrofarmer



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 5
Skąd: kujawsko pomorskie

PostWysłany: 21:46 Nie 8 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam gps map60 te mapy wg mnie są nam rolnikom nie potrzebne, ja swoim pomierzyłem pola w zeszłym roku wyciągłem bateryjki i leży do teraz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 22:44 Nie 1 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam najprostrzego garmina gps 60 do celów rolniczych w zupełności Ci wystarczy do pomiarów, wyznaczania punktów jak chcesz sie pobawić w kup sobie wersję z mapami wtedy masz mapy i możesz sobie pojeździć z pilotem. Ja mam do niego zewnętrzną antenę i jest trochę dokładniejszy fajne urządzonko.

/edit
Zapomniałem dodać ma trochę mało pamięci wystarczy na 20 śladów inne mają więcej zastanów się nad tym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jozekmj
Gość





PostWysłany: 15:54 Nie 1 Sty 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jesli pomierze pole - zrobie sobie obrys granic, potem wyznacze slad do ktorego mam mierzyc to bedzie ok.
Tolerancja do 1m spokojnie mi wystarczy.
Sadze tak ze idzie poprzeczniak na opryskiwacz 18m, potem droga technologiczna ok 3m szerokosci i dopiero leca rzedy w zdloz pola.
Najpierw sadze pole potem poprzeczka a droge zostawiam nie dosadzona i przelatuje ja agregatem wiec jesli nawet co ktoras sadzarka wejdzie na teren drogi to i tak agregat pieknie to wyrownuje.

Jakie dokladnie Posiadasz urzadzenie i co ci w nim nie pasuje, jakie ma wady a jakie zalety. Szukam czegos takiego i chce sie jak najwiecej dowiedziec od posiadajacych juz cos takiego a nie od sprzedajacych bo u nich zawsze jest wszystko super.
Powrót do góry
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 10:54 Czw 29 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam takie urządzonko i jak byś wcześniej zadał punkty albo wyznaczył ślad to spokojnie by to Ci się udało tylko musisz założyć od razy że każdy GPS ma dokładność do 1 m w zależniści od sygnału także może Ci też różnie wyjść. Ale spokojnie możesz pomierzyć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jozekmj
Gość





PostWysłany: 14:07 Sro 28 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zajmuje sie produkcja ziemniaka na frytki i mam male pytanie Czy np. GPS-a map 60 mozna tak zaprogramowac zebym mogl sobie pomierzyc pole, odmierzyc szerokość poprzeczniaka ( 21m ) i sadzac pyry urzadzenie samo dalo mi znak kiedy mam przestac sadzic bo zaczyna sie poprzeczniak.

Posiadam sadzarke strukturalna miedemy i istnieje tam mozliwosc podlaczenia ich systemu GPS ale ta cena powala z nog, wiec szukam alternatywy a mierzenie kraczka i stawianie choragiewek juz nam sie znudzilo. Nie stanowia problemu pola o prostych miedzach ale o pozaokraglanych i jeszcze z gorkami dolkami itd.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: 12:34 Pon 19 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ansu napisał:
Myślałem o odbirniku GPS np. http://www.q-s.pl/prod/GPS_GM-210_USB.html
podłączonym do laptopa
Jakiego użyć oprogramowanie by wykorzystać do pomiarów w rolnictwie?



Zastanów się czy nielepiej kupić coś kompletnego.Raczej nie widzę problemów z dobraniem jakiegoś programu, ale jak Ty sobie wyobrażasz chodzenie po polu z laptopem Shocked Idea (jakiego byś sobie nie kupił i tak musisz każde mierzone pole obejść (ew.objechać czymś) dookoła)

P.S
Ostatnią moją wiadomość Sz.P. administrator raczyl usunąć!
Powrót do góry
karuś
Gość





PostWysłany: 16:56 Czw 1 Gru 2005    Temat postu: GPS Odpowiedz z cytatem

GPS-y znajdziecie na www.agroabc.pl
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach