Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
misio8
|
Wysłany: 14:24 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
JajkujeOd87 napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | U mnie dziś M -ka 0,21 i L -0,24 .
CENA W GÓRĘ BO PUSTE MAGAZYNY . | terefere |
albo super producent z prima sortem, albo marzyciel  |
|
Powrót do góry |
|
 |
JajkujeOd87
|
Wysłany: 14:12 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | U mnie dziś M -ka 0,21 i L -0,24 .
CENA W GÓRĘ BO PUSTE MAGAZYNY . | terefere |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 12:46 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | misio8 napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | U mnie dziś M -ka 0,21 i L -0,24 .
CENA W GÓRĘ BO PUSTE MAGAZYNY . |
Tej, puste magazyny! Czyli co jednak tez przetrzymujesz towar ze czasami masz puste czy jak to z Toba jest? 😁 |
Misiu, wyobraź sobie, że w czasie gdy jest mniejszy popyt (np. majówka), kury w dalszym ciągu niosą niosą jajka i wtedy magazyny się zapełniają. A to, że jest cenaniemaceny ma teraz pusty magazyn to pewnie dlatego, że udalo mu się sprzedać to, co w nim było. |
wow od majówki trzymał ? niezle to chyba opróżnił na utylizacji
pierwsze słyszę, że majówka gorszy popyt
nie ma znaczenia ze kura niesie, a handlarz zamawia. jak nie umie sie sprzedawac to zawsze sie stoi z towarem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 11:57 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
misio8 napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | U mnie dziś M -ka 0,21 i L -0,24 .
Tej, puste magazyny! Czyli co jednak tez przetrzymujesz towar ze czasami masz puste czy jak to z Toba jest? 😁 |
Misiu, wyobraź sobie, że w czasie gdy jest mniejszy popyt (np. majówka), kury w dalszym ciągu niosą niosą jajka i wtedy magazyny się zapełniają. A to, że jest cenaniemaceny ma teraz pusty magazyn to pewnie dlatego, że udalo mu się sprzedać to, co w nim było. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 09:12 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
misio8 napisał: |
podbijam pytanko jaka cena na zerówkę ? |
1A oddają za 0,50 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 07:43 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 07:16 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
A ty co znowu duży hurt robisz
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 06:02 Pon 27 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
U mnie dziś M -ka 0,21 i L -0,24 .
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 13:51 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
kaczrub napisał: | Ekologia walnęła nawet o 0,10gr w dół a co dopiero klatka. Chyba wystraszyli się tego kurnika co wstawił 120 tys. kur w ekologii. |
120 tys kury na kupie, czysta ekologia [/quote]
podbijam pytanko jaka cena na zerówkę ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 13:51 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
aż tak uprzejmy nie będę, ale dla ludzi z branży nie będzie problemem ustalenie o kim mówię, wszyscy +100k kury
okolice łodzi, Pabianic, zaraz obok Wolsztyna, na północ od Wrocławia.
śmiało, dzwonić, zabierać i nie dać się nabrać na 18 za M, bo za 16 chętnie oddają
ba- jeden za 15,5 oddał w czwartek na przetwórstwo, ale pośrednikowi na papierze, a nie na plastiku- widziałem fakturkę, bo kolega się pochwalił jakie to 20gr za M.
żeby była jasność- ja mówię o naczepach lub zestawach min 28 palet po 10800 a nie skrzynkach czy pojedyńczych paletkach
Tak jak wspominałem ja płacę te wyższe ceny i bardzo się cieszę, bo mam zawsze od młodej kurki max 2 dniowe jajeczko całym rokiem, na równych paletach, z wyraźną pieczątką, z podwójną wytłoczką i nowymi przekładkami oraz narożnikami. o komplecie badań i systemach kontroli nie mówiąc także nie róbcie ze mnie złego handlarza- bo moim interesem nie jest przecież niszczenie ceny skoro sam więcej płacę ja tylko piszę co jest na rynku |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gall
|
Wysłany: 13:09 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Kolego Misio8 a podaj numery do tych ferm troszke osób z korzysta z tej promocji i po problemie |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 10:11 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | Dyrdymały i wróżbici na drzewo , tu z tygodnia na tydzień niewiadoma .
Jest obecnie popyt trzeba ciągnąć cenę bo jak spadnie to nikt nas nie żałuje . |
poza tym taka dygresja. popyt jest zawsze tylko czasami mniejszy czasami większy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 10:10 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | Dyrdymały i wróżbici na drzewo , tu z tygodnia na tydzień niewiadoma .
Jest obecnie popyt trzeba ciągnąć cenę bo jak spadnie to nikt nas nie żałuje . |
skoro jest popyt to może zamiast ciągnąć cenę dam ci numery gdzie po 16 i 19 kupisz solówkę M i L na 4 groszach sprzedasz za 20 i 23 ? lepszy interes niz tylko na swoim towarze podnieść ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajczorek
|
Wysłany: 09:20 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
No no im większy kurnik to więcej chcą detal słaby ale bardzo duże promocje na sieciach i eksport potęguje cenę .
Ciekawe co to będzie zdrożeje stanieje ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 07:36 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Dyrdymały i wróżbici na drzewo , tu z tygodnia na tydzień niewiadoma .
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 07:30 Sob 25 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Na poniedziałek M-0,20 bez problemu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 23:50 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
kaczrub napisał: | Ekologia walnęła nawet o 0,10gr w dół a co dopiero klatka. Chyba wystraszyli się tego kurnika co wstawił 120 tys. kur w ekologii. |
120 tys kury na kupie, czysta ekologia [/quote]
Czyli jaka cena kolego u Ciebie aktualnie za eko ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 23:49 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | Misiu, no to ci "główni gracze" przetrzymują teraz ten towar, czy go nie przetrzymują ?
Aż się boję zapytać, bo znowu zamiast odpowiedzi nasłucham się pewnie inwektyw z Twojej strony.
Jak napisałem, że powodem zatrzymania spadków cen nie było "przetrzymywanie towaru" na dużych fermach to zmieszałeś mnie z błotem.
Teraz twierdzisz, że: [b]"Duży gracz jest mądry i nie będzie trzymac towaru wiedząc ze i tak nic z tym nie zrobi. Dlatego właśnie będą wypychać byle więcej. Ot co."[/b]
No to jak to w końcu jest ? |
Yoyo zlituj się
Przetrzymują kiedy jest względne zainteresowanie jajkiem i jest możliwość sprzedania przetrzymanego towaru "za chwilę" w lepszej spekulacyjnej cenie.
Później ma to efekt domina, bo dzwoni jeden duży do drugiego i jak słyszy, że ten pierwszy sprzedaje drożej to sam albo winduje cenę, albo przetrzyma towar mówiąc skoczkom, że pusty magazyn, bo i tak za tydzień zadzwoni inny skoczek.
W ostateczności odda na przetwórstwo w cenie bazowej przed przetrzymaniem i podwyżką i nic nie straci.
Jak wszystko zdycha to nikt nie będzie ryzykował np. 50 tysi zysku na rzecz straty w wysokości 150 tys.
Aaaa historia zna przypadki kiedy jeden duży zrobił drugiego w konia i jeden sprzedał towar, a drugi z nim został- takie umowy gentelmeńskie właśnie
Czego nie rozumiesz? Wiem, że przynajmniej kilku dużych producentów +500tys zrobiło taki numer i znam ich na tyle, wiem, że głupi nie są i teraz kiedy zamówienia zaczynają hamować nie będą chcieli ryzykować straty.
Stąd nagle z 16gr dużo osób chce 20 za M. Co w kilka dni miliony kur wycięto, cały handel światowy się obudził czy malaria albo inna dżuma wszędzie na raz ?
S P E K U L A C J A tak jak przy okazji firponilu sztuczne dmuchanie ceny.
Jeden odbiorca przytrzymany zaczyna wydzwaniać za towarem do innego producenta. I tak to się zaczyna
Łatwo mogę sobie jednak wyobrazić skalę pieniądza jaką operują na takich przetrzymankach i spekulacjach. To jest np. jeden z powodów dla których chciałbym mieć dużą produkcję- widzisz odkryłem przed Tobą karty.
Jeśli coś jest dla Ciebie niejasne to nie miałeś do czynienia z analogiczną sytuacją, że hurtownicy kupują np. przed świętami towar sporo wcześniej i także trzymają wiedząc, że za dwa-trzy tygodnie będzie korekta do góry ? Przecież znasz ich wszystkich przez tyle lat- musiałeś słyszeć.
Zawsze to robię niezmiennie od wielu lat z białym jajkiem np. na wielkanoc, z brązowym i kremowym w zależności od skali poniesionego ryzyka w uzyskaniu dodatkowego przychodu.
Nie mam na celu Cię obrażać tylko wydaje się, że jako producent powinieneś wiedzieć o takich rzeczach, bo to nie są żadne tajemnica.
Zwłaszcza jako producent, który widać ma coś w głowie, ale niejednokrotnie coś palnie. Może przez to, że też handlem detalicznym się zajmujesz zamiast skupić się na jednym.
Ja jestem tylko handlarzem i o handlu staram się widzieć wszystko, albo prawie wszystko zwłaszcza w branżach w których się poruszam- bo z tego żyję.
Inaczej byłbym nie wiem np. księdzem i studiował biblię ? Nie tylko stary, ale i nowy testament, bo wtedy byłbym ledwie ministrantem. Czy co oni tam czytają
Mówię, rzuć gałką na forum odkąd jestem ile razy prognozowałem i ile razy się pomyliłem.
Nie pamiętam takiej, ale nie twierdzę, że się nigdy nie mylę i nie pomylę.
Jednak rachunek dalej mi się będzie zgadzał jak 20 razy zarobię, a raz minimalnie stracę na swoich prognozach- bo z tego też żyję.
Czy Ty zrozumiesz i zgodzisz się z moim tokiem myślenia- szczerze dopóki widzę z tego monety- mało mnie to obchodzi.
Nie ma za co za kolejne wypracowanie Porto z importu za Wasze zdrowie mi pomogło
Miłego weekendu i oby misio8 z cenami się mylił, bo cena dno nikomu nie służy ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaczrub
|
Wysłany: 20:35 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
A poza tym, to taka prawie ekologia: Rozporządzenie nr 2018/1584 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaczrub
|
Wysłany: 20:20 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Ekologia walnęła nawet o 0,10gr w dół a co dopiero klatka. Chyba wystraszyli się tego kurnika co wstawił 120 tys. kur w ekologii.[/quote]
120 tys kury na kupie, czysta ekologia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 19:25 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Misiu, no to ci "główni gracze" przetrzymują teraz ten towar, czy go nie przetrzymują ?
Aż się boję zapytać, bo znowu zamiast odpowiedzi nasłucham się pewnie inwektyw z Twojej strony.
Jak napisałem, że powodem zatrzymania spadków cen nie było "przetrzymywanie towaru" na dużych fermach to zmieszałeś mnie z błotem.
Teraz twierdzisz, że: [b]"Duży gracz jest mądry i nie będzie trzymac towaru wiedząc ze i tak nic z tym nie zrobi. Dlatego właśnie będą wypychać byle więcej. Ot co."[/b]
No to jak to w końcu jest ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 18:26 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Bix napisał: | misio8 napisał: | Cena spadnie dlatego ze nie będzie dla kogo przytrzymywać towaru, bo zejście na detalu leci, a przetwórnie zaraz skończą większe zakupy i przejdą w tryb wakacyjny. Duży gracz jest mądry i nie będzie trzymac towaru wiedząc ze i tak nic z tym nie zrobi. Dlatego właśnie będą wypychać byle więcej. Ot co. |
Czyli Yoyo miał rację ... |
Będzie miał racje jak wszystko stanie. Wtedy nikt nie przytrzymuje towaru bo każdy się boi ze się ugotuje. Proste |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio8
|
Wysłany: 18:25 Pią 24 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
przeor napisał: | Koniec czerwca;
L-028
M-0,23 |