Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Yoyo
|
Wysłany: 21:09 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
W rolnictwie (nie tylko w jajczarstwie) ceny zbytu nigdy nie były powiązane z kosztami produkcji.
Produkcja rolna, to nie produkcja śrubek. Tutaj maszyny nie wyłączysz, jak masz już pełen magazyn towaru. A ta "maszyna" ciągle woła jeść - nawet, jak towar nie schodzi lub jest po gów..anej cenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
Wysłany: 17:11 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
odpowiem... wybierze wielu te tańsze. Moje koszty to 30 sąsiada 24,5 grosza z racji skali i on już nie ma tego gdzie upychać ale jedzie dalej bo ma ceny dumpingowe w stosunku do mnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
Wysłany: 17:07 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: | thunder13 napisał: | ...Producent owszem wyceni ale co jeżeli koszty wytworzenia przewyższają cenę rynkową? Kupi Pan? Bardzo wątpliwe. Dlatego producent jeżeli ma zastój musi przełknąć czasową stratę jaka byt nie była. |
Może to się wydać dziwne, ale mogę kupić tylko w takiej cenie jaką ktoś mi oferuje. Wybieram najlepszą z ofert i finalizuję transakcję. Nie zawieram wiążących i krzywdzących obie strony umów pisemnych. Wiem, że znajdzie się sporo pseudo handlowców, którzy komplikują tak proste rzeczy. Może chcą chwilowo zabłysnąć przed swoimi pracodawcami... I w końcu szukają nowej pracy. | nie dokłądnie o to chodzi, choć też.
Podam przykład- ja z miejsca Panu sprzedam 3 palety M po 35 groszy/szt (ładne, gładkie, +/- 2. tygodniowe, kremowe, w górnej granicy wagi...). Sąsiad ma to samo ale tydzień starsze, cena od 3 palet to 25 groszy. Z daleka niczym się nie różnią. Co Pan kupi prędzej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
zakład pakowania
|
Wysłany: 16:19 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: | thunder13 napisał: | ...Producent owszem wyceni ale co jeżeli koszty wytworzenia przewyższają cenę rynkową? Kupi Pan? Bardzo wątpliwe. Dlatego producent jeżeli ma zastój musi przełknąć czasową stratę jaka byt nie była. |
Może to się wydać dziwne, ale mogę kupić tylko w takiej cenie jaką ktoś mi oferuje. Wybieram najlepszą z ofert i finalizuję transakcję. Nie zawieram wiążących i krzywdzących obie strony umów pisemnych. Wiem, że znajdzie się sporo pseudo handlowców, którzy komplikują tak proste rzeczy. Może chcą chwilowo zabłysnąć przed swoimi pracodawcami... I w końcu szukają nowej pracy. |
Jajeczny... My to chyba z jednego podwórka jesteśmy, a już na pewno z jednej branży. Lepiej bym tego tematu nie wyjaśnił. To takie proste, że dla niektórych za trudne. Dajesz chłopie ofertę i kupuję albo nie kupuję... Proste. Nikt chyba nie rozumie, że zmiana oferty cenowej zawsze wiąże się z ryzykiem utraty (zwyżka) lub skutkiem pozyskania (zniżka) klienta. Konkurencja nie śpi, tak samo w handlu jak i w produkcji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 16:10 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
thunder13 napisał: | ...Producent owszem wyceni ale co jeżeli koszty wytworzenia przewyższają cenę rynkową? Kupi Pan? Bardzo wątpliwe. Dlatego producent jeżeli ma zastój musi przełknąć czasową stratę jaka byt nie była. |
Może to się wydać dziwne, ale mogę kupić tylko w takiej cenie jaką ktoś mi oferuje. Wybieram najlepszą z ofert i finalizuję transakcję. Nie zawieram wiążących i krzywdzących obie strony umów pisemnych. Wiem, że znajdzie się sporo pseudo handlowców, którzy komplikują tak proste rzeczy. Może chcą chwilowo zabłysnąć przed swoimi pracodawcami... I w końcu szukają nowej pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
Wysłany: 16:00 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: | Yoyo napisał: | ...
Ale muszę przyznać, że wolę takiego jajecznego na rynku niż tych, którzy zostali wcześniej wymienieni. Ten przynajmniej nie psuje cen. |
No i teraz nie wiem czy mam Tobie podziękować, czy pogratulować? W każdym bądź razie jest to jakiś sukces w zrozumieniu handlu. Ja produkcji nie rozumiem i się za to nie biorę. A już kompletnie nie rozumiem jeśli dzwoni do mnie producent i pyta ile za jajko mu zapłacę. Czyżby producenci są aż tak mało inteligentni, że nie potrafią wyliczyć ile środków i wysiłku włożyli w swoja pracę? ja mam to wycenić ? | mówi Pan o sytuacji idealnej (tj. zejdzie wszystko p[o cenie jaką sobie wyliczy producent łącznie z zyskiem). Producent owszem wyceni ale co jeżeli koszty wytworzenia przewyższają cenę rynkową? Kupi Pan? Bardzo wątpliwe. Dlatego producent jeżeli ma zastój musi przełknąć czasową stratę jaka byt nie była. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JajkujeOd87
|
Wysłany: 15:38 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Jajczorek napisał: | M- 24 -25
L -28-29
magazyn na 0 już 2 tydzień | wy te magazyny to macie puste od pierwszego tygodnia grudnia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajczorek
|
Wysłany: 13:38 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
M- 24 -25
L -28-29
magazyn na 0 już 2 tydzień |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 11:11 Wto 18 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Tak jak mówiłem,
M 0,23 - 0,25 od podsortu zależy cena
L 0,27-0,28 |
|
Powrót do góry |
|
 |
DuzeJaju
|
Wysłany: 10:58 Pon 17 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Cenki na ten tydzien
2A -0,24
1B- 0,26
1A- 0,28 |
|
Powrót do góry |
|
 |
zakład pakowania
|
Wysłany: 08:31 Pon 17 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | ...
Po 0,22 to w tym tygodniu już nie sprzedawałem.
A ja Ci odpowiem w prosty sposób, albo dostaję tak albo wstrzymuje i puszczam innym kanałem i tam tak dostanę prawdopodobnie. Nikt na nikogo nie powinien się obrażać przecież można podobno kupić masę towaru i to taniej więc w czym problem ?
Pozdrawiam |
Jeszcze na ten tydzień mam 2A 0,21 umówione.
1A 0,26
1B 0,23 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 08:28 Pon 17 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | ...
Ale muszę przyznać, że wolę takiego jajecznego na rynku niż tych, którzy zostali wcześniej wymienieni. Ten przynajmniej nie psuje cen. |
No i teraz nie wiem czy mam Tobie podziękować, czy pogratulować? W każdym bądź razie jest to jakiś sukces w zrozumieniu handlu. Ja produkcji nie rozumiem i się za to nie biorę. A już kompletnie nie rozumiem jeśli dzwoni do mnie producent i pyta ile za jajko mu zapłacę. Czyżby producenci są aż tak mało inteligentni, że nie potrafią wyliczyć ile środków i wysiłku włożyli w swoja pracę? ja mam to wycenić ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 23:56 Nie 16 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
JajkujeOd87 napisał: | Demiurg napisał: | M (średnio) chyba po 0,24 będzie od poniedziałku. L 0,27-0,28 Na kraju ewidentne brakuje małego jaja - znaczy przemysł wszystko wysysa. Na zachodzie w górę. | Ty piszesz chyba, a ja wiem na pewno że nie będzie.
Ceny do poniedziałek/wtorek mam umówione bez zmian.
M-0,22/0,23
L-0,27 |
Po 0,22 to w tym tygodniu już nie sprzedawałem.
A ja Ci odpowiem w prosty sposób, albo dostaję tak albo wstrzymuje i puszczam innym kanałem i tam tak dostanę prawdopodobnie. Nikt na nikogo nie powinien się obrażać przecież można podobno kupić masę towaru i to taniej więc w czym problem ?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
JajkujeOd87
|
Wysłany: 22:41 Nie 16 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | M (średnio) chyba po 0,24 będzie od poniedziałku. L 0,27-0,28 Na kraju ewidentne brakuje małego jaja - znaczy przemysł wszystko wysysa. Na zachodzie w górę. | Ty piszesz chyba, a ja wiem na pewno że nie będzie.
Ceny do poniedziałek/wtorek mam umówione bez zmian.
M-0,22/0,23
L-0,27 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 22:22 Nie 16 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
M (średnio) chyba po 0,24 będzie od poniedziałku. L 0,27-0,28 Na kraju ewidentne brakuje małego jaja - znaczy przemysł wszystko wysysa. Na zachodzie w górę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 18:14 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Zdumiewające.
Jak piszę, że nie da się produkować jaj po 23 gr. to jestem płaczkiem i mazepą.
Jak jajecznemu mało 40 gr. za jajko na punkcie- to jest twardo stąpającym po ziemi „biznesmenem”.
Ciekawe....
|
Powrót do góry |
|
 |
Mrok
|
Wysłany: 15:39 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
przeor napisał: | ceny przebiły 4 złote  | w końcu jakiś konkret |
|
Powrót do góry |
|
 |
zakład pakowania
|
Wysłany: 14:15 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jest cenanienaceny napisał: | ...
... Szkoda mi ludzi którzy uzależniają szczęście i powodzenie od pieniędzy samochodów i helikopterów. Mało tego nawet jeżeli to co piszesz to żarty, świadczy to tylko o tobie.
Powodzenia i miłego weekendu |
No wiesz... Szczęście to pojęcie niewymierne. Ale jak mam być nieszczęśliwy to wolę z pieniędzmi niż bez. |
|
Powrót do góry |
|
 |
przeor
|
Wysłany: 13:18 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
ceny przebiły 4 złote  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 10:17 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
zakład pakowania napisał: | jest cenanienaceny napisał: | zakład pakowania napisał: | jest cenanienaceny napisał: | zakład pakowania napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | Ci co tak tanio oddają i co o nich mowa pewnie już mają wszystko i z pasji do jaj rozdają je  |
No ekonomicznie chyba nie da się tego wytłumaczyć. To musi być drogie hobby. Ale OK... Dobrze dla konsumenta. Coca Cola też już bywała po 2,35 za 2L. |
Ty jako stary wyjadacz powinieneś wiedzieć po co tak się robi |
No i wyobraź sobie, że nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. Dla mnie handel ma przynosić przede wszystkim zysk i to co najmniej przyzwoity. Czyli kupić tanio i sprzedać drogo albo i jeszcze drożej. |
Tak może myśleć handlarz, biznes producenta jest bardziej skomplikowany u nas nie liczy się tylko tu i teraz, zresztą duże zakłady pakowania też stosują taka praktykę |
To tylko powinienem się cieszyć, że nie wpadłem w sidła produkcji. Nie muszę jeździć Bentley'em i zejść na ziemię... Wolę jednak ten helikopter. Mały ale własny. |
No widzisz a ja nie mam ani jednego ani drugiego i nie żałuje tego co robię. Szkoda mi ludzi którzy uzależniają szczęście i powodzenie od pieniędzy samochodów i helikopterów. Mało tego nawet jeżeli to co piszesz to żarty, świadczy to tylko o tobie.
Powodzenia i miłego weekendu |
|
Powrót do góry |
|
 |
zakład pakowania
|
Wysłany: 09:03 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jest cenanienaceny napisał: | zakład pakowania napisał: | jest cenanienaceny napisał: | zakład pakowania napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | Ci co tak tanio oddają i co o nich mowa pewnie już mają wszystko i z pasji do jaj rozdają je  |
No ekonomicznie chyba nie da się tego wytłumaczyć. To musi być drogie hobby. Ale OK... Dobrze dla konsumenta. Coca Cola też już bywała po 2,35 za 2L. |
No i wyobraź sobie, że nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. Dla mnie handel ma przynosić przede wszystkim zysk i to co najmniej przyzwoity. Czyli kupić tanio i sprzedać drogo albo i jeszcze drożej. |
Tak może myśleć handlarz, biznes producenta jest bardziej skomplikowany u nas nie liczy się tylko tu i teraz, zresztą duże zakłady pakowania też stosują taka praktykę |
To tylko powinienem się cieszyć, że nie wpadłem w sidła produkcji. Nie muszę jeździć Bentley'em i zejść na ziemię... Wolę jednak ten helikopter. Mały ale własny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 07:58 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
zakład pakowania napisał: | jest cenanienaceny napisał: | zakład pakowania napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | Ci co tak tanio oddają i co o nich mowa pewnie już mają wszystko i z pasji do jaj rozdają je  |
|
Powrót do góry |
|
 |
zakład pakowania
|
Wysłany: 07:26 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jest cenanienaceny napisał: | zakład pakowania napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | Ci co tak tanio oddają i co o nich mowa pewnie już mają wszystko i z pasji do jaj rozdają je  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 07:21 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
zakład pakowania napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | Ci co tak tanio oddają i co o nich mowa pewnie już mają wszystko i z pasji do jaj rozdają je  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 07:19 Pią 14 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | Ci co tak tanio oddają i co o nich mowa pewnie już mają wszystko i z pasji do jaj rozdają je  |
Po prostu niektórzy piszą prawdę, wiem że ciężko ci w to uwierzyć ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|