Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 02:19 Pon 26 Paź 2020


Kiszonki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Pasze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 745
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 06:51 Pon 7 Wrz 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Macie rację, że kukurydza samam w sobie dobrze się kisi bo ma spe lnione minimum cukrowe. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że dodanie inokulanta poprawia jakośc samej kiszonki poprzez szybsze zakiszenie masy i poprawę strawności. Jak poczytasz badania naukowe to podają że zyskujesz nawet 10% a to się już opłaci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
roni21



Dołączył: 10 Lip 2006
Posty: 158
Skąd: Bieńkowice

PostWysłany: 14:48 Nie 6 Wrz 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja syszalem ze do kiszonki z kukurydzy nie trzeba dawac zadnych dodatkow bo sie sama zakisi dobrze zreszta do tej pory tak robilem i byla ok a odrzuty zawsze byly i sa ale wazne zeby bylo ich jak najmniej
natomiast jak sie robi sianokiszonki czy kiszonki z traw czy motylkowych to ponoć samo nie zakisi sie dobrze ze czegos tam w trawach jest malo w przeciwieństwie do kukurydzy

natomiast co do pobierania to jak to jest??
na preparatch sano pisze ze dodanie tych bakterii i kwasu do kukurydzy zwieksza jej pobieranie. osobiscie tego nie wypraktykowalem ale poprzedniej zimy mialem taka ciekawa sytuacje ze mialem kiszonke z kukurydzy bez dodatkow , dawalem krowom po 20 kg kisoznki na dzien w dwoch dawkach rano i wieczor i jadly ja bardzo dlugo nieraz jak dalem rano to do futrowania wieczornego o 16 jezcze byla w zlobie kisoznka i podobnie wieczorem
odrazu dodam ze kiszonka byla dobra , juz pare lat robie kiszonke i wiem jak wyglada nawet lekko zepsuta kiszonka , poza tym daje jeszcze tylko siano , mloto i ospe jak co zimy i w inne lata zawsze wszystko "zmiataly" a tej zimy tak sobie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
deutz112



Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 90

PostWysłany: 13:25 Nie 6 Wrz 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niektórzy wogóle nie stosują dodatków i się im udaje ja do kukurydzy dodam same bakterie bez konserwantu, bo to drogie .W ubiegłym roku dawałem i z wierzchu była zepsuta ,więc w tym roku trochę taniej .Jakie firmy polecacie?
Kiedy zaczynacie robić kiszonkę z kukurydzy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 745
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 16:32 Pią 4 Wrz 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś Panie Janie innego Pan mówił w innym temacie. Że to dobre bo się podwyższa zawartość energii ( o 13% jak wyliczłem) a teraz, że nie stosuję bo obniżają pobranie?????????
Czyżby obniżyły przez zastosowanie Biosilacu pobranie aż do 20kg kiszonki z kukurydzy?? A taki ponoć dobry, jedyny "gwarantujący".
Robi się Pan powoli jak DEALERZY SANO, upierdliwi w przekonywaniu, że ich najlepsze.
Tak miałem parę dni temu jak mi chcieli wcisnąć swój zakiszacz za 490 zł - ponoć najlepszy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jan Frycz



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 76
Skąd: podkarpacie - małopolska

PostWysłany: 11:12 Pon 13 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

deutz112 napisał:
witam!!!
ja w tym roku zrobiłem po raz pierwszy kiszonkę z żyta,wykosiłem jednego dnia drugiego przewróciłem a na trzeci zebrałem ,ujeżdziłem i przykryłem folią ,teraz otworzyłem i od razu musiałem wyrzucić kilka taczek potem była lepsza ale i tak się gdzieniegdzie psuje dodam że stosowałem konserwant i bakterie z firmy sano jak sądzicie co jest tego przyczyną, bo mam zamiar zasiać poplon po żniwach ale jak tak ma się psuć to lepiej skarmiać na zielono ale co na zimę Question

Bakterie z Sano maja koncentracje 10^7, minimalnie trzeba dać 10^9 żeby coś dało czyli 100 x wiecej niz zalecają Mad .
Na dzień dzisiejszy wymaganą koncentrację dają Timac(10^9, nie wiem jak działa bo to nowość), Pionier (10^9 ) i Schaumann (10^11, jako jedyny daję gwarancje stabilności tlenowej). Jeśli nie ma wybitnej konieczności nie stosuję konserwantów bo obniżają pobranie.
pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
atena



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 15

PostWysłany: 19:49 Sob 11 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

STAN 67
a czy po 6 dniach z tego żyta to nie będzie słomy i nie będzie za suche ,
krowy na wymiona chorują może ale po spleśniałej kiszoncea nie dobrej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
deutz112



Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 90

PostWysłany: 19:36 Sob 11 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam!!!
ja w tym roku zrobiłem po raz pierwszy kiszonkę z żyta,wykosiłem jednego dnia drugiego przewróciłem a na trzeci zebrałem ,ujeżdziłem i przykryłem folią ,teraz otworzyłem i od razu musiałem wyrzucić kilka taczek potem była lepsza ale i tak się gdzieniegdzie psuje dodam że stosowałem konserwant i bakterie z firmy sano jak sądzicie co jest tego przyczyną, bo mam zamiar zasiać poplon po żniwach ale jak tak ma się psuć to lepiej skarmiać na zielono ale co na zimę Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jan Frycz



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 76
Skąd: podkarpacie - małopolska

PostWysłany: 11:21 Sob 11 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

-kuba1614- napisał:
Witam chciałbym sie zapytać po ilu dniach można belować siano na kiszonke i kiedy mozna ją dawać bykom
mam zamiar pakować je w worki Question


1. Trawa kisi się dobrze w rękawie pod warunkiem że:
a. była drobno pocięta 5-7 cm.
b. ścięto ją podczas kwitnienia.
c. podsuszono 6-16h
d. dobrano zakiszacz pod odpowiednią wilgotność.

Ja stosowałem 2 typy zakiszaczy
na bardzo mokre (22% s.m.) i na podsuszone (>32% s.m.), w obu wypadkach zakiszało sie ładnie. Mokre można było otwierać już po 2-3 tyg. ale preparat nie zapewniał stabilności tlenowej. Podsuszane po 6 tyg i były stabilne tlenowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Stan67



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 23
Skąd: Jarocin

PostWysłany: 21:28 Pią 10 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@-kuba1614-
siana sie nie kisi... siano to jest siano. ja kisze trawe jak jest ładna pogoda to w 1 dzień koszę, 2 dzień zwijam w rzędy, 3 dzień beluję i owijam. Po 6 tygodniach można skarmiać. W książkach pisze, że trawę na sianokiszonkę jak jest sucho i gorąco można belować już po 6 godzinach od skoszenia. Nie radzę we worki, bo znajomi mieli i narzekali, że gnije, bo odkurzczem dobrze sie nie wyciągnie powietrza z worka.


A jeżeli chodzi o żyto, z mojego doświadczenia żyto musi być dłużej podsuszane niż trawa... 5-6dni... Bo jak za mokre się zbeluje to jest kwaśne, brzydko pachnie i niesmaczne, krowy mają biegunkę i chorują na wymiona.
Radzę kosić tuż przed kłoszeniem, podsuszyć 5-6 dni, belować... Tak zrobiłem w tym roku i nie mam problemów, jest dużo smaczniejsze, ładnie pachnie i krowy nie chorują.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Stan67



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 23
Skąd: Jarocin

PostWysłany: 21:07 Pią 10 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z poczatku chciałem zasiać mieszankę różnych roślin ale w koncu zasiałem trawe sudańską (sorgo piper) tak jak tam pisze na forum. Niezbyt to wyszło poniewaz wyrosły chwasty i jęczmień, bo nie zastosowałem oprysku na chwasty. Na jęczmień ozimy wszedł grzyb i zaatakował również sorgo. Sprzątałem w połowie października, z 0,5 ha miałem 4 baloty. Nie radzę siać sorgo teraz, bo jest za pozno, bo sorgo ma długi okres wegetacji. Radzę zasiać gorczycę, łubin i facelię i to podsuszyć i zbalotować. Sąsiad miał gorczycę i miał więcej. Nie wiem jakie to jest smakowite, bo nigdy tego nie miałem. W tym roku zasiałem 15 maja po życie, które zbalotowałem nie sorgo tylko cukrosorgo506. Zastosowałem opryski na chwasty i dobrze rośnie. Zrobiłem poletko doświadczalne i wsiałem w cukrosorgo506 zeszłoroczne sorgo piper i to drugie nie wzeszło ani jedno. Mam zamiar kisić w pryzmę na przemian z kukurydzą w połowie października.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
-kuba1614-



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 6

PostWysłany: 21:17 Czw 9 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam chciałbym sie zapytać po ilu dniach można belować siano na kiszonke i kiedy mozna ją dawać bykom
mam zamiar pakować je w worki Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
atena



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 15

PostWysłany: 20:16 Czw 25 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
co proponujecie ,aby zasiać dla krów na kiszonkę po żniwach Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jarek1780



Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 16

PostWysłany: 17:43 Nie 21 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
słyszałem że coś ok. 6 tygodni trzeba poczekać


Mam pytanie jak mocno zbijacie bele i jaka prasa jest najlepsza i jakie środki do konserwacji bel stosujecie (czy wogule warto jakieś stosować)
Prosze o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
klabax



Dołączył: 21 Cze 2009
Posty: 1

PostWysłany: 12:01 Nie 21 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Czy może mi ktoś powiedziec ile czasu ma stac bela od zwinięcia żeby można było zacząc karmic?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lola



Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 59

PostWysłany: 16:11 Sro 6 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja robie kiszonke w pryzmie a dlaczego nie trzeba podsuszyc ja mialam wykosic jutro a zebrac w sobote tak bedzie zle Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rybka2485



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 156
Skąd: spod LBNu

PostWysłany: 23:35 Wto 5 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam Lolu, to zalezy jak chcesz zrobic?? w pryzme czy w baloty:)
otoz tak czy siak musisz wykosic jak zacznie sie wyklasszac, a nastepnie zwinac na walki i: albo pracujesz w baloty lecz zyto musi przesnac najlepiej caly dzien, zas jezeli w pryzme to wykosic i zaraz zwozic i dobrze ujezdzac:
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lola



Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 59

PostWysłany: 16:18 Wto 5 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lola



Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 59

PostWysłany: 13:11 Pon 4 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lola napisał:
witam wszyskich!!
czy ktoś mógłby mi napisać szczegółowo jak zrobić kiszonkę z żyta ,mam żyto a nigdy tego nie robiłam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lola



Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 59

PostWysłany: 13:09 Pon 4 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam wszyskich!!
czy ktoś mógłby mi napisać szczegółowo jak zrobić kiszonkę z kukurydzy mam żyto a nigdy tego nie robiłam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jan Frycz



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 76
Skąd: podkarpacie - małopolska

PostWysłany: 09:05 Pon 27 Kwi 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

80ps napisał:
witam mam małe pytanko jakiś rok temu w podobnym temacie czytałem o zrobieniu własnego aplikatora do zakiszaczy. Była tam pompka kwasoodporna na 12V ze sklepu z cześciami do przyczep kempingowych. Jeżeli jest na forum osoba która to wtedy pisała czy mogła by mi dać jeszcze raz namiary na ta pompkę... z góry dzięki pozdro


Jak chcesz to mam do sprzedania gotowy zestaw Schaumann`a o stałym wydatku 15l/h:

1. Dysza
2. Pompka
3. Wężyki
4. Zaciski na akumulator
5. Włącznik do kabiny
6. Kompletne okablowanie

Zestaw kosztuje w Schaumannie ok 450zł brutto lub gratis do 10-15 puszek zakiszacza. Czyli od 500 do 1500 t kiszonki w zależności od typu zakiszacza.
Komplet NIE ZAWIERA zbiornika na ciecz roboczą.
Jak ktoś by chciał mam również zestawy profesjonalne w cenie ok 2700zł również bez zbiornika. Dodatkowo mają regulowany wydatek, filtry, iine dysze i całą szafkę sterującą z nierdzewki. Producent j/w.
Mój adres:
doradztwo.zoot@interia.eu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
JacekXXL



Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 159
Skąd: WLKP

PostWysłany: 19:30 Pią 24 Kwi 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje mi się, że było o tym w dziale "maszyny" zakładka "ciekawe pomysły rolników" więc tam poszukaj powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
80ps



Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 3
Skąd: Małopolskie

PostWysłany: 16:57 Pią 24 Kwi 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam mam małe pytanko jakiś rok temu w podobnym temacie czytałem o zrobieniu własnego aplikatora do zakiszaczy. Była tam pompka kwasoodporna na 12V ze sklepu z cześciami do przyczep kempingowych. Jeżeli jest na forum osoba która to wtedy pisała czy mogła by mi dać jeszcze raz namiary na ta pompkę... z góry dzięki pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gregor 80



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 128
Skąd: KALISZ

PostWysłany: 20:53 Pią 13 Mar 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jatam czasem robie ale z samej gorczycy z poplonow i zawsze mi wychodzila dobra ! Kolor taki slomkowy tylko niczym nie uciskam troche sie pochodzi ladnie porowna foli i ziemia ! Bardzo malo odpadow ! A z niczym innym nie praktykowalem !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Casper



Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 307

PostWysłany: 14:06 Pią 13 Mar 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikt z Was nie nie miał nie takiej kiszonki??

Niestety moje obawy się potwierdziły - chyba muszę ją wywieźć z powrotem na pole bo krowy nawet do pyska nie chcą jej wziać... Crying or Very sad Na szczęście nie ma tego dużo ale szkoda włożonej pracy. Czyżby było zbyt zimno i dlatego się nie zakisiła.. pojęcia nie mam co się stało Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Casper



Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 307

PostWysłany: 20:31 Sro 11 Mar 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Otworzyłem dzisiaj pryzmę z kiszonką z poplonów zebranych w październiku [konkretnie jęczmień, owies, i trochę gorczycy tam było] no i mam pytanie: czy to normalne że zalatuje trochę od niej amoniakiem? Kolor ma praktycznie nie zmieniony od zbioru - czyli zielony z takim słomkowym Laughing
Pytam bo nie kisiłem wcześniej takich rzeczy, miałem kiszonkę z żyta ale ta jest zupełnie inna i wyglądem i zapachem...

Dodam że nie nawoziłem tego po żniwach - po prostu zebrałem co urosło, od razu przykryłem i dobrze udeptałem pryzmę, pleśni nie widać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Pasze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach