Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 12:06 Wto 12 Lis 2019


Próbki gleby do analizy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mario98



Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 153
Skąd: Augustów

PostWysłany: 19:29 Sro 14 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też 2 lata temu siałem kuku po łące (4 pole) i nie było drutowców (chyba) bo kukurydza dobrze urosła a pola mam obok siebie to mam nadzieję że nie pojawi się zadne robactwo. Wink A z tymi ziemniakami to dobry pomysł. Tak zrobię. Dzięki za radę. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ROBERTD



Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 202
Skąd: Łodzkie

PostWysłany: 17:56 Sro 14 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robern napisał:
No to wysokie wydatki Cię czekają ...
Jaki masz rodzaj gleb - na lekkich niska zawartość nie jest aż taka straszna...

Najlepsze kawalki to III wiekszosc to IV i V. gleba lekka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1488
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 22:43 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po łące na wiosnę zakop kilka przekrojonych na pół kartofelków i wykop je za dwa dni to zobaczysz cze masz drutowce. jak są to na razie nie siej kukurydzy.
Ja po łąkach siałem 30 ha kukurydzy ale nie miałem na nich drutowców ani innych ryjących robaczków. Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 202

PostWysłany: 22:36 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym mieć czwórkę Crying or Very sad
U mnie piąta, szósta i wpół do siódmej Smile
A na tej łące posiej siarczan amonu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mario98



Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 153
Skąd: Augustów

PostWysłany: 22:05 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No cóż czy ja wiem czy te gleby takie dobre.wszystko IV klasa. A co do pola nr 2 to wiem ze te pH za duże ale jak je obniżyć. Trawa mi tam słabo rosła więc pomyślałem o zmianie. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 202

PostWysłany: 21:36 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz dobre wyniki wnioskuje, że i dobre gleby.
Na polu nr.1 bez wahania możesz nie siać PK natomiast
na polu nr.2 jest za wysokie pH na użytek ziel. a niska zawartość K
to typowy niedobór łąk. Stanowczo odradzam sianie kukurydzy
po użytku zielonym bo....drutowce załatwią Ci wszystko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mario98



Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 153
Skąd: Augustów

PostWysłany: 20:08 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja dziś też wreszcie otrzymałem wyniki. Jestem zadowolony. Brałem próbki z 4 pól.
1 pole 3,5 ha: odczyn pH to 7,3 (nie wiem czy troche nie za duży) czyli wapnowania nie trza, Fosfór 31 mg/100g, Potas 25,9 mg/100g, Magnez 11,8 Mg/100g (wszystko b. wysokie) Dodam że na tym kawałku juz od 9 lat siana była kuku bez przerwy. W tym roku zamierzam posiać trawę. Jak myslicie czy mógłbym w tym roku dać se spokój z nawożeniem PK?

2 pole 1 ha: odczyn pH to 7,3 P 15,8 mg/100g, K 12,4 mg/100g (zawartość K określone jako niskie) Mg 11,3 mg/100g. Dodam że do tej pory był to użytek zielony a w tym roku zamierzam posiać kuku.

3 pole 3,7 ha: odczyn pH 7,10, P 15,4 mg/100g, K 17,5 mg/100g, Mg 12,6 mg/100g. Wcześniej trawa a w tym roku będzie kuku.

4 pole 2,2 ha: odczyn pH to 6,6, P 17,5 mg/100g K 14,9 mg/100g, Mg 14,4 mg/100g. Od dwóch lat siana kuku i w tym roku też będzie.

Co myślicie o takich wynikach??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1615
Skąd: Mazury

PostWysłany: 19:29 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to wysokie wydatki Cię czekają ...
Jaki masz rodzaj gleb - na lekkich niska zawartość nie jest aż taka straszna...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ROBERTD



Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 202
Skąd: Łodzkie

PostWysłany: 17:29 Wto 13 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzis zapoznalem sie z wynikami badania moich probek i... jestem zdruzgotany.
Wszedzie niska i bardzo niska. Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1615
Skąd: Mazury

PostWysłany: 14:50 Wto 30 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ci, którzy widzą w tym sens sami robią bez niczyjej pomocy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
eWielkopolanin



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 20

PostWysłany: 13:15 Wto 30 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie, a jak myślicie, czy np. u Was na wsi było by zapotrzebowanie na usługę badania gleby, od pobrania gleby do dostarczenia wyników i zaleceń? Wiadomo, nie każdy ma czas, chęci, umiejętności, sprzęt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
corbol



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 15
Skąd: z WSI wiejskich słóżb informacyjnych

PostWysłany: 16:14 Pon 29 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pH gleby można sprawdzic samemu. W sklepach ogrodniczych mozna kupic zestawy do mierzenia skladające sie z najczęsciej 2-3 tabliczek porcelanowych lub plastikowych i plynu. aby zrobic badanie nalezy prubki gleby włozyc na podctawki po czym polac plynem i po ok pol minuty przechylic. nadmiar plynu splynie na nieprzysypane fragmenty tacki. Jego kolor swiadczy o pH i nalezy porownac go ze skala.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1983
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 15:15 Sob 27 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powierzchnia z jakiej pochodzi próbka nic więcej ich nie obchodzi
co do szkicu to ja nic takiego nie robiłem moja stacja tego nie wymagała
należność regulowałem z góry
czekałem dwa tygodnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
SILWER 105



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 10:39 Sob 27 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Don napisał:
Otrzymałem już wyniki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4fbb83a9407380cb.html

Kategoria gleb lekka i śrdnia, co 2 lata obornik.
Ile potasu by wystarczyło ? Ojczulek w gorącej wodzie kapany już rozsiał pod ozimy 300kg korn-kali tj 120kg K2O

Przypuszczam ze za tą kase która wysypal na pole mogl by kupic jakis nowy sprzecik Smile no ale juz za późno Panowie nawozimy tylko gdy mamy w wyniku ocene bardzo niska, niska wtedy uzupełniamy braki do poziomu srednio który to jest optymalny dla rozwoju roślin lub ewentualnie gdy jest srednia to dajemy taką ilosc nawozu która roślina pobiera w ciagu wegetacjii w ten sposób utrzymujemy stale sredni poziom zasobności. A nawożenie gdy mamy poziom wysoki lub bardzo wysoki nie tylko nie zwiekszy plonów lecz może jeszze je ograniczyc. Nie bede tu podawał jak sie oblicza ilosc nawozow na podstawie zasobnosci gleby bo to wam powinien wasz doradca obliczyc ewentualnie w stacji jest osobaktora to wam za pare groszy równiesz obliczy i możecie w ten sposob zaoszczedzic kilka lub kilkanascie tysiecy zl!! Ale znając rolnikow (sam nim jestem ) to przypuszczam ze wielu nie uwierzy ze moga pzez kilka lat nie stosowac okreslonych skladników>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1615
Skąd: Mazury

PostWysłany: 10:29 Czw 11 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas pogoda taka, że spokojnie można z "laską" się wybrać na spacer. A w Stacji po jesiennym szczycie teraz wynik badania może być wykonany w przeciągu 2-3 tygodni. Jeśli dostarcza się suche próby - wtedy krócej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ROBERTD



Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 202
Skąd: Łodzkie

PostWysłany: 17:49 Pią 5 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez w tym roku pobralem probki i juz sie robia - czekam na wyniki z ciekawoscia. Potrzebne byly tylko nr dzialki i nr probki zgodny z nr miejsca pobrania i ogolny powierzchnia gospdarstwa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 202

PostWysłany: 12:33 Pią 5 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Don napisał:
Otrzymałem już wyniki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4fbb83a9407380cb.html

Kategoria gleb lekka i śrdnia, co 2 lata obornik.
Ile potasu by wystarczyło ? Ojczulek w gorącej wodzie kapany już rozsiał pod ozimy 300kg korn-kali tj 120kg K2O

Chciałbym mieć taką zasobność gleb.Kryzys nawozowy nie powinien Cię dotknąć
(rok można nie posiać).Takie parametry są rzadko spotykane na lekkich glebach
sądzę, że Masz przewagę gleb średnich.Ja pobrałem próbki (ale jeszcze nie oddałem) i jestem mocno ciekaw jakie będą zmiany po pięciu latach od poprzedniego badania. A szanowny ojczulek to naprawdę w gorącej wodzie kąpany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buli1979



Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 271
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 11:29 Pią 5 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co sądzicie o ph metrach wystwionych na allegro ktos takich uzywa jak się sprawują, czy badania gleby mozna wykonac w takzwanym sanepidzie
Pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buli1979



Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 271
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 11:03 Pią 5 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam jakie są kosszty badanie gleby na zawartosc metali cięzkich ph i fosforu czytałem że według zasady wzajemnej zgodności przy nawozeniu osadami jest towymagane. czy ktos ma namiary na osrodki które to robia.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Don



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 253
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 11:41 Pon 1 Wrz 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Otrzymałem już wyniki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4fbb83a9407380cb.html

Kategoria gleb lekka i śrdnia, co 2 lata obornik.
Ile potasu by wystarczyło ? Ojczulek w gorącej wodzie kapany już rozsiał pod ozimy 300kg korn-kali tj 120kg K2O
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hans



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 804
Skąd: poznan

PostWysłany: 10:36 Czw 21 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

badania azotu sie nie praktykuje bo na wyniki czeka sie ok 1 miesiaca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1983
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 21:36 Sro 20 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do etykiety to zależy co sobie w stacji życzą ja pisałem tylko numer próbki a juz w stacji wypisujesz na specjalnym blankiecie numer próbki z jakiej działki i jaka powierzchnia gruntów składa sie na próbkę (nie więcej niż 5ha) nie daje sie szkicu nikogo to nie obchodzi a należność dajesz z góry ok 8zł za próbkę zależy na co badasz jak na ph i zawartość składników P K .... a na zawartość azotu to jakoś więcej nie wiem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
Don



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 253
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 21:00 Sro 20 Sie 2008    Temat postu: Próbki gleby do analizy Odpowiedz z cytatem

Co oprócz kolejnego numeru próbki powinno znaleść się na etykiecie? przedlon? rodzaj gleby? powierzchnia z której zebrałem? moje dane? na co chce badac?
Co ze szkicem pól gospodarstwa i zaznaczeniem scieszki pobierania próbek czesciowych , czy to mam koniecznie załączyć?
Czy należnośc za badanie regulujemy z góry?

Czy stacja chemiczna w Poznaniu to dobry wybór ?
Ile czasu upłynie do uzyskania wyników?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach