Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 16:32 Czw 6 Sie 2020


Fasola
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jacek3773



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 47
Skąd: SCYZI

PostWysłany: 19:54 Nie 2 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kolego stomp lub panida 5l na h i spokój
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rechu1



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 368
Skąd: Tomaszów Lubelski

PostWysłany: 17:25 Pią 31 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ile to jeszcze można zwiększyć i jak ? jeśli to nie tajemnica bo u mnie żaden środek nigdy właściwie nie działa w średniej dawce
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 08:44 Pią 31 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rechu1 napisał:
maskin napisał:
ja to robie tak samo tyle ze po siewie idzie 1 l afalonu+0,2 l comandu. przed siewem nigdy nie zaprawiam nasion, tylko w tym roku chce wypróbowac z nitraginą
To już jest najmocniejsza i wystarczająco skuteczna mieszanina?

Są różne szkoły, na mocnych ziemiach niektórzy zwiększają, na słabych zmniejszają, ta dawka odnosi sie do średnich...
Lecz nie zawsze zachwaszczenie jest uzaleznione od dawki środka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rechu1



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 368
Skąd: Tomaszów Lubelski

PostWysłany: 09:50 Wto 28 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="maskin"]ja to robie tak samo tyle ze po siewie idzie 1 l afalonu+0,2 l comandu. przed siewem nigdy nie zaprawiam nasion, tylko w tym roku chce wypróbowac z nitraginą[/quote] To już jest najmocniejsza i wystarczająco skuteczna mieszanina?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
snopek



Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 77

PostWysłany: 09:33 Wto 28 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaką w tym roku planujecie ochronę przeciw chwastom.
Zostało mi z tamtego roku trochę Dual Gold oraz Basagramu jak to dobrze rozplanować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 18:42 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czasami cos tam wleci, nie ma tak ze nic nie uszkodzi, ale jak puscisz do zbiornika to jest otarty, a jak jeszce jest troche wilgotnawy to juz calkiem do duszy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rechu1



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 368
Skąd: Tomaszów Lubelski

PostWysłany: 16:59 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maskin a na dole slimak nie brudzi zanim trafi do przenośnika?
Zębatka nie gniecie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 16:26 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

guma nie ma tu znaczenia, poprostu w bizonie ziarno w bizonie jest ciągnięte "górą", a np w clasie dołem podajnika, jezeli by tak bylo ze gumy by brudzily, to brudzily by wszedzie bo przeciez kłosowym tez wraca ziarno, a jednak go nie brudzi. U mnie jest tak ze ja odbieram fasole z podajnika ziarnowego, gdzie mam dorobioną rozdzielnie i nic nie brudzi. Fasole brudzą przenosniki slimakowe i te trzeba omijać. Cena fasoli 3,60 brutto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fort 1234



Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 38
Skąd: OKOLICE CHEŁMA

PostWysłany: 15:34 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do wysypywania nie używam rury wysypowej tylko zakładam dorobiony ślizg z blachy w kształcie rynny ok 2.5m długości
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rechu1



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 368
Skąd: Tomaszów Lubelski

PostWysłany: 15:25 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A połówek nie robi? rura wysypowa nie obciera nasion?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
fort 1234



Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 38
Skąd: OKOLICE CHEŁMA

PostWysłany: 09:57 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś fasolę młóciłem bizonem na zwykłym klepisku do zboża i nie było żadnych problemów z omłotem.Trzeba zmienić 2 koła pasowe i tyle. Ziarno oczywiście pod spód kombajnu bo podajnik zbożowy ma łopatki z czarnej gumy i strasznie brudzi ziarno ,pozostają czarne ryski na ziarnach i potem jest problem ze sprzedażą. Obecnie młócę fortschritem mdw 514 z pokosów i ziarno idzie prosto do zbiornika ponieważ są tam w podajniku zbożowym łopatki z innego materiału niż guma ,i problem brudzenia i rysowania ziarna został wyeliminowany. Dodatkowo w tym roku planuję przerobić i wstawić podbieracz pokosów z pokosówki fortschritt zamiast hedera
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1545
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 09:14 Sro 22 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki masz rozstaw prętów w klepisku?Ja w poprzednim miałem 10mm.,a obecnie mam założone klepisko o rozstawie prętów=8mm.Przy takim rozstawie to sądzę że fasola byłaby uszkadzana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
snopek



Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 77

PostWysłany: 20:19 Wto 21 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy ładnej pogodzie
1 ścięcie
2 przezucenie
3 zbior
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 18:20 Wto 21 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co znaczy w 3 dni? bo jakoś nie kumam...
w bizonie trzeba wyciągać po jednym drucie jak mówi Tekmie, dlatego bizon nie jest zbyt udaną jednostką do młócenia fasoli. Jeżeli jest ktoś zainteresowany dobrym kombajnem do młócenia fasoli to mogę mu taki odpsprzedać za nie duze pieniądze gdzie straty są minimalne, a odbior fasoli nie wymaga wybierania i wielkiego wysilku, kontakt na pw
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
snopek



Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 77

PostWysłany: 16:35 Wto 21 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piotrek200 napisał:
snopek kto tyle płaci w okolicach Hrubieszowa?

Jadąc samochodem w Szpikołosach stał gość i miał napisane ze tyle
Ja swoim w tym roku młóciłem i klepisko zostawiłem w spokoju tylko odpowiednio ustawic szczeline i obroty i tam wiecej nie ma po co zaglądać.
Tylko jeśli Bizon to koniecznie fasole trzeba odbierać dołem.
Żeby było mało pobitej fasoli trzeba cały zbiór przeprowadzić w max 3 dni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 10:09 Wto 21 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rozmawiałem kiedyś z gościem to mówił że ma ponad 10 ha fasoli i młóci bizonem ze zwykłym klepiskiem, tylko sita ma zmienione na otworowe, chyba kupię kilogram i sprawdzę czy przeleci Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1545
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 08:47 Wto 21 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Odnośnie młócenia kombajnem.Ja tego nie robiłem,ale sądzę że na zwykłym klepisku to by fasolę uszkadzało,ze względu na rozstaw prętów(drutów).Jak by było drugie klepisko z rzadszym rozstawem(np.co drugi drut).Przez sita żaluzjowe przy odpowiednim otwarciu to fasola powinna przelatywać.Ale to jest tylko mój głos w dyskusji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
piotrek200



Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 104
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 23:58 Pon 20 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

snopek kto tyle płaci w okolicach Hrubieszowa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 23:21 Pon 20 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

snopek napisał:
W takim razie najprościej i najszybciej będzie kogoś wynająć

raczej nie realne, do Janowa mam z 80 km, a nie znam nikogo bliżej kto by się trudnił tym zajęciem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
snopek



Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 77

PostWysłany: 21:03 Pon 20 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W takim razie najprościej i najszybciej będzie kogoś wynająć
3.7 + Vat za jaśka okolice Hrubieszowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 15:54 Pon 20 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiedzcie mi co na pierwszy raz w bizonie muszę zrobić, powiedzmy że będzie to hektar albo nawet mniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 18:50 Sob 18 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malkolm2 napisał:
maskin aleś mnie pocieszył


Nie chcialem cie zniechęcac... ale z pnia to nawet w mexyku nie zbierają... a przy obecnych maszynach scięcie to zaden problem. Następnie do wału i omlot z pokosa, lub tradycyjnie na koziołki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mano



Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 37
Skąd: Z LHR

PostWysłany: 11:38 Czw 16 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaprawiałem na mokro po konsultacji z producentem tylko mniej wody niż jest napisane na opakowaniu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1054
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 20:44 Sro 15 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mano napisał:
rechu1 napisał:
Maskin jakie są efekty stosowania nitraginy?


Z mojego doświadczenia NITRAGINA daje pozytywny efekt roślinom następczym.
Miałem taki przypadek że ja i sąsiad za miedzy zasialiśmy fasole i po fasoli tak samo pszenice. Na wiosnę moja była ciemnozielona a jego blada. Tak więc z tego doświadczenia stosuje NITRAGINĘ od kilku lat.


Nie uznałbym tego jako doświadczenie, wystarczy posiać inna odmiane i bedzie sie roznila kolorem i wiele innych rzeczy ktore mogą na to wplynąć, ale moge sie mylic, musisz sprobowac na polowie pola wtedy bedzie wiadomo. a jak zasosowales nitragine? zaprawiales czy rozsypales po polu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 20:35 Sro 15 Gru 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maskin aleś mnie pocieszył
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 5 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach