Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
filuś
|
Wysłany: 12:28 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
nagle wszyscy trzymaja i nikt nie chce sprzedac po 2,85 liczac ze bedzie w czwartek 3,1 moze i bedzie ale idzie podono nie mały transport takze do niedzieli 3bez zmian |
|
Powrót do góry |
|
 |
marol
|
Wysłany: 11:17 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
jak ktos sprzedał 200 ton po 3.00 to się chyba cieszy |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaszubek
|
Wysłany: 11:05 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Jutro 3,30 ! Nie wiadomo czy sie cieszyć czy płakać ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
marol
|
Wysłany: 10:43 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
nie trzeba być dziennikarzem śledczym, żeby się dowiedzieć kto ile zamroził towaru i poczeka aż cena niebezpiecznie będzie szła w góre, wtedy towar się wyjmie z chłodni i powie że ten zły cedrob puścił tuszkę po 4 zł |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 10:21 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Doradzam pomału sprzedawać,wiem,że każdy by chciał przytrzymać i sprzedać wszystko w najwyższej cenie,ale rynek pokazał już z milion razy,że tak się nie da.Jak wstrzymacie i potem spotkacie się z kurami z przyszłego tygodnia ,to cena spadnie znowu
P.S Żeldrob-20lat temu nie było w zasadzie w Polsce dziennikarstwa śledczego w ogóle,dziś jest tak rozwinięte,że wystarczyło by kogoś zainteresować tematem,a im głębiej by w niego wchodził ,tym bardziej byłby w szoku i myślę ,że nakręciło by się to samo,bo od 20lat twierdzę ,że import mięsa jest działalnością tak grubo kryminogenną,że gdyby ktoś się tym zainteresował to była by z tego afera 20lecia
Póki co najprościej jest inspekcji przyjść na kurnik,porównać papierki i zapytać,a gdzie Pan ma rejestr dezynfekcji , a czemu nie zgadza się ilość o 100szt itp.Śmiech i głupota do kwadratu. |
100% racji medox
https://pl.wikipedia.org/wiki/Afera_mi%C4%99sna
co byśmy z kasą robili? ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:56 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Doradzam pomału sprzedawać,wiem,że każdy by chciał przytrzymać i sprzedać wszystko w najwyższej cenie,ale rynek pokazał już z milion razy,że tak się nie da.Jak wstrzymacie i potem spotkacie się z kurami z przyszłego tygodnia ,to cena spadnie znowu
P.S Żeldrob-20lat temu nie było w zasadzie w Polsce dziennikarstwa śledczego w ogóle,dziś jest tak rozwinięte,że wystarczyło by kogoś zainteresować tematem,a im głębiej by w niego wchodził ,tym bardziej byłby w szoku i myślę ,że nakręciło by się to samo,bo od 20lat twierdzę ,że import mięsa jest działalnością tak grubo kryminogenną,że gdyby ktoś się tym zainteresował to była by z tego afera 20lecia
Póki co najprościej jest inspekcji przyjść na kurnik,porównać papierki i zapytać,a gdzie Pan ma rejestr dezynfekcji , a czemu nie zgadza się ilość o 100szt itp.Śmiech i głupota do kwadratu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marol
|
Wysłany: 08:25 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
wracamy na poziom 3.4 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marol
|
Wysłany: 08:08 Wto 12 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
jest dość spore zainteresowanie, także tej mrożonki to za dużo chyba nie było ...
głowy do góry do następnego rozmrażania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sarius
|
Wysłany: 22:00 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
a co do ceny to kazdy dzis trojke daje a juro bedzie 3.1 przynajmniej w kieleckim a jesli nie czekam na pw od tych co sie daja |
|
Powrót do góry |
|
 |
sarius
|
Wysłany: 21:57 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
DWA PYTANIA!
MEDOX- przeczytalem wszystko co piszesz jak ma sie nadprodukcja do eksportu?
FILUT- kiedy ostatni (plus minus miesiac) pisales trzeźwy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaszubek
|
Wysłany: 21:18 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Kaszuby ; dzisiaj poszły po 2,90 ,a jutro po 3zl
Ktoś wie o wyższej cenie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szu
|
Wysłany: 19:41 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
R2 napisał: | http://biznes.pl/magazyny/handel/wlasciciel-sieci-lidl-planuje-znaczne-zwiekszenie-sprzedazy/llfkzy
Nie w Lidlu w Niemczech nie byłem.
Myśle że banany mają spod Berlina ananasy ze słonecznej Rugii
Truskawki w styczniu są oczywiście z Rostocka.
Makarony z Halle a wszyscy klienci to aryjczycy.
Myślę też że ambicją właściciela jest dostarczać do wszystkich slepów w Europie drogiego niemieckiego kurczaka. |
a ja przyjacielu bylem i jest tak cukier niemiecki 1 euro kg
kurczak 5,5 euro cały
szynka z wiepsza 0d 10 euro w góre
banany od 2,5 euro w góre
trudno by banan im urósł
trustawki 250 gr jeszcze droższe oczywiscie ze niemieckie z tunelów foliowych
i teraz sobie odpowiedzcie na pytanie jakie w polsce sa ceny i dlaczego ?
i jak na tym ma sie zarobić ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dawid100
|
Wysłany: 19:03 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Mamy najtańszego kurczaka w uni i to my jesteśmy jednym z największych eksporterów w naszym regionie to komu może zależeć abyśmy tanio produkowali......... |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 18:30 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Pojadę Sewerynem Krajewskim - " nie spoczniemy nim dojdziemy "  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lotus
|
Wysłany: 18:20 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś się orientuje jaki procent mocy ubojowych Cedrobu stanowią ich fermy własne?
Zastanawiam się kiedy nastąpi ten moment kiedy stwierdzą, że już im starczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 18:17 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Medox "ameryki " nie odkryłeś Już 20 lat temu głośno mówilismy o imporcie , ktory jest sprzedawany jako polski i rozwala cenę .Przypomnę tylko "sprawę dla reportera" z tematem mrozonki importu drobiu w kartonach , niszczeniem w porcie samochodow drobiarzy , ktorzy temat zaczęli drążyć, zastraszaniem etc. Coś się zmieniło? Owszem zmieniło na gorsze bo przez 20 lat wiemy , że co jakiś czas importowana mrożonka doluje ceny , ale już od dawna przyjmujemy to z pokorą i poza pierd.uszeniem na forum , smiesznych dyskusjach w kuluarach (jakichkolwiek) absolutnie nic z tym nie robimy . Powtórzę - garstka tych co chcą to zmienic ( rownież znakowanie ) bez zaplecza jest totalnie ZLEWANA przez resort rolnictwa i weterynarię.
Aktualna sytuacja czyli przez kilka dni zwałka ceny od 70 gr. do 1 zlotego rzeczywiscie jest mozliwa tylko w jednym przypadku - rynek nagle zostal "zalany" ogromnśą ilością taniego mięsa .
Postrzeganie takiego importu jako calego zła jest bardzo wąskim wycinkiem , ktory Ty widzisz jako dominujacy w rozwalaniu polskiego drobiarstwa. Branża przede wszystkim MUSI być skosolidowana , a produkcja zracjonalizowana zeby mozna bylo mieć na cokolwiek wplyw. Czy 10-20 osob spowoduje , że odpowiednie słuzby wezmą sie za przestepcze ( zdecydowanie się zgadzam ) dzialania cedrobow czy wielkich hurownikow , handlarzy ? Do tej pory mają hodowców w dup.sku bo kto się bedzie liczyć z kilkoma osobami .
Kilka lat temu miałem kontak z mediami i na tacy podawalem im syf i syfiarzy niszczących polskich hodowcow. Wiesz co usłyszalem ? Kogo obchodzi , że jakis tam drobiarz doklada, bankrutuje, traci dorobek zycia przez cwaniakow ? Panie to ludzi nie interesuje! Jak ktoś się zatruje ( najlepiej smiertelnie ) importowanym syfem to wtedy zrobimy program
I tyle . Nie ma silnej , mogącej lobbować branzy , nie ma zmian na lepsze.
Bez mocnej branzy hodowców drobiu mozemy cedrobom i innym naskoczyć .
Złoto przeciwko orzechom , że przez najblizsze kilka lat zmieni się w branzy , ale...... na gorsze Nie ma rozwiązań systemowych , ustawowych - nie ma zmian! |
|
Powrót do góry |
|
 |
dawid100
|
Wysłany: 17:31 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Nareszcie medox gada z sensem. Moim skromnym zdaniem jest to celowa polityka na rozchustanie ceny.Ten kurczak skupowany po niższych cenach czyli celowa nadwyżka będzie mrożony i wypuszczony jak się pojawi cena 3.7 .I znów pierdyknie w ciągu 3 dni na 2.8 a rosło będzie do ceny wyjściowej 30 dni kto na tym zarabia kto traci. ..... co wy na to |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 16:56 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Zaczyna się poprawiać.Ktoś (myślę ,że wiecie kto) rzucił na rynek b.dużo taniego towaru w krótkim czasie i ostro zbił cenę.Były udka po 1,90 i filet po 7 i inne...
Zjawisko (są to informacje prawdziwe ,z pierwszej ręki)wyglądało tak:
Podjeżdża na hurtownię tir ,towar który wcześniej przeszedł przez tunel rozmrażalniczy jest w hurtowni przepakowywany z tych foliowo kartonowych pudeł do pojemników i sprzedawany jako Polski.Choć na opakowaniach po Polsku nie pisze....Wiecie ,kto to woził ?Wiecie ,prawda?
I teraz Żeldrob powiedz mi czy ja nie mam racji,głównie należy zając się importem oraz kontrolą hurtowni !! Od lat o tym mówię.Tym i przede wszystkim tym!
Oczywiście ,że mamy b.dużą nadprodukcję,na szczęści póki co pochłania ją eksport ,oczywiście ,że trzeba jakoś hamować to zjawisko ,ale w imporcie tego mięsa ,i nie tylko tego, są zjawiska kryminogenne !! I obronę interesów producentów krajowych należy zacząc od tego ,a nie od jakiś utopijnych wizji o opłacalnej cenie ,określeniu zapotrzebowania i innych rzeczach ,które zajmą 5lat
Od początku tej zwały ,mówiłem,że nie ma takiej możliwości,żeby w czwartek wszystko szło normalnie,a w piątek nagle zrobiła się taka podaż,że cena spadała na łeb na szyje po 20-30gr dziennie.
To działa w taki sposób - na rynku pojawia się oferta na taki towar,minimalne zamówienie to 20t - ceny są mega atrakcyjne dla pośredników.W tym momencie taki pośrednik (hurtownia)dostając taką ofertę ,odmawia towar w ubojni ,która bije nasze kury ,tzn zamawia powiedzmy połowę albo 1/3 tego co zwykle ,ponieważ po pierwsze kontaktu stracić nie może i zupełnie odwrócić się plecami,po drugie, potrzebuje też typowo świeży towar z legalnym papierem.Zamawia więc 1/3 albo połowę naszego świeżego ,a reszte pakuje w pojemniki rozmrożonego ,tego co kupił za grosze.Najczęściej jest to też b.mały towar,więc trzeba pomieszać.Zmniejszenie zamówień tłumaczy brakiem ruchu i spadającymi cenami.Tuszka jest rzadszym towarem,głównie jest to ćwiartka i filet - ale powoduje to dokładnie to samo.Nie zamawia na rozbiór naszego,tylko ma gotowe,rozebrane ,po np 1.90 za udko.
Konsekwencją tego co napisałem powyżej jest drastycznie spadające cena tuszki oraz elementów a także telefon z ubojni do hodowcy,że nie odbierze dziś wszystkiego, a to co wezmie musi mieć niższą cenę.
Tak właśnie to działa.Dopóki tym się nie zajmiemy ,nic innego nie przyniesie żadnego rezultatu .Żadnego ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łódzki Kogut
|
Wysłany: 14:43 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
BLONDI napisał: | Witam Szanownych Kolegów Drobiarzy.
Od kilku lat czytam to forum i dziś postanowiłam założyć tu konto by dać upust swoim emocjom.
Wszyscy stękacie tutaj dziś nad ceną. Mam pytanko gdyby dziś cena brojlera kurzego była 4,20 za kg, ilu z Was leciało by do banku po kredycik i budowało następne hale.?????? Sami sobie zgotowaliście to bagno i innym też.
I ta sytuacja jest bardzo dobra, niech trochę potrwa. Komornicy będą mieli co robić bo już mają. Słyszałam jak u jednego drobiarza cwaniaka komornik ze ślusarzem zamki wyważali, ale gość wybudował następne hale. za kredyt.
Pożyjemy zobaczymy, kto będzie wypadał z obiegu. I tak trzymać.Serdecznie pozdrawiam. |
nie życz nikomu co tobie nie mile....... ciekawe czy ty ciagniesz to samo co Twoi rodzice....... kazdy chcialby żyć w tym kraju......... gdyby nie cedroby i inni tacy to bylo by wszystko ok........... to za nich wypadało by się wziąć to oni rozpieprzają cały rynek......... tylu tu mendrcow a żaden nie pomysli o co tak naprawde chodzi? gdyby nie obcy kapital i jego rozpierducha to było by ok...... dykusje tylko nie w tą strone |
|
Powrót do góry |
|
 |
Thatcher
|
Wysłany: 14:41 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Łódzki Kogut napisał: | moze o cenie by ktoś napisał. bo o wszystkim a nie o tym co trzeba........... w łódzkim cena ostro w górę z 2,8 na jutro już 3,2 a nawet 3.25....... nie sluchajcie medoxów ani innych debili .....export zapier.... kurczaka nie ma ...... a obnizka musiała byc bo dzis była by cena 4..... targować sie bo mają do czego dolożyc.......... pod koniec tyg min3,7..... bo są braki........ |
w koncu jakies konkrety a nie pie.dolenie, leczenie kompleksow na forum bo im w zyciu nie wychodzi.
U mnie poszly w niedziele 3,2 (umowa) Nastepne sprzedaje za tydzien. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łódzki Kogut
|
Wysłany: 14:33 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
moze o cenie by ktoś napisał. bo o wszystkim a nie o tym co trzeba........... w łódzkim cena ostro w górę z 2,8 na jutro już 3,2 a nawet 3.25....... nie sluchajcie medoxów ani innych debili .....export zapier.... kurczaka nie ma ...... a obnizka musiała byc bo dzis była by cena 4..... targować sie bo mają do czego dolożyc.......... pod koniec tyg min3,7..... bo są braki........ |
|
Powrót do góry |
|
 |
marol
|
Wysłany: 13:34 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Takie są fakty. Niestety ta prawda jest niewygodna dla niektórych.
POLSKA 15% / 116,27
FRANCJA 13% / 225,00
UK 12% cena / 155
DE 11% cena / 262
ES 11% cena / 156
IT 9% cena / 171
Uderz w stół a nożyce się odezwą |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 13:05 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
co z tego ze w starej uni duzo drozej policz koszta przewozu całego zaplecza przeładunkowego chłodni itp to róznicy bedzie z 10euro wy widze pojecia ni mota jakby tak tanio w polsce bło to by oni nie musieli produkowac i lepiej by na tym wychodzili wy sie opamietajci w budowaniu bo za dwa lata to puste bedzie stało |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 13:02 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
do nastepnej jesieni cena ciagle ponizej 3 i zobaczymy tych półchłopków co chcieli sie biznesami zrobic za sezon a w sumie i tak juz niedługo ten okres przyjdzie na dłuzej tylko jest potrzeba zeby jeszcze paru zdesperowanych postawilo po pare kurników bo to oni beda najszybciej padac w ciagu pół roku i po ich pazernosci i dawac ich jutro slask 2,55-65 |
|
Powrót do góry |
|
 |
BLONDI
|
Wysłany: 12:45 Pon 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Witam Szanownych Kolegów Drobiarzy.
Od kilku lat czytam to forum i dziś postanowiłam założyć tu konto by dać upust swoim emocjom.
Wszyscy stękacie tutaj dziś nad ceną. Mam pytanko gdyby dziś cena brojlera kurzego była 4,20 za kg, ilu z Was leciało by do banku po kredycik i budowało następne hale.?????? Sami sobie zgotowaliście to bagno i innym też.
I ta sytuacja jest bardzo dobra, niech trochę potrwa. Komornicy będą mieli co robić bo już mają. Słyszałam jak u jednego drobiarza cwaniaka komornik ze ślusarzem zamki wyważali, ale gość wybudował następne hale. za kredyt.
Pożyjemy zobaczymy, kto będzie wypadał z obiegu. I tak trzymać.Serdecznie pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|