Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lysonzi1
|
Wysłany: 12:49 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Wy czytacie choć ostatnią stronę jak wchodzicie, czy tylko jeb.niecie głupi post i idziecie? Ktoś tu wklejał info o znacznym zwiększeniu zamówień z Anglii, ja wiem, że to nie jest znaczne, tylko kosmiczne, głównie dlatego, że nikt nie wie co będzie 1stycznia, więc cały kraj zabezpiecza się w mięso ! To właśnie to zbiera górę żywca. Doznajecie właśnie drugiego cudu ! Jeden był jak przy podobnej górze i ptasiej grypie zablokowano całkiem import z Ukrainy.Dobrze wiecie , że szło co do dnia jak przepowiadałem cały rok i teraz również by tak było ale zdarzył się cud i cieszcie się z niego.
Czy może być tak, że paradoksalnie w grudniu przy total gorze żywca może być lepiej niż w styczniu przy totalnym braku bo w grudniu zassała wszystko Wielka Brytania a w styczniu nie weźmie nic z uwagi na brexit? Może, ale wątpię, ponieważ W STYCZNIU NA WOLNYM RYNKU JEST 70% MNIEJ KURCZAKA NIZ W GRUDNIU. ZOBACZYCIE CO SIE STANIE KOLO 10STYCZNIA. TAM NIE MA KUR PO PROSTU W OGÓLE. PONIEWAŻ STYCZEŃ JEST POWTÓRZENIEM LISTOPADA GDZIE BYLO MALO A JESZCZE POLOWA Z TEGO MALO ZOSTALA ZREDUKOWANA |
To nie jest cud tylko kolejna twoja pomyłka. Już ci kiedyś pisałem, że jest za dużo składowych wpływających na sytuacje na rynku, a na końcu cenę żywca. Twoje dane odnośnie wstawień są słuszne, bo taką wiedzę posiadasz, ale powiedz szczerze, skoro brexit był zapowiadany tak wiele razy, to myślałeś, że zakłady będą sobie tak z dnia na dzień funkcjonowały bez jakiegokolwiek zabezpieczenia? Ja znów słyszałem, że po cichu dogadują się z ukrainą... Swoją drogą twierdzę, że porozumienie będzie, najgorsza sytuacja jest związana z wodami i rybołówstwem, ale jakoś się dogadają, bo za dużo pieniążków na stole i każdy się boi o swoją sytuację. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PadCooling
|
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:30 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Tylko nikt nie wie ile to towarowanie potrwa, bo się możecie w poniedziałek obudzić w rzeczywistości w której się okaże że toniecie w kurach i nikt ich nie chce jak się skończá zamówienia z Anglii. A już w piątek się coś cięło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:26 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Wy czytacie choć ostatnią stronę jak wchodzicie, czy tylko jeb.niecie głupi post i idziecie? Ktoś tu wklejał info o znacznym zwiększeniu zamówień z Anglii, ja wiem, że to nie jest znaczne, tylko kosmiczne, głównie dlatego, że nikt nie wie co będzie 1stycznia, więc cały kraj zabezpiecza się w mięso ! To właśnie to zbiera górę żywca. Doznajecie właśnie drugiego cudu ! Jeden był jak przy podobnej górze i ptasiej grypie zablokowano całkiem import z Ukrainy.Dobrze wiecie , że szło co do dnia jak przepowiadałem cały rok i teraz również by tak było ale zdarzył się cud i cieszcie się z niego.
Czy może być tak, że paradoksalnie w grudniu przy total gorze żywca może być lepiej niż w styczniu przy totalnym braku bo w grudniu zassała wszystko Wielka Brytania a w styczniu nie weźmie nic z uwagi na brexit? Może, ale wątpię, ponieważ W STYCZNIU NA WOLNYM RYNKU JEST 70% MNIEJ KURCZAKA NIZ W GRUDNIU. ZOBACZYCIE CO SIE STANIE KOLO 10STYCZNIA. TAM NIE MA KUR PO PROSTU W OGÓLE. PONIEWAŻ STYCZEŃ JEST POWTÓRZENIEM LISTOPADA GDZIE BYLO MALO A JESZCZE POLOWA Z TEGO MALO ZOSTALA ZREDUKOWANA |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 10:38 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
egg2PL napisał: | Juliusz Cezar napisał: | addam napisał: | To się kurw.a w głowie nie mieści co ten idiota wygaduje. Ma ktoś w Was wiedzę gdzie go można spotkać żeby temu idiocie wytłumaczyć jaki jest próg opłacalności |
Pan Lisiecki to prezes w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz
tu masz namiary:
https://kipdip.org.pl/pl/kontakt
możesz im składkę wpłacić. |
tam zrzeszeni są producenci pasz wylęgarnie i głównie duże fermy jaj konsumpcyjnych i brojlera też
KRD to ubojnie przetwórcy integracje i też duże fermy brojlera
i tam płacą składki
PZZHiPD to związek hodowców ale tu nikt nie chce płacić składek
na tym polega różnica między tymi związkami |
U różnica jest też taka że prezes pzzhipd Pan Danielak, bezinteresownie pomaga . Tak bylo przy pierwszej ptasiej grypie . Dziekujemy Panu prezesowi .
Teraz tez malo 7000eur ale zawsze.
Anie grube biby powiazane korporacyjnie siedzą i w stołki pierdzą i kłamią , chcą zarżnięcia calej gałęzi.
Głuptasie.
Budy nie zburzycie.
Chodowca rolnik i dorabia na szyciu plandek plotkow betonowych j akbys nie wiedzial. Skubane korporacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
egg2PL
|
Wysłany: 09:36 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Juliusz Cezar napisał: | addam napisał: | To się kurw.a w głowie nie mieści co ten idiota wygaduje. Ma ktoś w Was wiedzę gdzie go można spotkać żeby temu idiocie wytłumaczyć jaki jest próg opłacalności |
tu masz namiary:
tam zrzeszeni są producenci pasz wylęgarnie i głównie duże fermy jaj konsumpcyjnych i brojlera też
KRD to ubojnie przetwórcy integracje i też duże fermy brojlera
i tam płacą składki
PZZHiPD to związek hodowców ale tu nikt nie chce płacić składek
na tym polega różnica między tymi związkami |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juliusz Cezar
|
Wysłany: 09:16 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
addam napisał: | To się kurw.a w głowie nie mieści co ten idiota wygaduje. Ma ktoś w Was wiedzę gdzie go można spotkać żeby temu idiocie wytłumaczyć jaki jest próg opłacalności |
tu masz namiary:
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 09:06 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
miko napisał: | Facet wyraźnie daje nam do wiadomości że dzisiaj pasza powinna kosztować ok 900 zł a pisklęta 1 zł wówczas mieścimy się w jego wyliczeniach |
Niech mmie ktoś poprawi jeśli się myle
Na samej operacji pszenica mix kurczak w swoim żywocie zjada jej ok 250 gram . Oficjalnie dehejs podaje 15 procent w paszy.
Mozna to regulowac np. 500 gram .
Nie jest to teoria . Jest to niezbadana do końca praktyką , przy czym kury mają sie świetnie i wagi dobijaja do w 45 dobie
do 3 kg.
Wynika z niej oszczednnosc rzędu 15gr na kg.
Podstawa antybiotyk i kokcydiostatyk chemiczny.
12-15gr na kg Żywca
A to już są konkretne pieniądze.
Liczę pszenice po 800 zl .
0.5kg x0.8zl/kg =40gr
40gr:3kg=13gr/kg |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko
|
Wysłany: 01:37 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Oj należy dzwonić na mieszalnie w jakiej cenie jest pasza dla tych wielkich,wiem że są różnice ale nie zdawałem sobie sprawę z tego że to aż taka różnica |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko
|
Wysłany: 01:17 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Facet wyraźnie daje nam do wiadomości że dzisiaj pasza powinna kosztować ok 900 zł a pisklęta 1 zł wówczas mieścimy się w jego wyliczeniach |
|
Powrót do góry |
|
 |
addam
|
Wysłany: 00:41 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
To się kurw.a w głowie nie mieści co ten idiota wygaduje. Ma ktoś w Was wiedzę gdzie go można spotkać żeby temu idiocie wytłumaczyć jaki jest próg opłacalności |
|
Powrót do góry |
|
 |
LOBO
|
Wysłany: 00:40 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Medox to był gościu taki jak ty mówił nieprawdę a ty piszesz nieprawdę gdzie ta cena 1.5 gdzie te dziury w lesie siejesz tylko zamęt a cena do góry i braki się robią dzisiej 2 telefony za kurczakiem na przyszły tydzień miałem aty dziury kazałeś GŁUPKU kopać co ci się kula od przepowiedni zepsuła |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 00:00 Sob 5 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
A jak ktoś policzy wszystkie koszty w tym kredyt to nawet 3.20 wynosi koszt? To mam nie liczyć kur.wa wszystkich kosztów????? :shock: A których? Za co wobec tego mam nie zapłacić zdaniem tego pana??Czy może kredyt podnosi koszt o 90gr???? Co ten chłop wygaduje???? Kredyt oczywiście mam spłacać z tego co mi zostało z komunii. Nie no (słowo zostało usunięte) nie mogę.
Przecież to jest Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 23:44 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
JA CIEŻ NIE PIERDOL.E. CO TO KU.RWA JEST ZA GOŚĆ????????? Przecież 2.30 to jest sama pasza i może leki i szczepionki i prąd.
Ej a może ktoś nas tu robi w balona i pasza ktorą kupujemy po 1400 jest tak na prawdę warta 900??? Może tak ją rozliczają ci wielcy, a nas robią paszarnie w wała? Bo nie znajduje innego tłumaczenia? Czy ów Pan mógłby powiedzieć jak za tyle wyprodukować???? Damy mu tyle pieniędzy ile zdoła unieść !!!! Szok ku.rwa.
A generalnie, to jest spoko, trochę tam dołożyliśmy przez 2mce jak wszyscy i już liczymy na odbicie. Luz, nic się nie dzieje. Bywa.
Dajcie mnie ku.rwa do tv to ja im powiem jak to wygląda naprawdę bo to co zobaczyłem wprawiło mnie kur.wa w osłupienie. Po prostu nie wiem ku.rwa co mam powiedzieć |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tradytor
|
Wysłany: 22:39 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Juliusz Cezar napisał: | https://m.youtube.com/watch?v=Z01G6phZgPw
Co Wy narzekacie posłuchajcie uważnie od 2.35 minuty.
Pan Lisiecki zdaje się że jest z jakiegoś Związku. nasz czlowiek 😀. |
Próg opłacalności od 2,3 do 2,8 dziękuję ja do tego "pana" nie mam więcej pytań  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juliusz Cezar
|
Wysłany: 22:36 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
https://m.youtube.com/watch?v=Z01G6phZgPw
Co Wy narzekacie posłuchajcie uważnie od 2.35 minuty.
Pan Lisiecki zdaje się że jest z jakiegoś Związku. nasz czlowiek 😀. |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko
|
Wysłany: 20:27 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
A ja tam swoje wiem i
Ponawiam ------- proponuję wstrzymać wstawienia do maja ----czerwca . Ubojnie i mieszalnie,praktycznie wszyscy którzy nas tak jawnie wyzyskują poczują to co każdy hodowca czuję w tym czasie i Tylko wtedy gdy sami to doświadczą być może zrozumieją że bez hodowcy to ich piękne bogate firmy są praktycznie niepotrzebnie i nic nie warte . Pół roku,a jak trzeba to i dłużej -----tak by mieszalnie miały przepełnione magazyny surowcem do produkcji pasz do tego stopnia że w porcie cumowały by statki z nieodebranym surowcem------ zróbmy to jakoś damy radę nie patrzeć że za chwilę będzie cena tylko przetrzymać te minimum pół roku. Tak nie ma ceny to zatrzymać produkcję i ten wyzysk.-----------UBOJNIE-Muszą się szybko wyczyść z zapasów magazynowych bo inaczej cały czas będzie nadprodukcja i co za tym idzie brak opłacalnej ceny . Czy to jest takie trudne do zrozumienia.------- Musimy stanąć na kilka miesięcy----Inaczej sami siebie wykończymy |
|
Powrót do góry |
|
 |
j p
|
Wysłany: 19:49 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Przemądrzałosć jest jednym z najbardziej pogardy godnych rodzajów głupoty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 18:09 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
"" Z sygnałów, jakie docierają do naszej redakcji, wynika, że na rynku jest mniej żywca kurcząt rzeźnych, a jednocześnie pojawiły się oferty sprzedaży mięsa drobiowego do Wielkiej Brytanii""
Początek grudnia a tu nawet portale dostają informacje o małej podaży żywca..
Ubojnie o których dziś pisałem to potwierdziły że nie mają presji bo z każdym dniem coraz to mniej żywca.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 17:32 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Nie wydaje się w polemikę z idiotycznymi tekstami. Był ogólnoeuropejski lockdown, jednego dnia eksport stanął o 80%. Sprzedałeś tylko dlatego że nie było kur. Gdyby nie to, to do dziś byś miał te kury. Dobrze pamiętasz, że po zalamaniu na początku października związanym z giga iliscia żywca zaczął się w ostatnich dniach pazdzierika wzrost ceny. I bylo to dokładnie jak przewidzialem |
|
Powrót do góry |
|
 |
j p
|
Wysłany: 16:44 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Ja sprzedawałem w listopadzie ,kiedy to miało być ssanie na kurczaka i mało co żywca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 16:16 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Trzymaj w pogotowiu i podziękuj Anglikom na kolanach że kupują tyle drobiu u nas przed brexitem. Gdyby nie to już byś miał połowę dołu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
j p
|
Wysłany: 15:59 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
A te doły co to ludzie pokopali na kurczaki póki zima nie nadejdzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Radas
|
Wysłany: 14:53 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
hybro3 napisał: | Medox.
Jak nie przyjdzie 1zł i 30% do lasu to być może, nie jestem pewien ale należy się z tym liczyć że medox się pomylił. Jeszcze na to nie postawiłbym u bukmachera ale istnieje drobny cień szansy że nasz guru dał dupy. |
Znów się pomylił????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 14:34 Pią 4 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Największym zagrożeniem na horyzoncie nie jest wcale grypa bo ona nie działa wewnątrz UE a poza tym nie jest niczym nowym. Największym problemem jest bezumowny Brexit i wejście ceł WTO z dnia na dzień na nasz towar co od razu daje przewagę Bazyli czy Tajlandii o UA nie będę wspominał.
Ja jestem pewny że po przygodzie Ukraińców z HPAI/H5N8 wiosną w aktualnie ich laboratoria nie wykryją niczego bo mają już to ustalona i opłacone. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|