Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 02:32 Pon 14 Paź 2019


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 2209, 2210, 2211  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 911
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 09:32 Sro 12 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aktualnie ubojnie zawalone pazurkowcami (mistrzami dopychania kolanem drzwi). Jak to zejdzie to w next week bedzie dobra cena.

PS. Typowy tunel ma swoje wady zwłaszcza w budach ponad 120 metrów długich. Po 80 metrach przelotu powietrza to już się robi piekarnik z termoobiegiem. W tym wypadku zraszacze są lepsze od Padcoolingu bo chłodzą na całym obiekcie a nie tylko na wlocie. Najlepszy jest Combi-tunel z moich obserwacji. Padcooling musi być ogromny aby działał. Dwa małe panele nic nie dają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dex



Dołączył: 03 Maj 2019
Posty: 33

PostWysłany: 08:44 Wto 11 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliusz Cezar napisał:
Rekiny Biznesu. najważniejsze na hali jest ruch powietrza . Przy temp 35 stopni na hali i ruchu powietrza 3m/s odczuwalna dla kur jest 27 i kompletnie nic się nie stanie.
Tylko jak zrobić 3m/s ruch powietrza na całej hali oto jest pytanie.

Ruch powietrza o którym mówisz osiąga się po przez stosowanie wentylacji tunelowej natomiast według wytycznych projektowych efekt 'jazdy na rowerze' osiąga się już przy 1,8m/s a optymalna wartość to 2,5m/s. Pragnę Cie jednak uświadomić iż temp ciała ptaka to 42 stopnie zatem aby " kompletnie nic się nie stało " należy mieć obsadę na obiekcie która nie będzie powodować "gotowania" się ptaków od wzajemnie wydzielanej temperatury.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Juliusz Cezar



Dołączył: 08 Mar 2012
Posty: 108
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: 08:28 Wto 11 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rekiny Biznesu. najważniejsze na hali jest ruch powietrza . Przy temp 35 stopni na hali i ruchu powietrza 3m/s odczuwalna dla kur jest 27 i kompletnie nic się nie stanie.
Tylko jak zrobić 3m/s ruch powietrza na całej hali oto jest pytanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dex



Dołączył: 03 Maj 2019
Posty: 33

PostWysłany: 08:13 Wto 11 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeldrob1 napisał:
dex napisał:
Z tymi zdechlakami w upały to powiedział bym że przesada ale niektórzy mają luźne podejście do tematu że jakoś to będzie. Bo w okolicy znam paru niedużych hodowców co nie maja żadnego systemu schladzania nawet zamgławiania a jak przychodzą upały to otwierają wszystkie drzwi i latają że szlaufem jak wiecie kto z wiecie czym.
myślę , że zdecydowana większość hodowców nie posiada profesjonalnego systemu schładzania! Schładzanie przez zamgławianie nie jest profesjonalnym systemem aczkolwiek w niektórych przypadkach można schłodzić o 5-7 stopni. W NIEKTÓRYCH to oznacza , że przy wilgotności powietrza > 75-80% można sobie ten system w buty wsadzić. A bardzo często w upały występuje bardzo wysoka wilgotność pow. nawet > 90 % . Leon jeżeli możesz tak obrazowo w jaki sposób montowałeś ewaporację , jakie efekty temperaturowe .

Zgadza się ja osobiście uważam że jedynym słusznym systemem jest Pad Cooling a w nowych obiektach musi być on połączony z tunelem. Systemy schładzanie jakie by nie były można sobie wsadzić gdzieś jeśli nie ma podciśnienia. Czyli wszelkiego rodzaju otwieranie drzwi dostawianie wentylatorów które dmuchają do środka jest po prostu debilizmem. Tak masz racje z tą wilgotnością ale na dzień dzisiejszy nic lepszego nie wymyślili, przy upale i dużej wilgotności ratuję jedynie tunel.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1632

PostWysłany: 06:18 Wto 11 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwaga tuszka zaczyna drożeć !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1632

PostWysłany: 06:12 Wto 11 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przecież przy zamgławianiu wykorzystuje się zjawisko ewaporacji
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Żeldrob1



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 102

PostWysłany: 05:33 Wto 11 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dex napisał:
Z tymi zdechlakami w upały to powiedział bym że przesada ale niektórzy mają luźne podejście do tematu że jakoś to będzie. Bo w okolicy znam paru niedużych hodowców co nie maja żadnego systemu schladzania nawet zamgławiania a jak przychodzą upały to otwierają wszystkie drzwi i latają że szlaufem jak wiecie kto z wiecie czym.
myślę , że zdecydowana większość hodowców nie posiada profesjonalnego systemu schładzania! Schładzanie przez zamgławianie nie jest profesjonalnym systemem aczkolwiek w niektórych przypadkach można schłodzić o 5-7 stopni. W NIEKTÓRYCH to oznacza , że przy wilgotności powietrza > 75-80% można sobie ten system w buty wsadzić. A bardzo często w upały występuje bardzo wysoka wilgotność pow. nawet > 90 % . Leon jeżeli możesz tak obrazowo w jaki sposób montowałeś ewaporację , jakie efekty temperaturowe .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
leon330



Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 601

PostWysłany: 21:29 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakby co to mam jeszcze kilka klimatyzatorów ewaporacyjnych do sprzedania, klimatyzatory mają wydajność wentylatora około 23000 m3/h, zbiornik na wodę 40 litrów, automatyczne sterowanie pompką od wylewania ciepłej wody i napełniania zimnej, są w bardzo dobrym stanie. Nr tel 669871211
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dex



Dołączył: 03 Maj 2019
Posty: 33

PostWysłany: 20:27 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tymi zdechlakami w upały to powiedział bym że przesada ale niektórzy mają luźne podejście do tematu że jakoś to będzie. Bo w okolicy znam paru niedużych hodowców co nie maja żadnego systemu schladzania nawet zamgławiania a jak przychodzą upały to otwierają wszystkie drzwi i latają że szlaufem jak wiecie kto z wiecie czym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Żeldrob1



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 102

PostWysłany: 18:54 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z ceną w czasie upałów to prawda - zawsze obniżali bo doskonale wiedzą , że hodowcy muszą sprzedać w jakiejś śmiesznej cenie niż wynosić padlaki Evil or Very Mad No , ale mamy wolny rynek i każdy chce być sobie panem , władcą więc nie narzekać Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
j p



Dołączył: 05 Kwi 2017
Posty: 90

PostWysłany: 15:28 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy w czasie nadchodzących i obecnych upałów cena kurczaka rosła ? To jest pytanie retoryczne , praktykujący hodowcy znają scenariusz cenowy podczas ekstremalnych temperatur.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rupek30



Dołączył: 04 Sty 2011
Posty: 119

PostWysłany: 14:37 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ceny wachaja sie od 3.5 do3.55 jakie 3.4😡😡😡 nie robcie paniki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaszubek



Dołączył: 09 Sie 2011
Posty: 1070

PostWysłany: 12:24 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Filuś Laughing A mi się wydaje, a nawet jestem przekonany ,że jak sprawdzą się prognozy pogody na ten tydzień to za dwa tygodnie będzie 4 zł !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 2321
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 09:20 Pon 10 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żywiec w dół na 3,4 . Teraz zima będzie wychodzić lepiej niż lato bo się nikomu nie chce zima takie towarzystwo się porobiło kurniki już nie młode zima się strasznie niszczą każdy chce latem nadrobić a tu ceny nie ma i będzie jutro może 3,3 u niektórych .przełom sierpnia początek ceny wk okolicy 3,3 bo wsrawien na ten termin fullll początek października ts
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5245

PostWysłany: 21:07 Nie 9 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszyscy tak celują, temu teraz początkiem czerwca kury sporo i nastepnie początkiem sierpnia sporo i potem każdy mówi, a coś tam zarobiłem, jedziemy dalej, tylko obsada zimowa i kolejny rzut początkiem pazdziernika jeeeebudu 2.60netto.Czyli taki standard
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tesciu



Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 307

PostWysłany: 17:49 Nie 9 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym roku mielismy najszybszy skok ceny na przestrzeni Paru lat, dlugo utrzymująca sie cena 3.40 + napewno wszystkim zrobila smaki na zblizajace sie lato, nagle 3.50-3.60 I już każdy pewny ze eldorado cenowo Nadciąga..

Mamy ""Polowe"" Czerwca I stagnacje, Zapowiada sie najslabsze lato cenowo? Do ilu dojdzie 3.70? Obawiam sie takiego scenariusza.

Osobiscie naleze do grupy hodowcow ktorzy rok w rok zmniejszaja obsade LECZ Celuja w dwa letnie rzuty.. Krotsze, mniejsza Waga ale Jednak ponoszac Ryzyko pt upal/cena/waga. To zawsze byl sposob na odbicie sie po zimowej slabej stagnacji. Ten rok wrozy odmienny scenariusz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5245

PostWysłany: 09:07 Sob 8 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza sie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1632

PostWysłany: 05:33 Sob 8 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ukraina-dynamicznie-zwieksza-eksport-drobiu,172354.html. Największym zagranicznym rynkiem zbytu dla ukraińskiego drobiu była Holandia. W dalszej kolejności Słowacja i Arabia Saudyjska. Największym ukraińskim przedsiębiorstwem dostarczającym drób do Unii Europejskiej jest Grupa MHP.

To już jasne dlaczego w Polsce cienka nie podskoczy powyżej nakreślonej na piasku magicznej z doopy wziętej minrolowskiej ceny 3.46 ???
MHP owski filet ma się dobrze sprzedawać i koniec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1632

PostWysłany: 04:20 Sob 8 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/wielka-brytania-drob-w-lidlu-z-obowiazkowa-informacja-na-temat-systemu-chowu-kurczat,172353.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Radas



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 527

PostWysłany: 15:25 Pią 7 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehehe...
dobry tekst Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5245

PostWysłany: 15:21 Pią 7 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A po ch ma Ci pisać? Żebyś zadzwonił i sprzedal tam za 3.65,? Bo sam nie umiesz nic wynegocjować, albo handlujesz z jedną ubojnią, która płaci Ci jak sama chce?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wloszczyk123



Dołączył: 28 Sie 2018
Posty: 6

PostWysłany: 13:33 Pią 7 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

funia napisał:
Włoszczyk jeseś nowym ubojnistom czy co ptwiedzam 3,7 netto


Pisz która ubojnia tyle płaci, ale nie rzucacie ogólnikami - chętnie się dowiem. Jedno stado w pipidówce za 3,7 oddawałeś ? Czy może sam zawiozłeś, wtedy jeszcze uwierzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lukaszok



Dołączył: 17 Lis 2016
Posty: 31
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 10:30 Czw 6 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rupek30 napisał:
Heeloooo sprzedaje ktoś

Rozrzut jak w starej fuzji. 3,5-3,65
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rupek30



Dołączył: 04 Sty 2011
Posty: 119

PostWysłany: 07:32 Czw 6 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heeloooo sprzedaje ktoś
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rupek30



Dołączył: 04 Sty 2011
Posty: 119

PostWysłany: 07:15 Czw 6 Cze 2019    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam jakie cenki na dziś
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 2209, 2210, 2211  Następny
Strona 36 z 2211

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach