Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jajczorek
|
Wysłany: 18:21 Czw 5 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
L-0,28
M-0,25
w takich cenach to jaj już brakuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 18:16 Czw 5 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
jest cenanienaceny napisał: | Trzymać nie puszczać |
U nas magazyny w okolicy puste. Dosłownie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 18:06 Czw 5 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
jest cenanienaceny napisał: | Trzymać nie puszczać |
Majtki w dół, cena w górę !
Pierwsza połowa przyszłego tygodnia już pozamawiana!!!
ceny: 0,25-0,27 M; 0,28-0,30 L Towar schodzi na pniu, praktycznie spod kury. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 16:29 Czw 5 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
Trzymać nie puszczać |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 21:20 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
misio8 napisał: | thunder13 napisał: | Yoyo napisał: | W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. | A niby jakie miały być? Dopóki nie odbudują stad po tamtego rocznych aferach to tak będzie... czyli myślę że dopiero przed świętami BN może być (ale i nie musi) wysyp i zniżka. Owszem pobrali sporo kur, ale przemysł ogołocił z lekka swoje magazyny i nadal jest zwiększony popyt.
Jakby kogoś interesowało to 1-dniówki ze szczepieniami ~2,7 netto (tj. jakieś 8-9% drożej niż w tamtym roku o tej samej porze).
@misio8 a taka ściana z płyty nie będzie się pocić i nie będzie się skraplać? Nie lepiej postawić tańszą ścianę z siporexu 24. |
właśnie nie wiem i o to także pytałem nie mam żadnych doświadczeń z tego typu konstrukcją stąd chciałem wiedzieć jak z wilgotnością i utrzymaniem temp.
co do suporexu to już jest budowa, a z taką płytą słyszałem, że w ciągu 3 dni hala gotowa |
taaa fundamenty na pewno w 3 dni ostygną. To i to budowa, płytę postawisz tyle że 3-4 x szybciej. Z wilgocią jest w miarę jak masz klime lub dobrze dobrane osuszacze. Ściana się z tego co widziałem nie poci, konstrukcja jak dobrze wykonana dość hermetyczna. Kwestia jaką wysokość planujesz. Bo to będzie miało wpływ na warunki termiczne w środku... |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 19:44 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
thunder13 napisał: | Yoyo napisał: | W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. | A niby jakie miały być? Dopóki nie odbudują stad po tamtego rocznych aferach to tak będzie... czyli myślę że dopiero przed świętami BN może być (ale i nie musi) wysyp i zniżka. Owszem pobrali sporo kur, ale przemysł ogołocił z lekka swoje magazyny i nadal jest zwiększony popyt.
Jakby kogoś interesowało to 1-dniówki ze szczepieniami ~2,7 netto (tj. jakieś 8-9% drożej niż w tamtym roku o tej samej porze).
@misio8 a taka ściana z płyty nie będzie się pocić i nie będzie się skraplać? Nie lepiej postawić tańszą ścianę z siporexu 24. |
właśnie nie wiem i o to także pytałem nie mam żadnych doświadczeń z tego typu konstrukcją stąd chciałem wiedzieć jak z wilgotnością i utrzymaniem temp.
co do suporexu to już jest budowa, a z taką płytą słyszałem, że w ciągu 3 dni hala gotowa |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 19:40 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | No pisklęta poszybowały do 10 % , co do jaja to przyszły tydzień zapowiada się tragicznie jeśli chodzi o stany magazynowe braki braki ...
Ps . A MISIO PISAŁ L-KA 0,15 GR CO TAK NIE BYŁO  |
nie mów hop dopóki wiesz co. jeszcze wspomnisz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 18:52 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | No pisklęta poszybowały do 10 % , co do jaja to przyszły tydzień zapowiada się tragicznie jeśli chodzi o stany magazynowe braki braki ...
A ty dalej w tym detalu, ale masz racje tam nigdy po 15 gr nie będzie |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 18:50 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
No pisklęta poszybowały do 10 % , co do jaja to przyszły tydzień zapowiada się tragicznie jeśli chodzi o stany magazynowe braki braki ...
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
Wysłany: 17:14 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. | A niby jakie miały być? Dopóki nie odbudują stad po tamtego rocznych aferach to tak będzie... czyli myślę że dopiero przed świętami BN może być (ale i nie musi) wysyp i zniżka. Owszem pobrali sporo kur, ale przemysł ogołocił z lekka swoje magazyny i nadal jest zwiększony popyt.
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 16:46 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
KIPDiP
|
Wysłany: 14:39 Sro 4 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
Otrzymaliśmy od Państwa sygnał o tekście prasowym, który w sposób nierzetelny i szkodliwy dla branży przekazywał "informacje" dotyczące jaj. Po naszej interwencji tekst został wycofany. Zamierzamy także z wydawcą portalu przygotować tekst, który przedstawi zalety jaj, a także w sposób uczciwy wyjaśni brak różnicy w składzie i wartościach odżywczych jaj pochodzących z różnych systemów chowu. Raz jeszcze dziękujemy za przekazanie informacji.
KIPDIP
thunder13 napisał: | http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jakie-jajka-kupowac-jak-odczytywac-oznaczenia-na-jajkach_41345.html ;D |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 15:18 Wto 3 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
witam wszystkich po świętach,
chciałem zapytać kolegów z jednej i drugiej strony barykady czy ktoś ma może doświadczenie w halach/magazynach z płyty warstwowej, ale z normalnym dachem, a nie plandeką ?
chodzi mi o to czy taki obiekt jako magazyn składowania jaj spełni swoją rolę i nie będzie np. problemów z nadmiarem wilgotności czy temperaturami w jedną i drugą stronę oraz o to jaką należy przyjąć cenę za m2 postawienia takiego obiektu (z mediami, wylewką bezpylną itp.- jednym słowem na gotowo, bez uwzględnienia bram/ramp).
z góry dzięki za wszelkie info  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajczorek
|
Wysłany: 06:31 Wto 3 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
korekty to będą ale w górę ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajczarek
|
Wysłany: 23:19 Pon 2 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
28 palet załadowane, cena - bez żadnych korekt  |
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
Wysłany: 08:59 Pon 2 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | thunder13 napisał: | Jajczarek napisał: | Kurza ślepota  | a poza tym? Wiem że leki żarcik, ale i jakaś oczywistość. Raczej nie zauważyłem aby stare stado traciło widzenie w półmroku po 2msc stosowania obniżonej dawki. Ale chodzi mi głównie o pisklęta bo niedługo mi przywiozą, a koncentrat dostałem ze sporo uboższą ilością wit. A. |
Zapotrzebowanie na wit A jest wzmożone u zwierząt szybko rosnących. Wit. A jest niezbędna do właściwego funkcjonowania nabłonków... Ogólnie teorii, nie chce mi się pisać. Ale A ma wpływ na wchłanianie i proliferację kom.... Po za premiksem to co dajesz w paszy też zawiera wit A, tylko w małych ilościach. Można to rozwiązać na 2 sposoby: Albo wzbogacić paszę albo dawać suplementy do wody. Pasze możesz wzbogacić chociażby marchewką (czego sobie w dzisiejszych czasach nie wyobrażam żeby stosować to przy hodowli na masową skalę - kiedyś się tak robiło, jeszcze 20-30 lat temu.) lub po prostu suplementuj do wody. Najlepiej to porównaj wzorzec stada z tym co powinno wychodzić w paszy. I czy wartości się zgadzają.
Zdrowych Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy. Więcej opanowania i mniej naszego polskiego biadolenia.
Pozdrawiam
Ps. Pogoda sama nam robi śmigus dyngus w tym roku.  | marchewka, marchewką, kurczakom nie podam, stare... dostają, zostają witaminki do picia lub do paszy. Dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź. Również życzę Wszystkim tutaj goszczącym spokojnych, radosnych Świąt Wielkanocnych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 07:22 Pon 2 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
thunder13 napisał: | Jajczarek napisał: | Kurza ślepota  | a poza tym? Wiem że leki żarcik, ale i jakaś oczywistość. Raczej nie zauważyłem aby stare stado traciło widzenie w półmroku po 2msc stosowania obniżonej dawki. Ale chodzi mi głównie o pisklęta bo niedługo mi przywiozą, a koncentrat dostałem ze sporo uboższą ilością wit. A. |
Zapotrzebowanie na wit A jest wzmożone u zwierząt szybko rosnących. Wit. A jest niezbędna do właściwego funkcjonowania nabłonków... Ogólnie teorii, nie chce mi się pisać. Ale A ma wpływ na wchłanianie i proliferację kom.... Po za premiksem to co dajesz w paszy też zawiera wit A, tylko w małych ilościach. Można to rozwiązać na 2 sposoby: Albo wzbogacić paszę albo dawać suplementy do wody. Pasze możesz wzbogacić chociażby marchewką (czego sobie w dzisiejszych czasach nie wyobrażam żeby stosować to przy hodowli na masową skalę - kiedyś się tak robiło, jeszcze 20-30 lat temu.) lub po prostu suplementuj do wody. Najlepiej to porównaj wzorzec stada z tym co powinno wychodzić w paszy. I czy wartości się zgadzają.
Zdrowych Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy. Więcej opanowania i mniej naszego polskiego biadolenia.
Pozdrawiam
Ps. Pogoda sama nam robi śmigus dyngus w tym roku.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 10:40 Nie 1 Kwi 2018 Temat postu: |
|
|
misio8 napisał: |
Zgadza się. Jajecznego poniosło jak niektórych z tego forum.
Obrażają tylko leszcze.
Natomiast co do wdzięczności- to nie przesadzajmy. Można by powiedzieć, że obie strony powinny być sobie wdzięczne.
Grunt żeby się szanować.
(słowo zostało usunięte), małorolny czy jak tam jeszcze jajeczny pisze to stan umysłu, a nie określenie wykonywanego zawodu.
Znam takich przedsiębiorców co prowadzą produkcję jajek, że nie jedna korpo spozna branży rolniczej, standardami, obrotami itp. do pięt im nie dorasta. O kulturze nie wspomnę.
Ciężko ich nazwać małorolnymi. |
I tu się muszę z Tobą zgodzić... Rolas to właśnie stan umysłu i wcale nie znaczy, że to zjawisko generalizuję. Każdy kto uważnie czyta to wie do kogo to się odnosi. Ale z punktu widzenia Yoyo to tylko jajami da się handlować.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
Wysłany: 16:38 Sob 31 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Jajczarek napisał: | Kurza ślepota  | a poza tym? Wiem że leki żarcik, ale i jakaś oczywistość. Raczej nie zauważyłem aby stare stado traciło widzenie w półmroku po 2msc stosowania obniżonej dawki. Ale chodzi mi głównie o pisklęta bo niedługo mi przywiozą, a koncentrat dostałem ze sporo uboższą ilością wit. A. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajczarek
|
Wysłany: 13:00 Sob 31 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Kurza ślepota  |
|
Powrót do góry |
|
 |
thunder13
|
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 10:28 Sob 31 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | jajeczny napisał: |
No cóż... Wyjątek tylko potwierdza regułę. Rolasy tak mają. I jak można traktować takich poważnie. |
Gdyby nie te „rolasy” to co Ty byś w życiu robił ? Śrubkami byś handlował ?
Zamiast wdzięczności obrażanie i poniżanie. Brawo. |
Zgadza się. Jajecznego poniosło jak niektórych z tego forum.
Obrażają tylko leszcze.
Natomiast co do wdzięczności- to nie przesadzajmy. Można by powiedzieć, że obie strony powinny być sobie wdzięczne.
Grunt żeby się szanować.
(słowo zostało usunięte), małorolny czy jak tam jeszcze jajeczny pisze to stan umysłu, a nie określenie wykonywanego zawodu.
Znam takich przedsiębiorców co prowadzą produkcję jajek, że nie jedna korpo spozna branży rolniczej, standardami, obrotami itp. do pięt im nie dorasta. O kulturze nie wspomnę.
Ciężko ich nazwać małorolnymi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajczarek
|
Wysłany: 08:39 Sob 31 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Najlepsze życzonka, pięknego słonka, smutków małych jak biedronka, szczęścia wielkiego jak smok, smacznego jajuszka, mokrego Dynguska  |
|
Powrót do góry |
|
 |
P.leszkiewicz
|
Wysłany: 20:42 Pią 30 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | jajeczny napisał: |
No cóż... Wyjątek tylko potwierdza regułę. Rolasy tak mają. I jak można traktować takich poważnie. |
Nie ma co się podniecać, handlarzyna żyje z naszej pracy, ciekawe jakby pokierował własną fermą??? Jeden stres z niska cena i gacie pełne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 18:36 Pią 30 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: |
|
Powrót do góry |
|
 |
|