Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 11:15 Pią 27 Maj 2016


Agrolok
Buraki cukrowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 134, 135, 136  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 22:46 Pią 1 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurcze możliwe widzę tam sprężynkę z takim czymś. Ale jak to rozebrać... nie mam pomysłu;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4164
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 20:00 Czw 28 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

center napisał:
łączą wyłączniki b.dobrze tylko kwestia jest taka że ten drut sterujący lata na lewo i prawo nie chce stać w miejscu i chruboli. Czyli to awaria mechaniczna, smarowanie nie pomaga. Czy ktoś to rozbierał to białe z tego manipulatora?

Tam powinien być taki wałek z dziurą i sprężyna od spodu na dzwigni. Tak że ta sprężyna dopycha ten wałek do gniazd prowadzących. Musisz go rozbebeszyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Alfl



Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 98
Skąd: kujawsko-pomorskie

PostWysłany: 13:28 Sro 27 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, czy dzis dostalem oferte nasion i do jutra musze wybrac wiec chcialbym sie doradzic, moze ktos z was sial i podzieli sie swoimi spostrzenieniami odnosnie tych odmian. dodam ze buraki przyjda na 3 i 4 klasie ziemi.
odmiany:
EMILIA (KWS)
ABAX (STRUBE)
ALEGRA(STRUBE)
PEWNIAK(SES)
AGENT(SES0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
martin16245



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 75
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: 20:08 Wto 26 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe co na to działacze związkowi przy KSC
http://www.ppr.pl/artykul-niemcy-nordzucker-da-dobra-cene-za-buraki-174742.php
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 11:45 Czw 21 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

łączą wyłączniki b.dobrze tylko kwestia jest taka że ten drut sterujący lata na lewo i prawo nie chce stać w miejscu i chruboli. Czyli to awaria mechaniczna, smarowanie nie pomaga. Czy ktoś to rozbierał to białe z tego manipulatora?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4164
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 11:39 Czw 21 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A coś ci niełączy? Jak ciężko chodzi to nasmaruj bolec u mnie tak było.
Co do pyraminu ja daję do każdego zabiegu dawka według liz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 10:27 Czw 21 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Interesuje mnie jak zdjąć tą białą obudowę joysticka żeby dostać się do tego mechanizmu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
krzysiekb37



Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 96

PostWysłany: 20:38 Sro 20 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

center napisał:
W związku z tym że temat o kombajnach dawno umarł w dziale maszyny to pieszę tu, ktoś rozbierał joystick od kleina ? i wie może jak to rozebrać ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62a0ceed94498c29.html


a co chcesz wiedzieć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 16:49 Sro 20 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W związku z tym że temat o kombajnach dawno umarł w dziale maszyny to pieszę tu, ktoś rozbierał joystick od kleina ? i wie może jak to rozebrać ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62a0ceed94498c29.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 16:38 Wto 19 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie dawki pyraminu zalecał byś w systemie 3 zabiegowym ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4164
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 14:05 Wto 19 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamiast metamitronu z powodzeniem można powalczyć pytaminem i lenacylem(venzar i inne) . Aby może być problem z rzepakiem, który trzeba rozwiązać safari i wtedy wychodzi drożej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 22:05 Sro 13 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a z jakiej cukrowni jesteś ? jaki to okręt flagowy tak ma ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 306

PostWysłany: 21:30 Sro 13 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martin16245 napisał:
gregorfik napisał:
Z tymi nasionami jest wyjście powiedzmy sprawdzone Wink Siejesz 20ha i potrzebujesz wg. cukrowni, inspektora 25j. W rzeczywistości siejesz tak jak sobie umyśliłeś i potrzebujesz jednak nie 25j a 20j. Jak wiadomo w umowie jest, że musisz 25j kupić i koniec!!! No to Ty od któregoś roku nie siejesz "20ha" tylko siejesz "16ha". Uszczęśliwiasz tym sposobem inspektora bo on wtedy ma porządek w papierach 16x 1,25 = 20j a Ty masz upragnione 20j. Bo jak to mówią w papierach musi się wszystko zgadzać. Potem się zgadza jeszcze bardziej jak się okazuje, że z tych "16ha" zebrales np 1700-1800t.... Rolling Eyes


Tak tylko inspektor wylicza ci ze z ostatnich 5 lat wychodzi ci średnia 50 ton, a tobie w rzeczywistości wychodzi 70 ton i mowici ze musisz zasiać 20 ha a nie 16 i musisz wziąć nasiona na 20 ha.. i jak wyjść z tej opresji?


Nic z tych rzeczy. Inspektor niczego nie liczy i jak sie uprzesz to zapewniam, że to przejdzie. Problem jest wtedy, gdybyś rzeczywiście nie wywiązał się z konktraktu. No ale przecież Ty i tak siejesz NIe 16 tylko nadal 20 więc się z założenia powinienes wywiązać.
Obecnie u nas w cukrowni jest zarzadzenie, ze rolnik ma siać tyle ile mu sie podoba jednostek i z tego co wiem nikt juz nie liczy 1,25 (podobno u nas liczycli 1,15), więc jak ktos chce to moze zasiać np 0,7j/wg papierów. Bo np ma jakies nasiona z roku poprzedniego czy cos.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 20:49 Sob 9 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekaw pomysł Powertwin tani i miecie sporo, tylko ten goltix kurcze 3x1kg to 3x130zł=390zł czyli 400zł a niedawno to kosztowało 3x57zł=171zł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2161
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 15:35 Sob 9 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś robiłem plan ochrony buraka na nadchodzący sezon, narazie planuje tak (zabiegi powschodowe)
I- Kontakttwin 191 EC 2L + Goltix 700 SC 1L
II- Powertwin 400 SC 1l + Goltix 700 SC 1L + Safari 50 WG 10g
III- Betanal maxxPro 209 OD 1,25l + Goltix 700 SC 1L + Safari 50 WG 15g.
Trzeci zabieg w razie konieczności bo w zeszłym sezonie poszed tylko Lontrell 0,3l. A Wy coś juz planowaliscie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2161
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 11:04 Sob 9 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A u nas był problem w roku 2012 zeby kupić większą ilosc nasion niz wyliczyli przy kontraktacji
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 881
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 22:41 Pią 8 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martin16245 napisał:
gregorfik napisał:
Z tymi nasionami jest wyjście powiedzmy sprawdzone Wink Siejesz 20ha i potrzebujesz wg. cukrowni, inspektora 25j. W rzeczywistości siejesz tak jak sobie umyśliłeś i potrzebujesz jednak nie 25j a 20j. Jak wiadomo w umowie jest, że musisz 25j kupić i koniec!!! No to Ty od któregoś roku nie siejesz "20ha" tylko siejesz "16ha". Uszczęśliwiasz tym sposobem inspektora bo on wtedy ma porządek w papierach 16x 1,25 = 20j a Ty masz upragnione 20j. Bo jak to mówią w papierach musi się wszystko zgadzać. Potem się zgadza jeszcze bardziej jak się okazuje, że z tych "16ha" zebrales np 1700-1800t.... Rolling Eyes


Tak tylko inspektor wylicza ci ze z ostatnich 5 lat wychodzi ci średnia 50 ton, a tobie w rzeczywistości wychodzi 70 ton i mowici ze musisz zasiać 20 ha a nie 16 i musisz wziąć nasiona na 20 ha.. i jak wyjść z tej opresji?

Przestać siać buraki ....niech te buraki z siebie wyciskaja cukier .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
martin16245



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 75
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: 22:33 Pią 8 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gregorfik napisał:
Z tymi nasionami jest wyjście powiedzmy sprawdzone Wink Siejesz 20ha i potrzebujesz wg. cukrowni, inspektora 25j. W rzeczywistości siejesz tak jak sobie umyśliłeś i potrzebujesz jednak nie 25j a 20j. Jak wiadomo w umowie jest, że musisz 25j kupić i koniec!!! No to Ty od któregoś roku nie siejesz "20ha" tylko siejesz "16ha". Uszczęśliwiasz tym sposobem inspektora bo on wtedy ma porządek w papierach 16x 1,25 = 20j a Ty masz upragnione 20j. Bo jak to mówią w papierach musi się wszystko zgadzać. Potem się zgadza jeszcze bardziej jak się okazuje, że z tych "16ha" zebrales np 1700-1800t.... Rolling Eyes


Tak tylko inspektor wylicza ci ze z ostatnich 5 lat wychodzi ci średnia 50 ton, a tobie w rzeczywistości wychodzi 70 ton i mowici ze musisz zasiać 20 ha a nie 16 i musisz wziąć nasiona na 20 ha.. i jak wyjść z tej opresji?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 09:34 Pią 8 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

takie plony to pobożne życzenie nawet z 20h;)

Jakoś tak zakombinuje chyba;)

Co zamiast metamitrony ? ktoś ma plan ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 306

PostWysłany: 23:25 Czw 7 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tymi nasionami jest wyjście powiedzmy sprawdzone Wink Siejesz 20ha i potrzebujesz wg. cukrowni, inspektora 25j. W rzeczywistości siejesz tak jak sobie umyśliłeś i potrzebujesz jednak nie 25j a 20j. Jak wiadomo w umowie jest, że musisz 25j kupić i koniec!!! No to Ty od któregoś roku nie siejesz "20ha" tylko siejesz "16ha". Uszczęśliwiasz tym sposobem inspektora bo on wtedy ma porządek w papierach 16x 1,25 = 20j a Ty masz upragnione 20j. Bo jak to mówią w papierach musi się wszystko zgadzać. Potem się zgadza jeszcze bardziej jak się okazuje, że z tych "16ha" zebrales np 1700-1800t.... Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 09:00 Czw 7 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze wiedzieć, a nasz inspektor straszy Wink

Jakie w tym roku stosujecie program odchwaszczania buraka ? metamitron znów podobno po 130zł;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ansu



Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 838
Skąd: ja się tu wziąłem

PostWysłany: 07:52 Czw 7 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

center, Cukrownia Krasnystaw tylko namawia na 1,25j/ha i jedynie przy niewykonaniu umowy, gdy złożysz wniosek o odstąpienie od kary umownej, a weźmiesz mniej niż 1j/ha taki wniosek może zostać odrzucony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 23:23 Sro 6 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To pewnie masz inną umowę u nas w KSC jest punkt że plantator musi wysiać na 1h przynajmniej 1,25j/h inaczej kiedyś nie dostał premii itp. Teraz chyba premii nie ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4164
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 17:59 Sro 6 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie cukrownię nie obchodzi ile zasiejesz ile weźmiesz nasion byleś wywiązał się z limitu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 22:29 Wto 5 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja też nie do końca się zgodzę siałem długo na 50x16 niby i fakt plon był ok i polaryzacja była ok ale wszyscy mieliśmy we wsi wtedy polaryzację i polny. A burak dłużej zakrywał rzędy gorzej i badyle rośnie chwila suszy i odsłania międzyrzędzi a to poważny minus. Teraz jakoś gorzej to wygląda. Teraz bym siał 18x20 tylko co ja zrobię z nasionami:P skoro cukrownia każe dać 1,25j/h ? ktoś ma pomysł?

przypominam że holmer na 50 nie załapie buraka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 134, 135, 136  Następny
Strona 11 z 136

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach