Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mirek65a
|
Wysłany: 20:21 Sob 24 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
miałem problem z orbitrolem -bardzo przeciekał. dałem go do profesjonalnego zakładu który regeneruje hydrauliczne rzeczy ijuż kilka lat ani kropli nie póści . koszt 230 zł |
|
Powrót do góry |
|
 |
sap51
|
Wysłany: 14:47 Sro 3 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
marcin89 napisał: | witam w sprawie tego orbitrola to morzesz smiało kupić nowy to samo miałem nawet był taki problem strasznie sie grzał i był problem z rurą od wysypu ale to akurat rekordzik praktycznie to samo |
myślę że nie warto kupować nowego bo koszt to ok 700pln a jak przez cały sezon wycieknie mi 0,5l oleju to wszystko a to koszt 5zł (zrobiłem pojemnik pod orbitrolem i wiem ile wycieka, przed sezonem wylewam i jest spokój. a nie mam problemów z grzaniem się oleju i w ogóle hydraulikę za 50zł całą uszczelniłem bez żadnych regeneracji tylko wymiana uszczelniaczy i oringów |
|
Powrót do góry |
|
 |
marcin89
|
Wysłany: 21:40 Nie 31 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
witam w sprawie tego orbitrola to morzesz smiało kupić nowy to samo miałem nawet był taki problem strasznie sie grzał i był problem z rurą od wysypu ale to akurat rekordzik praktycznie to samo |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz2811

|
Wysłany: 09:50 Sro 13 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
krzant napisał: | Też tak myślałem ale jak mocniej otworzę to znowu kłosy lecą do zbiornika. W instrukcji wyczytałem że z tyłu po bokach jest regulacja blachy i jej odległość ma wynosić 6-8 mm ale nie nie wiem od czego. Tą blachę widać po otwarciu tej kanału którym kłosy idą do podajnika pod kombajnem. | za mały wiatr i za grubo na sitach sita moga bycć otwarte ale wiatr musi być też mocny |
|
Powrót do góry |
|
 |
sap51
|
Wysłany: 13:38 Nie 10 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
czy ktoś ma może schemat budowy orbitrola ponieważ jest uszczelniony na wszystkich oringachi ale przecieka na (prawdopodobnie jest to zaślepka) zaślepce otworu technologicznego, z jednej strony jest śruba koronkowa regulująca ciśnienie natomiast z drugiej strony jest zaślepka z której sączy się olej |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomet
|
Wysłany: 19:52 Sro 4 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
CZeść. Ile w waszych stronach biorą za 1 godzinę koszenia,ile płacicie kombajniście
Witam.u nas biorą 300 zł a ja biorę 290 zł za godzinę |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirek65a
|
Wysłany: 16:55 Sro 4 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
--------------------------------------------------------------------------------
CZeść. Ile w waszych stronach biorą za 1 godzinę koszenia,ile płacicie kombajniście. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tekmie

Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 1546 Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.
|
Wysłany: 08:21 Sro 4 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Witam.Częstą przyczyną jest nalepienie masy na końcu przenośnika(przy wlocie do ślimaka podającego do młocarni).Jeżeli tam jest dokładnie oczyszczone,to może ślimak dobrze nie odbiera?Musisz sprawdzić przez odkręcenie pokrywki u góry przenośnika(na klucz 10),oraz nad młocarnią(pokrywa nad przenośnikiem pochyłym). |
|
Powrót do góry |
|
 |
miszka01
|
Wysłany: 05:59 Sro 4 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Witam !!!
Co moze być przyczyną zabijania się podajnika kłosowego w bizonie ZO56 ? Jak go odblokuje po pewnym czasie jest to samo.
Dzięki za odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
rasel_1
|
Wysłany: 10:21 Nie 1 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
aha dzięki za info. sprawdzę i dam odpowiedź. Pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomet
|
Wysłany: 09:10 Nie 1 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Nie to nie zależy od tego czy cofnięty jest przyspieszacz czy nie bo jak się nawet ręcznie cofnie przyspieszacz to i tak się tak dzieje.... a jak na polu wypadnie na pełnych obrotach cofnąć to już jest po prostu masakra.... Ps. "tomet" a Ty miałeś już taki problem u siebie??
Witam u siebie tak nie miałem ale to jest normalny objaw deformowania się docisku sprzęgła wiem o'tym bo z zawodu jestem mechanikiem i takie usterki często się spotyka |
|
Powrót do góry |
|
 |
rasel_1
|
Wysłany: 14:14 Sob 31 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Nie to nie zależy od tego czy cofnięty jest przyspieszacz czy nie bo jak się nawet ręcznie cofnie przyspieszacz to i tak się tak dzieje.... a jak na polu wypadnie na pełnych obrotach cofnąć to już jest po prostu masakra.... Ps. "tomet" a Ty miałeś już taki problem u siebie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirek65a
|
Wysłany: 20:28 Czw 29 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Napewno nie cofie ci się przyśpieszacz przy wyciśnięciu sprzęgła i dlatego tak szarpie bizonem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomet
|
Wysłany: 17:07 Sro 28 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich. Mam taki problem, że gdy chcę cofnąć bizonem to nawet przy wolnym puszczaniu sprzęgła podskakuje tył kombajnu. A przy niskich obrotach to tak nim szarpnie. Mógłby mi ktoś poradzić?
Witam prawdopodobnie masz do wymiany docisk sprzęgła |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzant
|
Wysłany: 12:52 Sro 28 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Panowie dziękuję za wszystkie porady ale wypróbuje je dopiero w przyszłym tygodniu bo u nas od zeszłego tygonia leje i leje tak więc z koszenia nici  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rasel_1
|
Wysłany: 09:37 Sro 28 Lip 2010 Temat postu: bizon zo56-cofanie |
|
|
Witam wszystkich. Mam taki problem, że gdy chcę cofnąć bizonem to nawet przy wolnym puszczaniu sprzęgła podskakuje tył kombajnu. A przy niskich obrotach to tak nim szarpnie. Mógłby mi ktoś poradzić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
tekmie

Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 1546 Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.
|
Wysłany: 20:38 Nie 25 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Witam.Krzant-blacha o której piszesz służy do regulacji aby zboże nie spadało na ziemię.Cyt."Straty ziarna z podsiewacza można w
niektórych wypadkach ograniczyć wysuwając blaszaną
ściankę pod wylotem podsiewacza.
Jeżeli ziarno wypada przez szczelinę między blachą
a obudową ślimaka kłosowego, należy wyregulować blachę
denną kosza sitowego w jej tylnej części. Szczelina
la powinna wynosić 6-8 mm.".Ja tego nie ruszałem,ale sądząc z opisu i obrazu z katalogu to ją się reguluje w pionie a nie w poziomie.Ustaw kosz sitowy w najniższym położeniu i wtedy odległość między blachą a obudową przenośnika kłosowego ma wynieś 6-8mm.Przynajmniej ja to tak rozumie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
korsarz

|
Wysłany: 19:43 Nie 25 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
ustaw je tak że kłosy niepoleca do zbiornika ale niezamykaj za mocno przeciez kłósek jest dużo większy od ziarna on powinien z dolnego sita spaść zaraz za sitem i lecieć do podajnika kłosowego i z powrotem na młócarnie a jesli tobie ziarno przeleci przez całe sito i niewpadnie w jego szczeliny to masz je zabardzo zamkniete to ląduje tam gdzie kłóski, kurde przeciez tam niema zadużo filozofi w ustawieniach powinieneś sobie poradzić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzant
|
Wysłany: 19:15 Nie 25 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Też tak myślałem ale jak mocniej otworzę to znowu kłosy lecą do zbiornika. W instrukcji wyczytałem że z tyłu po bokach jest regulacja blachy i jej odległość ma wynosić 6-8 mm ale nie nie wiem od czego. Tą blachę widać po otwarciu tej kanału którym kłosy idą do podajnika pod kombajnem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
korsarz

|
Wysłany: 08:11 Sob 24 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
dolne sito masz chyba zamocno zamkniete |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzant
|
Wysłany: 07:06 Sob 24 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Panowie mam taki problem. Mianowicie zauważyłem że sporo zboża dostaje mi sie do podajnika kłosowego.Coś tam może wpaść ale mam wrażenie że w moim bizonie są dwa podajniki zbożowe bo tak dużo go tam jest . Gdzie może być przyczyna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Matrix1909
|
Wysłany: 14:26 Pią 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Dziękuje . |
|
Powrót do góry |
|
 |
korsarz

|
Wysłany: 14:18 Pią 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
ponad 1000 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Matrix1909
|
Wysłany: 14:02 Pią 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
:D |
|
Powrót do góry |
|
 |
Matrix1909
|
Wysłany: 14:00 Pią 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Witam! Chciałbym się spytać jakie powinny być obroty młocarni w Bizonie zo56 do omłotu zbóż? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|