Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ramzes
Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 186 Skąd: taka jedna agencja co to rolnikom robi dobrze
|
Wysłany: 11:47 Czw 27 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
O ile się znam na geografii, to urzędnik ma to do siebie, że jest związany pewnymi zasadami, procedurami, przepisami, poleceniami przełozonych itd. a tzw petent nie zawsze sobie zdaje z tego sprawę, że np. nie spełnia pewnych warunków, często nie zna przepisów itd - stąd krzyk niezrozumienia i rozpaczy.
Wedle moich spostrzeżeń - ok. 80 % składanych skarg jest niezasadnych z uwagi na nieznajomość przepisów, zasad itd przez skarżących obywateli.
Stąd liczne niezrozumienia i pretensje. Oczywiście są tacy urzędnicy, którzy wrednie mogąc załatwić sprawę na TAK lub na NIE, załatwiają na NIE...
System działający w ARMIR jest wszechwładny. jego zręby i założenia teoretyczne tworzyli faceci z powołania politycznego i niekoniecznie kumaci w tej dziedzinie, która system miał obsługiwać.
Po drugie - system robi firma, która wygrała przetarg, bo dała "najkorzystniejszą ofertę"... niekoniecznie najlepsza. często były "ukierunkowania" z góry, tak aby wygrała ta co trzeba.
Po trzecie - sytem stworzono pod określone potrzeby... potem okazało się, że potrzeby są inne, że czegoś nie dopatrzono, nie przewidziano, wyszło nowe rozporządzenie unijne itd. a wszelkie zmiany systemu i odejście od pierwotnie przyjętych założeń są kosztowne... stąd decydenci bojąc się ponoszenia politycznej odpowiedzialności za pompowanie forsy w "już istniejący" system - powstrzymują się od zmian, świadomie godząc się na jego niesprawność.
Po czwarte - konkretnie przełożenie pewnych działań i uwzględnienie ich w systemie, wymaga znajomości działań, dokumentów, realiów życia zawodowego i smaego systemu. Decydenci są często z politycznego awansu... więc śmiało podejmują decyzję... a co!!! A potem wszyscy gryza paluszki z bezsilności...
Znam to wszystko, znam...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 13:54 Pon 24 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
marcin82 napisał: | rybka a nie uważasz że wrzucanie wszystkich do jednego worka jest troche nie fair?? to jak by nazwać wszystkich rolników pijakami i nierobami, bo gdzieś takiego jednego spotkałeś popatrz na urzędnika z drugiej strony: przychodzi do niego mnóstwo ludzi ze swoimi problemami i roszczeniami, czasami branymi z sufitu. Przyjdz kiedyś do urzędu, uśmiechnij się powiedz dzień dobry, czy moze mi pan pomóc a na koniec dziękuje, miłego dnia życze. Jeszcze się nie zdażyło żeby nie pomogło  |
nie wrzucam wszystkich do jednego worka..... i nie uwarzam o rolnikach ze sa pijakami brudasami itd... wez sobie oszczedz taki tekstow ze wrzucam wszystkich do jednego worka.... a z tym dziendobry i dziekuje na koncu to wiem jak sie przywitac i podziekowac bo mnie rodzice kultury nauczyli.....
PRZEPRASZAM jezeli kogos obrazilem, przepraszam ze zle Ramzes zrozumial moj zarcik i wczoraj tez bylem po sledziku i niebylem az za bardzo czajacy i wogole.. oj nie bede nic wiecej pisal.... a do tego ze system w ARiMR jest do banii to kazdy wie.... i to moge nazwac burdelem i zdania nie zmienie.... .. hehe....... a teraz ide na swieta i koniec tematu.... wiec przepraszam jeszcze raz wszystkich ... szacuneczek.... respect 4you marcin & ramzesie ... wesolych swiat
i tak napewno ktos jeszcze swojego wrzuci w moja strone teraz hehe |
|
Powrót do góry |
|
 |
marcin82

|
Wysłany: 11:38 Pon 24 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
rybka a nie uważasz że wrzucanie wszystkich do jednego worka jest troche nie fair?? to jak by nazwać wszystkich rolników pijakami i nierobami, bo gdzieś takiego jednego spotkałeś popatrz na urzędnika z drugiej strony: przychodzi do niego mnóstwo ludzi ze swoimi problemami i roszczeniami, czasami branymi z sufitu. Przyjdz kiedyś do urzędu, uśmiechnij się powiedz dzień dobry, czy moze mi pan pomóc a na koniec dziękuje, miłego dnia życze. Jeszcze się nie zdażyło żeby nie pomogło  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 11:09 Pon 24 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ramzes napisał: | Rybka - musi chodzimy do różnych agencji...
..tak samo "rolnicy" typu kolega Rybka- nie rozumieją spraw administracyjnych i charakteru pracy urzędniczej... prawda!
|
ja do wszystkich agencji chodze zwiazanych z rolnictwem hehe i szczerze mowiac jest wszedzie burdel gdzie tylko jako wy urzedziasy wiecie wszystko i sie uwazacie za bogow i wogole i takie podejscie was urzedasow do nas rolnikow mnie cholernie wqr... ale to ze system jest zwalony nie bede obwinial was urzedasow tylko caly system informatyczny w waszych tych pieknych agencjach.... powiedz mi tak szczerze co ta wasza agencja dobrze robi dla rolnikow?? jest wiecej wad czy zalet??
jezeli chodzi o administracje to nie martw sie mam wieksze pojecie niz sobie mozesz to wyobrazic, wlsnie mnie to wqr.. ze tak potrafisz i jak twoi koledzy z pracy zmieszac z blotem kazdego rolnika co do was przyjdzie po pomoc....
w ARiMR w Lublinie na Elizowce jest sporo ludzi ktorzy gardza i robia co chca z ludziami pokroju ze wsi... to jest wstyd i hanba dla waszego stylu pracy... ale nie powiem ze wszyscy jest kilka osob ktore mozna policzyc na palcach jednej reki co mozna normalnie i spokojnie porozmawiac a nawet i herbatke wypic... w odrach tez sie znajdzie kilka osob co chca pomoc w anrze jest moze z dwie osoby ktore naprawde chca pomoc prostemu rolnikowi jak ja ze wsi... hehe...
nie chce sie klocic i nie chce przechwalac ludzi ktorzy robia naprawde dobrze swoja robote i chcialbym sie spotkac tak nieoczekiwanie z Toba Ramzesie w tejze twojej agencji i zobaczyc jakie ty masz podejscie do swojej pracy.... wiec koncze ta swoja wykoidolowana odpowiedz na twoja pelna ironi i pogardy dla takiego spoleczenstwa jak my wypowiedzi na moj zarcik w strone twojego miejsca pracy hehe....
wiec teraz zycze Ci Ramzesie Wesolych Swiat i wszystkiego naj naj najlepszego... i wszystkim forumowiczom Wesolych Swiat.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ramzes
Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 186 Skąd: taka jedna agencja co to rolnikom robi dobrze
|
Wysłany: 09:59 Pon 24 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Rybka - musi chodzimy do różnych agencji...
miccao - no, chyba że tak...
Ale sam widzisz, że tak jak prawdą jest, że "mieszczuchy" mają wypaczone pojęcie o pracy rolnika i jej nie znają, nie kumają i nie czują, tak samo "rolnicy" typu kolega Rybka- nie rozumieją spraw administracyjnych i charakteru pracy urzędniczej... prawda!
To niezrozumienie działa (czasami) w obie strony... |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 00:37 Pon 24 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
ramzes tak do twojego opisu:
Cytat: | Skąd: taka jedna agencja co to rolnikom robi dobrze |
ja znam jedna taka:
Agencja towarzyska tzw BURDEL
hehe doslownie i w przenosni, u was wszystko jest  |
|
Powrót do góry |
|
 |
miccao

|
Wysłany: 13:22 Nie 23 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ramzes napisał: | Znaczy mieszczuchy mają do was dopłacać i się od was odtentegować???? |
Odtentegować w sensie nie utyskiwać jak to nam dobrze a im źle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ramzes
|
Wysłany: 09:43 Pon 10 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Zrobiłem błąd utrudniający zrozumienie. Poprawiam:
Znaczy mieszczuchy mają do was dopłacać i się od was odtentegować???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ramzes
|
Wysłany: 09:42 Pon 10 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Miccao - jesteś jakby niekonsekwentny w swoich poglądach...
Słusznie twierdzisz, że:
"Rolnictwo samo w sobie jest nieopłacalne już od wielu, wielu lat... /.../ na zachodzie juz dawno zorientowano się co się święci i zaczęto do rolnictwa dopłacać/.../ kraje te bez wsparcia rolnictwa skazane są na... "
Niby słusznie, ale zaraz potem piszesz :
"I niech odpier***ą się od rolników zasr**e mieszczuchy"
Znaczy mieszczuchy mają do was dopłacać się od was odtentegować????
Nikt nie twierdzi, że praca rolnika jest lekka, łatwa i przyjemna... Każda ma też swoje plusy i minusy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kserkses

|
|
Powrót do góry |
|
 |
mario98

|
Wysłany: 10:52 Nie 9 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Albo napisał że jak chcą to pójdą na ulicę i zrobią blokadę. Przepraszam ale jakoś nie zauważyłem strajków rolników ostatnimi czasy ale pielęgniarek i nauczycieli. Te blokady rolników były robione bo była bardzo ciężka sytuacja w rolnictwie a teraz strajki lekarzy są bo jest ciężka sytuacja w NFZcie |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojart
|
Wysłany: 17:40 Pią 7 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ale przez takich "dziennikarzy" co piszą takie głupoty mieszczuchy uważają, ze nic nie robim. Takie artykuły tylko dolewają oliwy do ognia. Jak nie było dopłat był spokój, a teraz raptem zaczeło ich to interesować. Niech mieszczuchy chociarz jeden miesiąc powstają o 5 rano a pójdą spać około północy. Wtedy zobaczymy jacy będą cwani. |
|
Powrót do góry |
|
 |
miccao

|
Wysłany: 13:49 Pią 7 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Rolnictwo samo w sobie jest nieopłacalne już od wielu, wielu lat... A żeby nie rozpisywać się zbyt dużo dam najlepszy tego przykład - na zachodzie juz dawno zorientowano się co się święci i zaczęto do rolnictwa dopłacać - efekt? Gospodarka WYSOKO rozwinięta itd itp. A weźmy taką Afrykę - rolnictwa brak, bieda, płacz i zgrzytanie zębów. Zbyt egzotycznie? Pod uwagę można wziąc także biedne, słabo rozwinięte kraje europejskie (ożeż no...Polska mi się nasuwa na myśl...) - kraje te bez wsparcia rolnictwa skazane są na... albo nie bedę kończył wiadomo o co chodzi... I niech odpier***ą się od rolników zasr**e mieszczuchy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mateusz1999

|
Wysłany: 13:02 Pią 7 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
no dobrze tylko niech ci którzy ich neguja niech sami spróbują prowadzic takie gospodarstwo i przedsiębiorstwo bo napewno nie jest to łatwe.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ramzes
|
Wysłany: 11:05 Pią 7 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ale ten artykuł jest prawdziwy! Znam rodzinę pod Warszawą, żyją z własnej kapusty, dokupuja ją jeszcze od sasiadów i kiszą... sprzedają kiszoną do sklepów... i to wszystko.
Żyją aksamitnie... a szczególnie intelektualni nie są... ale stale zmieniają auta...
Znaleźli niszę finansową... ot co!
Oczywiście, jak wszyscy rzuca się na produkcję kiszonki - to interes się skończy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
mrpower
|
Wysłany: 22:06 Czw 6 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
SUZI25 napisał: | Niech pracuje bo taki debil napisze głupoty a potem mieszczuchy myślą że naprawdę dostajemy kupe kasy z tej Uni!!! |
Ja spotkałem się z opinią że dopłaty dostajemy co miesiąc i że nie mamy co z kasą robić.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mateusz1999

|
Wysłany: 17:55 Czw 6 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Cytat: | abuk14 napisał:
Tomcio910 napisał:
jak taki ten chu...madry t niech se kupi 3 ha ziemi i zostanie rolnikiem ...i wtedy zobaczy jak to fajnie
Wiesz... uważasz, że rolnictwo to kara. Przecież nikt ci nie każe być rolnikiem .
Dokładnie!
Popieram w 100% |
mu nie chodzilo o to ze rolnictwo to kara ale o szacunek do pracy innych ludzi w tym przypadku rolników. wierz mi czasem jesli człowiek urodzi sie w wsi to moze nie kara ale ma wieksze trudności w ksztalceniu, dostepie do srodków komunikacji miedzu ludzkich co moze byc poważna trudnościa w skaczeniu studiów, zdobyciu dobrej pracy itp.. takie teksty tylko pogłebiaja ciemnote ludzka i prowadzą do stereotypów ale przynam nie tylko wsród ludnosci miejskiej dam przyklad uprawiam cebule od klku lat w zeszlym roku cena za cebule była wieksz niz w inne lata to odrazu znajomi mi ciagle dup... truli ze ile ja to mam kasy , cytat"ej no wez postaw bogaczu" ale nie widzieli tego ze przez pare lat wclae tak dobrze sie na tym nie wychodzilom, zapomnieli o tym jak ja przez mesiac wyrywalem chwasty po kolanach wraz z cala rodzina oni pukali sie w głowe poza tym taka uprawa wymaga inwestycji i mnostwo, powtarzam mnóstwo pracy a oni swoje jakie swinie tanie a ja mam tylke kasy z tego.. to ja tylko jedno na to odp wezcie zasiejcie chociaz 1ha i sie przekonacie jak to jest... moze zamkiną swoje jap... tak samo jak miastowe zmieni by swoje zdanie po tygdniu.. wspólczuje producenta mleka i innym pracochłonnym dziła produkcji bo oni sa najbardziej pokrzywdzeni tym tekstem jakimi to niby sa rolnicy nierobami. Cytat: | Jeśli mały chciał telewizor plazmowy, proszę bardzo, dostawał go. Jeśli chciał kolorowe ksero, nie ma problemu, przywozili ksero. Miał ochotę hodować rybki - tata jechał po akwarium i panowie z zoologicznego przyjeżdżali montować akwarium na całą ścianę, żeby dzieciak miał frajdę. Na wakacje jeździli na Seszele | brak słów!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
SUZI25

|
Wysłany: 18:37 Sro 5 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Niech pracuje bo taki debil napisze głupoty a potem mieszczuchy myślą że naprawdę dostajemy kupe kasy z tej Uni!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
damian9871 Moderator

|
Wysłany: 21:38 Wto 4 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
po co rok niech 100 dni popracuje przy zwierzątkach to zobaczymy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mario98

|
Wysłany: 21:29 Wto 4 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Dobry pomysł
no a z tymi procentami to najlepiej tak ze 99  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mrpower
|
Wysłany: 02:20 Wto 4 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Mam pomysł
Jakiś kanał TV powinien zrobić reality show do tytułem ROLMEN (żeby tak bardziej z angielska brzmiało )
Bierze się gościa z miasta (oczywiście), gość dostaje powiedzmy 10 czy 20 ha, jakiś traktorek, parę "mućków" coś tam jeszcze i przez jeden sezon (rok) pracuje na tym, tak żeby się z tego utrzymać itd...
Ciekawe jak długo .... wytrzymają ... hehe
pozdrawiam!!
P.S.
Do właścicieli stacji TV !!
Jakby ktoś wykorzystał ten pomysł, ja roszczę sobie % od zysków z tytułu praw autorskich !!!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
abuk14
|
Wysłany: 16:08 Sob 1 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
mario98 napisał: | Ta menda (autor) nie wie chyba że gdyby rolników nie było to by biedak nie miał co jeść. No może jadłby karmę dla kotów która jest robiona głównie z padniętych zwierząt.
Niech hu... przyjedzie do mnie popracować na parę dni. Ja będę sobie leżał a on będzie o piątej rano wstawał i doił krowy.
Te miastowe to przynajmniej mają urlopy i do roboty wstają sobie o siódmej a rolnik co nawet w niedziele trzeba wstawać rano kiedy w mieście ludzie sobie śpią.
A. i niech sie odwali od dzieci baran jeden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  |
.. wiesz, jeśli nie chce się odwalić w takim miejscu, co to kratki są inni mili panowie mogą mu to wybić z głowy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
mario98

|
Wysłany: 22:33 Pią 30 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Ta menda (autor) nie wie chyba że gdyby rolników nie było to by biedak nie miał co jeść. No może jadłby karmę dla kotów która jest robiona głównie z padniętych zwierząt.
Niech hu... przyjedzie do mnie popracować na parę dni. Ja będę sobie leżał a on będzie o piątej rano wstawał i doił krowy.
Te miastowe to przynajmniej mają urlopy i do roboty wstają sobie o siódmej a rolnik co nawet w niedziele trzeba wstawać rano kiedy w mieście ludzie sobie śpią.
A. i niech sie odwali od dzieci baran jeden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lumiere
|
Wysłany: 18:44 Pon 5 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Taaa to jak z tym powiedzeniem "rolnik sobie śpi a mu rośnie" Szkoda słów juz dawno wiedziałem ,że Majchrzak to debil.A wiecie ze był plebiscyt na debila roku,ludzie wysylali sms i takie rożne i zgadnijcie kto wygral ?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tax-Ator
|
Wysłany: 18:49 Nie 4 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Z jednej storny trzeba przyznać że artykuł jest mocno stronniczy z drugiej strony trzeba przynać rację że w innych krajach UE rolnicy mniejsi są utrzymywanie z budżetu - jednak więksi płacą podatki jak inni przedsiebiorcy (proszę spojrzeć na Niemcy)
Jednak ostatecznie każdy sam podejmuje decyzję co chce robić w życiu a co mu się 'nieopłaca' wszekie żale i pretensje są (w obecnej gospodarce i Europie) niczym narzekania żeglarza na zły wiatr ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|