Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:19 Wto 11 Sie 2020


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 479, 480, 481 ... 2405, 2406, 2407  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DzikiJoe



Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 502

PostWysłany: 17:53 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
Żeldrob , a Ty dalej swoje , pytałem Cię kiedyś o coś i odpowiedzi brak do dziś
Twoja wizja jest niemożliwa do zrealizowania i tłumaczyłem Ci już dlaczego.Tzn jest możliwa , ale z ceną na poziomie kosztu wytworzenia.
Jak wszystko będzie zbilansowane i ubojnia dostanie tyle towaru ile potrzebuje , to na jakiej podstawie nastąpi wzrost ceny tego towaru? Myślisz , że stworzysz nowe prawa ekonomiczne? Pieprzenie ciągłe o tym planowaniu.Cena rośnie , jak towaru jest niedosyt , a spada jak jest nadmiar.KONIEC I KROPKA. I obojętne , czy jest to kura , kondom , samochód , dom , mieszkanie czy usługa dawania du.py za pieniądze. W przypadku każdego towaru i usługi w gospodarce wolnorynkowej obowiązuje ta sama prosta zasada.Inne prawa w gospodarce wolnorynkowej nie działają, a Ty chcesz je stworzyć i wszystko zaplanować z ceną opłacalną dla hodowcy.BZDURA DO KWADRATU.

Medox, teraz tak na poważnie, ja już widzę czego Ty nie rozumiesz. Dlaczego zakładasz, że niedostatek towaru powinien występować na linii hodowca ubojnia? To jest popyt nieelastyczny, on nie kształtuje ceny, a jeśli już to w niewielkim stopniu. Ubojnia sama w sobie nie potrzebuje kurczaka, ona poniekąd wykonuje usługę przerobienia żywca na mięso, ale nie jest odbiorcą ostatecznym. Cena zależna jest od popytu konsumenckiego, od tego ile ludzie chcą kupić kurczaków lub elementów. To tutaj, na linii handel klient detaliczny, powinien występować niedosyt. Hodowcy, ubojnie, pośrednicy i handel detaliczny, w pewnych sytuacjach przetwórstwo, są kolejnymi ogniwami wytworzenia dobra pod tytułem jedzenie, ale same tego dobra nie zużywają. I powinny one współpracować. Dymanie wszystkich przez wszystkich w obecnej sytuacji jest faktem, a hodowca jest w tej mało komfortowej sytuacji, że nie bardzo ma jak się bronić przed dymaniem go, jednocześnie nie bardzo mając jak wydymać kogoś. Dlatego hodowcy powinni łączyć się w większe grupy i negocjować. Negocjować również z ubojniami. Ubojnia ma dostać tyle, ile potrzebuje, ale nie koniecznie tyle i potrzebuje klient detaliczny. Aktualnie ubojnia bije wszystko co jest, potem sprzedaje, potem dowiaduje się po ile sprzedała, a na koniec mówi hodowcy po ile od niego kupiła (to oczywiście w skrócie i dużym uproszczeniu). W takiej sytuacji hodowca powinien powiedzieć: "słuchaj ubojnio, mi się to nie podoba, że tak robisz i nie będę Ci sprzedawał". Jednego wyśmieją. Dziesięciu zbędą milczeniem. Stu się przestraszą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jaroslaw1



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 374
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 17:14 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znam takich hodowców jak kurczaki mają 3 tygodnie dzwonią po kilku ubojniach i wybacz teściu robią złą robotę dla hodowców
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3165
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 15:06 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Większość hodowców wchodzących w ten biznes od 5 lat to typowe głębia i żadne pisanie tu tego nie zmieni cena ichbwykancza i swoją się i Troja ale cel jeden po prostu padną .chwilowe wzrosty nie ulecza tej branży w żaden sposób .Tuszka na jutro do hurtu 5,2-5,5 net południe podobno w cenie srednio 3,6 net .ubojnie na ten tydzień prześcigają się podobno z ofertami u hodowców
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 14:49 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Medox , a TY dalej swoje Evil or Very Mad
Zapraszam do sąsiadów zza granicy ( konstrukcja prawidlowa ) zachodnie !
Żadnych nowych praw ekonomii nie tworzę , a wręcz przeciwnie . Twoje myslenie to typowy wzór korporacyjny i chyba zapominasz , że rynek tworzą ludzie . Pier...niczenie o gospodarce wolnorynkowej w odniesieniu do produkcji żywności to bujda Laughing

Ale ponieważ psyche mamy zryte prze wiele lat socjalizmu to zachłyśnięcie się tzw. "wolnym rynkiem" , kapitalizmem spowodowalo zanik rozsądnego , perspektywicznego myslenia.
Co ciekawe wlasnie za socjalizmu cala produkcja byla planowana , hodowca doskonale znał ceny sprzedazy i...... posiadał pełną kalkulację kosztową wykonaną przez ubojnię , ktora policzyła mu nawet jego zarobek
Confused Cool A dzisiejsi hodowcy są tak tepi , że nawet swoich kosztów policzyć nie potrafią Evil or Very Mad
I wiecie co ? Jak widzę własnie co dzieje się w rolnictwie , slużbie zdrowia , szkolnictwie , przepisach prawnych , podatkowych .................. to zwyczajnie tęsknię za tą wg . mnie "mniejszą nienormalnością .
Ale masz rację - skonczy się jak w wielu krajach , w ktorych politycy i businesmeni doprowadzili producentow żywności do poziomu dna Evil or Very Mad , a tylko dlatego , że SAMI zainteresowani byli bierni jak nieboszczyk podczas stosunku Mad To jest przerażające , że nawet pół roku ceny grubo ponizej kosztów nie spowodowało zmiany myslenia i podejścia do swojego businesu Evil or Very Mad Dalej jest przekonanie , że - " bywało już źle więc jakoś to będzie " .
No.... raczej nie bedzie Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 6130

PostWysłany: 14:26 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeldrob , a Ty dalej swoje , pytałem Cię kiedyś o coś i odpowiedzi brak do dziś
Twoja wizja jest niemożliwa do zrealizowania i tłumaczyłem Ci już dlaczego.Tzn jest możliwa , ale z ceną na poziomie kosztu wytworzenia.
Jak wszystko będzie zbilansowane i ubojnia dostanie tyle towaru ile potrzebuje , to na jakiej podstawie nastąpi wzrost ceny tego towaru? Myślisz , że stworzysz nowe prawa ekonomiczne? Pieprzenie ciągłe o tym planowaniu.Cena rośnie , jak towaru jest niedosyt , a spada jak jest nadmiar.KONIEC I KROPKA. I obojętne , czy jest to kura , kondom , samochód , dom , mieszkanie czy usługa dawania du.py za pieniądze. W przypadku każdego towaru i usługi w gospodarce wolnorynkowej obowiązuje ta sama prosta zasada.Inne prawa w gospodarce wolnorynkowej nie działają, a Ty chcesz je stworzyć i wszystko zaplanować z ceną opłacalną dla hodowcy.BZDURA DO KWADRATU.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tesciu



Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 379

PostWysłany: 14:04 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ubojnia czy z grafikiem czy bez to i tak zagra na swoje a Ty Zeldrob jeśli masz rownież 20 lat doświadczenia podobnie jak Ja to widocznie i Twój i mój sposób jest dobry skoro rynek nadal Nas nie wykończył
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 13:56 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

część hodowców jak nawiedzeni bronią się przed przekazaniem ubojniom grafików produkcyjnych argumentując , że ubojnia jak wie jaką ma produkcję to może "grać" ceną Shocked -noooooooooooooooooooo argumentacja (słowo zostało usunięte) Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 13:51 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(słowo zostało usunięte) jestem hodowcą już od ponad 20 lat i gdybyś czytał moje posty ZE ZROZUMIENIEM to żeby to wiedzieć nie trzeba mieć mózgu Alberta Einsteina Evil or Very Mad
Następny głupek!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
global



Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 226

PostWysłany: 13:40 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ubliżaj co brak ci towaru i o to chodzi i gleba,troszkę pokory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
żeldrob



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 720
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 13:30 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kuźwa czytam i nie wierzę Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad , że do tych waszych tępych mózgownic nic nie dociera!!! " informuje ubojnie o terminie plus minus sprzedaży w momencie JAK KURA wjeżdża na fermę " - to jest normalne ??? Wylęgarni też mówisz o pisklaku na 3 tygodnie przed OCHOTĄ zasiedlenia bud???
To jest własnie chore , takie myślenie , brak planowania etc.
Jak mozna nie planować rocznej produkcji ??? .Ale ok - każdy (słowo zostało usunięte) na swój strój więc nie narzekajcie na ceny skupu żywca bo to jest NA SPECJALNE ŻYCZENIE HODOWCÓW!!! Chyba rzeczywiście ze 30-40% musi zbankrutować i wylądować na ulicy , pod mostem , w przytułkach czy gdzie tam jeszcze .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 1448

PostWysłany: 12:53 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak cena przeskakuje 3,5 granice opłacalności to wszyscy sa mądrzy

piszą o wagach za 80 tys
o klimatyzacji
i upadkach 1 % w transporcie tyle ze to marzenia takie upadki przy np - 15c


Problem jest stabilonosc ceny a nie cena 3 razy w roku przez 1 tydz na granicy opłacalnosci a nic nie robicie by to zmienić
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
global



Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 226

PostWysłany: 11:25 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

s69 chce umów by cena była stała granica 3 zł,jest taki kto tak chce chyba nie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tesciu



Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 379

PostWysłany: 11:07 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

S69. Dzięki za rade aczkolwiek temp nie jest mi straszna, dorobiłem się uczciwie sprzętu który pozwala mi przetrwać upały i nie prosić się o przyjazd i przebiorke:) Mam się pochwalić ile idzie na ubytki? Standard 0,8% gdy transport z bliskiej ubojni lub 1% gdy powyżej 150km i to żadna tajemnica a realia. Kura oczywiście ważona na mojej wadze, wybacz ale kto głupi puszcza tyle setek ton drobiu rocznie i żal mu wydać 80 tys na wagę? Wziąłem pare lat temu na termin i dziś waga ""zarabia"" na siebie. Odnośnie umów i zbytu.. informuje ubojnie o terminie plus minus sprzedaży w momencie JAK KURA wjeżdża na fermę a wnoszę poprawkę za 2/3 tygodnie jak robie sobie średnia wagę na 300/500szt MNIEJSZEJ kury i mniejwiecej oceniam czy przebiorke jest sens robić czy szkoda wagi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
global



Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 226

PostWysłany: 10:53 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a umowę podpisz se na stryczek, dobra rada
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
global



Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 226

PostWysłany: 10:46 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

s69 ile ty wczoraj wypiłeś tej gorzały i głowa boli?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1053
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 10:08 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

imondo napisał:
Tesciu napisał:
Mam umówione terminy tzn umawiam się tak w 2/3 tygodniu gdy jestem już skłonny ocenić kurczaka czy robić przebiorke w 5 tygodniu czy np przyda się 2/3 dni dłużej gdy pisklęta przyszły słabe itd. Ogólnie wole wolny rynek gdyż tutaj nie ma odtrącen, przerabiałem różne kontraktacje i się wycofałem.

Ja mam umówione na cały rok terminy odstaw i ilości szt. (oczywiście te terminy są +/- kilku dniowe elastyczne w zależności od wagi kury)


Też uważam że powinno się podpisywać umowę na rok tak jak w Niemczech. Sąsiad daje do DE i w sierpniu ma umowę na następny rok. Może dlatego tam, cena waha się rocznie o 1 cent (4 grosze). Jak masz 3 tydzień i szukasz zbytu to musisz mieć mocne zwieracze przy temp letniej 35 oC i np 150tyś. szt.

Oczywiście jesteś wtedy w oczach medoxa mitycznym frajerem co ma 46 dobę ptaka i klęczy przed ubojnią aby zabrali nie ważne za ile. Nie obrażam cie ale to tak często wygląda.

Co do odtrąceń to i tak na wadze musisz jakiś procent na odparowanie i upadki oddać. Pochwal się ile procent? 2% ? No chyba że ważysz w ubojni to wiadomo o co chodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
predator&obcy



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 2812
Skąd: z kosmosu

PostWysłany: 09:59 Nie 15 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po ile Question bo kolega będzie sprzedawał Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
imondo



Dołączył: 28 Kwi 2015
Posty: 245

PostWysłany: 23:04 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście to nie jest typowa kontraktacja. To jest tylko umowa na odbiór co wyprodukuję. Ubojnia teoretycznie musi mi odebrać. ale jeżeli im sprzedam parę tysięcy mniej to też ni się nie stanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
imondo



Dołączył: 28 Kwi 2015
Posty: 245

PostWysłany: 22:57 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tesciu napisał:
Mam umówione terminy tzn umawiam się tak w 2/3 tygodniu gdy jestem już skłonny ocenić kurczaka czy robić przebiorke w 5 tygodniu czy np przyda się 2/3 dni dłużej gdy pisklęta przyszły słabe itd. Ogólnie wole wolny rynek gdyż tutaj nie ma odtrącen, przerabiałem różne kontraktacje i się wycofałem.

Ja mam umówione na cały rok terminy odstaw i ilości szt. (oczywiście te terminy są +/- kilku dniowe elastyczne w zależności od wagi kury)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tesciu



Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 379

PostWysłany: 22:45 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam umówione terminy tzn umawiam się tak w 2/3 tygodniu gdy jestem już skłonny ocenić kurczaka czy robić przebiorke w 5 tygodniu czy np przyda się 2/3 dni dłużej gdy pisklęta przyszły słabe itd. Ogólnie wole wolny rynek gdyż tutaj nie ma odtrącen, przerabiałem różne kontraktacje i się wycofałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
imondo



Dołączył: 28 Kwi 2015
Posty: 245

PostWysłany: 22:27 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tesciu napisał:
Cena rośnie i to bardzo opornie ale czy brakuje żywca hmm nie wiem skąd macie takie informacje aczkolwiek chociaż jedni dzwonią za drobiem i dają na niedziele 3,35 to znowu inni odmawiają! Mój sąsiad miał umówione dwa zestawy na niedziele i przyjedzie jedna solówka i jest wściekły... ja osobiście uciekam z kurakiem gdyż PG obok panuje ale jakoś tez nie wyczuwam mega chęci na kurę. Aktualnie mam 120 tys i powiem sZczerze ze sprzedałem zaledwie dwa zestawy a telefon dziwnie cicho... tym bardziej nie ogarniam rynku i obecnej sytuacji bo już nie wiadomo czym się kierować w hodowli odnośnie terminu wstawień. Medox ale Ty często wróżysz o czym przekonałem się w lato kiedy tez miał być krach ble ble a sprzedałem godziwie... Ps.. nie mam kredytów wiec nie wrzucajcie mnie w tych nowych budowlańcówSmile

Ja nawet nie staram się ogarniać rynku. Jadę swoim torem bez względu na...
To ty nie masz nawet umów na odbiór?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3165
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 20:10 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wstrzymać sprzedaż bo największe ubojnie nie mają gdzie jechać nie mieć litości wołać i 4 bo we wtorek sroda to kazdy da zeby tylko dostac bo do konca stycznia bardzo malo zywca poczatek lutego podobnie tydzien temu was oklamywali ze nie bylo zejscia zeby kupic wiecej to teraz niech wam to oddadza bo kazdy sklep w poniedzialek 40 % mniej dostaje z tego co zamowil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
miko



Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 379

PostWysłany: 19:52 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co to w marketach brakuje kurczaka, dawno nie było takiej sytuacji.
Wołajcie od poniedziałku 4.00 net
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jaroslaw1



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 374
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 19:49 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

filuś puknij się w dekiel
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 1448

PostWysłany: 19:38 Sob 14 Sty 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
Mało tego - na terenie kilku województw, znam parę takich przypadków hodowców , którzy nie wstawili początkiem grudnia, a byli niezdecydowani kiedy wsadzić i za pózno zamówili pisklęta i nie dostali ich już w styczniu , ponieważ w styczniu brakowało miejsc w aparatach polskich wylęgarni i część piskląt jest sprowadzana z zagranicy , pierwsze wolne terminy były po 10 lutym ,ale w związku z sytuacją na jajku wylęgowym - brakiem odbioru tegoż jajka przez Ukrainę i Rosję i próbami sprzedaży tego jajka przez tych którzy je dotychczas eksportowali, a nie mieli kontraktów z polskimi wylęgarniami za grosze komukolwiek , to ci hodowcy dostali jakoś pisklaka (załatwili to sprzedający jajko jakoś w jakiś padłych manufakturach wylęgarniach żeby to wylęgnąć).A brojlerzyści zadowoleni , bo pomyśleli , że pewnie się ktoś wystraszył ptasiej grypy i odmówił wstawienia , to oni zarobią.Się zdziwią,hehe


na pisklaka musicie sie przerzuć będzie zysk

No i nic dziwnego ze cena rośnie bo ludzie w panice nie sa i kupują kurczaki a z ukrainny nic nie wjeżdża
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 479, 480, 481 ... 2405, 2406, 2407  Następny
Strona 480 z 2407

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach