Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:27 Sob 6 Lut 2016


Agrolok
Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 373, 374, 375  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
men2face



Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 876

PostWysłany: 19:12 Wto 23 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po co teraz azot??myślisz ze wiosna już nie długo??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1706

PostWysłany: 18:19 Wto 23 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może mało stosujecie P, ale ja kiedyś po połączeniu P i B w dobrych dawkach to ciasto w dyszach i filtrach.

Mam takie pytanie są spodziewane przymrozki w tym tygodniu czy można jeszcze podać azot na rzepak? Czy go rozhartuje ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2155
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 19:24 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mieszam bor w postaci plynnej i proszkowej z siarka, P i K i nic sie nie dzieje, tylko bor ja daje zawsze jako pierwszy, nawet jak daje fungicydy i insekcydy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1199
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 18:02 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miałem jakąś publikację o nawożeniu warzyw kapustnych mikroelementami i tak tam pisało sam sobie tego nie wymyśliłem,
mieszałem bor z P i K i nic się nie działo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
piotrek200



Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 104
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 11:11 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malkolm2 napisał:
boru nie wolno mieszać z siarką,
jeśli już chcesz coś do niego dodać to fosfor lub potas

Jest właśnie odwrotnie Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 296

PostWysłany: 09:30 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malkolm2 napisał:
boru nie wolno mieszać z siarką,
jeśli już chcesz coś do niego dodać to fosfor lub potas

Od zawsze tak robie. nigdy nic się nie stało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1706

PostWysłany: 09:27 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malkolm2 napisał:
boru nie wolno mieszać z siarką,
jeśli już chcesz coś do niego dodać to fosfor lub potas


Nie gadaj głupot!

Boru nie wolno mieszać z fosforem jeśli juz to na bank bo się ciasto robi!

Bor + siarka? pierwsze słyszę albo się nie znam ale cały czas pryskam Bor + siarczan MG i idzie dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 09:21 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli bor +siarczan magnezu odpada?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1199
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 07:52 Pon 22 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

boru nie wolno mieszać z siarką,
jeśli już chcesz coś do niego dodać to fosfor lub potas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sławek2209



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 777
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 18:24 Nie 21 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ekonomicznie to juz nie ma sensu niczym pryskac .pozna pora na zabiegi.bor sie wolno wchlania i jeszcze te przymrozki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MONI



Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 126
Skąd: DOLNOŚLĄSKIE

PostWysłany: 17:51 Nie 21 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy mozna jeszcze stosowac oprysk borem z siarczanem od sirody ma byc ochłodzenie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kdsz86



Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 98
Skąd: Dolny Śląsk, DBL

PostWysłany: 09:05 Sob 20 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie to nie okolice strzelina, i to nie czarnoziemy tylko czerwona glina 3b-4a miejscami 4b w rejonach podgórskich okolice jeleniej gory. Rzepak przy takiej obsadzie to byl Octans z syngenty, ktory tego roku wydal plon 4,6t/ha ale tylko na 6 ha taki plon wyciagnolem na kawalku na ktorym 5 lat nie sialem rzepaku, ogolny plon w tym roku 3,2
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Krzyno



Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 93
Skąd: pow. płoński, maz

PostWysłany: 23:29 Pią 19 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za tydzien maja byc juz dosyc duze przymrozki wiec ja bym sie zastanowił z zastosowaniem herbicydów o tej porze. Nie stosowalem navigatora wiosna ale z tego co kojarze to chyba mozna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
sławek2209



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 777
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:42 Pią 19 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli byl snieg to niby czemu mial nie przezimowac.tez mialem niska obsade 35 na metrze i przezimowal visby.plon sredni 3.7.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4154
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 19:24 Pią 19 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kdsz86 napisał:
sieje tak juz od paru lat, wysiac taka ilosc to nie problem, w ubieglym roku swiadomie posialem 40 na metr, po deszczu powschodzilo z tego od 20 do ~35 przezimowało mozna powiedziec ze w 100% bo wlasciwie tylko tam gdzie sarny zjadly to byly jakies wypady.

a gdzie siałeś tak na czarnoziemach szczelińskich?
U mnie w zeszłym roku wchodziło w zimę średni 50 roślin wyszło na dobrych odmianach 20 roślin które dały średnio 800kg/ha. Artoga może dał 1,6t.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dawidlubelskie



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 378

PostWysłany: 18:49 Pią 19 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziś na ten słaby rzepak prysnołem od samosiewów elegant 1l na ha jutro chyba polecę navigatorem 0.3+ metaz 1lna i nie ma odwrotu trzeba będzie o to byle co dbać licząc na sprzyjające warunki. a może doba to za mało odpoczynku dla rzepaku i poczekać z tym opryskiem do poniedzialku żeby fitotoksyczność nie była za duża, a czy na wiosne navigatora ktoś praktykował ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kdsz86



Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 98
Skąd: Dolny Śląsk, DBL

PostWysłany: 08:15 Pią 19 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sieje tak juz od paru lat, wysiac taka ilosc to nie problem, w ubieglym roku swiadomie posialem 40 na metr, po deszczu powschodzilo z tego od 20 do ~35 przezimowało mozna powiedziec ze w 100% bo wlasciwie tylko tam gdzie sarny zjadly to byly jakies wypady.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 187
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 19:16 Czw 18 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, miało być w maju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4154
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 21:09 Sro 17 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze zasiej tyle a po drugie czekaj potem spokojnie na wiosnę ile z tego zostanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kdsz86



Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 98
Skąd: Dolny Śląsk, DBL

PostWysłany: 20:45 Sro 17 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie i panowie!!! witam wszystkich! Najlepszym regulatorem wzrostu rzepaku jest obsada roślin na metrze kwadratowym-potwierdzone przez uczonych, nie napisze przez kogo bo pare osob po tej publikacji moglo by miec probllemy, a wiec siejmy 35-40 roslin na metr i nie przejmujmy sie wybijaniem w pęd. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 187
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 05:46 Sro 17 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="rzepinka"]
JarekSz napisał:


troche nie chce mi sie wierzyc ze zakwitl ( lub wrecz zakwitł) jakis rzepak w listopadzie nigdy nie widzialem to chyba przesada z tym


Rzepinka
nie oczekuj pola żółtego jak w kwietniu tylko pojedyncze kwiatki. Gdzieś miałem zdjęcia z telefonu, jak znajdę to wkleję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 22:14 Wto 16 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pewno pomyłka siew był 21 sierpnia a zdarza się zasiać 10 września a nie października.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2155
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 19:49 Wto 16 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Doradca_sor napisał:
W sumie chyba sam znalazłem odpowiedź na swoje pytanie, na stronie jednego z dystrybutorów sor (nie jest to broń Boże żadna reklama).

http://www.fnagro.pl/index.php?site=stabilan-mystic

Pytanie tylko czy oni nie przesadzili z ilością tego CCC - cały 1ltr na ha ? nie za dużo ?


Troche dziwne ze siew wykonano dopiero 21 września, u nas zdarzało sie siać w okolicach 10 X. Z tego co ja wiem to sie powinno dawać Stabilanu 0,1l na jeden liść co najmiej wielkosci łyżki stołowej, lub jak ktoś woli 0,2l na pare liści. Ja w tym roku dawałem 0,4l w fazie 4 lisci razem z gramicydem, a w fazie 6-8 lisci dałem 0,5 caryx + 0,25 caramba a na części 0,75 caryx. Po jednym i drugim rzepak pięknie trzyma sie ziemi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
rooolnik



Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 629

PostWysłany: 19:27 Wto 16 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym ten rzepak zostawił ,jak na razie warunki są ok ,a co będzie jak ten przerośnięty rzepak przysypie gruba warstwa śniegu Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1706

PostWysłany: 19:12 Wto 16 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój rzepak po caryxie ma jakieś łodygi dziwne sine czemu tak ? A zdarzają się małe place na polach że liście są żółte ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 373, 374, 375  Następny
Strona 75 z 375

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach