Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 17:30 Pon 26 Paź 2020


Co sądzicie o kombajnie BIZON ZO56?
Idź do strony 1, 2, 3 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mirek65a



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 27

PostWysłany: 20:21 Sob 24 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miałem problem z orbitrolem -bardzo przeciekał. dałem go do profesjonalnego zakładu który regeneruje hydrauliczne rzeczy ijuż kilka lat ani kropli nie póści . koszt 230 zł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sap51



Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 28
Skąd: dolnosląskie

PostWysłany: 14:47 Sro 3 Sie 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marcin89 napisał:
witam w sprawie tego orbitrola to morzesz smiało kupić nowy to samo miałem nawet był taki problem strasznie sie grzał i był problem z rurą od wysypu ale to akurat rekordzik praktycznie to samo


myślę że nie warto kupować nowego bo koszt to ok 700pln a jak przez cały sezon wycieknie mi 0,5l oleju to wszystko a to koszt 5zł (zrobiłem pojemnik pod orbitrolem i wiem ile wycieka, przed sezonem wylewam i jest spokój. a nie mam problemów z grzaniem się oleju i w ogóle hydraulikę za 50zł całą uszczelniłem bez żadnych regeneracji tylko wymiana uszczelniaczy i oringów
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin89



Dołączył: 20 Sie 2008
Posty: 39

PostWysłany: 21:40 Nie 31 Lip 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam w sprawie tego orbitrola to morzesz smiało kupić nowy to samo miałem nawet był taki problem strasznie sie grzał i był problem z rurą od wysypu ale to akurat rekordzik praktycznie to samo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mateusz2811



Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 99

PostWysłany: 09:50 Sro 13 Lip 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzant napisał:
Też tak myślałem ale jak mocniej otworzę to znowu kłosy lecą do zbiornika. W instrukcji wyczytałem że z tyłu po bokach jest regulacja blachy i jej odległość ma wynosić 6-8 mm ale nie nie wiem od czego. Tą blachę widać po otwarciu tej kanału którym kłosy idą do podajnika pod kombajnem.
za mały wiatr i za grubo na sitach sita moga bycć otwarte ale wiatr musi być też mocny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sap51



Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 28
Skąd: dolnosląskie

PostWysłany: 13:38 Nie 10 Lip 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś ma może schemat budowy orbitrola ponieważ jest uszczelniony na wszystkich oringachi ale przecieka na (prawdopodobnie jest to zaślepka) zaślepce otworu technologicznego, z jednej strony jest śruba koronkowa regulująca ciśnienie natomiast z drugiej strony jest zaślepka z której sączy się olej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomet



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 54
Skąd: świentokrzyskie

PostWysłany: 19:52 Sro 4 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CZeść. Ile w waszych stronach biorą za 1 godzinę koszenia,ile płacicie kombajniście

Witam.u nas biorą 300 zł a ja biorę 290 zł za godzinę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
mirek65a



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 27

PostWysłany: 16:55 Sro 4 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

--------------------------------------------------------------------------------

CZeść. Ile w waszych stronach biorą za 1 godzinę koszenia,ile płacicie kombajniście.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1547
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 08:21 Sro 4 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Częstą przyczyną jest nalepienie masy na końcu przenośnika(przy wlocie do ślimaka podającego do młocarni).Jeżeli tam jest dokładnie oczyszczone,to może ślimak dobrze nie odbiera?Musisz sprawdzić przez odkręcenie pokrywki u góry przenośnika(na klucz 10),oraz nad młocarnią(pokrywa nad przenośnikiem pochyłym).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
miszka01



Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 111

PostWysłany: 05:59 Sro 4 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !!!


Co moze być przyczyną zabijania się podajnika kłosowego w bizonie ZO56 ? Jak go odblokuje po pewnym czasie jest to samo.
Dzięki za odpowiedz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rasel_1



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 50

PostWysłany: 10:21 Nie 1 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha dzięki za info. sprawdzę i dam odpowiedź. Pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomet



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 54
Skąd: świentokrzyskie

PostWysłany: 09:10 Nie 1 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie to nie zależy od tego czy cofnięty jest przyspieszacz czy nie bo jak się nawet ręcznie cofnie przyspieszacz to i tak się tak dzieje.... a jak na polu wypadnie na pełnych obrotach cofnąć to już jest po prostu masakra.... Ps. "tomet" a Ty miałeś już taki problem u siebie??

Witam u siebie tak nie miałem ale to jest normalny objaw deformowania się docisku sprzęgła wiem o'tym bo z zawodu jestem mechanikiem i takie usterki często się spotyka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
rasel_1



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 50

PostWysłany: 14:14 Sob 31 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie to nie zależy od tego czy cofnięty jest przyspieszacz czy nie bo jak się nawet ręcznie cofnie przyspieszacz to i tak się tak dzieje.... a jak na polu wypadnie na pełnych obrotach cofnąć to już jest po prostu masakra.... Ps. "tomet" a Ty miałeś już taki problem u siebie??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mirek65a



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 27

PostWysłany: 20:28 Czw 29 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napewno nie cofie ci się przyśpieszacz przy wyciśnięciu sprzęgła i dlatego tak szarpie bizonem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tomet



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 54
Skąd: świentokrzyskie

PostWysłany: 17:07 Sro 28 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich. Mam taki problem, że gdy chcę cofnąć bizonem to nawet przy wolnym puszczaniu sprzęgła podskakuje tył kombajnu. A przy niskich obrotach to tak nim szarpnie. Mógłby mi ktoś poradzić?

Witam prawdopodobnie masz do wymiany docisk sprzęgła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
krzant



Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 237
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 12:52 Sro 28 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie dziękuję za wszystkie porady ale wypróbuje je dopiero w przyszłym tygodniu bo u nas od zeszłego tygonia leje i leje tak więc z koszenia nici Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rasel_1



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 50

PostWysłany: 09:37 Sro 28 Lip 2010    Temat postu: bizon zo56-cofanie Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich. Mam taki problem, że gdy chcę cofnąć bizonem to nawet przy wolnym puszczaniu sprzęgła podskakuje tył kombajnu. A przy niskich obrotach to tak nim szarpnie. Mógłby mi ktoś poradzić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1547
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 20:38 Nie 25 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Krzant-blacha o której piszesz służy do regulacji aby zboże nie spadało na ziemię.Cyt."Straty ziarna z podsiewacza można w
niektórych wypadkach ograniczyć wysuwając blaszaną
ściankę pod wylotem podsiewacza.
Jeżeli ziarno wypada przez szczelinę między blachą
a obudową ślimaka kłosowego, należy wyregulować blachę
denną kosza sitowego w jej tylnej części. Szczelina
la powinna wynosić 6-8 mm.".Ja tego nie ruszałem,ale sądząc z opisu i obrazu z katalogu to ją się reguluje w pionie a nie w poziomie.Ustaw kosz sitowy w najniższym położeniu i wtedy odległość między blachą a obudową przenośnika kłosowego ma wynieś 6-8mm.Przynajmniej ja to tak rozumie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 19:43 Nie 25 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ustaw je tak że kłosy niepoleca do zbiornika ale niezamykaj za mocno przeciez kłósek jest dużo większy od ziarna on powinien z dolnego sita spaść zaraz za sitem i lecieć do podajnika kłosowego i z powrotem na młócarnie a jesli tobie ziarno przeleci przez całe sito i niewpadnie w jego szczeliny to masz je zabardzo zamkniete to ląduje tam gdzie kłóski, kurde przeciez tam niema zadużo filozofi w ustawieniach powinieneś sobie poradzić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
krzant



Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 237
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 19:15 Nie 25 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też tak myślałem ale jak mocniej otworzę to znowu kłosy lecą do zbiornika. W instrukcji wyczytałem że z tyłu po bokach jest regulacja blachy i jej odległość ma wynosić 6-8 mm ale nie nie wiem od czego. Tą blachę widać po otwarciu tej kanału którym kłosy idą do podajnika pod kombajnem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 08:11 Sob 24 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dolne sito masz chyba zamocno zamkniete
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
krzant



Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 237
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 07:06 Sob 24 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie mam taki problem. Mianowicie zauważyłem że sporo zboża dostaje mi sie do podajnika kłosowego.Coś tam może wpaść ale mam wrażenie że w moim bizonie są dwa podajniki zbożowe bo tak dużo go tam jest . Gdzie może być przyczyna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Matrix1909



Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 3
Skąd: Długie

PostWysłany: 14:26 Pią 23 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 14:18 Pią 23 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ponad 1000
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Matrix1909



Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 3
Skąd: Długie

PostWysłany: 14:02 Pią 23 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Matrix1909



Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 3
Skąd: Długie

PostWysłany: 14:00 Pią 23 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam! Chciałbym się spytać jakie powinny być obroty młocarni w Bizonie zo56 do omłotu zbóż?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 1 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach