Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oli Gość
|
Wysłany: 22:09 Czw 27 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
hehehe to co tam sie miało popsuć przez te 80 godzin pracy jak ty wszystko wymieniłeś to w sumie żadna pochwała dla niego:P kombajn jak nowy:P najbardziej psujace sie rzeczy wymieniłeś na nowe to to nie miało prawa sie popsuć ja mam 35 letniego classa i już 3 rok z rzędu skosiłem nim 50hektarów i przez te 3 lata to tylko kosa mi pękła!!! Nic więcej!!! zero kłopotów!! a nie sory na samym początku rozrusznik padł ale w 2 godziny ze znajomym dopasowaliśmy następny... pasował podajrze od stara?? to jest dopiero bezawaryjna maszyna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Gość
|
Wysłany: 04:14 Czw 27 Paź 2005 Temat postu: fotki kombajnów Bizon |
|
|
Zapewnie większość zna już stronke www.farmphoto.com a w szczególności dział http://www.farmphoto.com/photography/forum.asp?fid=78 zawierający zdjęcia kombajnów Bizon z różnych stron Polski. Chciałbym zachęcić Was do umieszczania tam fotek Waszych kombajnów Bizon. Wystarczy się zalogować i można dodawać zdjęcia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 21:47 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
pielowiej napisał: | a czy wiecie ze gigant jak wyprodukowano prototyp byl prawdopodobnie najwiekszym kombajnem w europie |
Pod wzgędem gabarytów to na pewno sama blacha  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pielowiej Gość
|
Wysłany: 21:44 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
a czy wiecie ze gigant jak wyprodukowano prototyp byl prawdopodobnie najwiekszym kombajnem w europie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek!

|
|
Powrót do góry |
|
 |
maskinbladet
|
Wysłany: 14:07 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Nie szukaj on ma już niejedno przerabiane a kabina została zdjęta,poprzedni własciciel ją ściągnął. W gigantach kabina była standardem i żadnych wyjątków tam nie stosowano.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek!

|
Wysłany: 13:35 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
chyba nie w kazdym z tych kombajnów były kabiny bo widziałaem na farm photo giganta bez kabiny poszukam jeszcze raz i wkleje link. Podejrzewam ze musiały byc montowane bez kabin bo watpie zeby ktos specjalnie zdejmował ale moge sie mylic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maskinbladet
|
Wysłany: 13:00 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
W 1996r. w ramach kontraktu wysłano 36 sztuk Z058 do Pakistanu które nie posiadały kabin lecz zwykły daszek. Prwdopodobnie były to jedyne sztuki Rekorda jakie wyprodukowano bez kabin. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzesio

|
Wysłany: 09:15 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Tak w Rekordach, BS-ach , Dynamicach i Gigantach kabina była montowana fabrycznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Gość
|
Wysłany: 04:35 Sro 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Czy w Bizon Rekord i większych kabine montowano fabrycznie? Pytam bo nie spotkałem jeszcze Rekorda bez kabiny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzesio

|
Wysłany: 21:34 Wto 25 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Cytat: | wet w ostatnich rekordach produkowanych nie bylo sprezyn a 2 akumulatory[/img] |
To prawda mam Rekorda z 2002r. i nie mam tam sprężyn, tylko akumulatory hydrauliczne. Tam zresztą hydraulika nieco inaczej wygląda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pielowiej Gość
|
Wysłany: 21:30 Wto 25 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
56 na export mialy skrzynie biegow od rekorda i zbiornik ziarnowy podwyszony. Ja mam 56 z 79 i jest zajebista. w tym roku zrobilem ponad 100 h bezawaryjnie jak rok wczesniej kupilem ja w 91 z skr z roz... skrzynia biegow. co roku sie ja przeglada przed zniwami i co zuzyte wymieniam i mam problem z glowy. co do 56 na szerszych oponach to jest wieksze obciazenie na poloski i sie one ukrecaja. u mnie jak siadlo lozysko w skrzyni i kulka wtoczyla sie na kolo zebate duze a mala zebatke na polosi to kombajn zarzucilo w bok a poloski nie urwalo.i co do spresyn na silownikch to nie ma znaczenia u mnie ich nie ma a siedzi akumulator hydrauliczny i nie podrzuca i lagodnie chodzi nawet w ostatnich rekordach produkowanych nie bylo sprezyn a 2 akumulatory[/img] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek Gość
|
Wysłany: 16:47 Wto 25 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Tak blachy z wewnętrznej strony także malowałem z wyjątkiem zbiornika wewnątrz (nie zdążyłem) wnętrze kombajnu malowałem minią (żeby tlko zakonserwować bo był rozebrany całkowicie więc było to proste a i tak po paru sezona słoma ją wytrze))
najwięcej farby to idzie chyba na heder bo dużo zakamarków i trudno malować duzo farby idzie w powietrze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Gość
|
Wysłany: 01:21 Wto 25 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Czy malowałeś także blachy z wewnętrznej strony?
Ogólnie to wiadomo że w tym roku 1986 nie malowano tylko na taki kolor wiśniowy ale ta data sie rzuca w oczy bo bardzo często spotyka sie Bizon w tym kolorze właśnie z 1986 ....a później to już czerwone , pomarańczowe i tak dalej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek Gość
|
Wysłany: 19:10 Pon 24 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Bizony malowali na taki kolor jaką mieli w tym momęcie farbe. to były takie czasy że liczyła się sztuka wyprodukowana. ja mam 56 z 1987 roku i był koloru zółtego ale nie podobał mi się i przemalowałem go na czerwony 15litrów farby i po kłopocie. mósiałem go pomalaować bo wyglądał jak ruina a po remoncie kapitalnym wstyd było nim wyjechać na pole!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 16:28 Pon 24 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
ja mam supra z 1986r i jest pomaranczowy, mój znajomy ma także ten rocznik i jest czerwony
Więc ja już nie wiem od czego zalezał ten kolor |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzesio

|
Wysłany: 22:40 Sob 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Bizon Z056 - 200l, ale Rekord 240l. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bialy2005

|
Wysłany: 18:42 Sob 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Robert napisał: | Ile wogóle pojemności ( w litrach) ma zbiornik paliwa kombajnu Bizon Super , Rekord ? |
200l |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Gość
|
Wysłany: 02:09 Sob 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ile wogóle pojemności ( w litrach) ma zbiornik paliwa kombajnu Bizon Super , Rekord ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomb2
|
Wysłany: 20:27 Pią 21 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
W czasie żniw w agrobiznesie mówili ze obowiązkowe jest na kombajn OC tablica wyróżniający (czyli trójkąt) i jeszce tabliczka z imieniem i nazwiskiem oraz adresem zamieszkania właściciela kombajnu. Jeżeli właściciel ma więcej niż jeden kombajn na tabliczce musi być jeszcze podany numer z kolei posiadanego kombajnu. Te tabliczki są bardzo podobne do stosowanych kiedyś w wozach konnych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomek Gość
|
Wysłany: 20:15 Pią 21 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
tak naprawde to OC na kombajn powinno się płacić i są to groszowe sprawy podaje się tylko dane właśćiciela i chyba nazwę kmbnajnu i numer silnika. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bialy2005

|
Wysłany: 08:48 Pią 21 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
kombajny nie musza miec czegos takiego jak dowód rejestracyjny, jest traktowany jak np. pługi czy agregat, nie płaci sie OCani nie robi przeglądów technicznych |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Gość
|
Wysłany: 04:35 Pią 21 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Chciałbym wiedzieć czy kombajny posiadają jakieś papiery (mam na myśli coś podobnego do dowodu rejestracyjnego) :::::
|
 |
Greg Gość
|
Wysłany: 13:41 Pon 17 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Da się kosić kukurydzę "zwykłym" hederem-wiem bo prektykuję od 3lat W zależności od wysokosci kukurydzy biore 3 albo 4 rzędy,wymłaca niezle, ale jest trochę strat bo cześć kolb spada przed hederem.Co do Bizona Z056 to jak się o nigo dba i co jakis czas wymienia co trzeba to jest to całkiem dobra maszyna, a przy tym cześci dość tanie, tylko trzeba uwazać na ich jakość.Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|