Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 02:25 Pon 26 Paź 2020


Gorczyca..
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 21:42 Czw 8 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już się dowiedziałem o tych samosiewach rzepaku.
Problem polega na tym że duża ilość samosiewów będzie przeszkadzać gorczycy. Porosną wielkie ,,kapusty" których nie da się oczywiście niczym opryskać i będą mocno konkurowały z cieniutkimi i wiotkimi łodygami gorczycy.
Rzepak nie wyda nasion.
Pole pod uprawę gorczycy musi być czyste od rzepaku ewentualnie sporadycznie może się tam rzepak zdarzyć, a u mnie będzie go dużo i to dyskwalifikuje moją uprawę. Zasieje tylko niewielką część i zobaczę jak to wygląda w praktyce.

Dzięki robern za zainteresowanie się moim problemem. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1560
Skąd: Mazury

PostWysłany: 12:07 Nie 4 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli gorczyca ma być odsprzedana na poplony to dodatek rzepaku nie przeszkadza. Jednak jeśli ma iść doi sprzedaży to dodatku rzepaku być nie może Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 10:43 Nie 4 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o to, że w tym roku zostało mi stanowisko po pszenicy, lecz 2 lata temu był tam rzepak, który na pewno w jakimś stopniu się wysypał i zasilił bank nasienny chwastów. W tym roku chciałem spróbować swoich sił w uprawie Gorczycy i tak się zastanawiam:
- czy samosiewy rzepaku bardzo będą przeszkadzać gorczycy? I czy jeśli rzepak wytworzy nasiona to osypią się one przed zbiorem gorczycy, żeby nie zanieczyścić ziarna?
Wiem że wszędzie piszą o przerwach pomiędzy uprawą roślin krzyżowych przynajmniej 3,4 lata. ale w tym roku nie mam już Gdzie jej wcisnąć, a chciałem zasiać.
Miał ktoś z Was samosiewy rzepaku w Gorczycy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1560
Skąd: Mazury

PostWysłany: 23:48 Pią 2 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po gorczycy byś musiał zrobić kilka uprawek, żeby powschodziły wszystkie wysypane nasiona - innego sposobu chyba nie ma Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 23:35 Pią 2 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś siał gorczycę po jedno letnim odpoczynku pola od rzepaku?
U mnie często sieje się rzepak i dlatego tak sobie myślę że jak gorczyca powschodzi z rzepakiem to będę miał mieszankę której nikt nie będzie chciał kupić.
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 19:29 Pon 23 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To larwy gnatarza rzepakowca!!! Wal szybko bo ci cały zjedzą!!!
Jak kwitnie to tylko Mospilan bo innymi załatwisz pszczoły w okolicy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 14:57 Pon 23 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja ta galerka zrobilem i super czysciutko a dodalem jeszcze troche tego selektu:-D wiec glaca jest:-D Ale teraz gorczyca kwitnie i zaczynaja sie pojawiac straki ale cos male:/ i mam pytanie bo jakies czarne lichy chodza po gorczycy czym ja pojechac jakies propozycje ? pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 14:32 Pon 23 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale kiks napisałem? I nikt nie zwrócił uwagi?
Oczywiście siew przed deszczem Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
danek



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 149
Skąd: wschód

PostWysłany: 13:51 Pon 23 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakie opryski od chwastów stosujecie do ochrony gorczycy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:24 Pią 9 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie pryskam na chwasty i jest czyściutka. trzeba tylko wstrzeli się z siewem, uprawi na sucho i zasiać tuz przed siewem. jak dobrze wystartuje to chwasty nie mają szans.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 16:27 Pią 9 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam zasiałem gorczyce zółtą na nasionka i własnie zeszła mam pytanie czym popryskać od chwastu i kiedy? Co Myślicie o preparacie Galera 334SL ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
wiesLaw



Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 229

PostWysłany: 11:29 Nie 9 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.czwa.odr.net.pl/gazeta.php?artykul=00000107 A jednak gorczyca jest wymagajaca roslina co do nawozenia sam sie o tym przekonalem ze nalezy ja traktowac powaznie.tj.siew w terminie, nawozenie ,ochrona .Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 08:29 Sob 8 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To raczej nie wina osypywania tylko za mocnego wiatru. Przeleciała przez kombajn na ziemię.
Najgorsze straty może zrobić gnatarz rzepakowiec, nawet 100% Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2032
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 23:00 Pią 7 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szopen72 napisał:
Gorczyca się nie osypuje więc dlaczego może zostać na polu?

jak kosiłem bizonem to później zostawiłem na poplon to co sie osypało i bylo naprawde zielono.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 22:43 Pią 7 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gorczyca się nie osypuje więc dlaczego może zostać na polu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2032
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 19:08 Pią 7 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ursus 914 napisał:
Czy gorczycę na ziarno można siać po zbożach. Czy wysiewa się ją siewnikiem do zboża. Czy zbior może być wykonany kombajnem zbożowym bez przystawek.

gorczyce mozna siać po zbożach, sieje sieje się ja dość późno bo nie lubi przymrozków, mozna siać w taki sposób jak rzepak albo nawet siewnikiem do nawozów jezeli go dobze ustawisz, zbiór można wykonac nawet bizonem ale zawsze istnieje ryzyko że sie troche na polu zostanie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
ursus 914



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 34

PostWysłany: 14:45 Pią 7 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy gorczycę na ziarno można siać po zbożach. Czy wysiewa się ją siewnikiem do zboża. Czy zbior może być wykonany kombajnem zbożowym bez przystawek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1560
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:37 Nie 2 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza tym szkodniki sporo wp...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gargamel



Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 759
Skąd: z rejonu gdzie krowy nie uświadczysz , a świnki to morskie jedynie

PostWysłany: 18:32 Nie 2 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na chwasty stosowałem Treflan.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Stanisław11



Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 267
Skąd: wielkopolska

PostWysłany: 07:45 Sob 1 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gargamel napisał:
O to było dawno za czasow GS .woziłem to kawal drogi gdzies pod Swidnicę,ale firmy już dawno nie ma a plon 17q to już była naprawde niezla sprawa bynajmniej w moim przypadku.Na większy plon raczej nie licz jak uzyskasz srednio ok 15q możesz byc zadowolony.Cenę o ile pamiętam miałem chyba żytox4.

Wreszcie wiem, skąd się bierze cena gorczycy.
Rolnicy w tym roku, po odczyszczeniu uzyskiwali ok. 1t/ha. Jeden nie pryskał na chwasty, jeden stosował jakiś środek ale nie zadziałał. jakie herbicydy można stosować w uprawie gorczycy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gargamel



Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 759
Skąd: z rejonu gdzie krowy nie uświadczysz , a świnki to morskie jedynie

PostWysłany: 21:59 Sro 29 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O to było dawno za czasow GS .woziłem to kawal drogi gdzies pod Swidnicę,ale firmy już dawno nie ma a plon 17q to już była naprawde niezla sprawa bynajmniej w moim przypadku.Na większy plon raczej nie licz jak uzyskasz srednio ok 15q możesz byc zadowolony.Cenę o ile pamiętam miałem chyba żytox4.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarcinC-360



Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 1602
Skąd: Woj. Świętokrzyskie

PostWysłany: 21:40 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gargamel napisał:
Kiedyś sialem dla przemysłu i plony po wyczyszczeniu petkusem byly rzędu 15-17 q przy wysiewie ok 12-14 kg na ha.Siałem ją wtedy poznaniakiem kolkami do rzepaku co drugi lejek ok 5 kwietnia.Dosuszałem ją zawsze na suszarni podłogowej.


Dzięki.Nie da rady więcej uzyskać z hektara?Gdzie to sprzedawałeś i po ile??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 19:57 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robern napisał:
Wczoraj dostałem już nasiona - po 5,5 zł/kg!!! Shocked

dzis sprzedalem 2,5 q po 2,5 zł. trzeba bylo krzyknąc to bym ci dhl-em wyslal bylo by taniej Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gargamel



Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 759
Skąd: z rejonu gdzie krowy nie uświadczysz , a świnki to morskie jedynie

PostWysłany: 19:38 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś sialem dla przemysłu i plony po wyczyszczeniu petkusem byly rzędu 15-17 q przy wysiewie ok 12-14 kg na ha.Siałem ją wtedy poznaniakiem kolkami do rzepaku co drugi lejek ok 5 kwietnia.Dosuszałem ją zawsze na suszarni podłogowej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarcinC-360



Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 1602
Skąd: Woj. Świętokrzyskie

PostWysłany: 19:18 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile zasiać gorczycy na hektar(siew na ziarno) i czym?Jaki plon można uzyskać z 1ha??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach