Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 15:28 Wto 17 Wrz 2019


Opasy na rusztach
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vario Tigeer



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 29
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 21:08 Pon 16 Mar 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki robern czyli pod rusztem nie musze miec że tak powiem zbiornika na gnojowice wszystko moge do zbiornika prowadzić? wiem że to temat o opasach ale pozwole sobie zapytać jakim systemem utrzymujecie lochy po porodzie? i w okresie ciąży? grupowo w jarzmach? opłaca się budowa stacji paszowej dla 84 loch z której by korzystały tylko 28 macior?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 19:52 Pon 16 Mar 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może być jedno i drugie rozwiązanie. W zależności od możliwości technicznych i organizacyjnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Vario Tigeer



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 29
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 19:27 Pon 16 Mar 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam, mam takie pytanko jakie rozwiązanie kryje sie pod tymi rusztami? pod rusztami jest poprostu zbiornik gromadzący kał który bezposrednio wpada do niego przez szczeliny w rusztach czy to jest system płytkich kanałów np 50cm gł które odprowadzają cały kał w całości do zbiornika umieszczonego poza budynkiem??? prosze o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:49 Sob 1 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zobacz jeszcze temat http://www.ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=6345
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 20:52 Sob 1 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy karmieniu możesz przyjąć, że dzienne zapotrzebowanie to ok. 10 kg suchej masy - a czas utrzymania to ok. 20 miesięcy - więc wychodzi 6 ton, z czego 15-20% powinna stanowić pasza treściwa. Wszystko zależy od rasy, przyrostów, systemu żywienia (czyli czy będzie również pastwisko itp. )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 22:46 Czw 30 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zamierzam zdejmowac starych rudztow wydaje sie mi ze beda sie nadawaly dla cielat (juz kiedys na nich trzymalem cielaki tyle ze wtedy je scielilem Confused ). Mam tam jeszcze miejsce do zagospodarowania na nowy kojec ale to sie jeszcze zobaczy. Robern widze po twoich postach ze jestes calkiem dobrze zorientowany w temacie wiec moze mi powiesz jaka ilosc paszy bede potrzebowal na odkarmienie byka od 100 kg do ponad 600kg (tak orientacyjnie) oczywiscie jezeli mozesz lub podaj jakies zrodla gdzie moge takie informacje zdobyc. Mi rowniez sie wydaje ze system rusztowy wyjdzie taniej niz plytkoscielony, choc niewatpliwie kazdy sposob utrzymania jest bardziej komfortowy dla zwierzat (przynajmniej mi sie tak wydaje) Pozdrawiam i czekam na wiecej informacji
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:29 Czw 30 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przekładanie starych rusztowań to raczej dla nich śmierć techniczna. Przy wyrywaniu ich ze starych miejsc najczęściej w dużej mirze się kruszą i nie nadają do ponownego układania.
Natomiast Darekka jak już pisałem w innym temacie - koszt budowy wolnostanowiskowej na gnojowicę (ze zbiornikiem poza oborą) jest niższy niż na płytkiej ściółce. Dodatkowe koszty to wygarniak obornika, mały zbiornik (najczęściej kryty jest bardzo drogi, na płytę obornikową potrzeba dodatkowego miejsca itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 19:59 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc! Dzieki za podpowiedzi. Tez nad tym myslalem i bedzie mi jednak potrzebne 15 m dlugosci tej obory bo w starych zabudowaniach mam juz kraty ktore moge wykorzystac pod mlodsze cieleta. Tylko drugi kojec musze poglebic i dac na niego ruszty.Na tych 15 m nowych zabudowan bedzie znajdowalo sie 6 kojcow po 3 z jednej strony a stol paszowy centralnie. Zabudowania stare z nowymi polacze szczytami a miedzy nimi chyba zrobie paszarnie tak zeby bylo blisko do dwuch obor no i przejazd. Jezeli macie jeszcze jakies informacje to piszcie bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
darekka



Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 149

PostWysłany: 14:17 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przemyślałem to jeszcze raz.
Nie zyskujesz na wykopie i na powierzchni betonów aż tyle co pisałem wcześniej.
Musi być conajmniej 400 m3 szamba. Tak czy owak musisz tę ziemię usunąć. Jeśli zaś chodzi o beton to jak będzie szambo 1,5 m węższe to trzeba zrobić 1,2 m głębsze a różnica 14 m kw to już nie różnica. Na belkach oszczędzasz jednak nadal. Nie wiem czy w przyszłości nie traciłbyś na wywożeniu szamba ciągnąc z większej głębokości. Trzeba jednak przemyśleć te 4m belek pod rusztem. To bardzo dużo przy takim obciążeniu jakie stanowi 5 dorosłych byków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
darekka



Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 149

PostWysłany: 12:52 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawet jeśli mogą stać na samych rusztach to policz koszty.
Zakładając owe 24m długości, odchodzi ci 72 m kw rusztów i tyleż samo wykopu pod zbiornik. Zbiornik na dnie też musi meć beton, czyli to co byłoby w zbiorniku na tym 1,5 metra dnem, będzie w górze posadzką. Mniejsza długość rusztów to automatycznie możliwość cieńszych belek podporowych. Oszczędzasz więc na ruszcie i wykopie myślę że w sumie jakieś 15-20 tys. Tracisz na wygrodzeniu stanowisk 38 x 150 = 5,7 tys. Czyli jesteś co najmniej 10 tys. do przodu ( 3 opasy możesz zjeść), a przy okazji sądzę, że bydlęta zyskują na komforcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:25 Pią 24 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogólnie projekt może być. Ale opasy mogą stać jedynie na rusztach i sobie nieźle poradzą. I nie będą wcale mocno brudne - przy zachowaniu odpowiedniej obsady w kojcu (wygrodzeniu dla danej grupy wagowej). Jedynie odsadki potrzebują kawałku "stałego gruntu", żeby móc czasami dać odpocząć rosnącym raciczkom.
Minimum szerokości to jednak ok. 12,5 m. Jeśli niższą ścianę postawisz do wysokości ok. 2 m. przy spadku dachu 25% to kalenicę będziesz miał na wysokości ok 5m.
Poza tym założenia produkcji paszowej bardzo przyzwoite Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
darekka



Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 149

PostWysłany: 20:01 Pią 24 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przeglądałem trochę net w poszukiwaniu rozwiązania dla tych rusztów, bo nie podoba mi się to żeby leżły bezpośrednio na ruszcie. Znalazłem projekt na płytką ściółkę, który można by zaadaptowć pod bezściółkową, ale nie zmieścisz się w 11 metrach, minimum to 12,5 metra. Wtedy pod ścianami dajesz legowiska 1,5 m potem część z rusztami 2,5 m stół paszowy 3,5 m i znowu 2,5 i 1,5 razem 11,5 plus ściany czyli jakieś 12,3 metra i jesteś spokojny. Szerokość legowiska ok 1,2 m. Czyli swoje 40 sztuk mieścisz na 24 metrach plus jakaś paszarnia. Dodatkowo jeśli nie jest to jedna a kilka partii w roku możesz zrobić część węższych a część szerszych legowisk. Wygrodzenia legowisk to niestety dodatkowy koszt.
Projekt o którym mówię jest wystawiony na allegro ale aukcja się wnet kończy czyli ci co spojrzą na link później to go nie zobaczą.
http://www.allegro.pl/item229024219_projekt_obory_dla_bydla_opasowego_promocja_.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 21:54 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arrow Mam nadzieje ze jak nie mi to innym producentom bydla przydadza sie te informacje wiec piszcie co wiecie na ten temat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 21:51 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czes darekka. Z tego co wiem u opasow moga byc ruszty na calej powiezchni co do dwu spadowego dachu to odpada bo w tkiej sytuacji bede musial sie zbyt daleko odsunac od granicy z sasiadem na ktorej stoja jego zabudowania i przy ktorych mialbym okazje postawic swoje. a co do porzadku tez kiedys mialem swinie na rusztach i one znacznie lepiej dbaly o porzadek w kojcu krowy wala tam gdzie stoja. Pozdro i czekam na nowe informacje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 21:45 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam inne zabudowania. Chodzi mi tylko o obore do opasu 35-40 szt opasow. Ma to byc poprostu dodatkowe zrodlo dochodu. Zdaje sobie sprawe ze to niewiel sztuk ale jak pisalem chodzi o dodatkową kase przy minimalnym nakladzie pracy. jeszcze nie wiem czy podejme sie tego przedsiewziecia ale cos trzeba robic. Z pol jestem w stanie zebrac odpowiednia ilosc pasz objetosciowych i mysle ze jeszcze ponad polowe zapotrzebowania na trsciwe (zboza) + oczywiscie czesc dokupic. Poswiecajac ziemie pod kukurydze i siano ograniczam powierzchnie pod zboza dlatego ruszty (zbyt malo slomy), no i oczywiscie mniej pracy niz codzienne scielenie i pozniejsze wywozenie obornika. Mialem kilkuletnia przerwe w prowadzeniu chodowli bydla ale jszcze nie wszystko zapomnialem Very Happy a pozatym nic nie sprawie mi wiekszej przyjemnosci niz praca przy bydle i mam nadzieje satysfakcja przy sprzedazy w odpowiedniej wadze za miejmy nadzieje racjonalna cene Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
darekka



Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 149

PostWysłany: 21:42 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

grube mury chcesz dać Smile
A tak na poważnie to przy szerokości ok 10 m to spokojnie daj dach dwuspadowy kratownicowy i żadnych kombinacje ze świetlikiem mieć nie będziesz.
U mnie bydło stoi na płytkiej ściółce, ale mam tuczniki na rusztach. Nie całe pomieszczenie ma ruszt tylko część. Jak się je wprowadza do tej chlewni to ruszt robi się mokry, a pozostała część jest sucha. W zasadzie od razu śpią na suchym a odchody są tylko na rusztach. Bydło jest mądrzejsze od świń to pewnie też tak by było. Zorientuj się czy dla obór ruszt robi się na całości kojca czy tylko przy korytarzu paszowym a pod ścianą zwykła posadzka. Zresztą też poszukam czegoś na ten temat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:13 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie masz innej działki - na tej można postawić co najwyżej obórkę (chyba, że sąsiednie są Twoje lub sąsiedzi mają również obory. Tej wielkości (27x52 to mniej więcej wymiar na oborę na 100 SD.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 15:47 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arrow Robbern Tak chodzi mi p swietliki kalenicowe. Co do wielkosci dzialki to jest ok 52x27m przy czym musi sie jeszcze tam zmiescic silos na kiszonke, a zeby byl do niego swobodny dojazd zabudowania nie moga za duzo zajmowac. Spad dachu bylby w strone pd. zach.. Mysle ze boksy dla bków powinny miec wymiary 5x3m to 15m2 wiec nie wiem czy nie bedzie im za lluzno. czyli centralny stol paszowy 3,5m + 2x3m (boksy po obu stronach st. paszowego) to daje 9,5 m + mury czyli ok 11m. jezeli masz jakis inny pomysl chetnie go wyslucham no raczej przeczytam Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 13:32 Czw 23 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tzn. jak wąską masz tą działkę?
Chyba chodzi Ci o świetliki kalenicowe? Owszem można zastosować tzw. połówki. Ale pewnie trzeba będzie jeszcze doświetlić przezroczystymi oknami dachowymi - zależy z której strony będzie spad.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 23:03 Nie 19 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajnie, ze ktos popiera to rozwiązanie. Z tego co czytałem to wg wymogow 2m2 na sztuke powyzej 450kg. Szkoda że nie mozna nigdzie znalezc fotek z takim rozwiazaniem widziałem tylko 2 jedna w topagrar a druga w gazetce reklamowej sano. jak macie jakies namiary na tego tpu rozwiazania do podeslijcie linki. Jak sie orientujecie to napiszcie cos na temat wygrodzen, drabin paszowych itp. w tego typu oborach. Ze wzgledu na szerokosc dzialki w moim przypadku wchodzi w gre dach jednospadowy czy da sie w nim zastosowac kalenice a jak nie to czy sa jakies inn elternatywne rozwiązanie.
Dzieki za oapowiedzi i czekam na nowe.
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1617
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:10 Nie 19 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W żadnej oborze, która miała odpowiednią obsadę (a zwiedziłem ich dość dużo) w czasie -30 st na dworze nie było ujemnych temperatur wewnątrz budynku! Oczywiście zapewniał to jeszcze sprawny system regulowanej wentylacji. I zgodzę się z Herki - jeśli chcesz zaoszczędzić na bardzo drogiej robociźnie (dużo droższej niż budowa!!) to tylko ruszta.
Odpowiednia obsada, to taka, że na rusztach opasy nie mają zbytnio miejsca na przebieżki... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
herki



Dołączył: 27 Mar 2006
Posty: 30
Skąd: Jasienica ,Dębowiec

PostWysłany: 19:14 Nie 19 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fotek niestety nie mam bo to było parę lat temu,a co do czystości to odchody były na bieżąco "wdeptywane " w szczeliny.Dużo bardziej się brudzą w oborach płytko ścielonych.Co do przyrostów to nie powiem bo wtedy jeszcze mnie bydło nie interesowało .Wadą tego systemu wg. mnie są minusowe temp. bo kto chciałby w zimie leżeć na kracie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 22:06 Sob 18 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki herki mi się też wydaje, ze jest to dość wygodne rozwiązanie. Czy możesz napisać coś więcej o tej oborze, jak zachowywały sie zwierzęta cały czas trzymane na rusztach, czy nie były strasznie "ufajdane" i jak było z urazami kończyn. No i oczywiście jak przyrastały na wadze.Jak możesz to udostępnij jakieś fotki, np na www.agrofoto.pl lub w innej galerii. Z góry dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
herki



Dołączył: 27 Mar 2006
Posty: 30
Skąd: Jasienica ,Dębowiec

PostWysłany: 20:51 Sob 18 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mnie bardzo fajna sprawa .Byłem na praktyce w Niemczech to tam widziałem byki trzymane w boksach po 5 szt luzem właśnie na rusztach.Praktyczne robota zamykała się w karmieniu na stole paszowym zero codziennej pracy przy usuwaniu odchodów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
zajac28



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 11

PostWysłany: 18:19 Sob 18 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdaje sobie sprawe z cen rusztów ok100 zł/m2. W pewnych jednak gospodarstwach jest zbyt mało gruntów zeby zapewnic słomę do ścielenia(lepiej ziemie przeznaczyc na kukurydze i siano bo to trudno dokupić). Pozatym na niewielkiej działce budowlanej trudno wybudowac obore samospławialną która przy opasach daje dobre efekty. No i oczywiście dochodzą jeszcze koszt płyty obornikowej i zbiornik na gnojówkę.
Stąd moje pytanie odnosnie opasania na rusztach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach